Sprawdzanie świateł-kolejność

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Sprawdzanie świateł-kolejność

Postprzez opel_corsa » niedziela 17 lutego 2008, 21:33

Cześć, mam problem w zapamiętaniu kolejności sprawdzania świateł i w ogóle ogólnie całej tej maszynerii.

Teraz napiszę schematy, a wy mi napiszcie czy dobrze, bo na jutro muszę to już zrobic na 6, bo inaczej instruktor nie będzie zadowolony^^ Z góry dziękuję ;-)

I Otwarcie maski
*zbiornik wyrównawczy płynu hamulcowego
*zbiornik płynu do spryskiwaczy szyb
*zbiornik wyrównawczy płynu do chłodnicy
*wlew oleju silnikowego
*wskaźnik do sprawdznia poziomu oleju silnikowego
*filt powietrza
* filtr .... nie pamiętam nazwy
*pasek klinowy
*akumulator
Acha! I instruktor mi powiedział, ze nie trzeba sprawdzać pozpmy olejów...?

II Sprawdzenie świateł i ich pokazanie
1. włączenie świateł pozycyjnych i przy okazji podświetlaną rejestrację i ich spr
2. włącz. św. mijania i ich spr
3. włącz. św. drogowych i ich spr
4. włącz. kierunkowskazów i ich spr
5. włącz. świateł przeciwmgłowych i ich spr
5. wł. świateł awaryjnych i ich spr po lewej stronie
6.wyłączenie wszystk śwaioteł, zostawienie tylko mijania i wyłączenie silnika, po czym:
7. spr świateł cofania
8. spr świateł stopu, a więc poproszenie egz o ich załączenie
9. I na koniec pokazanie sygnały dźwiękowego (znaczy się użycie;p)

Czy to jest dobra kolejność> mam z tym naparwdę wielkie problemy ;p
opel_corsa

Postprzez dariex » niedziela 17 lutego 2008, 21:44

a co za różnica w jakiej kolejnosci to zrobisz? :roll:
dariex

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 18 lutego 2008, 00:33

Wszystko wałkowane na forum 100 razy..........
scorpio44

Postprzez barbra » poniedziałek 18 lutego 2008, 00:46

PRZEDE WSZYSTKIM,nie każdy egzaminator,wymaga,by wszystko po kolei omawiać,mnie pytał wybiórczo.... :lol:
A jak chcesz już po kolei,to może informator kursanta Ci pomoże......

http://www.prawojazdy.com.pl/index.php? ... d_news=367
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4553

...a jak jeszcze mało,to poczytaj co inni piszą....
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=10882
....a jak to nie wystarczy,to spytaj instruktora z jakiego podręcznika korzysta...i czy na trochę,by ci go pożyczył.... :?: :?:
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Arturoos1990 » poniedziałek 18 lutego 2008, 12:15

Kiedyś wystarczyłą znajomość śiateł... a teraz?..... troche głupio z tymi filtrami itp ;)
I Am What I Am

Obrazek
Arturoos1990

Postprzez opel_corsa » niedziela 24 lutego 2008, 22:46

A jak się nazywa ten drugi filtr???

I jeszcze jedno pytanie!!! Jak się sprawdza te poziomy olejów i płynów? Trzeba tylko coś (co????) powiedzieć, czy sprawdzić własnoręcznie(jak???) ??? Z góry dziękuję.

Acha! I jeszcze jedno... Jak już sprawdzę światła drogowe, to je wyłączam, przełączam również światła mijania na pozycyjne, wyłączam silnik, ale nie całkowicie (mam kluczyk raz przekrecony, i sprawdzam światła awaryjne, stopu i cofania???
opel_corsa

Postprzez pigula » poniedziałek 25 lutego 2008, 11:29

Tu już ktoś o tym pisał i ja podpytałam swojego instruktora...
Włączam zapłon (do zapalenia się kontrolek) i wtedy sprawdzam światła. Bez zapalania silnika.
Ja (jeśli będę mogła sama pokazać, bez przepytywanki), to zacznę od pozycyjnych, potem je wyłączę i włączę mijania. Pokażę je i z włączonymi światłami mijania pokażę po kolei wszystkie inne światła.

Jeśli chodzi o filtry, to już bajer. IMHO, wystarczy że będziesz wiedziała 5 podstawowych: płyn do spryskiwaczy, wlew oleju, miernik poziomu oleju, płyn hamulcowy i płyn do chłodnicy. Jak pokażesz pasek klinowy i akumulator to i tak będzie super. ;)

Też się trochę denerwuję... Ehhh... :?
Obrazek

czerwona 5-drzwiowa Micra`97 :D
pigula

Postprzez Nifredil » poniedziałek 03 marca 2008, 01:21

To w ogóle ma ustaloną kolejność :shock: :lol2::lol2:
Nie no ja powiem szczerze że instruktor nigdy nie wymagał tego ode mnie w jakimś określonym porządku.. i egzaminator też nie :)
Po prostu wymieniłam tak jak je widziałam... choć zawsze zaczynam od wlewu oleju bo to jakoś pierwsze rzuca mi sie zawsze w oczy xD potem w dowolnej kolejności zbiornik płynu do spryskiwaczy, płynu hamulcowego i chłodniczego. Światła tez w dowolnej kolejności choc raczej intuicyjnie zaczyna sie od pozycyjnych mijania itd... Moge jednak powiedzieć jak było na egzaminie (a robiłam to 2 x) no wiec za pierwszym razem miły pan egzaminator nawet otworzył mi maske xD a wracajac do tematu to pokazałam i omówiłam wszystko po krótce (nie musialam sprawdzac niczego w praktyce np oleju .. wystarczylo powiedziec gdzie jest bagnet i jak go użyc w teorii :) ). Za drugim podejściem jak omawiałam zbiorniki płynów egzamiantor wręcz mi przerwał mówiac "prosze dalej" kiedy mu mówilam o użyciu bagnetu :) ... Ani razu nie pokazywałam filtra powietrza czy jakiegoś innego ... o alternatorze nie mówiac (choc i tak wiem gdzie są<lol2>). A jeśli chodzi o światła to egzamiantor nawet sam mi powiedział "prosze załączyć światła pozycyjne... mijania... i długie" (chyba był niecierpliwy xD) a potem dopiero kazał mi pokazywać reszte po kolei i sprawdzac czy świecą...
Wydaje mi sie ze nie robią takich ceregieli żeby im pod maską nie wiadomo co pokazać a kolejność nie ma znaczenia... No chyba że egzaminator będzie jakiś złośliwy :roll:
Obrazek
Nifredil

Postprzez AlicjaGD » poniedziałek 03 marca 2008, 20:35

w Gdyni jakiś egzaminator zapytał dziewuszkę o CHRONOLIGCZOŚĆ świateł.
czysty bezsens. chronologiczność jest w historii, a nie w samochodzie Oo
Tak więc, zależy chyba jak się trafi... jeśli na kogoś, kto chce Ci pokazać z całej siły jaki to on wykwalifikowany a Ty głupi mały buc co się nie zna..... to pokaże nawet robiąc z siebie buca ;)
AlicjaGD

Postprzez scorpio44 » wtorek 04 marca 2008, 09:34

A co niby miał na myśli z tą chronologicznością? Pokazywać je w takiej kolejności, w jakiej je wynaleziono? :shock: :?
scorpio44

Postprzez Nifredil » piątek 14 marca 2008, 11:19

scorpio44 napisał(a):A co niby miał na myśli z tą chronologicznością? Pokazywać je w takiej kolejności, w jakiej je wynaleziono? :shock: :?
:lol2: :lol2: dobre
Myśle, że nie ma sie co zastanawiać co miał na myśli bo to serio jakiś buc był :lol2: . Przecież chronologia odnosi sie do dat.. Zgrywał inteligencika i użył za mądrego słowa dla siebie, którego znaczenia nie rozumie :roll: . Zdaje sie że po prostu chodziło mu o kolejność xD
Obrazek
Nifredil

Powrót do Luźna gadka