Laweta i przewóz osób??

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Laweta i przewóz osób??

Postprzez Donturo » niedziela 26 sierpnia 2007, 22:15

Witam.
Nie wiem w którym dziale umieścić te pytania to umieszcze w tym.
Mam 2 pytania:
1) Zdałem Prawko 19 lipca 07, i chciałbym sobie zrobić uprawnienia na lawete.
I nie wiem czy robi się tylko jakiś kurs, czy też trzeba potem egzamin na przyczepe zdawać, i czy trzeba mieć ileś lat prawko żeby móc jeździć z lawetą?

2)
A drugie dotyczy przewozu osób, chodzi mi dokładnie o jazdę busem.
gdzie takie uprawnienia można robić, i czy też trzeba mieć ileś lat prawko??
GET BIG OR DIE TRY
Donturo

Postprzez marcij » niedziela 26 sierpnia 2007, 23:08

1) Nie wiem dokladnie o jaka lawete Ci chodzi , domyslam sie ze o przyczepe , Na to musisz miec kategorie B+E , czyli osobowka z przyczepa , bo w praktyce ciezko jest dobrac zestwa ktorego dmc <=3500kg, no chyba ze Ci sie uda , wtedy pod pewnymi warunkami ,(poszukaj na forum) wystarcza B. Kurs nie wystarcza , tzreba oczywiscie zdawac egzamin , tylko praktyczny , bez teorii i nie jest wymagany staz posiadania prawa jazdy.

2) Nie ma czegos takiego jak bus. Jesli jest to auto ktore moze przewozic do 9 osob lacznie z kierowca wtedy jest to samochod osobowy i prowadzisz to posiadajac kat.B . Jesli wiecej , to jest to juz autobus i potrzeba na to kat. D lub ewentualnie D1, a na to musisz miec wiek 21 lat , nie wymagany staz posiadania prawa jazdy.
Tak jest narazie , gdzies podobno lezy nowelizacja ustawy wprowadzajaca zmiany , po ostatnich wypadkach bylo o tym glosno , byly to jak widac populistyczne zagrywki naszego rzadu, fakt faktem ze taka ustawa jest juz przygotowana od dluzszego czasu.
Obrazek
marcij

Postprzez ZIELU » niedziela 26 sierpnia 2007, 23:52

Dodatkowo chcąc jeździć autobusem musisz przejść kura na przewóz osób, obecnie cena około 750zł i lepiej zrobić to teraz bo po wrześniu 2009 ma to kosztować 3000zł. Jeszcze musisz mieć badanie lekarskie (lekarz medycyny pracy) i psychotesty :wink:
ZIELU

Postprzez Donturo » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 00:35

ale busy takie jak mercedes sprinter nie waża 3,5 t. więc można nimi jeździć na kategori B. i nimi przewoża ludzi i wchodzi w nie ok 20 osób.
GET BIG OR DIE TRY
Donturo

Postprzez Donturo » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 00:37

a lawete chodzi mi o taka zeby można było samochód przewieść.
czyli jak masa całkowita mojego samochodu i drugiego samochodu na lawecie nie bedzi przekraczać 3,5 t. to moge przewozic na samej kategori B.???
GET BIG OR DIE TRY
Donturo

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 00:54

Po pierwsze PRIMO nie pisz dwóch postów pod sobą... edytuj je...

Po drugie... PRIMO: Na kat.B masz uprawnienia do 9 osób i DMC 3,5 tony... więc sprinter jeśli jest zarejestrowany do 3,5t (w co wątpię, ale znam te naciągania) to przekracza limit osób.. więc potrzebujesz D;

Po trzecie PRIMO:

I twój zestaw: auto ciągnące i przyczepa nie mogą przekroczyć 3,5 t DMC... z tego wynika, że takie coś nie istnieje, ponieważ auto będące na lawecie samo waży tonę :wink: Więc nie idzie skonfigurować takiego zestawu :wink: Zostaje Ci B+E
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Donturo » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 00:59

ja sie bardzo na tym nie czaje dlatego się pytam.
Ale jak samochód waży 1,5 t. i samochód na lawecie 1,5 t. to mieści się w DMC 3,5t.
jak to właśnie jest?
GET BIG OR DIE TRY
Donturo

Postprzez wiesniak » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 01:11

Jeśli chodzi o busa to na kategorię B możesz jeździć tylko takim, który w dowodzie rejestracyjnym ma ilość miejsc nie większą niż 9. Czyli taki mercedes odpada.

Jeśli zaś chodzi o lawetę to chodzi tu o dopuszczalną masę całkowitą. Jest to wartość określona w dowodzie rejestracyjnym każdego pojazdu i ma z masą własną niewiele wspólnego. Suma DMC pojazdów (samochodu i przyczepy) nie może przekraczać 3500kg.
DCM przeciętnego samochodu to ok. 2 tony, lawety będzie naturalnie większa, więc raczej ciężko będzie się z DMC zastawu zmieścić się w 3500kg.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 01:34

wiesniak napisał(a):Jeśli chodzi o busa to na kategorię B możesz jeździć tylko takim, który w dowodzie rejestracyjnym ma ilość miejsc nie większą niż 9.

I pod warunkiem, że dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, bo wtedy z kolei (jeżeli pojazd jest dla nie więcej niż 9 osób) potrzebne jest C. ;)

Swoją drogą, będąc ostatnio w Zakopcu i regularnie korzystając z usług busiarzy (to jest naprawdę super transport), zastanawiałem się, czy aby na pewno wszyscy z nich mają prawo jazdy D. ;) Założę się, że nie. Tym bardziej, że oni z reguły jakiekolwiek przepisy mają gdzieś, a i tak nikt ich nie tyka.
scorpio44

Postprzez Donturo » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 02:35

a ja mam samochó który waży 1200 kg i na lawecie bym miał samochód 1500 kg to mógłbym go przewozic na kategori B? bez rzadnych dodatkowych uprawnień?
GET BIG OR DIE TRY
Donturo

Postprzez ella » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 11:59

Donturo napisał(a): ja mam samochó (...) 1200 kg i na lawecie bym miał 1500 kg

kategora B:

przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

A jak widać u ciebie samochód na lawecie jest cięższy od samochodu ciągnącego. A gdzie jeszcze laweta
ella
Moderator

Postprzez EgoisicBoY » poniedziałek 27 sierpnia 2007, 12:06

Ale jak samochód waży 1,5 t. i samochód na lawecie 1,5 t. to mieści się w DMC 3,5t.

nie

DMC czyli dopuszczalna masa całkowita ...

oznacza to tyle że np twoje auto waży 1200 KG do tego m np 400 kilo dopuszczalnego obciążenia razem to daje DMC 1600 KG

laweta waży powiedzmy 600 KG a jej ładowność wynosi 2 tony razem to daje MDC 2600 kg

więc 2600 kg +

1600 kg DMC twojego samochodu

mamy wynik 4200 KG ....

czyli o 700 za dużo niż dopuszcza kat B

nieważne czy jechałbyś z pusta laweta czy nie ...
EgoisicBoY

Powrót do Luźna gadka