Podświetlenie wskaźników

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jaki kolor podświetlenia deski rozdzielczej lubisz najbardziej?

zielony
11
20%
pomarańczowy/czerowny
15
27%
niebieski
22
39%
biały/żółty
6
11%
inny
2
4%

Liczba głosów : 56

Podświetlenie wskaźników

Postprzez Robik » wtorek 06 listopada 2007, 00:20

Czy nie sądzicie, że prędkościomierz, obrotomierz czy inne wskaźniki najefektowniej prezentują się nocą?
Sposób, intensywność, kolor iluminacji tablicy rozdzielczej- niby takie drobiazgi a jednak ja zwracam na to dużą uwagę. Chciałbym tu podyskutować o tym, jakie są/ mogą być sposoby iluminowania liczników i jakie lubimy najbardziej.

Do przeszłości chyba już należy nie PODświetlanie prędkościomierzy, ale oświetlanie. W latach 90-tych występowało to jeszcze w Uno, Fieście, Golfie III czy Polo. Jeśli chodzi o mnie, to kompletnie nie podoba mi się oświetlanie liczników- niezależnie od koloru. Wg mnie wygląda to mało atrakcyjnie i dziadowsko. Podświetlenie jest o wiele bardziej efektowne. Efektywne zresztą też.

A jakie są obecnie trendy? Zauważam 2 tendencje:
a) podświetlanie nie tylko cyferek, literek i wskazówki, ale całej lub części tarczy. Przykłady? Corolla Verso, Kia Cee'd.
b) robienie takich liczników, które nie tylko w nocy, ale i w dzień są w pełni czytelne dopiero po włączeniu podświetlenia. Wydaje mi się, że efekt taki uzyskuje się przez to, że po pierwsze cyfry nie są malowane np. na biały kolor, ale jakby pozostawiane gołe, podobnie jak lampki na desce rozdzielczej(np. kontrolka świateł drogowych w dzień nie jest widoczna lub słabo widoczna a zauważamy ją dopiero po zaświeceniu); po drugie podświetlenie jest intensywniejsze. Przykłady: Honda Accord obecnej generacji, Corolla poprzedniej generacji(obcenej zresztą chyba też).
Zdaje się też, że niektóre nowe samochody oferują kierowcy możliwość wyboru intensywności czy nawet koloru podświetlenia- mam rację? Jeśli tak, to które samochody tak mają?

Na koniec pochwalę się swoimi podświetleniami- w samochodzie i skuterze. W Renault 19 mam typowe dla starych Renówek podświetlenie na pomarańczowo, które bardzo mi się podoba(na zdjęciu wygląda bardziej na czerwono). Natomiast w skuterze jest kolor podświetlenia teoretycznie nudny, bo biały(żółty), ale w sumie też, moim zdaniem, jest ładnie. Żałuję jednak, że nie podświetla się wskazówka.
Zachęcam forumowiczów do pochwalenia się swoimi podświetleniami, zwłaszcza tych, którzy zmienili sobie kolor z fabrycznego na własny.
Obrazek

Obrazek

PS.
Jeszcze ankietę dodałem :)
Robik

Postprzez Flisak » wtorek 06 listopada 2007, 00:28

Hm, mowisz ze w Uno zegary sa oswietlane nie podswietlane a na dole wstawiasz zdjecie na ktorym widac ze sa podswietlone (to chyba Uno, czy mi sie pomylilo? :) A moze renault? )
The government has this car, and it runs on water, man.
Flisak

Postprzez kamiles » wtorek 06 listopada 2007, 00:52

Flisak napisał(a):to chyba Uno, czy mi sie pomylilo? :) A moze renault? )

przeczytałeś cały post Robika?
Robik napisał(a):Na koniec pochwalę się swoimi podświetleniami (...) W Renault 19 mam typowe dla starych Renówek podświetlenie na pomarańczowo
Ostatnio zmieniony wtorek 06 listopada 2007, 00:53 przez kamiles, łącznie zmieniany 1 raz
kamiles

Postprzez adam_0103 » wtorek 06 listopada 2007, 00:52

Flisak napisał(a):Hm, mowisz ze w Uno zegary sa oswietlane nie podswietlane a na dole wstawiasz zdjecie na ktorym widac ze sa podswietlone (to chyba Uno, czy mi sie pomylilo? :) A moze renault? )

Robik napisał, że to pierwsze podświetlenie to z Renault 19, drugie natomiast ze skutera :wink:
edit:kamiles był szybszy ode mnie z tym postem

Robik napisał(a):Czy nie sądzicie, że prędkościomierz, obrotomierz czy inne wskaźniki najefektowniej prezentują się nocą?

trudno się nie zgodzić :wink:
adam_0103

Postprzez Flisak » wtorek 06 listopada 2007, 01:12

Rzeczywiście, przeoczylem. Co nie zmienia faktu ze sam predkosciomierze w Uno jest taki sam tyle ze PODswietlany na zielono.
Flisak

Re: Podświetlenie wskaźników

Postprzez wiesniak » wtorek 06 listopada 2007, 01:31

Robik napisał(a):Zdaje się też, że niektóre nowe samochody oferują kierowcy możliwość wyboru intensywności czy nawet koloru podświetlenia- mam rację? Jeśli tak, to które samochody tak mają?

Jesli chodzi o intensywnosc to chyba wszystkie nowe samochody z jakimi sie spotkalem to mialy, wiec zakladam, ze teraz to juz jest standard, natomiast wyboru koloru podswietlenia nigdy nie widzialem.
wiesniak

Postprzez Robik » wtorek 06 listopada 2007, 15:55

wiesniak napisał(a):
Robik napisał(a):Zdaje się też, że niektóre nowe samochody oferują kierowcy możliwość wyboru intensywności czy nawet koloru podświetlenia- mam rację? Jeśli tak, to które samochody tak mają?

Jesli chodzi o intensywnosc to chyba wszystkie nowe samochody z jakimi sie spotkalem to mialy, wiec zakladam, ze teraz to juz jest standard, natomiast wyboru koloru podswietlenia nigdy nie widzialem.

Hm, czyli np. w jakich samochodach?

Rzeczywiście, przeoczylem. Co nie zmienia faktu ze sam predkosciomierze w Uno jest taki sam tyle ze PODswietlany na zielono.

A ja nadal jestem przekonany, że Uno mają(przynajmniej w większości zdecyowanej) oświetlenie a nie podświetlenie prędkościomierza.
Robik

Postprzez Flisak » wtorek 06 listopada 2007, 17:08

Hm, tak jak mowicz, z tym oswietleniem jest roznie. Ja akurat jezdzilem takim: http://team.fiatuno.pl/pic/zegary/mk2/44.jpg tyle ze podswietlenie bylo zielone (Uno Fire 1.0)
Flisak

Postprzez wiesniak » wtorek 06 listopada 2007, 17:14

No na przyklad Nissany (Primera, Almera, Note), Audi A6, Ople (Corsa, Astra, Vectra).
wiesniak

Postprzez Robik » piątek 11 stycznia 2008, 19:20

wiesniak napisał(a):

Rozmawiałem jakiś czas temu z tatą mojej dziewczyny i jakoś rozmowa zboczyła na ten temat. Jak mi powiedział, że ma regulację intensywności podświetlenia w swojej Nubirze a miał także w Polonezie, to pomyślałem, że chyba Renault 19 nie gorsze od Poloneza(choć tego nowego- Plusa) i też to musi mieć. I faktycznie- najpierw w instrukcji obsługi a potem w aucie znalazłem pokrętło po prawej stronie kierownicy! Ale już w Matizie chyba tego nie ma.

A w ogóle ostatnio modny robi się bajer w postaci podświetlenia za pomocą folii pobudzanej wysokim napięciem. Przykład:
http://www.allegro.pl/item295511639_mom ... jetta.html
Robik

Postprzez marcij » piątek 11 stycznia 2008, 23:43

Robik , regulacje intensywnosci podswietlenia maja polonezy z lat 93-97, w plusach juz tego nie ma. Niby wygodne , w nocy w trasie mozna sobie troche przyciemnic , ale tak szczerze to w sumie raczej bajer , bez tego tez mozna sie bez problemu obejsc. W starszych samochodach czesto regulacja wystepowala dopiero od jakiejs tam wersji wyposazeniowej w gore.
Obrazek
marcij

Postprzez gazelek » sobota 12 stycznia 2008, 01:38

Jezdzilem Renault Clio '93 i mialo podobne oswietlenie, jak Twoja 19-tka. Przentuje sie naprawde super, tym bardziej, ze byla to wersja sportowa z silnikiem 1,8 :):)ale czerwone podswietlenie w starszych Renault to strzal w 10'tke
gazelek

Postprzez Hell_soul » sobota 12 stycznia 2008, 14:18

ja mam renault legune 1.8 i posiadam piękne białe podświetlenie.. Osobiście muszę przyznać, że inne kolory mi się nie podobają.. No zielony w ostateczności.. Wiadomo, kwestia gustu.. :roll:
Obrazek
Hell_soul

Postprzez Robik » sobota 12 stycznia 2008, 19:08

Hell_soul napisał(a):ja mam renault legune 1.8 i posiadam piękne białe podświetlenie..

Na początku pomyślałem, że pewnie sobie przerobiłeś na biały, ale potem skojarzyłem, że Laguna II już miała biały kolor a nie pomarańczowy. Choć mi się wydaje, że to nie jest całkowicie biały. Delikatnie niebieskim chyba też zalatuje. No i wskazówki są na czerwono chyba :)
Robik

Postprzez Hell_soul » niedziela 13 stycznia 2008, 12:22

dokładnie.. pomarańczowe podświetlenie miała pierwsza wersja laguny..tutaj zdjęcie
Obrazek

A tutaj nowszej wersji

Obrazek
Obrazek
Hell_soul

Następna strona

Powrót do Luźna gadka