Kobiety i kierunki:-)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez asiuk » wtorek 30 października 2007, 18:37

Witam! :)

Zainteresował mnie temat, bo samej kilkakrotnie zdarzyło się pomylić kierunki, ale tylko przy cofaniu i to tylko wtedy, gdy byłam jak najmocniej wychylona do tyłu, żeby patrzeć przez tylną szybę ;) Dlaczego? Ano dlatego, że wtedy skręcając np. w lewo, skręcałam na prawą stronę głowy (głowa całkiem do tyłu). Śmiałam się z tego ;) Stwierdziłam, że instruktor ma mi mówić, na które ucho mam jechać, a nie, w którą stronę :D

Nie było sytuacji, że np. po zaparkowaniu prostopadłym wyjechałam w innym kierunku, niż kazał mi instruktor.

Raz tylko się zamotałam, gdy instruktor kazał mi jechać (z miejsca parkingowego) w lewo, ja natomiast pomyślałam, że my docelowo chcemy jechać w lewo, czyli muszę wyjechać w prawo. Wyprowadził mnie jednak z błędu 8)

Zgadzam się z tym, że kobiety odbierają podczas jazdy więcej bodźców. Ja osobiście - głównie wzrokowych, bo sama wzrokowcem jestem. Czasem to bardzo przeszkadza.
7.05.2007 - rozpoczęcie kursu
26.10.2007 - teoria i praktyka - zdane za pierwszym razem :)
asiuk

Postprzez SP20 » sobota 17 listopada 2007, 13:11

widze, ze ten problem z jezdzeniem do tylu jest powszechny ;) jak uczylam sie luku, to instruktor juz nie wiedzial jak mi wytlumaczyc, jak mam poprawic tor jazdy. Zawsze krecilam nie w ta strone, co potrzeba. Teraz juz umiem, ale bylo ciezko. :roll:
Na egzaminach np. zdarzalo mi sie pomylic strony. Np. egzaminator kazal skrecic w lewo, a ja skrecalam w prawo ;-) 2 razy mialam taka sama sytuacje.
Jednak poza egzaminami mi sie to nie zdarzalo. :lol:
(2007-12-07) Prawo Jazdy: odebrane!!! :D:D:D
SP20

Postprzez F-uncia » czwartek 22 listopada 2007, 22:00

Nie ma problemu z lewa i prawa strona ale za to na poczatku kursu standardowo mialam problem z jazda do tylu, czasem tak zakrecilam kierownica ze potem nie wiedzialam w ktora strone odkrecac :D Teraz robie to odruchowo i nie mysle o tym.
Mialam jeszcze problem z odbiciem lustrzanym. Ale tez szybko sie "nauczylam".

Moj maz za to ma problemy z lewo - prawo i nie ma podzielnej uwagi, ale za to refleks ma dobry.
F-uncia

Re:

Postprzez Fahrerin » niedziela 20 września 2015, 02:11

Jakub J. napisał(a):Moja zona ktora ma 8 lat prawo jazdy zdarza jej sie mylic kierunki - mowie skrec w lewo tutaj a ta w prawo, no ale na szczescie sparadycznie, poza tym nie dyskryminujac nikogo kobiety bardziej sa podatne na emocje podczas jazdy i maja mniejszy zmysl obserwacji wzrokowej (to faceci sa wzrokowcami co niejeden psycholog potwierdzil :D )
Pozatym kobiety sa wspaniale i niski uklon do wszystkich pan :D :D pozdrawiam

EMOCJE - to, to, to!
Ja teraz jestem na kursie, mam 11 godzin przejechanych i dość często robię idiotyczne błędy, kiedy się zestresuje. Na dodatek po takiej pomyłce denerwuję się jeszcze bardziej i się nakręcam, tak, że myślę o tym, jak mogłam była zrobić coś tak głupiego, zamiast skupiać się na drodze.
Jeśli instruktor mówi: "Na następnym zakręcie proszę skręcić w lewo" i ja mam czas się do tego skrętu przygotować, to jest ok, jednak kiedy tuż przed skrzyżowaniem słyszę: "w prawo", to dostaję nagłego zaćmienia umysłu.
Co do wzroku, to też się zgodzę. Jestem ślepa na kontrolki, nie wiem czemu. Zapominam o nich zupełnie. Aczkolwiek mam nadzieję, że z czasem przestanę rozbierać wszystko na części pierwsze, tylko zacznę robić pewne rzeczy automatycznie - prawdopodobnie wtedy będę się skupiać bardziej na tym, co WIDZĘ (znaki, samochody, piesi), niż na tym, co ROBIĘ (biegi, pedały, przyciski).
Fahrerin

Re: Kobiety i kierunki:-)

Postprzez ks-rider » niedziela 20 września 2015, 08:45

Totalna bzdura !

niema absolutnie roznicy miedzy plcia piekna a brzydka, a o tym, ze ktos robi cos lepie lub gorzej, to jedynie indywidualne predyspozycje.

:wink:
ks-rider

Postprzez Basia57 » czwartek 22 października 2015, 18:55

Mi co prawda na placu sie to nie zdarza by pomylic kierunki i przy jezdzie tylem tez. Jakos samo sie to dzieje xd ale przyznam sie ze na miescie juz tak mialam. Np spiesze sie zmienic pas to wydaniu komendy bo wiem z pamieci ze zaraz ciagla i z tego wszystkiego jade w ogole nie tam gdzie mialam. I juz mialam tak, wiele, wiele razy. Dochodzilam wtedy do wniosku ze albo mam pusto we lbie albo powinni to zmienic i zrobic jakies ulgi dla kobiet w tej kwestii ;D
Basia57

Postprzez mergajte » wtorek 27 października 2015, 20:18

Na placu mi się nie zdarzyło,ale w czasie jazdy bardzo często miałam sytuację,że włączałam lewy kierunkowskaz a skręcałam w prawo. Wyjazd z parkingu do tyłu to też była tragedia. Instruktor do mnie, że wyjeżdżamy w prawo , a ja kręcę w lewo,bo myślałam,że w prawo po wyjechaniu mam jechać :lol:
I; Co robisz?Ja; Nie wiem :lol:

Z odkręcaniem kierownicy też miałam problem.Nie wiedziałam w jaką stronę jest skręcona i w którą mam odkręcać. :oops:
mergajte

Postprzez Borys_q » środa 28 października 2015, 12:45

Z tego co pamiętam to kobietom trudniej przychodziło ogarniecie, że samochód ma zawsze jedną stronę prawą i jedną lewą i pozostają one niezmienne nie zależnie czy jedziemy do przodu do tyłu czy ślizgamy się bokiem zawsze w prawo to jest do pasażera a lewo to do kierującego.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez JAKUB » środa 28 października 2015, 16:22

Dla kobiet stresowych podczas kierowania przez swoich partnerow:
Jak już się nagada, namadruje, nakrzyczy,... (...).
- jak by Ci całe życie wmawiano, że (tu pokazujemy rozwarte palce , kciuk i wskazujacy) tyle to 30 cm też byś miał takie problemy.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » środa 28 października 2015, 20:17

W lewo czy w prawo... co za roznica? Wazne zeby zgodnie z przepisami.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka