prawo jazdy a epilepsja ( padaczka)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy a epilepsja ( padaczka)

Postprzez patras » czwartek 27 grudnia 2007, 20:41

Witam wszystkich na forum

Mam pytanie czy u człowieka który ma stwierdzoną medycznie epilepsję łącznie z czynnymi atakami padaczkowymi może posiadać prawo jazdy.

I nawet gdy to ukrył żeby je dostać to czy może mu być cofnięte gdy wyjdzie na jaw w urzędzie ?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi jest to dla mnie bardzo ważna sprawa i dość pilna.

Dziękuję i pozdrawiam
patras

Postprzez ella » czwartek 27 grudnia 2007, 21:04

ella
Moderator

Postprzez patras » piątek 28 grudnia 2007, 01:12

dziękuję za szybką odpowiedź
z tego co rozumiem to nie ma jasnego określenia, że prawo jazdy jest zabronione w przypadku padaczki. Bardziej zależy to od lekarza. A jeżeli ktoś ma te prawko już ponad 10 lat i teraz ktoś by doniósł do urzędu na niego, że wie o chorobie ?
patras

Postprzez Hell_soul » piątek 28 grudnia 2007, 12:13

no to problem teoretycznie ma lekarz który prowadził owe badania i nie dostrzegł choroby, bądź o nią nie zapytał.. A kierowca przypuśćmy robi wszystko aby zmniejszyć objawy.. mam tu na myśli jakieś lekarstwa etc
Obrazek
Hell_soul

Postprzez ella » piątek 28 grudnia 2007, 20:51

http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,33801

i jeszcze wypowiedź lekarza medycyny pracy
Bez zdrowia nie ruszymy
z dyżuru dziennikarza: Padaczka a prawo jazdy

- W Polsce osoby z epilepsją mają kategoryczny zakaz kierowania samochodem, a podobno w Anglii osoby z tą chorobą mogą kierować prywatnymi samochodami osobowymi - twierdzi nasz Czytelnik i opisuje swój przypadek:

- Mam 20 lata. Przed pięcioma laty stwierdzono u mnie lekki przypadek padaczki, bez ataków dziennych czy utraty przytomności. Występowały tylko ok. pięciosekundowe wyłączenia. Leczyłem się regularnie w poradni neurologicznej, brałem tabletki tegretol Cr 200. Z czasem dojrzewania mojego organizmu badania nie wykazywały już epilepsji. Mój lekarz sam stwierdził, że mogę przestać zażywać leki. Od tamtego czasu minęło dwa i pół roku. Nie mam już wyłączeń, nie biorę tabletek, czuję się znakomicie. Czy w moim stanie mógłbym starać się o prawo jazdy kategorii B?

- Zależy, co rozumiemy przez lekki przypadek epilepsji - mówi dr Bogdan Przygocki, lekarz medycyny badający zdrowie kierowców. - Wielu młodych ludzi chcących uniknąć wojska "podpiera się" padaczką, dostają kategorię D, ale za to mają kłopot w papierach. Kategoria D wydana z powodu epilepsji nie pozwala na obsługiwanie nawet prostych maszyn mechanicznych. Najpierw należałoby więc "wyczyścić" papiery w wojsku. Do 1998 roku przepisy dopuszczały warunkowe przyznawanie na rok prawa jazdy niektórym epileptykom, pod warunkiem trzyletniej stałej obserwacji.

Teraz trzeba postąpić odwrotnie. Najpierw poddać się trzyletniej obserwacji, kontrolowanej przez wojewódzki ośrodek medycyny pracy, a potem ewentualnie starać się o warunkowe pozwolenie. Według dr. Przygockiego epileptycy mają jednak znikome szanse na uzyskanie prawa jazdy. - Objawy padaczki trwają minimum pół minuty, a to o pół minuty za długo w przypadku utraty panowania nad samochodem - dodaje dr Przygocki. - Później czytamy, że z nieznanej przyczyny samochód wjechał w przystanek autobusowy. Nie wiem dokładnie, jak jest w innych krajach, ale tylko w Niemczech z powodu podejrzenia o padaczkę odbiera się kierowcom 200 tys. praw jazdy rocznie.

ella
Moderator

Postprzez patras » sobota 29 grudnia 2007, 01:18

Dziękuję serdecznie za pomoc w temacie. Myślę, że teraz mam już wyraźnie naświetloną i wyjaśnioną sprawę.
patras

Powrót do Luźna gadka