przez ajs536 » czwartek 02 sierpnia 2007, 13:00
przez EgoisicBoY » czwartek 02 sierpnia 2007, 13:57
przez scorpio44 » czwartek 02 sierpnia 2007, 14:07
EgoisicBoY napisał(a):z tym że uważam że do uzyskania takiego prawka powinien starczyć sam egzamin teoretyczny
bo jazda skóterem to raczej łatwa :)
przez Maziak » czwartek 02 sierpnia 2007, 14:30
przez tom634 » czwartek 02 sierpnia 2007, 14:40
przez DEXiu » czwartek 02 sierpnia 2007, 14:45
przez ella » czwartek 02 sierpnia 2007, 19:58
scorpio44 napisał(a):Jestem jak najbardziej za, zresztą już kiedyś napisałem dość rozwlekły wywód na ten temat (może ktoś podpowiedziałby mi, gdzie tego szukać, bo nie mogę znaleźć :D a wkleiłbym tu).
scorpio44 napisał(a):Zieloni się nie biorą? A co powiesz, Wieśniak, o 13-letnich dzieciakach niemających pojęcia o ruchu drogowym i popisujących się na skuterkach czy nawet na komarach czy innych simsonach, i robiących to (o zgrozo!) legalnie, bo mają kartę motorowerową (a zdali ją, robiąc slalom rowerem, bo akurat nie było pod ręką motoroweru, cóż, taki drobiazg, zdarza się...)? Jest ich pełno, zwłaszcza w okolicach wiosek wszelakich, i tak się składa, że ja osobiście miałem już kilka sytuacji, kiedy mógłbym takiego czuba niechcący zabić - przez jego bezmyślność, brak wyobraźni i brak bladego pojęcia o poruszaniu się po drodze. Na szczęście życie mnie nauczyło, że jak widzę dzieciaka na takim dwukołowcu, to najlepiej zwolnić do 10 na godzinę i mieć oczy dookoła głowy.
No ale załóżmy, że takie dziecko, chcąc zrobić kartę moto, trafiło akurat na ludzi rzetelnie wykonujących swoje obowiązki, i nie zdało egzaminu na tę kartę, bo się kompletnie do tego nie nadawało i nie miało o jeździe pojęcia. Cóż - pomyślało sobie... Jakoś przecierpię te 5 lat. No i wreszcie upragniony dzień... 18 urodziny. Jest już dojrzalszym, doroślejszym człowiekiem, ale o jeździe nadal nie ma pojęcia, bo z takiego czy innego powodu nie ma po prostu predyspozycji do jazdy (egzaminu na prawko nie jest w stanie zdać). No ale przecież na skuterku mogę sobie jeździć bez żadnych uprawnień! Kupi sobie taki delikwent prawdziwy skuter, bez ogranicznika prędkości, ale zarejestrowany jako motorower (niestety norma) i hulaj dusza... Jeździ legalnie i jest zagrożeniem, ale niestety już wtedy nie tylko dla siebie... Zresztą nawet rowerzysta niemający pojęcia o jeździe jest zagrożeniem również dla innych. A choćby w takim sensie, że przez jego własną głupotę przepisowo jazdący kierowca może do końca życia żyć ze świadomością, że zabił człowieka. Chociaż nawet nie było cienia jego winy, to fakt pozostaje faktem. Czyż nie można tego uznać za zagrożenie dla innych? Moim zdaniem można.
Reasumując - w kwestii uprawnień na motorower paranoje są dwie: pierwsza - że można na nich legalnie jeździć już w wieku 13 lat, druga - że po skończeniu 18 lat nie są potrzebne żadne uprawnienia. Obydwie te rzeczy najzwyczajniej w świecie nie mieszczą się w mojej dość pojemnej wbrew pozorom głowie
ella napisał(a):18 latek, żeby jeździć motorem czy tez samochodem musi ukończyć kurs i zdać egzamin z teorii i praktyki. 13 latek zdobywając kartę motorowerową nie zdaje żadnego egzaminu na mieście, tak samo ten 18 latek na skuterze na dowód. Jak taka osoba, która nie przeszła kursu i nie uczyła się jeździć w ruchu miejskim może być uczestnikiem ruchu. Przecież to paranoja. Oni nie mają pojęcia jak się poruszać. Teoria to nie wszystko. Powinni przejśc tak samo szkolenie jak i egzamin. Nie wyobrażam sobie trzynastolatka na skuterze w Warszawie na wielkim rondzie albo skrzyżowaniu. Przecież może, ma dokument.
Sami wiemy jak wyglądał egzamin na kartę motorowerową. Szkoły zbierały chętnych, dzieci pisały test i większośc nawet nie wsiadła na taki motorower
przez wiesniak » czwartek 02 sierpnia 2007, 20:13
przez scorpio44 » czwartek 02 sierpnia 2007, 23:21
Maziak napisał(a):Można by ewentualnie to podciągnąć pod kartę rowerowo/motorową.
Maziak napisał(a):Na takim skuterku zabić mogą najwyżej samego siebie
wiesniak napisał(a):Ktoś niemający pojęcia o prawie drogowym wsiadając na skuter robi to więc na własne ryzyko, bo nikogo postronnego skuterem się raczej nie skrzywdzi.
przez wiesniak » czwartek 02 sierpnia 2007, 23:55
przez ivytomek » piątek 03 sierpnia 2007, 23:26
przez tom9 » sobota 04 sierpnia 2007, 00:46
przez wiesniak » sobota 04 sierpnia 2007, 01:00
tom9 napisał(a):W takim razie niech mi ktos wyjasni dlaczego przy wieku 17 lat musze miec karte motorowerowa (bo chyba taka trzeba miec?) a gdy mam 18 juz nie ? rozumie ze przez ten rok czlowiek dostaje olsnienia i juz mu zapoznanie sie z przepisami ruchu drogowego nie jest potrzebna ?
przez tom9 » sobota 04 sierpnia 2007, 01:07
wiesniak napisał(a):tom9 napisał(a):W takim razie niech mi ktos wyjasni dlaczego przy wieku 17 lat musze miec karte motorowerowa (bo chyba taka trzeba miec?) a gdy mam 18 juz nie ? rozumie ze przez ten rok czlowiek dostaje olsnienia i juz mu zapoznanie sie z przepisami ruchu drogowego nie jest potrzebna ?
Z tego samego powodu, z którego mając 17 lat nie możesz mieć prawa jazdy, a mając 18 już możesz.
przez wiesniak » sobota 04 sierpnia 2007, 02:49