Czy opłaca sie kupić nowy samochód?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Czy opłaca sie kupić nowy samochód?

Postprzez lith » wtorek 04 marca 2014, 14:25

Zależy kto ma jakie priorytety. Dla większości świat się na samochodzie nie kończy, to po prostu kolejny przedmiot codziennego użytku. Oczywiście liczy się wygoda, funkcjonalność, zastosowane technologie, ale wszytko w odniesieniu właśnie do ceny i kosztów eksploatacji.

Swoją drogą inwestowanie to chyba właśnie odkładanie w czasie konsumpcji. I głupio jakby było nieopłacalne.
lith

Postprzez ks-rider » poniedziałek 10 marca 2014, 18:24

aileendevil87 napisał(a):Ja nie miałam takich problemów, ponieważ na nowe auto nie było by mnie stać. Ale używany póki co sprawdza się świetnie. Nie ma na co narzekać.

Na marbinesie o czym jest dyskusja jezeli kogos nie stac na nowy pojazd ? Ktos niema kasy wiec co mu pozostaje ?

podyskutowac moga co najwyzej ci ktorych stac na nowe a mimo tego kupuja uzywane.

:wink:
ks-rider

Postprzez maryann » wtorek 11 marca 2014, 10:51

W kategoriach 'opłacalności' można rozważać, czy kupić używany, czy nowy na raty. Ale znowu- albo poniesiemy koszty majstrów, albo bankowe.
Dla mnie to cały czas rozważania: kupić wódkę 'żytnią czystą' czy 18.letnią brandy? -jak chcesz się tylko upić, to koniak się nie opłaca...

Choć może tak na prawdę chodzić o wybór: nowy Duster, dwuletni Scenic, czteroletnia Verso. I co teraz?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Uciekaj1 » środa 12 marca 2014, 19:57

maryann napisał(a):Choć może tak na prawdę chodzić o wybór: nowy Duster, dwuletni Scenic, czteroletnia Verso. I co teraz?

Dokładnie...

Ja bym brał Verso, bo dobrze mi się nim jeździło i mi się najbardziej podoba z tych trzech :) Ale nowa Dacia również ma swoje plusy.
Uciekaj1

Postprzez maryann » czwartek 13 marca 2014, 10:38

Porównując samochody np z r 2005- Scenikiem jeździ się o kosmos lepiej, jak Corollą Verso...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Uciekaj1 » czwartek 13 marca 2014, 20:27

Scenicem II się bardzo fajnie jeździ. III jakoś mi nie podeszła. Verso po ostatnim liftingu mi się i podobała i fajnie się nią jeździło. Szkoda, że tylko przez 2 dni...
Ale i tak w S-Maxie się lepiej czuję, a swojego wyjątkowo nie znoszę i mam dość :P
Uciekaj1

Postprzez lith » środa 19 marca 2014, 20:09

Akurat okazja i kupno samochodu w jednym zdaniu brzmią dość groźnie. Chyba, że rzeczywiście kupuje się od taty, dziadka/wujka i i ktoś ze premedytacją oddaje autko za mniej niż jest warte.
lith

Postprzez Uciekaj1 » środa 19 marca 2014, 20:42

lith napisał(a):Akurat okazja i kupno samochodu w jednym zdaniu brzmią dość groźnie. Chyba, że rzeczywiście kupuje się od taty, dziadka/wujka i i ktoś ze premedytacją oddaje autko za mniej niż jest warte.

W pełni się z Tobą zgadzam, Lith.
Ja jak dla siebie szukałem to oglądałem parę 'okazji', ale były również naprawdę w doskonałym stanie, natomiast mocno się ceniły.
Uciekaj1

Postprzez jasper1 » środa 19 marca 2014, 20:44

Okazja to jest też rozsądny stosunek jakości do ceny za auto z pewnego źródła, nie koniecznie super tanio. Mnie się taka trafiła.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » środa 19 marca 2014, 22:57

Pewne źródło jest jak znasz historię auta od pierwszego właściciela. Ostatnio znajomi się przejechali. Kupili auto też od osoby, którą od lat znają i która tym samochodem jeździła 3, czy 4 lata, samochód ponad 5 lat w Polsce. Przed kupnem auto sprawdzone na komisariacie, komplet papierów. Po miesiącu od kupna pojawili się panowie policjanci i zabrali autko na parking policyjny jako kradzione, okazało się, że ponad 6 lat wcześniej została zgłoszona kradzież fury w Hiszpanii ;)

Inna sprawa to wysoka cena wcale nie oznacza porządnego samochodu. Sporo jest cwaniaków próbujących ludzi myślących w ten sposób złapać właśnie na dużą cenę. Nie ma reguły. Imo cena w okolicach tej, jaką wylicza nam urząd skarbowy jest całkiem fair za dobrze utrzymany samochód.
lith

Postprzez jasper1 » środa 19 marca 2014, 23:11

lith napisał(a):Pewne źródło jest jak znasz historię auta od pierwszego właściciela.

W pełni się zgadzam.
Moja okazja była właśnie taka - trzech właścicieli w jednej rodzinie, pierwszy Polak na stabilnej posadzie w Niemczech od 10 lat - znam osobiście, potem jego wuj, a następnie jego ciotka - ostatnia właścicielka, bliska wieloletnia koleżanka mojej mamy. Autko było w mojej dyspozycji (za bycie kierowcą tej pani) przez 3 miesiące zanim je kupiłam.
Podejrzewam, że drugi taki cud się nie zdarzy, dlatego jako następne autko rozważam "prawie nowe" - demonstracyjne od dilera, choć z tym też podobno różnie bywa.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez tomcioel1 » piątek 21 marca 2014, 00:04

jasper1 napisał(a):
lith napisał(a):Pewne źródło jest jak znasz historię auta od pierwszego właściciela.

W pełni się zgadzam.
Moja okazja była właśnie taka - trzech właścicieli w jednej rodzinie, pierwszy Polak na stabilnej posadzie w Niemczech od 10 lat - znam osobiście, potem jego wuj, a następnie jego ciotka - ostatnia właścicielka, bliska wieloletnia koleżanka mojej mamy. Autko było w mojej dyspozycji (za bycie kierowcą tej pani) przez 3 miesiące zanim je kupiłam.
Podejrzewam, że drugi taki cud się nie zdarzy, dlatego jako następne autko rozważam "prawie nowe" - demonstracyjne od dilera, choć z tym też podobno różnie bywa.

cuda to tylko w Mendjugorie ...
a z samochodem to tak trochę jak z kobietą , super przed ślubem/kupnem a później wychodzi to co było wcześniej ukryte ...
tomcioel1

Postprzez Radhezz » piątek 21 marca 2014, 04:34

lith napisał(a):Pewne źródło jest jak znasz historię auta od pierwszego właściciela. Ostatnio znajomi się przejechali. Kupili auto też od osoby, którą od lat znają i która tym samochodem jeździła 3, czy 4 lata, samochód ponad 5 lat w Polsce. Przed kupnem auto sprawdzone na komisariacie, komplet papierów. Po miesiącu od kupna pojawili się panowie policjanci i zabrali autko na parking policyjny jako kradzione, okazało się, że ponad 6 lat wcześniej została zgłoszona kradzież fury w Hiszpanii ;)
Wniosek: jeśli chcesz mieć pewność że auto nie zostało skradzione - nie sprawdzaj pojazdu na policji. Nie dość że się nie dowiesz przed zakupem, to potem auto Ci zabiorą i zostaniesz z niczym. Masz niby prawo do wytoczenia sprzedawcy procesu, który będzie się ciągnąć latami, a ty i tak nie udowodnisz że wprowadził cię w błąd przy sprzedaży.

lith napisał(a):Inna sprawa to wysoka cena wcale nie oznacza porządnego samochodu. Sporo jest cwaniaków próbujących ludzi myślących w ten sposób złapać właśnie na dużą cenę. Nie ma reguły. Imo cena w okolicach tej, jaką wylicza nam urząd skarbowy jest całkiem fair za dobrze utrzymany samochód.
Trzeba powiedzieć sobie wprost - jak ktoś kupuje auto na "rocznik/licznik/ładny" to jest moim zdaniem takim łosiem, że mógłby żreć z paśnika. Niby można sprawdzić auto bazując na historii, albo od "pewnej osoby", ale żeby NAPRAWDĘ spać spokojnie trzeba wiedzieć CO CHCE SIĘ KUPIĆ. Identyczne silniki są teraz wsadzane do wielu aut, podobnie jak z innymi podzespołami - wystarczy poszukać na forach internetowych co się psuje i jak często. Potem można się zorientować ile naprawa tych najczęstszych usterek kosztuje, żeby potem nie było "łomatkobosko" jak padnie - bo padnie na pewno, pytanie kiedy.

Co więcej te elementy należy uwzględnić przy przeglądzie auta przed zakupem - zrobienie takiego dokładnego przeglądu to oczywiście czas i fundusze, ale jeśli ktoś planuje wydać kilkanaście tysięcy na auto, to chyba lepiej wiedzieć co w nim piszczy?

Już to pisałem wielokrotnie - jeżdżę autem które ma 22 lata, wymieniłbym je na nowsze, ale tylko trochę, może 8-10 lat nowsze. Dlatego że takie auta "są do ogarnięcia" jeszcze w miarę, jeszcze opłaca się w nie inwestować, bo właściwie serwisowane i obsługiwane odwdzięczają się niezawodnością... Potem im dalej od 2000 roku w stronę teraźniejszości, tym bardziej auta się "jednorazowe" - dają tam gwarancję na 5 czy 7 lat, a potem auto ma iść na złom, albo tak się sypać żeby warsztat odwiedzało kilka razy do roku. I tak zarabia się na sprzedaży nowych i serwisie starych.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Uciekaj1 » piątek 21 marca 2014, 08:15

Jak to czasem można powiedzieć:
Są dwa dni w życiu, kiedy kierowca się cieszy: w dniu, którym samochód kupi oraz w dniu, którym go sprzeda :)
Ja już się nie mogę doczekać tego drugiego dnia...

Radhezz napisał(a):(...) ale żeby NAPRAWDĘ spać spokojnie trzeba wiedzieć CO CHCE SIĘ KUPIĆ. Identyczne silniki są teraz wsadzane do wielu aut, podobnie jak z innymi podzespołami - wystarczy poszukać na forach internetowych co się psuje i jak często. Potem można się zorientować ile naprawa tych najczęstszych usterek kosztuje, żeby potem nie było "łomatkobosko" jak padnie - bo padnie na pewno, pytanie kiedy.

Co więcej te elementy należy uwzględnić przy przeglądzie auta przed zakupem - zrobienie takiego dokładnego przeglądu to oczywiście czas i fundusze, ale jeśli ktoś planuje wydać kilkanaście tysięcy na auto, to chyba lepiej wiedzieć co w nim piszczy?

Święte słowa.
Uciekaj1

Postprzez Michalina1259 » piątek 28 marca 2014, 01:45

Taa kupić nowe żeby szybciej złodziej się skusił :-D o nie nowe to tylko kiedy ktoś naprawdę nie ma co z kasą robić, a tak to używane w dobrym stanie, wiadomo trzeba specjalistę zaufanego "zatrudnić" do pomocy w ekspertyzie i wyhaczyć dobre autko można niekoniecznie z salonu ;-)
Michalina1259

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka