luka prawa czy tez obejscie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

luka prawa czy tez obejscie

Postprzez kolabor » niedziela 17 lutego 2008, 16:34

Czesc, dodam na poczatek ze częto przegladam to forum i to od dłuższego czasu, mam nadzieje ze ktos mi doradzi albo pomoże,

Pracuje w spółce transportowej nazwając ją dalej spółką "X" która powstała przez przedsiębiorstwo państwowe, które jest jednym z większy przedziębiorstw w polsce, w którego w skład wchodzi PGE, Społka "X" w której pracuje zatrudnia blisko 500 ludzi, tabor jest duzy, zaczynając od spedycji, a kończąc na ciągnikach rolniczych, Nasza spółka znajduje sie na terenie przedsiębiorstwa państwowego, i wraz z nim prosperuje, jednym słowem społka powstała po to zeby nie przyjmowac ludzi do państwowej pracy i dać im zarobić tylko do społki z o.o. ( z ograniczoną odpowiedzialnością ) oczywiście za mniejszą kase, ale do czego zmierzam, otóż kazdy z nas ma jaką tam umowe, pocżąwszy od samochodu osobowego do 3,5t (póżniej do 7,5, do 16 i powyżej w zależnosci kto czym jeździ, ale są tez operatorzy zurawia, sprzetu cięzkiego, (koparko-ładowarki itd ) ciągnika rolniczego, duzego by tego było, Niedawno pańszczyzna przekazała wszystkie autobusy do naszej firmy ( o koło 50 ),a więc do rzeczy, obecnie pracujemy po 10 godzin swoje 8 plus 2 na autobusie, rano gdzinka i na fajrant druga, trzeba zaznaczyc ze sa to przewozy pracownicze, reguralne ( po prostu wozi sie ludzi do roboty i poxniej do domu, oczywiscie tych z przedsiebiorstwa państwowego), Trzeba zanaczyc to, ze wyrabiamy sie w normie rocznej ustanowionej przez kodeks pracy, ( 260 godzin jako kierowca ) pracodawca radzi sobie jak moze, jeżeli przekroczysz kwartalną norme(regulamin wewnętrzny który pozwala pracowawcy wypłacać nadgodziny co trzy mieśiące) to masz odbiór godzin,( siedzi sie wtedy w domu ) wpisują nam tez dyżur jeżeli robimy po 10 h zeby zachowac czas pracy kierowcy, (chyba poł godziny dyżuru ) czasmi robimy tylko 8 gdzin i tu wszystko jest ładnie i pięknie (czyt. ironia) Tutaj schodzimy do tematu tego wątku, czy jako kierowca np. ciągnika rolniczego czy tez samochodu do 3,5 t lub do 7,5 moge prowadzic autobus, ( Oczywiscie papiery kazdy ma, zaświadczenia na przewóż osób, psycho, kat.D ) mając umowe na innym sprzęcie, Pracodawca twierdzi ze ma prawo nas oddelegować na dwie godziny dziennie do wykonania innj pracy, którą jest akurat jazda autobusem, a jak wiemy angaż kierowcy autobusu ma inny przelicznik i do emeryturki jest bliżej, Starałem sie to napisac w miare prosto ale nie wiem czy mi sie udało :shock:
Pozdro kolabor
Umarłem pod gruzami własnych ideałów
kolabor

Postprzez Zibi01 CB Radio » czwartek 21 lutego 2008, 14:41

Ku-wa!nie wiem? Zmien prace jak Cie to meczy! Wydaje sie jednak ze chyba moze-sproboj przedstawic ta sprawe w Powiatowym Urzedzie Pracy lub Sadzie Pracy,ewentualnie mailem do Panstwowej Inspekcji Pracy i moze Ci dokladnie ten temat naswietla
Zibi01
Zibi01 CB Radio

Powrót do Luźna gadka