Prawo na lewo 21-05-2008 dodaj komentarz

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo na lewo 21-05-2008 dodaj komentarz

Postprzez KUBA_1 » piątek 23 maja 2008, 22:31

Z rynkiem praw jazdy jest jak z polskim futbolem. Wszyscy wiedzą, że od lat jest skorumpowany. I co? I nic.
Co wy na to?

Milczenie owiec, .... Ja-nie DĘBICA?
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez ella » piątek 23 maja 2008, 22:38

ella
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 25 maja 2008, 14:05

W sprawie tej reszty.
Cytat z artykułu:
<<<<Pada pytanie o światła stopu, ile ich jest. Dwa, mówi chłopak. Egzaminator siada za kierownicą i naciska hamulec. Chłopak blednie. Toyota ma trzy światła stopu. – Niech się pan zapisze na kolejny termin i trochę jeszcze pouczy – mówi pocieszająco egzaminator.>>>>

Dobre tylko pytanie na jakiej podstawie egzamin nie zaliczony ???

Egzaminatorowi pomylił się ustny egzamin z teorii z praktycznym egzaminem z jazdy i tych innych wykonywanych na placu.
Egzaminowany ma sprawdzić to niech sprawdza.
Tego się ustnie zrobić nie da chyba że ktoś ślepy i czy żarówka świeci wyczuwa językiem oj parzy proszę pana świeci.
To jest nabijanie w butelkę egzaminowanego.
W którymś Ośrodku egzaminowania dopytywano egzaminowanego jakiej mocy jest która żarówka nie wiesz ile watów to do domu. :wink: pa sponsorze.

Sprawa korupcji.

Jak się egzamin nagrywa i to nagranie jest wielką tajemnicą dostępną tylko nielicznym wybranym jednostkom to jak ma nie być korupcji ??

Egzamin jawny korupcji brak.
Wystarczy wprowadzić obowiązek udostępnienia nagrań z egzaminów na stronach Wordów.
Egzaminowany ma prawo nie zgodzić się na opublikowanie przebiegu egzaminu.
Egzaminy bez zgody na opublikowanie obligatoryjnie podlegają sprawdzeniu przez ....

Była korupcja korupcji nie ma.
kopan

Postprzez dylek » niedziela 25 maja 2008, 18:30

kopan napisał(a):Egzaminowany ma sprawdzić to niech sprawdza.

kopan - serio ???????????
Ja tam co innego wyczytałem :D
§ 2. 1. Absolwent kursu powinien posiadać wiadomości, umiejętności i zachowania umożliwiające bezpieczne kierowanie pojazdem, w tym co najmniej:
(...)
2) posiadać umiejętności i zachowania w zakresie:
a) przygotowania się do jazdy i sprawdzenia stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpośrednio za bezpieczeństwo jazdy;

Tabela 4
Kryteria
1) sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów
pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu
drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować,
że potrafi
sprawdzić:

Wg tych cytatów musi umieć sprawdzić i musi zaprezentować, że to umie :P Sprawdzać nie musi :D:D:D

Wstyd, by ktoś kto czepia się choćby przecinka w co drugim zapisie PORDu tak lekceważąco podchodził do treści rozporządzenia :D:D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 25 maja 2008, 19:30

Dylek

Jak cytujesz to do końca.
W punkcie f) pisze że <<< f) działanie świateł zewnętrznych pojazdu,
odpowiednio jeżeli występuje,>>>

To niech egzaminowany prezentuje że potrafi sprawdzić działanie.

Tu nie ma mowy o przepytywaniu bez prezentacji.
Od przepytywania to są testy.

Normalne pytanie na egzaminie to proszę sprawdzić światła stop.

Nienormalne pytanie to ile jest żarówek, jaką moc mają żarówki,
Ile mamy świateł stop??

Ja
Na pytanie ile mamy świateł stop ??
Odpowiedziałbym nie wiem pierwszy raz na oczy widzę ten pojazd. ( i niech mnie spróbuje oblać :lol: :lol: :lol: )
........... ??
Pan pomoże przy sprawdzeniu to się dowiem.
Tu Pan nadusi a ja sprawdzę.
Pan dusi pedał hamulca a ja odpowiadam sprawdziłem są w porządku.

W tym momencie egzaminator może spytać to ile jest tych świateł.

A dwa proszę Pana plus jedno dodatkowe nieobowiązkowe nad tylną szybą nawet jak ma ono żarówkę spaloną to możemy jechać.
W sumie trzy.
kopan

Postprzez dylek » niedziela 25 maja 2008, 20:04

kopan napisał(a):Normalne pytanie na egzaminie to proszę sprawdzić światła stop.

Nie, normalne pytanie, to czy zna Pan/i zasady przeprowadzania i kryteria oceny na egzaminie itd... bla, bla, bla... Tak?? No to jedziemy z zadaniem pierwszym... Egzaminator nie jest od tego by wymieniać po kolei proszę sprawdzić takie, potem owakie światła, płyny ....
Potem co? proszę sobie ustawić fotel, lusterka...
A na mieście - proszę włączyć kierunkowskaz itp ??????????
Kandydat ma wiedzieć co i jak sprawdzać....

A co do reszty, że egzaminatorzy przeginają i pytają o cuda, o które nie powinni pytać to podzielam zdanie, że to chore, a już próba oblania za takie rzeczy powinna być karana naganą i brakiem premii.....
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 25 maja 2008, 20:34

Aleś mnie rozbawił.

Jak idę na egzamin z egzaminowanym to odpowiedź na to pytanie egzaminowany zna bo go poinstruowałem.
Odpowiedź brzmi NIE ZNAM.

Tu się robią duże oczy u egzaminatora.
Głupieje nie wie co dalej „kazały” mu tak gadać ale o co on pyta to on w ogóle nie wie.

Egzaminator pomylił role to on jest specem od tego i on powinien znać << zasady przeprowadzania i kryteria oceny na egzaminie>>>
NIE EGZAMINOWANY ma znać. :lol:
To nie egzamin na egzaminatora :lol: :lol: a egzamin na prawo jazdy. :lol: :lol:

Egzaminowany ma wiedzieć: jak i co poustawiać do jazdy, jak wykonać jazdę pasem ruchu, jak ruszyć pod górkę, jak sprawdzić światła, sygnał dźwiękowy, co gdzie pod pokrywą komory silnika (minimum wskazać pięć rzeczy) Oraz ma wiedzieć jak w ruchu miejskim się poruszać.

:lol: :lol: :lol: Kryteria oceny i zasady przeprowadzania egzaminu.
jeszcze się śmieje. :lol: :lol:
Normalne pytanie :lol: :lol: :lol:
kopan

Postprzez dylek » niedziela 25 maja 2008, 21:19

§ 2. 1. Absolwent kursu powinien posiadać wiadomości, umiejętności i zachowania umożliwiające bezpieczne kierowanie pojazdem, w tym co najmniej:
(...)
k) zadań i kryteriów oceny obowiązujących na egzaminie państwowym;

§ 10. Przed rozpoczęciem egzaminu praktycznego egzaminator:
(...)
3) upewnia się o zrozumieniu zasad przeprowadzania tego egzaminu przez osoby egzaminowane;
dylek
Moderator

Postprzez mihauu » niedziela 25 maja 2008, 21:47

kopan napisał(a):Egzaminator pomylił role to on jest specem od tego i on powinien znać << zasady przeprowadzania i kryteria oceny na egzaminie>>>
NIE EGZAMINOWANY ma znać. :lol:

Jeżeli egzaminowany nie zna, to niech idzie jeszcze raz na kurs, bo zmarnował co najmniej 30 godzin, zapewne z winy instruktora, skoro nie wie na podstawie czego będą oceniać jego egzamin.
mihauu

Postprzez kopan » niedziela 25 maja 2008, 23:40

dylek napisał(a):
normalne pytanie, to czy zna Pan/i zasady przeprowadzania i kryteria oceny na egzaminie

Proszę:
Zasady przeprowadzania egzaminu praktycznego

§ 9. 1. Egzamin praktyczny polega na:
1) wykonaniu na placu manewrowym zadań określonych:
a) w tabeli 2, z zastrzeżeniem pkt 2 - zgodnie z techniką kierowania pojazdem i kryteriami określonymi w tabeli 4, jeżeli osoba jest egzaminowana w zakresie jednej z kategorii prawa jazdy,
b) w tabeli 5 - zgodnie z techniką kierowania pojazdem i kryteriami określonymi w tabeli 6, jeżeli osoba jest egzaminowana w zakresie pozwolenia,
2) dla kategorii C, C1, D, D1, T, B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E wykonaniu na placu manewrowym zadań określonych w poz. 1 i 2 tabeli 2 oraz w zestawie określonym w tabeli 3 - wybranym systemem losowym przez pierwszą osobę na liście osób zakwalifikowanych na egzamin -; numer itd. ..

To te zasady ma znać egzaminowany a może to ma znać egzaminator????

Kryteria oceny na egzaminie to w tab. nr 4.
Nie będę cytował bo wielgachna no i po co mam cytować.

To te kryteria ma znać egzaminowany a może to ma znać egzaminator????

A może egzamin zaliczony gdy:.
§ 12. 1. Osoba egzaminowana uzyskuje:
1) pozytywny wynik egzaminu praktycznego, jeżeli poprawnie wykonała zadania, o których mowa w § 9

Egzaminowany ma wykonywać zadane zadania a nie opowiadać za co kiedy i dlaczego mogą go ulać oraz zaprezentować egzaminatorowi czego ma go pytać - bo to ma wiedzieć egzaminator.
§ 10. Przed rozpoczęciem egzaminu praktycznego egzaminator:
(...)
3) upewnia się o zrozumieniu zasad przeprowadzania tego egzaminu przez osoby egzaminowane

Hmm :wink: dziwne ??
A może tak.
3) upewnia się o zrozumieniu przez osoby egzaminowane zasad przeprowadzania tego egzaminu.

Dylek widzisz jakąś różnicę w tych dwóch zdaniach ?? ??
kopan

Postprzez ella » poniedziałek 26 maja 2008, 00:20

kopan napisał(a):W sprawie tej reszty.

.

A ja w sprawie tej drugiej reszty.

kopan napisał(a):Egzamin jawny korupcji brak.
Wystarczy wprowadzić obowiązek udostępnienia nagrań z egzaminów na stronach Wordów.
Egzaminowany ma prawo nie zgodzić się na opublikowanie przebiegu egzaminu.
Egzaminy bez zgody na opublikowanie obligatoryjnie podlegają sprawdzeniu przez ....

Była korupcja korupcji nie ma.

Kopan a jak zniesiesz korupcję w OSK? Tylko nie pisz, że jej nie ma.

– Propozycja łapówki wychodziła z reguły od samego kursanta, który widział, że mu nie idzie, a chciał szybko zdać –
Potem był już znany schemat – instruktor obiecywał załatwienie egzaminu, kursant zapisywał się na egzamin i przekazywał nauczycielowi datę. Ten kontaktował się z egzaminatorem. Koszt załatwienia – od 600 do 1200 zł za prawo jazdy kategorii B. Dokumenty do prowadzenia ciężarówki były warte więcej – 2 tys. zł.

ella
Moderator

Postprzez bruno666 » poniedziałek 26 maja 2008, 07:13

kopan napisał(a):A dwa proszę Pana plus jedno dodatkowe nieobowiązkowe nad tylną szybą

To jeszcze trzeba pytać kiedy po raz pierwszy dane auto zostało zarejestrowane. Jeśli po dniu 30 czerwca 2003 to obowiązkowe są 3 światła hamowania STOP. :P
bruno666

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 maja 2008, 07:57

kopan napisał(a):jedno dodatkowe nieobowiązkowe nad tylną szybą nawet jak ma ono żarówkę spaloną to możemy jechać.
W sumie trzy.

Z tego, co mi wiadomo, to nawet nieobowiązkowe światła jeżeli są, to muszą być sprawne. Np. za niesprawne halogeny można pożegnać się z dowodem, pomimo że mogłoby ich wcale nie być.

upewnia się o zrozumieniu zasad przeprowadzania tego egzaminu przez osoby egzaminowane

upewnia się o zrozumieniu przez osoby egzaminowane zasad przeprowadzania tego egzaminu.

kopan napisał(a):Dylek widzisz jakąś różnicę w tych dwóch zdaniach ?? ??

Nie wiem, jak Dylek, ale ja poza szykiem przestawnym niczego innego nie widzę.
scorpio44

Postprzez kopan » poniedziałek 26 maja 2008, 17:26

Scorpio

A może teraz to jaśniej widać:

Józek upewnia się o zrozumieniu zasad przeprowadzania tego egzaminu przez Kazka
Józek upewnia się o zrozumieniu przez Kazka zasad przeprowadzania tego egzaminu

W pierwszym zdaniu egzamin prowadzi Kazek więc słusznie Józek pyta się go czy zna zasady i kryteria egzaminowania.
W drugim zdaniu kto prowadzi egzamin nie wiadomo, wiadomo że Józek pyta Kazka czy zna zasady i kryteria egzaminowania.

Jeśli jakieś dodatkowe światła występują to należy na egzaminie sprawdzić tak jest w instrukcji egzaminowania pod hasłem (odpowiednio jeżeli występuje,)
Jeśli w PORD jest jakiś zapis że nieobowiązkowe światła muszą być sprawne i o jaką sprawność chodzi to jeśli wiesz że tak jest to wskaż ten przepis.

Ella

Pochodną korupcji w Wordach jest korupcja wśród instruktorów.
Nie ma korupcji w Wordach nie ma komu dawać - korupcji nie ma.
kopan

Postprzez siara41 » poniedziałek 26 maja 2008, 17:41

Instrukcja zobowiązuje egzaminatora o upewnieniu się, że dla osoby egzaminowanej są zrozumiałe zasady przeprowadzania egzaminu, a nie ich znajomość. Znajomość zasad i kryteriów oceny osoba powinna poznać na kursie nauki jazdy. Co więcej egzaminator nie upewnia się o zrozumieniu kryteriów oceny.Z kryteriami oceny osoba zapoznaje się na kursie i instrukcja zakłada, że osoba egzaminowana przystępując do egzaminu te kryteria zna i są dla niej zrozumiałe (a może nie musi, zgadzam się to obowiązek egzaminatora).
Co do korupcji - to gdzie jest źródło?
siara41

Następna strona

Powrót do Luźna gadka