prawko z usa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

prawko z usa

Postprzez golcu » niedziela 14 października 2007, 20:13

witam. mam pytanie czy jesli prawo jazdy zostanie zrobione w usa czy bedzie istaniala mozliwosc przekwalifikowania go na polskie czy nie ma takiej mozliwosci?
pozdrawiam
golcu

Postprzez ella » niedziela 14 października 2007, 20:51

Amerykańskie prawo jazdy jest w Polsce nieważne. Można jednak na podstawie amerykańskiego prawa jazdy otrzymać polskie po zdaniu egzaminu teoretycznego. Aby zapisać się na egzamin konieczne jest tłumaczenie amerykańskiego prawa jazdy wykonane przez tłumacza przysięgłego. Z tłumaczenia musi wynikać do prowadzenia jakich pojazdów uprawniało to prawo jazdy w Stanach.
Oczywiście mowa o prawku od 18 lat a nie takim tymczasowym od 16.
ella
Moderator

Postprzez BeeMiX » sobota 23 lutego 2008, 21:55

Witam!

Przeglądnąłem trochę wcześniejsze tematy ale nadal mam parę pytań, mam nadzieję że nie dostanę po głowie za mały odkop :)

A mianowicie. Jestem obywatelem USA i zrobiłem tam prawo jazdy. Mieszkam w Polsce i będę mieszkał jeszcze przez około półtora roku, ale oczywiście chciałbym tutaj pojeździć i nie przedzierać się przez tą kosztowną procedurę zdawania w Polsce.

Czy mogę legalnie przez pewien czas jeździć na prawie jazdy z Nowego Jorku?
Czy w kwestii ewentualnej nostryfikacji nic się nie zmieniło? Otrzymam z powrotem moje amerykańskie prawo jazdy? Bo muszę też na czymś jeździć za oceanem :)
Czy nostryfikacja jest dużym problemem czy można to zrobić "od ręki" bez wiekszych problemów?

I jeszcze jedno co mnie poprostu ciekawi, jak ma się sprawa "Pozwolenia na naukę" w Polsce, czy pod względem prawnym ktoś posługujący się tym traktowany jest jak osoba bez prawojazdy czy z niewłaściwym/nieaktualnym dokumentem, jedymi słowy czy może liczyć na mniejsze konsekwencje :)
BeeMiX

Postprzez Małgorzata888 » niedziela 24 lutego 2008, 09:50

Dlaczego po prostu nie pójdziesz (lub nie zadzwonisz) do Wydziału Komunikacji i o to wszystko nie zapytasz? Skąd my mamy wiedzieć takie szczegóły?
A poza tym czy nie leiej wiedzieć NA PEWNO niż poznać czyjeś przypuszczenia lub domysły???
Pozdro...
Małgorzata888

Powrót do Luźna gadka