Sposób, intensywność, kolor iluminacji tablicy rozdzielczej- niby takie drobiazgi a jednak ja zwracam na to dużą uwagę. Chciałbym tu podyskutować o tym, jakie są/ mogą być sposoby iluminowania liczników i jakie lubimy najbardziej.
Do przeszłości chyba już należy nie PODświetlanie prędkościomierzy, ale oświetlanie. W latach 90-tych występowało to jeszcze w Uno, Fieście, Golfie III czy Polo. Jeśli chodzi o mnie, to kompletnie nie podoba mi się oświetlanie liczników- niezależnie od koloru. Wg mnie wygląda to mało atrakcyjnie i dziadowsko. Podświetlenie jest o wiele bardziej efektowne. Efektywne zresztą też.
A jakie są obecnie trendy? Zauważam 2 tendencje:
a) podświetlanie nie tylko cyferek, literek i wskazówki, ale całej lub części tarczy. Przykłady? Corolla Verso, Kia Cee'd.
b) robienie takich liczników, które nie tylko w nocy, ale i w dzień są w pełni czytelne dopiero po włączeniu podświetlenia. Wydaje mi się, że efekt taki uzyskuje się przez to, że po pierwsze cyfry nie są malowane np. na biały kolor, ale jakby pozostawiane gołe, podobnie jak lampki na desce rozdzielczej(np. kontrolka świateł drogowych w dzień nie jest widoczna lub słabo widoczna a zauważamy ją dopiero po zaświeceniu); po drugie podświetlenie jest intensywniejsze. Przykłady: Honda Accord obecnej generacji, Corolla poprzedniej generacji(obcenej zresztą chyba też).
Zdaje się też, że niektóre nowe samochody oferują kierowcy możliwość wyboru intensywności czy nawet koloru podświetlenia- mam rację? Jeśli tak, to które samochody tak mają?
Na koniec pochwalę się swoimi podświetleniami- w samochodzie i skuterze. W Renault 19 mam typowe dla starych Renówek podświetlenie na pomarańczowo, które bardzo mi się podoba(na zdjęciu wygląda bardziej na czerwono). Natomiast w skuterze jest kolor podświetlenia teoretycznie nudny, bo biały(żółty), ale w sumie też, moim zdaniem, jest ładnie. Żałuję jednak, że nie podświetla się wskazówka.
Zachęcam forumowiczów do pochwalenia się swoimi podświetleniami, zwłaszcza tych, którzy zmienili sobie kolor z fabrycznego na własny.

PS.
Jeszcze ankietę dodałem :)