Jaka najwieksza predkosc?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Samochód to broń,która zabija !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Postprzez Włodek » niedziela 16 stycznia 2005, 21:48

Czytam te wasze posty i włos mi się jeży na głowie :!:
Nie byłem zwolennikiem badań psychotechnicznych dla kandydatów na kierowców lecz widzę po waszych wypowiedziach / zwłaszcza tych co chwalą się zawrotnymi prędkościami /, że te badania są konieczne. Jeżeli chociaż jeden z tych pseudo bohaterów zostałby wyeliminowany to może kilka innych osób dzisiaj by żyło..... :?

Pozdrawiam i pozostawiam tą refleksje do przemyślenia.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » niedziela 16 stycznia 2005, 22:09

Czytam te wasze posty i włos mi się jeży na głowie

Brawo :!: . Ja juz staram sie nie zaglądać do tego topicu i czytania tego czym to niektórzy się tak zachwycają. Co jeden to szybciej.
Jak to markosz napisał
Dla mnie to jest jakiś głupi topic. Wybaczcie, ale to jest chore. Takie przechwalanie sie kto ile więcej. Nie na tym rzecz polega aby jak najwiecej ale by bezpiecznie, a potem sie dziwią ludzie, ze wypadki są smiertelne, jak jedzie 200 km/h i "przypadkowo" wjedzie w coś albo w kogos. Tylko, ze takich ludzi nie da sie uniknąc. Opamietajcie sie wkoncu Wyścigi mozna sobie urządzic na torze, a nie na drodze, bo nie jestesmy na niej sami.

nastoletni kierowcy lubią takie rozmowy

P.s Z chęcią bym go zamknęła :wink: :D
ella
Moderator

Postprzez mcjack » wtorek 18 stycznia 2005, 12:16

Troche ponad 160kmh na autostradzie Katowice- Krakow.
Natomiast jako pasazer samochodem Ponctiac Fierr'o w te wakacje na drodze pustynnej w Californi Hiway(tzn. jeden pas w jedna strona, drugi w gruga i 0 samochodow w promieniu 20 mil) 130mph (to jest ok. 208kmh.)
Niby to olbrzymia predkosc, ale zakladajac ze dla otoczenia stwarzalismy 0 zagrozenia, droga rowniutka, 0 wiatru i nawet jakby sie zjechalo z drogi to w okolo rowniotko gdyz to pustynia, a samochod sportowy- wiec sie super trzymal drogi. Ta predkosc byla tylko chwilowa- poprostu poprosilem wujka aby przekroczyl predkosc 200, ja jako kierowca nim jechalem max. 100 mph (ok. 160kmh).
mcjack

Postprzez jezierek » wtorek 18 stycznia 2005, 19:21

a jako pasażer
w wieku 9-10lat
z wójkiem obwodówka ~220km/h
i mowi " podoba sie ? " :lol:

ja pobije ten rekord :wink:
rozpoczecie kursu : 25.08.2004
zakonczenie kursu : 02.12.2004
egzamin teoretyczny : 04.01.2005
egzamin praktyczny : 25.01.2005
zdane : za 1 razem :!:
odbiór : 07.02.2005 Yepa 8)
jezierek

Postprzez janek » wtorek 18 stycznia 2005, 23:04

jezierek napisał(a):z tata 140km/h
sam 120km/h droga taka polna " tarkowana
jezierek napisał(a):a jako pasażer
w wieku 9-10lat
z wójkiem obwodówka ~220km/h

A może jeszcze było więcej :D :D :D :D
janek

Postprzez jezierek » środa 19 stycznia 2005, 00:56

ale ktos napisałze z wujkiem wiec i ja
jezierek

Postprzez Cubaza » czwartek 20 stycznia 2005, 11:44

gabilondo napisał(a):130 km/h na ograniczeniu 40 km/h
miejsce Wroclaw Krakowska + Traugutta

Kobieta w przyszlym tygodniu bedzie juz po zaliczeniach na zerowych terminach, to znowu bede mial okazje jechac przez Traugutta i Krakowska

Na tym forum pewnie jeden guli wie jaki to wyczyn jechac tyle po dziurawej Krakowskiej

Jak to czytam to nie mogę wytrzymać. Koleś zdał na prawko dnia 2grudnia zeszłego roku dostał je około świąt a teraz mamy troszkę po połowie stycznia a on pisze, że jechał przy ograniczeniu 40 z prędkością 130. I dziwić się za przeproszeniem, ze stawki dla najmlodszych kierowców. Czyżby przez takich ludzi te stawki były takie wysokie. Jeżeli wyczynem można nazwać jeżdżenie z takimi prędkościami, to jazda z przepisami jest dosłownie karygodną rzeczą. Ja nie wiem jak nawet tak można w sumie to nieraz ja sam chciałbym przydepnąć w moim aucie ale przypominam sobie jak skończył mój kumpel, który zawinął się wokól słupa. Jechali w dwójkę i on przeżył ale miał przebite płuco, a jego kolega który siedział na fotelu pasazera, amputowali mu nogi. Dalej chcecie jeździć z prędkościami to bardzo prosze ale z dala ode mnie.
Cubaza

Postprzez jezierek » czwartek 20 stycznia 2005, 12:10

wiec zastanów sie po co robia samochody ktore jade te 200km/h :!:
nielepiej zrobic samochód jadacy max 90km/h ( obwodówka )
i tyle

sam sie dziwisz ja napewno w miescie nie bede jeździł 50km/h tak jak jeździłem [L] toz to bezsens
jezierek

Postprzez ella » czwartek 20 stycznia 2005, 12:30

wiec zastanów sie po co robia samochody ktore jade te 200km/h

Robią ale nie na nasze dziurawe drogi :D
130 km/h na ograniczeniu 40 km/h
jaki to wyczyn jechac tyle po dziurawej Krakowskiej

Gnaj sobie tyle ale autostradą.
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » czwartek 20 stycznia 2005, 13:06

Powinny być bardzo surowe kary za taki wyczyn po mieście. Są autostrady i masz racje ella tam może tyle jechać. A ja powtórze swoje zdanie zebrać sie paczką jechać na nieczynne lotnisko i tam sie rozpędzać. Tak jak mówiłem u nas tak robią. Ja nie popieram tego.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez jezierek » czwartek 20 stycznia 2005, 18:47

tylko mi nie mowcie ze jeździcie po miescie 50km/h :lol:
jezierek

Postprzez Thomasso » czwartek 20 stycznia 2005, 18:57

Ja śmigam zazwyczaj 60-70 km/h...jeśli ograniczenie prędkości zostało podniesione do 70 km/h to wtedy jeźdzę w granicach 80-90 km/h...
Mówię oczywiście o jeździe w mieście po drogach dwu-pasmowych. :D
Niestety na takie prędkości można sobie pozwolić tylko wieczorem,gdy ruch samochodowy jest znacznie mniejszy.
A wracając do maksymalnych prędkości z jakimi prowadziłem auto to wygląda to tak:
Zarówno moim Polonezem jak i Matizem mojego Taty (na płatnej drodze zwanej autostradą) udało się mi rozpędzić do 160 km/h (trzy osoby na pokładzie). Test był przeprowadzany raz dla każdego z w/w samochodów.
Thomasso

Postprzez Sławek_18 » czwartek 20 stycznia 2005, 19:27

jezierek napisał(a):tylko mi nie mowcie ze jeździcie po miescie 50km/h :lol:

Nawet czasem 40.
Nie lubie mistrzow prostej.
Ciarki mnie przechodza jak koles smignie obok mnie a potem na swiatlach zrywam boki jak przejezdzam sobie kulturalnie obok i juz mnie nie przegonil.

Nie sposob wcisnac gaz do dechy, ale sztuka jest jechac plynnie a nie 130
(na ograniczeniu do 40) i hamowac przez swiatlami albo zakretami.
Dla mnie to glopota pedziec w miescie z takimi predkosciami.
Takie predkosci sa na "autostrady" ktoroch u nas jest jak na lekarstwo.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Thomasso » czwartek 20 stycznia 2005, 19:42

Sławku_18: chyba sam wiesz najlepiej jak się wczoraj po Krakowie jeździło? W zasadzie tylko na 1 i 2 biegu...

Masz rację,ja też nie lubię "mistrzów prostej". Zawsze staram się jeździć płynnie,wcześniej redukować bieg i hamować silnikiem niż w ostatnim momencie hamować z piskiem opon...:)
Thomasso

Postprzez edonis » sobota 22 stycznia 2005, 10:14

Widzę, że wszyscy są hurra zwolennikami jazdy po obszarze zabudowanym z prędkością <= 50km/h.
Zauważcie jednak, że u nas drogowcy, w każdej większej wsi (za przeproszeniem) wstawiają znak obszaru zabudowanego. W wielu przypadkach, moim zdaniem, takiego ograniczenia wogóle nie powinno być.
Jaki tego efekt - jadąc kilkaset kilometrów przez Polskę ponad połowę czasu jedziemy 50km/h.
Gdy jadę właśnie po takiej drodze często się zdarza, że przekraczam dozwoloną prędkość, bo jazda powiedzmy 400km, gdzie połowę czasu jadę z prędkością 50km/h, po drodze, gdzie znajduje się 10 domów na krzyż, uważam za nieporozumienie...
Zaraz wszyscy powiedzą, że na autostradę mnie wysłać, ale ile ich mamy, czy z każdego większego miasta dojedziemy do innego większego autostradą?

W miastach, w których jest spory ruch na drodze jeżdżę zdecydowanie wolniej, choć zauważyłem pewną zależność:
Jadąc po Warszawie, z przepisową prędkością 50km/h zatrzymamy się na wszystkich dostępnych na drodze światłach! (tolerancja błędu - jedno światło, które przejedziemy na żółtym ;))
Jadąc z prędkością 70-80km/h przejeżdżamy wszystkie światła na zielonym.
Nie lubię szaleć na prostej, nie głupieję jak są złe warunki, ale czasami ograniczenie prędkości jest zupełnie nie na miejscu...

Czekam na na tych wszystkich, którzy za chwilę zmieszają mnie z błotem za powyższą wypowiedź... :roll: ...a może ktoś się ze mną zgodzi...?

edonis

P.S.
Zamiast robić testy psychologiczne na temat jazdy po pustej drodze, gdzie jest ograniczenie do 50km/h z większą prędkością, zrobiłbym obowiązkowe testy sprawnościowe, które należałoby wykonywać co rok.
Wykluczyłoby to z ruchu starsze osoby, które nie dowidzą, niedosłyszą, a do samochodu wsiadają tylko w niedzielę, albo co gorsza tylko w święto zmarłych...
Lepiej sprawdziłbym również wiedzę osób, które już mają prawojazdy, bo tłumaczenie pani (z życia wzięte), że wjechała na skrzyżowanie na zielonym, a potem jak skręcała w lewo, to nie przyszło jej do głowy, że już nie ma pierwszeństwa jest według mnie nie na miejscu...
Zmniejszyłbym również liczbę punktów karnych dla świeżo upieczonych kierowców, a ich staż obliczałbym na podstawie przebytych kilometrów, nie lat od odebrania prawa jazdy (gdzie często przez pierwszy rok nie mają oni wogóle styczności z pojazdem i nie nabywają żadnego doświadczenia).
Zamiast ograniczać prędkość ze względu na złe warunki na drodze zadbałbym o to, aby takowych nie było... Cena litra benzyny Pb95 kosztuje 0,90 złotego, ile natomiast płacimy? Do tego dochodzi jeszcze wile innych opłat, z których zbiera się gigantyczna suma... Dlaczego opłaty wydzierane od kierowców nie idą na drogi? :idea:
Inna rzeczą, na jaką zwróciłbym uwagę, to dokładny przegląd techniczny - niezależnie od wieku auta.
Mocniej karałbym również kierowców aut firmowych, którzy czują się herosami szos... a osobom jeżdżącym po kilku głębszych, złapanym drugi raz na tym samym wykroczeniu, zabierał prawo jazdy dożywotnio.

Wiem, że pewne rzeczy są utopijne, ale może pozwoli to niektórym spojrzeć na problem z innej strony... niż tylko zmierzać po najmniejszej linii oporu, zmniejszając prędkość, bo jest wiele wypadków. :idea:
Ostatnio zmieniony sobota 22 stycznia 2005, 11:24 przez edonis, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
edonis

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka