Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 stycznia 2026, 08:59

Blacksmith napisał(a):... I mogą się tym też wtedy zainteresować odpowiednie organy nadzorcze...

w dalszym ciągu nie masz pojęcia jak funkcjonuje nasz system szkolenia i egzaminowania.

zacznijmy od szkolenia:
nie ma żadnego merytorycznego nadzoru.
na papierze nadzór nad OSK ma wydział komunikacji UM.
ponieważ pracują tam urzędnicy nie mający uprawnień, wiedzy i umiejętności w zakresie OSK sprawdzają: dokumentację, powierzchnię (określona ilość krzeseł [szkolonych] do powierzchni lokalu), dostęp do WC, ilość okien, wymiary stanowisk ma placu manewrowym i wysokość pachołków.
nikt nigdy nie sprawdzał w jaki sposób są szkoleni kursanci, ani podczas wykładów, ani podczas jazdy.

teraz egzaminowanie:
nadzór nad ośrodkami egzaminacyjnymi sprawuje marszałek województwa i tu sprawa jest identyczna.
w razie kontroli sprawdzają te same rzeczy jak w przypadku OSK.
nikt nigdy nie sprawdzał w jaki sposób są egzaminowani zdający zarówno pod względem teorii jak i jazdy.
z prostej przyczyny, żaden z tych urzędników nie ma uprawnień egzaminatora, nie wie na czym polega ta praca, nie zna przepisów i kryteriów jakie obowiązują na egzaminie.
jedyny faktyczny nadzór nad egzaminatorami sprawuje egzaminator nadzorujący, ale on jest pracownikiem WORD, podlega temu samemu dyrektorowi, więc jego nadzór nie zawsze może być obiektywny.

jak wygląda kontrolra w praktyce:
prowadzę warsztaty dla instruktorów, którzy aby wykonywać zawód muszą co roku brać udział w warsztatach samodoskonalenia. i kiedyś zostałem wezwany do UM w sprawie kontroli moich zajęć.
nikt nie pytał o to jak prowadziłem zajęcia, jakie tematy poruszyłem, czy było to zgodne z rozporządzeniem, ale o obecność uczestnikó.
ponieważ wspomniane warsztaty odbyły się parę lat wcześniej nie pamiętałem dokładnie.
odpowiedziałem zgodnie z prawdą, że byłą lista obecności.
na to urzędnik zapytał:
- kiedy była podpisywana,
- na początku zajęć,
- a nie lepiej byłoby aby uczestnicy podpisywali i na początku i na końcu zajęć?
na to odpowiedziałem pytaniem:
- a kiedy pan podpisuje listę obecności i ile razy?
- dlaczego więc pan wymaga od innych tego czego sam pan nie robi?

i na tym się skończyła kontrola.

przykładowo masz świadomość, że tam gdzie będziesz zdawał jest 5 egzaminatorów, znasz ich zdawalność, ale nie masz wpływu na to który będzie Cię egzaminował.
i jeżeli trafisz na takiego, który w statystykach jest surowszy i wiesz o tym zdajesz egzamin bardziej zdenerwowany, gdy nie masz tej świadomości podchodzisz jak do normalnego egzaminu.

także lepiej jest zapoznać się ze zdawalnością OSK, instruktora, a śledzenie zdawalności egzaminatorów może więcej zaszkodzić niż pomóc.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka