Wierzycie w Boga ??

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wierzycie w boga

tak
103
80%
nie
26
20%

Liczba głosów : 129

Wierzycie w Boga ??

Postprzez Łakom » piątek 12 marca 2004, 22:38

prosze o krótkie uzasadnienie......
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez miros » piątek 12 marca 2004, 23:53

ja w boga nie wierze. przynajmniej w tego z biblii. napewno nie uwierze w cos co ktos kiedys spisal w ksiedze i ja teraz mam zyc wedlug jego wizji.

wierze w sile krztaltowana przez wszystkich ludzi na swiecie. ktorej kazdy z nas jest czescia.
miros

Postprzez Mara » niedziela 14 marca 2004, 00:41

Ja wierzę bo tak jest mi łatwiej pogodzić się z różnymi rzeczami, ale nie jestem praktykująca – chyba z czystego lenistwa. Jakoś mi się łatwiej żyje ze świadomością gdzieś tam jest lepiej. Gdyby w jakiś sposób okazało się że Boga nie ma to by mi się łyso zrobiło. No bo co? Kilkadziesiąt lat życia (dla niektórych wcale nie wesołego) a potem robaczki??? To samo dla s...syna i dla tego co był naprawdę w porządku?Okropne.
Mara

Postprzez leila » niedziela 14 marca 2004, 19:04

miros napisał(a):ja w boga nie wierze. przynajmniej w tego z biblii. napewno nie uwierze w cos co ktos kiedys spisal w ksiedze i ja teraz mam zyc wedlug jego wizji.

wierze w sile krztaltowana przez wszystkich ludzi na swiecie. ktorej kazdy z nas jest czescia.

ja wierze i praktykuje i nie wstydze sie tego.Co do tej wypowiedzi-musiales chyba przespac lekcje religii (jesli w ogóle chodziBes)Biblia to nie jest "jakas" tam ksiazka, i nie zostala napisana przez "kogos" tam jakiegos czlowieka tylko przez Boga ,scislej Ducha sw.-bo to ON jest pierwszorzednym autorem a Ewangelisci ,jako ludzie- narzedziami i to NIE jest ich wizja, ani science-fiction oni byli swiadkami (w wiekszosci)tych wydarzen!!:D Nie wierzysz w Boga zBilbli to w jakiego?Biblia jest jedynym wiarygodnym zrodlem...A tak na marginesie czemuLakom zapodales ten temacik,jakies refleksje filozoficzne cie naszly?pytam serio.. :?
leila

Postprzez miros » niedziela 14 marca 2004, 20:47

hmm no to idac twoim tokiem myslenia, moge zwolac kilku kumpli ustalic z nimi ze bylismy "swiadkami", "narzedziami". spiszemy to wszystko na papierze i uznamy to za jedyna prawde.

"Nie wierzysz w Boga zBilbli to w jakiego?Biblia jest jedynym wiarygodnym zrodlem..."

moja nowa ksiega bedzie jedynym wiarygodnym zrodlem.

"oni byli swiadkami (w wiekszosci)tych wydarzen!!"

ja tez bede swiadkiem wydarzen

"przez Boga ,scislej Ducha sw.-bo to ON jest pierwszorzednym autorem"

no i JA bede pierwszorzednym autorem

masz jakies mocne argumenty ze to wszystko jest prawda? bo jesli nie to nie ma o czym gadac. twierdzenie ze to jest prawda bo wszyscy w to wierza jest niczym
miros

Postprzez Sławek_18 » niedziela 14 marca 2004, 21:56

Powietrza tez nie widzicie a jednak jest i Wy o tym wiecie i wierzycie, ze tak jest, a jednak go nie widzicie. Tak mniej wiecej jest z Bogiem, nie widac Go a jednak gro ludzi wierzy w Niego. To sie nazywa wiara, nie widzimy czegos/kogos a jednak ufamy/ wierzymy w to. Ja wierze i mysle, ze nigdy nie zmienie mojego "przekonania". Jednak KTOŚ musial TO wszystko stworzyc. Nikomu nic nie wmawiam, niech bedzie tak jak jest.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

wierzę

Postprzez kos » niedziela 14 marca 2004, 23:20

Wierzę w Boga.
Człowiek odkrył tysiące jego prawd i do odkrycia ma jeszcze tysiące.
Jego tajemnica jest nieosiągalna dla ludzkiego rozumu tak jak wyobrażenie o braku końca wszechswiata.
Przykazanie miłosci jest jedynie słusznym rozwiązaniem dla swiata, jest alternatywą wyzysku.
Wydaje mi się, że nawet w ruchu drogowym łatwiej można się poruszać stosując zasady miłosci bliźniego.
pozdr. :wink:
kos

Postprzez Łakom » poniedziałek 15 marca 2004, 00:15

gdy zobaczyłem tyle odpowiedzi to sie aż ucieszyłem :D
ja w boga nie wierze, nie wierze w nic, a żeby nie obrażac nikogo bede pisał łagodnie...... Skrajności bibli mamy od samego poczatku, od powstanai świata ( sa dowody ze człowiek pochodzi od małpy teoria Darwina, naukowo udowodniona, kościół sie temu sprzeciwnia ciekawe czemu ??) druga sprawa to bóg stworzył człowieka na własne podobieństwo, a więc czegoś tutaj nei rozumie ..... dlaczego a raczej jak z dwóch ludzi powstały dalsze potomstwa jak adam i ewa mieli dwóch synów ?? kto wymyślił kaziroctwo ??? kościł a co za tym idzie jezus i bóg..... Dlaczego w biblii jest napisane 2000 razy słowo pan/panu/panie, zamiast jego imienia Jahfe, jahfe jest to imie żydowskie ale to tak tylko pomijam......
Teraz w dzisiejszych czasach związek człowieka starego z młoda dziewczyną jest uważany jako ??? no własnei jako co ?? dlaczego 2000 lat temu józef był razem młoda kobietą ( marią) ?? ( według bibli on dobrze mógły być jej ojcem ) wiec dlaczego z nią był ??
leila pismo było napisane nie przez boga tylko przez ludzi, papirus wymyślono pare wieków później, a wiec te opowieści były opowiadane z pokolenia na pokolenie..... ( a takie opowieści sa jak mity o zeusie, no właśnie, kiedys było wiele bogów, jeden z nich dał nam ogień, ( nie pamiętam jak sie on nazywa, ) zeus był bogiem bogów, )
leila a mozesz mi też powiedziec dlaczego biblia jest wiarygodna ?? czego tak sądzisz ??
Podobno jezus urodził sie w betlejem, w jerozolimie, a tam jest religia oparta na tych samych "faktach" ( jeżeli można to tak wogóle nazwac ) tylko całe wyznanie odbiega od naszego, ale to moze my odbiegamy od ich wiary bo to w końcu tam sie urodził jezus, dlaczego uważamy sie za naród wybrany, to w końcu w jerozolimie urodził sie jezus
aha w naszym polskim języku istnieje bardzo piękne i już zapomiane słowo, /nieomylnośc/ ale czym ona dzisiaj jest.............

Ps. sorry zę błędy i przejęzyczenia ale gdy zmieniam jakiś błąd to kasuje mi sie reszta tekstu
Łakom

Postprzez ella » poniedziałek 15 marca 2004, 00:27

Błogosławieni Ci , którzy nie widzieli a uwierzyli.
Ja wierzę.
ella
Moderator

Postprzez X » poniedziałek 15 marca 2004, 19:16

Nie wierze w boga, nie jestem religijny, bawie sie w poscie etc.

Uwazam, ze cos takiego jak bog, zostalo stworzone przez ludzi - dla ludzi. Dlaczego? Bo przykre jest zycie ze swiadomoscia, ze za jakis czas nas nie bedzie. Za to bog tlumaczy wszystko - egzystencyjne zycie wynagrodzi nam w raju... Wierzcie jak chcecie - ja nie wierze.

A najbardziej smiesza mnie opinie ludzi, wielbiacych jedynie boga, a calkowicie negujacych szatana. Pamietajcie Wy wszyscy o jednym - wierzycie w raj, gdyby nie szatan, w tym raju musielibyscie zyc ze wszystkimi najgorszymi scierwami na ziemi - mordercami, nazistami, pedofilami etc.

Ale wlasnie taka jest religia, ale wlasnie tacy sa ludzie...
X

Postprzez miros » poniedziałek 15 marca 2004, 21:21

a najgorsze w tym wszystkim jest to ze nie mamy mozliwosci wyboru religii od samego poczatku. to nasi rodzice dokonuja za nas tego wyboru. pozniej ciezko jest zmienic wiare.

a juz najbardziej denerwuja mnie odpowiedzi niektorych moich znajomych na pytanie dlaczego wierzysz w boga? "bo tak zostalem wychowany"
miros

Postprzez Slawek » poniedziałek 15 marca 2004, 22:21

Do Łakoma: Nie wiem skąd wziąłeś takie bzdury, że Kościól sprzeciwia się teorii ewolucji. Poza tym Adam i Ewa to symbol. Nie jest tak, że naprawdę było na początku dwoje ludzi. Związek starego człowieka z młodą dziewczyną nie jest za nic uważany - jedynie nie jest akceptowany przez niektórych ludzi, a na pewno nie oficjalnie przez Kościół. Wypowiadając się w tu dałeś świadectwo swojej całkowitej ignorancji i nieznajomości tematu albo głupoty (pewnie oba naraz).
Do reszty: ja wierzę, mam w swoim życiu wystarczająco dużo dowodów na istnienie Boga (zarówno w pojęcu bardzo ogólnym, dotyczącym wielu ludzi jak i w życiu osobistym).
Slawek

Postprzez Łakom » poniedziałek 15 marca 2004, 22:31

jestem bardzo ciekawy co będzie z tymi kościłami za 50 czy 60 lat, teraz przesiadują tam przewaznie stare babcie, a co będzie jak ich zabraknie :?: Jakie u Was proboszcze mają samochody :?:
Łakom

Postprzez Slawek » poniedziałek 15 marca 2004, 23:19

Tak myślałem, że nie stać Cię na rzeczową rozmowę (nie wiem tylko po co zakładałeś taki tamat). I robisz to co większość takich - przy braku argumentów zaczynasz krytykować. Jak Ci się tak bardzo podobają auta księży, to trzeba było samemu wstąpić do seminarium. Żałosny jesteś.
Slawek

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 15 marca 2004, 23:34

Opowiem Wam historie, ktora przytrafila sie mojemu ojcu:
Gdzies pod granica z Niemcami, jedzie polonezem do domu. Droga jst bardzo sliska (to bylo na autostradzie) praktycznie szklanka, ojciec znalazł (omine jak to sie stalo ale nie z Jego winy) się w samym srodku karambolu (z udzialem ponad 40! aut) Ojciec tak staral sie robic aby uderzany nie obijal sie przodem w inne samochody, w trakcie tego calego
zdarzanie wypadlo mu ze schowka obrazek z Panem Jezusem, przypadek ?Watpie, a co ciekawe jako JEDYNY wyjechal z tego karambolu
o "własnych" siłach, inni musieli zjezdzac na lawecie. I co powiecie ? Szczesliwy traf czy moze cos innego?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Następna strona

Powrót do Luźna gadka