Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 01 lipca 2024, 07:38

nie jestem w tej dziedzinie biegły, ale i kalkulator i robot podający w knajpie to tylko maszyny wykonujące nieskomplikowane polecenia.
kalkulator to liczydło choć elektronicznie,
jedzenie w knajpie może Ci dostarczyć zdalnie sterowany model pojazdu lub nawet nakręcany odpowiednio nakierowany.

natomiast robot w knajpie proponujący Ci potrawę, napój, muzykę czy miejsce na sali na podstawie Twojego wyglądu, zakładanego pochodzenia czy przypuszczalnych upodobań to już AI.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 01 lipca 2024, 09:41

Cyryl8 napisał(a):natomiast robot w knajpie proponujący Ci potrawę, napój, muzykę czy miejsce na sali na podstawie Twojego wyglądu, zakładanego pochodzenia czy przypuszczalnych upodobań to już AI.

A tak robi ten robot we Wrocławiu?

..............................................

Mała rewolucja na Niemieckich autostradach. Od dzisiaj (1 lipca 2024) na Niemieckich autostradach za przejazdy płacą już nie tylko pojazdy od 7,5 tony ale także pojazdy o DMC od 3,5 tony. I niestety to zła wiadomość m.in. dla Polskiego biznesu transportowego.

https://businessinsider.com.pl/gospodar ... ow/vck5cgz
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 01 lipca 2024, 18:30

nie mam pojęcia, nie korzystałem z tej knajpy.

nie podejrzewam, wydaje mi się to tylko zdalnie sterowaną (lub programowaną) tacą, potrafiącą dostarczyć z A do B z omijaniem przeszkód.

w robocie sprzątającym jest więcej "myślenia".
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 02 lipca 2024, 09:13

Mniszek lekarski wydaje się bardzo obiecujący w walce z nowotworami. Także gdyby (nie życzę) zachorował ktoś z was lub bliskich/znajomych to miejcie na uwadze tą roślinę. Polecam artykuł.

https://zywienie.abczdrowie.pl/uwazany- ... -w-dwa-dni
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 02 lipca 2024, 13:46

gdy zachorujemy na coś to nie lepiej szukać lekarza, który wyleczył najwięcej chorych na to schorzenie?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 02 lipca 2024, 14:17

Cyryl8 napisał(a):gdy zachorujemy na coś to nie lepiej szukać lekarza, który wyleczył najwięcej chorych na to schorzenie?

Oczywiście, że tak. Nikt nie mówi aby w przypadku zachorowania nie szukać pomocy tylko polegać na tej roślinie. Ale co zaszkodzi przy okazji pić napary z mniszka lekarskiego?
Dalsze badania są w toku. I kto wie, może dojdzie do przełomu w leczeniu nowotworów. Koncerny farmaceutyczne szukają i pracują nad wymyślnymi lekami, a lekarstwa na nie daje nam często sama natura, która skrywa jeszcze wiele tajemnic.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 02 lipca 2024, 14:29

moim zdaniem na wszelki wypadek możesz już teraz pić wywar z tej roślinie.

ale są jeszcze inne działania profilaktyczne przeciw chorobom bardzo skuteczne, np. rzucenie palenia.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 02 lipca 2024, 22:07

Cyryl8 napisał(a):nie mam pojęcia, nie korzystałem z tej knajpy.

nie podejrzewam, wydaje mi się to tylko zdalnie sterowaną (lub programowaną) tacą, potrafiącą dostarczyć z A do B z omijaniem przeszkód.

w robocie sprzątającym jest więcej "myślenia".

Robot podający jedzenie, to zależy jak jest zbudowany. Można sobie wyobrazić takiego robota co z AI ma tyle wspólnego co koza z trąbą. Może też być bardziej wyrafinowany robot, który stosuje jakieś metody AI do np. rozpoznawania obrazu i omijania przeszkód w ten sposób.

W ogóle - termin AI jest bardzo szeroki. To obejmuje setki różnych zagadnień.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » czwartek 25 lipca 2024, 14:21

Elbląg był bazą treningową reprezentacji Japonii w siatkówce, która brała udział w meczach towarzyskich w ramach aklimatyzacji w Europie przed olimpiadą.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 03 sierpnia 2024, 12:55

Wczoraj mielismy 4 egzaminy Szef dwa i ja dwa.

Juz od tygdnia mialem zawroty glowy i zle przeczucia.

Pierwsza burka z husta oblala na dziendobry.

Moj drugi kursant 2 minuty,- jekies 2 km przed TÜV'em oblal, bo nagle zatrzymal sie przed droga podporzadkowana ( byl na drdze z pierszenstwem ).

Pierwszy byl juz pod TÜV'em i zjezdzal na ich parking i wymusil na lewoskrecie, no czegos takiego jeszcze nie przezylem, do pozytywnego zakonczenia egzaminu bez jekichkolwiek uwag negatywnych brakowalo moze 10 m.

.
ks-rider

Postprzez Blacksmith » niedziela 04 sierpnia 2024, 01:27

Jestem jeszcze 3 dni w Niemczech. Dzisiaj rozmawiałem z jedną niemiecką koleżanką z "Pflegedienst" i jakoś rozmowa zeszła na temat egzaminów na prawo jazdy. Powiedziałem jej jak egzamin w Polsce wygląda. Ogólnie skomentowała to tak, że w Polsce jest patologia. Przede wszystkim w Niemczech W STANDRADZIE zdaje się egzamin na aucie na którym zdający uczył się jeździć w swojej szkole jazdy.

I uprzedzając oczywistą odpowiedź kolegi Cyryla... "Że da się zdawać na aucie OSK", "Da się wszystko", "Da się zostać miliarderem", itp. To odpowiadam, że da się, ale kosztuje to sporo więcej i nie zawsze jest możliwe, bo zależy to od szkoły jazdy i czy jest taka możliwość i czy właściciel zgodzi się udostępnić auto akurat w wyznaczonym terminie,
A to powinno być w standardzie. Tzw. "All inclusive".
Blacksmith

Postprzez ks-rider » niedziela 04 sierpnia 2024, 10:30

Blacksmith napisał(a):...w Niemczech W STANDRADZIE zdaje się egzamin na aucie na którym zdający uczył się jeździć w swojej szkole jazdy.

pisze o tym juz 17 lat :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez mp0011 » niedziela 04 sierpnia 2024, 13:04

A prawo jazdy to jest na daną kategorię pojazdów, czy na konkretny model potem...xd ?
Bo osobiście bym wolał, żeby kierujący nie miał nagle problemów z podstawowymi czynnościami w autku jak przypadkiem przesiądzie się do innego.

Kierowca powinien tak umieć prowadzić po szkole, żeby poradzić sobie z KAŻDYM samochodem i w KAŻDYCH warunkach.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Blacksmith » niedziela 04 sierpnia 2024, 13:52

mp0011 napisał(a):Kierowca powinien tak umieć prowadzić po szkole, żeby poradzić sobie z KAŻDYM samochodem i w KAŻDYCH warunkach.

Oczywiście, że tak. Tylko jak w normalnych warunkach wsiadasz do nowego auta to masz chwilę aby wyczuć sprzęgło/hamulec. Natomiast podczas egzaminu po wejściu do auta od razu wykonujesz oceniane manewry.

Ja gdy wsiadłem do auta egzaminacyjnego i nacisnąłem hamulec aby lekko zahamować podczas wjeżdżania na placu na "kopertę" to auto mi przysłowiowo stanęło dęba. Hamulec brał zupełnie inaczej niż w aucie OSK.

Dlatego uważam, że egzaminowanemu powinno się dać chociaż tą jedną minutę bez oceniania aby mógł zapoznać się z hamulcem i sprzęgłem.
Blacksmith

Postprzez mp0011 » niedziela 04 sierpnia 2024, 15:08

A jak kursant poprosi to nie ma takiej możliwości?

Moim zdaniem to powinny być za to dodatkowe "plusy", bo to świadczy o odpowiedzialności i dbaniu o bezpieczeństwo.
Można to potraktować przecież jak sprawdzenie stanu technicznego pojazdu przed jazdą...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka