Skąd czerpać wiadomości o samochodach?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Skąd czerpać wiadomości o samochodach?

Postprzez ola123 » czwartek 17 kwietnia 2008, 18:49

Właśnie sobie uświadomiłam, że nie mam zielonego pojęcia o samochodach. W sumie to źle :D Chcę zacząć się bardziej interesować takimi rzeczami.
Pytanie brzmi: co moglibyście polecić do czerpania wiadomości o samochodach. Np. które są opłacalne itd. Dlaczego Honda jest lepsza od Opla (a może nie jest)? Takie ogólne wiadomości na początek - potem te bardziej szczegółowe :)
Moglibyście polecić jakieś czasopisma, książki a może stony internetowe? Cokolwiek - bo tego jest pewnie bardzo dużo, ale pewnie nie warto na początku wszystkiego czytać mając pojęcia z e r o w e ;)
Zresztą nie wykupię w sklepie 10 czasopism o autach i nie przeglądnę w necie setki stron www bo nie mam aż takiej potrzeby (ani czasu) :D
ola123

Postprzez HARNAŚ » czwartek 17 kwietnia 2008, 19:06

To czy jak to powiedziałaś: "Honda jest lepsza od Opla" to kwestia bardzo względna, zazwyczaj na takie opinie nakładają się różne doświadczenia z przeszłości dla konkretnej osoby ;)
Zacznij od zasady działania silnika, poza tym jeżeli Cię samochody nie pociągają i nie interesują, to nawet jeżeli bardzo chcesz, szybko zrezygnujesz z ich blizszego poznawania, to trzeba czuć w sobie, to jest tak jak z malarstwem, albo masz zdolności wrodzone, albo nie :D 8) :twisted:
HARNAŚ

Postprzez slayer17 » piątek 18 kwietnia 2008, 22:56

Najlepiej wybierz sobie parę podobających ci się modeli, nie patrząc na marki, uprzedzenia itp.

A potem po kolei weryfikujesz swoje typy, sprawdzając fora danych modeli, gazety motoryzacyjne, itp. opinie znajomych zazwyczaj na nic się zdają :wink:
Ale dobrze mieć w kimś oparcie.
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez knq » piątek 18 kwietnia 2008, 23:05

Hmm ksiazke o zasadzie dzialania silnika spalinowego w samochodzie (najlepiej Diesla) z checia przeczytalbym sobie :) Moze cos polecicie?
Gdzież są mechanicy i elektromechanicy w moim kochanym mieście?
------------------------------------------------------------
Renault Megane I '97r. 1.6 90 KM (LPG)
knq

Powrót do Luźna gadka