Badania psychotechniczne

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badania psychotechniczne

Postprzez jgolen » czwartek 07 lutego 2008, 13:23

Witam wszystkich.
Mam taki oto problem.Wyrokiem sądu zostałem pozbawiony prawa jazdy na okres dwóch lat,za jazdę pod wpływem alkoholu.Właśnie minęły te dwa lata i mógłbym zdawać egzamin ale powiedziano mi,że muszę zrobić jakieś badania psychotechniczne czy psychologiczne.Cóż to jest takiego na czym te badania polegają?Wszystkich znających ten temat proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
jgolen

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 07 lutego 2008, 14:05

prd

Art. 124.
1. Badaniu psychologicznemu przeprowadzanemu w celu orzeczenia istnienia lub
braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem podlega:
(...)
2) kierujący pojazdem silnikowym skierowany, w drodze decyzji, przez organ
kontroli ruchu drogowego, jeżeli:
a) kierował pojazdem w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środka działającego
podobnie do alkoholu,
(...)
5. Badanie psychologiczne jest wykonywane na koszt osoby badanej, chyba że
przepisy odrębne stanowią inaczej.

P.S. Nie stanowią inaczej...
cwaniakzpekaesu

Postprzez jgolen » czwartek 07 lutego 2008, 15:12

Dziękuję bardzo za odpowiedź,a wiesz może ile takie badania kosztują?
jgolen

Postprzez Gość » czwartek 07 lutego 2008, 16:50

Ja miałem takie badania. Na własne życzenie sobie zrobiłem i płaciłem 70 zł. Ale powiem wam że te badania to pic na wodę fotomontaż. Każdy to przejdzie, skoro ja nawet przeszedłem a prowadzić samochodu nie mogę :? Wg mnie ZA MAŁO jest tam testów czysto fizyczno-siłowych. Sprawdzają np orientację w ciemności albo refleks - mało :!: Aby były to testy wiarygodne sprawdzające całkowite umiejętności i predyspozycje fizyczno-psychiczne to powinni także sprawdzać siłę fizyczną i odruchy.

No bo dlaczego niby ja bez problemu przeszedłem te testy a jeździć i tak nie mogę? W końcu testy wykazały czarno na białym że psycho-technicznie nie ma przeciwskazań. Także te testy to jeden wielki pic, autor tematu nie ma się nawet co obawiać.
Gość

Postprzez michal1981g » sobota 16 lutego 2008, 11:02

mam takie male pytanko czy w w/w sprawie nie są wymagane jakies inne badania np Psychiatryczne?

a jeśli tak w ogole moglby mi ktos mi udzielić informacji co jeszcze trzeba załatwić w takiej sytuacji byłbym wdzięczny

Ja słyszłem ze:
-badania lekarskie
-dodatkowe 5 godzin jazdy
-no i egzamin

coś jeszcze??
z góry dzieki za odpowiedź
michal1981g

Postprzez Zibi01 CB Radio » sobota 16 lutego 2008, 11:36

Te Badanie Psychotechniczne nie ma Kurdupel na celu Cie oblac i dowalac Ci testow tez nie beda-im wystarczy kilka prostych zeby Cie ocenic,a jesli juz je zaliczysz-no to jeszcze badania lekarskie sa potrzebne jesli jest to C lub C+E a jezeli i te beda ok-to nierozumiem czemu nie mozesz prowadzic-chyba ze jakas rzeczywiscie wada wrodzona ktora Cie ogranicza-tym nie mniej nie rzecz na duzej ilosci testow polega a na czasie i reakcji jak szybko wykonujesz pewne elementy-im wiecej beda dokladac-tym wiadomo-ze bardziej bedziesz zmeczony i robisz wiecej bledow-oni potrafia te zmeczenie oszacowac i przeliczyc juz po kilku krotkich testach.Wiedza dokladnie z jaka czestotliwoscia i jak duze bledy bedziesz popelnial-to ludzie ktorzy troche sie uczyli zanim zaczeli ta prace-a skoro nie trzeba przeciagac-to badanie jest krotkie i rzeczowe mysle i tyle.
Zibi01
Zibi01 CB Radio

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 16 lutego 2008, 12:10

Michał
mam takie male pytanko

Możesz doprecyzowac swoje pytanie?
cwaniakzpekaesu

Postprzez dumle » środa 23 kwietnia 2008, 14:23

czy okres zatrzymania ma jakieś znaczenie? bo przykładowo jeżeli zostało zatrzymane prawo jazdy na okres 12 miesięcy za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości, to wiem że egzaminu nie trzeba ponownie zdawać, a badania tak? i jeżeli tak to jakie są koszty takich badań: lekarskie i psychologiczne?
dumle

Powrót do Luźna gadka