Pierwszy samochód

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pierwszy samochód

Postprzez Tian89 » środa 20 lutego 2008, 13:45

Witam :)

Mam pytanie...troszkę "rozszerzone" ale liczę na waszą pomoc...

Kilka informacji:
-Mam 18 lat (31 maja będzie to już19lat)
-pierwsze autko
-w rodzinie nie ma autka
-samochód biorę na siebie, nie posiadam dochodów

Kupuję (a raczej przymierzam się) do kupienia samochodu. Co za tym idzie ... wydatki ;) stąd mam do Was kilka pytań.
-Czy jeśli autko jest opłacone do 8/2008 i je kupie, zarejestruje to czy będę miał te opłaty do 8/2008 czy te opłaty w pewnym sensie mi "przepadną"?

-Jakaś opłata w urzędzie skarbowym od wzbogacenia? Czy coś takiego...

-Czy w ogóle mogę wziąć samochód na siebie jeśli nie mam dochodów? (dodam, że autko będzie -bo mam takie na oku- z '91 silnik max. 1,3) Rodzice nie mają problemów finansowych wręcz przeciwnie...

I takie jeszcze jedno drobne pytanko...czy coś jeszcze? Gr...
Tian89

Postprzez krecik » środa 20 lutego 2008, 14:17

Co do ubezpieczenia będziesz musiał dopłacić różniće w ubezpieczeniu pomiędzy zniżkami, a pełnym, ubezpieczeniem.
Opłaty masz 2% od wartości samochodu, zwykle jeśli cena z umowy nie odbiega zbytnio od ceny rynkowej to płacisz te 2% od ceny z umowy.
Samochód możesz bez najmniejszych problemów wziąść na siebie to nie ma znaczenia czy masz dochody czy nie.
Do tego dojdą ci jeszcze opłaty związane z rejestracją, ale chociaż ostatnio rejestrowałem samochód to nie pamiętam dokładnie ile, w każdym razie jeśli samochód jest z tej samej miejscowości to nie płacisz za tablice rejestracyjne, jedynie za sam dowód rejestracyjny, a jeśli z innej musisz zapłacić za tablice i za dowód.
krecik

Postprzez scorpio44 » środa 20 lutego 2008, 14:24

krecik napisał(a):jeśli samochód jest z tej samej miejscowości to nie płacisz za tablice rejestracyjne

I jeżeli samochód nie ma starych (czarnych) tablic - w przeciwnym razie potrzebne nowe, niezależnie od miejscowości.
scorpio44

Postprzez krecik » środa 20 lutego 2008, 14:25

Masz racje zapomniałem to dodać tylko jeśli są już białe tablice.
krecik

Postprzez Tian89 » środa 20 lutego 2008, 15:50

aha...dziękuję za odpowiedź...

troszkę mi się w głowie rozjaśniło...tak czy siak...będzie "bieganie" :)

Jeszcze raz Dziękuje :) Jak coś tam jeszcze chcecie dopisać to chętnie przeczytam :) z góry dziękuję i pozdrawiam kierowców, przyszłych kierowców i pasażerów :)
Tian89

Postprzez jamnik » środa 20 lutego 2008, 18:31

Oczywiscie ze mozesz kupic na siebie :) Jeszcze sprawdz, czy ma wazne badanie techniczne, bo przy tym roczniku to trzeba co rok robic. Nie wiem ile kosztuje ? 50? 100? Bo jak sie okaze np ze za miesiac musisz go zrobic, to kolejny koszt.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez Tian89 » środa 20 lutego 2008, 18:34

jamnik napisał(a):Oczywiscie ze mozesz kupic na siebie :) Jeszcze sprawdz, czy ma wazne badanie techniczne, bo przy tym roczniku to trzeba co rok robic. Nie wiem ile kosztuje ? 50? 100? Bo jak sie okaze np ze za miesiac musisz go zrobic, to kolejny koszt.

Fakt, słyszałem o tym...będę próbował się wstrzelić jak najlepiej :) pierwsze autko...byle rozjeździć, oddać na złom i podziękować ;)
Tian89

Powrót do Luźna gadka