Dowód osobisty potrzebny ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dowód osobisty potrzebny ?

Postprzez Quaint » piątek 10 sierpnia 2007, 17:00

Witam,

Czy w przypadku zatrzymania się do kontroli policjant pyta tylko o prawo jazdy i dowód rejestracyjny czy również o dowód osobisty ?

Nie posiadam jeszcze dowodu, czy moge go zastąpić podczac kontroli np. legitymacją ?
Quaint

Postprzez wiesniak » piątek 10 sierpnia 2007, 17:06

Pytać o dowód może, ale nieposiadanie go nie jest przestępstwem. Prawo jazdy też jest dokumentem tożsamości.
wiesniak

Postprzez marcij » piątek 10 sierpnia 2007, 17:27

"Prosze o okazanie prawa jazdy dowodu rejestracyjnego , aktualnej polisy OC i jesli Pan posiada przy sobie dowodu osobistego "

Legitymacja szkolna nie jest dokumentem specjalnie wiarygodnym , nie kombinowales sam z przerabianie/drukowaniem legitymacji , zeby zaopatrywac sie w wiadomych sklepach ?? :twisted:
Obrazek
marcij

Postprzez Quaint » piątek 10 sierpnia 2007, 17:45

marcij napisał(a):"Prosze o okazanie prawa jazdy dowodu rejestracyjnego , aktualnej polisy OC i jesli Pan posiada przy sobie dowodu osobistego "

Legitymacja szkolna nie jest dokumentem specjalnie wiarygodnym , nie kombinowales sam z przerabianie/drukowaniem legitymacji , zeby zaopatrywac sie w wiadomych sklepach ?? :twisted:

Od tego jest ta druga legitymacja :P

Zawsze warto mieć oryginał :)
Quaint

Postprzez scorpio44 » wtorek 14 sierpnia 2007, 17:10

wiesniak napisał(a):nieposiadanie go nie jest przestępstwem.

Nie jest nawet wykroczeniem. ;) :D

Marcij, a z tym przerabianiem legitymacji, to nie mierz ludzi swoją miarką. :P Mnie coś takiego nigdy by do głowy nie przyszło.
Ale jeżeli jesteś fachowcem od tego typu spraw, to podaj swój sposób na to, żeby orzełek (po przedłużeniu legitymacji monetą) miał główkę we właściwą stronę. :D
scorpio44

Postprzez marcij » wtorek 14 sierpnia 2007, 17:24

Hehe , niekoniecznie swoja , znam wielu ludzi z takimi dokumentami , moze poprostu obracam sie w nienajlepszym towarzystwie :P

A co do orzelka to odpowiedz jest prosta : Wydrukowac pieczatke. Widzialem legitymacje drukowane na zwyklej domowej drukarce , na zwyklej tekturce , ponoszone chwile w kieszeni jeansow i nie polapalem sie ze to nie jest prawdziwa.
Obrazek
marcij

Postprzez scorpio44 » wtorek 14 sierpnia 2007, 18:02

Ja mówiłem o przedłużaniu prawdziwej legitymacji (przykładowo: skończyłem szkołę, ale chcę dalej korzystać z biletów ulgowych i takie tam pierdoły). To też dość częsty proceder, zwłaszcza za czasów pokolenia moich rodziców. Ale może lepiej nie kontnuujmy już offtopu... :D
scorpio44

Postprzez pszczola_89 » wtorek 14 sierpnia 2007, 19:25

hmm słyszałem, że trzeba ugotować jajko (może być na twardo:P) przyłożyc do danej pieczątki i szybko na owe miejsce przyłożyc:P podobno to całkiem dobry sposób ale niewiem nie próbowałem:D
27.07.07~> Zdane za pierwszym co tu dużo pisać;D
pszczola_89

Powrót do Luźna gadka