VW GOLF - skojarzenia

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

VW Golf wywołuje u Ciebie:

naganne emocje, skojarzenia z dresiarstwem i wiochą, kiepskim tuningiem
38
51%
pozytywne emocje - dobry samochód, trwałość, wygoda jazdy, kultura kierujących, niezawodność
37
49%

Liczba głosów : 75

VW GOLF - skojarzenia

Postprzez invx » niedziela 05 sierpnia 2007, 17:52

Jako że temat VW Golfa się na forum przewija okresowo - i opinie są podzielone zrobiłem ankietę - zapraszam do głosowania :wink:
invx

Postprzez kimkolwiek18 » niedziela 05 sierpnia 2007, 18:09

golfom mówimy NIE
20.07.2007 - Egzamin !
- Teoria +
- plac +
- miasto +
Zdane - aż zapomniałem paszportu z "L" Egzaminacyjnej.
kimkolwiek18

Postprzez tom634 » niedziela 05 sierpnia 2007, 18:17

Według mnie ankieta jest nieprawidłowo przeprowadzana. U mnie Golf nie wywołuje żadnych emocji. W ruchu drogowym traktuję kierujących tymi pojazdami jak każdych innych.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez invx » niedziela 05 sierpnia 2007, 18:26

fakt mozna by bylo dodac - niewywoluje emocji :P
- ale jak u kogos nie wywoluje - to niech nie glosuje :wink:
invx

Postprzez Ad_aM » niedziela 05 sierpnia 2007, 22:16

Ja jestem podzielony :wink: Bo gdy słyszę Golf w ustach młodych ludzi to kojarzy mi się to z modelami I - III (im wyżej tym rzadziej :P), wioską (nie ubliżając wsi, ani WSI), debilnym tuningiem i dresiarstwem... gdy mówimy o Golfie IV czy V to kojarzy mi się to z takim stonowanym nie rzucającym się autem :wink:

Niestety częściej PL spotykamy się z tą pierwszą sytuacją
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez invx » niedziela 05 sierpnia 2007, 22:29

np. takim tuningiem

Obrazek

tylko tyle ze to nie golf 8)
invx

Postprzez disco » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 10:49

Ja napisze tak: zdecydowana większość golfistów to normalni ludzie. Niestety również zdecydowana większość bezmózgów, kretynów i ludzi bez jakiejkolwiek wyobraźni, których spotykam na drodze jeździ właśnie tym modelem (szczególnie golfem drugiej i trzeciej generacji)*

*oraz oczywiście BMW E-30 i E-36

a sam samochód nie wywołuje u mnie kompletnie żadnych emocji, auto jak kazde inne z tym, ze ciut drogie ;)
disco

:)

Postprzez Polonez » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 14:29

tom634 napisał(a):Według mnie ankieta jest nieprawidłowo przeprowadzana. U mnie Golf nie wywołuje żadnych emocji. W ruchu drogowym traktuję kierujących tymi pojazdami jak każdych innych.

Otóż to. Invx co Ty masz z tymi skojarzeniami :D Golf jak Golf - jeżeli mówimy o Golfie 2 - "Strucel Klepany Przez Turków W Stodole Pod Berlinem" heh to moje skojarzenie :P :P
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Xsystoff » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 15:11

Golf I - tworca klasy kompakt oraz pierwsze GTI z krwi i kosci, legenda. Prawie 7 milionow wyprodukowych egzemplarzy.
Golf II - pierwsze silniki 16v w swojej klasie, wspaniala seria Rallye i G-60 Limited. Obydwa wyposażone w napęd na cztery koła (Syncro) i sprężarkę mechaniczną.
Golf III - silnik ABF, AFN i VR6-stki. Samochod roku 1992.
Xsystoff

Postprzez cman » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 15:16

Obrazek
cman

Postprzez bikermarek » wtorek 07 sierpnia 2007, 15:21

Xsystoff napisał(a):Golf I - tworca klasy kompakt .

Nieprawda. Przed golfem był Fiat 127.
Niestety, w Polsce panuje "mit Golfa" i - ogólnie niemieckich samochodów i często zapominamy (a właściwie nie wiemy) o tym, że włoska motoryzacja często wyprzedza Niemcow i i ch produkty o lata świetlne :wink:
pozdrawiam

bikermarek

Postprzez slayer17 » wtorek 07 sierpnia 2007, 15:37

Kolego Xsystoff, czy przypadkiem produkty z japonii nie miały najpierw wprowadzonych silników 16 zaworowych?

Mi wogóle Volkswageny kojażą się nie za dobrze, co nie znaczy, że każdy model jest zły. W mojej okolicy i zapewne wszędzie przy wschodniej granicy dominują VW Passaty starszych generacji, z tego powodu, że mają duże zbiorniki paliwa i można więcej przewieźć przez granicę. :?
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez Xsystoff » wtorek 07 sierpnia 2007, 17:16

bikermarek napisał(a):Nieprawda. Przed golfem był Fiat 127.

Moze i byl, ale Fiat 127 z klasa kompakt nie ma za wiele wspolnego. Oprocz wymiarow (Golf jest duuuzo wiekszy) swiadcza o tym chociazby zastosowane silniki.
Xsystoff

Postprzez bikermarek » czwartek 09 sierpnia 2007, 12:51

Xsystoff napisał(a):...Fiat 127 z klasa kompakt nie ma za wiele wspolnego. Oprocz wymiarow (Golf jest duuuzo wiekszy) swiadcza o tym chociazby zastosowane silniki.

Sława i popularność VW w Polsce sie wzieła z lat 80 gdzie jedynym możliwym do sprowadzenia autem zachodnim był VW Golf 1. Marzenie chyba wszystkich w tamtych czasach. Zreszta VW Golf 1 - i tu ukłon w jego strone - był pewnego rodzaju przełomem w motoryzacji. Żaden z pozostałych golfów już się tak nie zasłużył jak jedynka.

Ale wracając do Fiata 127 i Golfa 1; Golf 1 jest z roku 1974, a FIATa 127 zaczęli montować w 1971, i był samochodem roku 1972. I wbrew pozorom są to bardzo podobne do siebie auta (biorąc pod uwagę gabaryty i zastosowanie)

Z Golfów 'jedynek" zasłużyła się GTI- hatchback i miał 110KM w 1978 roku. A nie wiedzący o Fiacie 127 ludzie zwyczajną wersję Golfa 1uważają za pierwszego z napędem na przód.

Podobnie posiadacze VW Golfa uważają, że to pierwsze auto z napędem na 4 koła w tej klasie. Z tym, że o 4 lata szybsza była Alfa Romeo 33. Ale wiadomo jaka jest świadomość u nas w Polsce. Jak są jeszcze kolesie co twierdzą że nigdy nie było tylnonapędowej Alfy i uparcie twierdzą, że to FIAT stworzył Alfę?

A tak przy okazji powiem, ze dawno temu byłem stałym gościem na forum auto świata. I tam był człowiek który podał nazwy konkretnych firm które produkują podzespoły do samochodów na całym świecie. Co sie okazało 70 % tych firm miało bardzo mocne powiązania z Fiatem. I tam właśnie ktoś napisał o paru rzeczach użytych w VW właśnie od tych firm. Ale po kolei:

OZ- co się wszyscy "golfiarze" podniecają felgami tej firmy jest z Włoch.
Brembo to też Italia,
podobnie jest z FIAMMem - super akumulatory i filtry
Weber ta firma od gaźników to firma z Włoch - a na Weberach chodziło wiele niemieckich aut- Ford Capri też miał gaźniki Webera. Wtrysk Weber-Marelli pracował w 200 konnym Fordzie Sierra Cosworth...wyliczać można w nieskończoność co gdzie było użyte i pochodzi z Włoch.

A wiecie że Hondziarze teraz zjedzą swoje włosy?? Kiedyś krytykowali Alfę Romeo za Twin Spark....a dwie świece na cylinder są dzisiaj w Hondzie Jazz... Co do zmiennych faz rozrządów też pierwsza była Alfa Romeo, a nie Honda ze swoim IVTEC coś tam. Diesel z bezpośrednim wtryskiem commonrail został zastosowany jako pierwszy w Alfie Romeo 156 1.9 JTD, potem pojawił się w Mercedesie.

Włosi mają spore osiągnięcia w motoryzacji i dlatego twierdzę, że włoska motoryzacja wyprzedza niemiecką o kilka długości oraz z czystym sumieniem będę każdemu polecał kupno włoskiego samochodu - oczywiście w dobrym stanie technicznym.

Polecam lekturę:
http://fierglu.blog.interia.pl/?id=1080495
pozdrawiam

bikermarek

Postprzez Robik » piątek 10 sierpnia 2007, 00:19

Dla mnie Golf III to po BMW serii 3(model z 1. połowy lat 90.) najbardziej dresiarski samochód. Nie ma właściwie jakiegoś szczególnie agresywnego wyglądu, ale dużo dresów sobie ten samochód upodobało i przez to takie budzi skojarzenia. Golf II też dość dresiarsko mi się kojarzy. Widząc GOlfa IV i V raczej przypuszczam, że w środku siedzie ktoś dobrze zarabiający, w poważniejszym już wieku. Ale Golfy IV są coraz starsze, a więc i tańsze, stąd zapewne niedługo także nabiorą dresiarskiego charakteru.
Robik

Następna strona

Powrót do Luźna gadka