Jazda po łuku.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda po łuku.

Postprzez *Pawel* » niedziela 02 marca 2008, 12:59

Witam. Jestem nowym użytkownikiem więc przepraszam jeśli w złym dziale umieściłem temat. ;)

Mam pytanie dotyczące jazdy po łuku na placu manewrowym. A mianowicie sytuacji kiedy jestem na łuku, czy mogę operować kierownicą dwoma rękami? Jest mi tak wygodniej bo wyczuwam sobie robione obroty a potem, gdy już wychodzę z niego na prostą to koryguje sobie jedną ręką mój tor jazdy patrząc się w tylną szybę i lusterka boczne. Mój instruktor nie zwracał mi na to nigdy uwagi. Cała ta jazda po łuku ogólnie wychodzi mi dobrze. Ale wczoraj kiedy miałem jazdę na mieście mówił, że kursantka oblała bo trzymała kierownicę obiema rękoma. Nie było to nawiązanie do mnie, po prostu mówił o ostatnich egzaminach jego kursantów. I właśnie się zastanawiam, czy podczas jazdy po łuku trzeba kierować jedną ręką? Oczywiście ja wykonując czynność skręcania na łuku patrze się do tyłu. Nie chce mieć potem problemu na egzaminie więc zadaje to pytanie. :wink:
*Pawel*

Re: Jazda po łuku.

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 13:31

*Pawel* napisał(a):
Mam pytanie dotyczące jazdy po łuku na placu manewrowym. A mianowicie sytuacji kiedy jestem na łuku, czy mogę operować kierownicą dwoma rękami?

Tylko przy wyjeździe z łuku ,trzymasz kierownicę jedną ręką bo musisz się obracać przez prawę ramię,więc zwykle gdybyś chciał wówczas trzymac ręce na kierownicy,byłoby to awykonalne.
I faktycznie źle umieściłeś post,bo mogłeś go dodać do istniejącego już tematu o tutaj:
KLIK!
dariex

Postprzez yahoo234 » niedziela 02 marca 2008, 13:42

dariex napisał(a):
*Pawel* napisał(a):
Mam pytanie dotyczące jazdy po łuku na placu manewrowym. A mianowicie sytuacji kiedy jestem na łuku, czy mogę operować kierownicą dwoma rękami?

Tylko przy wyjeździe z łuku ,trzymasz kierownicę jedną ręką bo musisz się obracać przez prawę ramię,więc zwykle gdybyś chciał wówczas trzymac ręce na kierownicy,byłoby to awykonalne.
KLIK![/url]

Awykonalne? Ja robiąc łuk trzymałam kierownicę obiema rękami i byłam odwrócona cały czas do tyłu. A moje ręce są raczej normalnej długości :roll:
yahoo234

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 14:17

Hmmm mnie się głowa nie przekręca o 180 stopni ;) a Tobie?
Jakim cudem widziałaś całą tylną szybę nie obracajac się ciałem a jedynie głową? Bo skoro masz ręce normalnej długosci to raczej nie zdejmując prawej łapki z kierownicy,nie da się odwróćic tak aby widzieć cały tył?
No chyba,ze się mylę ;) Nawet na szkoleniach uczą złapać prawą ręką za zagłówek fotela pasażera.. no ale skoro jest to wykonalne to pewnie dwoma rękami trzymać się można ;)

Znalazłam taki filmik( pewnie też go znacie)
Klik

Lektor wyraznie mówi o jezdzie do tyłu tak,aby kontrolować jazde w lusterkach i przez tylną szybę- zgodnie z techniką jazdy.
Widać na wideo,że egzaminowany obraca się i trzyma kierownicę tylo jedną ręką.
Mówiąc,ze jest to niewykonalne miałam na myśli fakt,że trzymając się kierownicy obiema rękami,masz słabe pole widzenia w tylnej szybie,bo dosc trudne jest przekręcenie ciała w takiej pozycji.
dariex

Postprzez Ad_aM » niedziela 02 marca 2008, 15:12

Dariex może ty masz coś z rączkami, ale ja potrafię patrzeć przez prawe ramię do tyłu i nie odrywać rąk od kierownicy :wink:

P.S.

Jak odwróciłbyś głowę o 180 stopni to patrzyłbyś w zagłówek :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez kamiles » niedziela 02 marca 2008, 15:20

Ad_aM napisał(a): ja potrafię patrzeć przez prawe ramię do tyłu i nie odrywać rąk od kierownicy

no ja też nie mam z tym najmniejszego problemu :roll: ale każdy powinien robić tak, jak mu wygodniej
kamiles

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 15:44

Ad_Am z rączkami i z główką u mnie w porządku i nie jestem złośliwa w wypowiedzi jak coponiektórzy ;)
Być może sie zasugerowałam tym co mówiono na szkoleniu i sama tak jeżdzę :)
Co wyżej-napisałam,ze jesli się da,to tak jezdzic można :) Ot i tyle.
Ja sobie będę trzymac jedną rączką :)
dariex

Postprzez *Pawel* » niedziela 02 marca 2008, 16:06

Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. ;)
Sorry za złe umieszczenie tematu.
*Pawel*

Postprzez Ad_aM » niedziela 02 marca 2008, 20:17

dariex napisał(a):i nie jestem złośliwa w wypowiedzi jak coponiektórzy ;)

dariex napisał(a): Bo skoro masz ręce normalnej długosci to raczej nie zdejmując prawej łapki z kierownicy,nie da się odwróćic tak aby widzieć cały tył?
No chyba,ze się mylę

Nie? :D

P.S.
Ale z mojej strony to nie są złośliwości... raczej przekomarzanie :D
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez jamnik » niedziela 02 marca 2008, 20:28

Hmm jezeli chodzi o mnie, to do przodu jade normalnie czyli trzymajac kierownice oburacz. Jak cofam, to skrecam jedna reka :) odwracam sie do tylu i tak mi wygodniej, prostuje tez jedna reka... potem juz tak do konca.

Mysle ze nalezy robic tak, jak jest wygodniej.

że kursantka oblała bo trzymała kierownicę obiema rękoma

Moze chodzi o to, ze patrzyla tylko w lusterka i wyjechala za łuk? Albo nie obserwowala ani troche przez tylna szybe i egzaminator uznal, ze zle wykonala zadanie. Bo chyba to czy trzymasz kierownice 1 czy 2 rekoma nie ma znaczenia - masz wykonac dobrze łuk.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez yahoo234 » niedziela 02 marca 2008, 20:29

kamiles napisał(a):
Ad_aM napisał(a): ja potrafię patrzeć przez prawe ramię do tyłu i nie odrywać rąk od kierownicy

no ja też nie mam z tym najmniejszego problemu :roll: ale każdy powinien robić tak, jak mu wygodniej

A już się zmartwiłam, że mam niewymiarowe ciało.
8)
yahoo234

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 21:24

Wynika z tego całego postu,ze ja przy wzroście 1,75cm po prostu jakoś mało gibka jestem :lol: :lol:
Musze potrenować Obrazek ;)
dariex

Postprzez *Pawel* » niedziela 02 marca 2008, 22:19

Być może jak mówisz Jamniku że tak się zwrócę ;) tak było. Również tak myślę, że najważniejsze jest prawidłowe wykonanie łuku no i oczywiście obserwacja tylnej szyby samochodu i lusterek. ;)
*Pawel*

Postprzez loser » środa 05 marca 2008, 17:37

*Pawel* napisał(a): kiedy jestem na łuku, czy mogę operować kierownicą dwoma rękami? Jest mi tak wygodniej bo wyczuwam sobie robione obroty a potem, gdy już wychodzę z niego na prostą to koryguje sobie jedną ręką mój tor jazdy patrząc się w tylną szybę i lusterka boczne.

To jest jak najbardziej prawidłowe. Tak należy jechać na łuku.

*Pawel* napisał(a): . mówił, że kursantka oblała bo trzymała kierownicę obiema rękoma.

Jeśli za to oblała, to niech się odwołuje.
Chyba, że oblała za co innego.

Jak ktoś ma wątpliwości co do kręcenia kierownicą na zakręcie obydwoma rękoma, to niech spróbuje kręcić jedną ręką, kierownicą bez wspomagania.
loser

Postprzez dariex » środa 05 marca 2008, 20:17

loser napisał(a):Jak ktoś ma wątpliwości co do kręcenia kierownicą na zakręcie obydwoma rękoma, to niech spróbuje kręcić jedną ręką, kierownicą bez wspomagania.

mowa tu o kręceniu na łuku,a tutaj jakos za wiele się chyba nie namachasz?
dariex

Następna strona

Powrót do Luźna gadka