Pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie

Postprzez the_extremist » poniedziałek 19 listopada 2007, 17:14

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka zasada tutaj panuje ? BO zawsze sądziłem, że jak się ma prawą stronę wolną (skrzyżowanie równorzędne) to przejeżdzamy pierwsi.. Skoro 2 ma pierwszeństwo to 3 też powinna... Nie kapuje...

Obrazek
the_extremist

Postprzez dylek » poniedziałek 19 listopada 2007, 18:16

PoRD napisał(a):Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Masz przepis ;)
A łopatologicznie to 1 wjeżdża na skrzyżowanie i czeka..... Wtedy 3 ma prawą wolną - jedzie.... 2 ma wolną jedzie.... 1 opuszcza skrzyżowanie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 listopada 2007, 18:17 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez elea » poniedziałek 19 listopada 2007, 18:16

jak skręcasz w lewo, musisz ustąpić pierwszeństwa tym którzy jadą z przeciwka na wprost lub skręcają w swoją prawą stronę, tak więc w praktyce taka sytuacja wygląda tak, że 1 dojeżdża do środka skrzyżowania i zatrzymuje się, wtedy 3 przejeżdża bo ma prawą wolną, potem 2 i na końcu 1wyjeżdża ze skrzyżowania - tak więc 1 wcale nie przejeżdża pierwsza, ale faktycznie musi ustąpić pierwszeństwa 2

tak mi się wydaje...
elea

Postprzez the_extremist » poniedziałek 19 listopada 2007, 18:42

Dzięki
the_extremist

Powrót do Luźna gadka