Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » czwartek 20 czerwca 2024, 13:40

dzisiaj pierwszy raz w centrum handlowym Korona widziałem robota dostarczającego zamówione rzeczy do stolików.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 21 czerwca 2024, 21:02

Jakby 20 lat temu mi ktoś powiedział, że za 15-20 lat roboty będą dostarczać zamówienia do stolików to bym uznał, że ta osoba ma bujną wyobraźnię i że takie rzeczy to i owszem, ale zapewne w odległej przyszłości, której pewnie nie dożyje. Tutaj starsi koledzy jakby usłyszeli to 30-40 lat temu to pewnie by uznali, że taki "wizjoner" jest osobą niepoczytalną.

Jestem bardzo ciekawy jak będzie wyglądała rzeczywistość za 20-30 lat. Nawet nie tyle jak bardzo rozwinie się obecna technika bo to siłą rzeczy się stanie i maszyny w jeszcze większym stopniu będą wyręczać ludzi, ale też czy dojdzie do jakichś przełomów w nauce, medycynie, technice. Przykładowo znaczące spowolnienie procesu starzenia się albo nawet całkowite zatrzymanie tego procesu.
Blacksmith

Postprzez gumik » niedziela 23 czerwca 2024, 11:07

Zatrzymanie procesu starzenia mogłoby być niebezpieczne dla naszego gatunku.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » niedziela 23 czerwca 2024, 20:02

może starzenia nie zatrzymamy, ale wydłużyliśmy długość życia, a szczególnie długość fizycznej aktywności człowieka.

kiedyś sportowcy kończyli karierę w wieku 30-31 lat, dzisiaj zawodnicy w wieku pod czterdziestkę wśród zawodowców na najwyższym światowym poziomie nie jest czymś szczególnym.

kiedy ponad 20 lat temu zaczynałem występy w MP oldbojów najstarszą kategorią była +45, dzisiaj i starsi po prostu nie uprawiali sportu. siedzieli w domu i pierdzieli w fotel przed telewizorem.
dzisiaj w kategorii +65 było 7 zespołów, trenujących występujących w zawodach, ale ile ludzi w tym wieku gra nie biorąc udziału w żadnych zawodach.

20 lat więcej aktywności fizycznej w 20 lat to chyba spore osiągnięcie.

może sama długość życia nie wzrosła tak znacznie, ale jakość tego życia wzrosłą imponująco.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » niedziela 23 czerwca 2024, 20:24

Myślę, że akurat ta zmiana to nie zasługa medycyny tylko bardziej mentalności i promowania aktywnego stylu życia. Kiedyś w dobrym tonie było, że człowiek 65+ to już powinien siedzieć w fotelu i oglądać telewizje, czytać gazetę. Oszczędzać się.
Dzisiaj wiemy, że te "oszczędzanie się" to tak naprawdę kopanie sobie grobu. Jak to ponoć już powiedział Arystoteles- "Nic tak nie niszczy organizmu jak długotrwała fizyczna bezczynność".

Medycyna raczej tu nie gra póki co roli. Nic na wydłużenie życia w medycyjnie póki co się nie pojawiło. Może jedynie leki na różne dolegliwości.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 24 czerwca 2024, 10:07

Blacksmith napisał(a):...Kiedyś w dobrym tonie było, że człowiek 65+ to już powinien siedzieć w fotelu i oglądać telewizje, czytać gazetę...

nie bardzo wiesz jak było kiedyś, chyba że to kiedyś to 15-20 lat temu.
gdy skończyłem 16 lat mój dziadek powiedział mi: "jesteś już dorosłym mężczyzną i nie wypada ci biegać."

do 65 roku rzadko kto dożywał, więc mówienie o tych +65 robi się trochę zabawne.
w .50-tych latach mężczyźni w Polsce średnio żyli 56 lat, a kobiety 62,
dużo, dużo później gdy ja zaczynałem pracę w transporcie, zdecydowana większość kierowców nie dożywała do emerytury.
podejrzewam, że pewnie w innych zawodach było podobnie.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 24 czerwca 2024, 10:44

Rozumiem, że masz na myśli alkohol, papierosy, dużo słabsze leczenie nowotworów, gorszą diagnostykę, itp. To prawda, ale to dotyczyło ludzi którzy źle się prowadzili.
Z kolei jedzenie było lepszej jakości, ludzie jedli prościej i mniej, a dzisiaj większość się przejada.

Czy za czasów Twojej młodości była epidemia otyłości? Było tylu otyłych jak dzisiaj? Zobacz na zdjęcia np. plaż lat 50, 60, 70-tych, sami szczupli ludzie.

Jeśli ktoś się zdrowo prowadzi to nie wiem jakim cudem osoba urodzona w roku np. 1950 miałaby żyć krócej niż urodzona powiedzmy w 1980. Nawet bardziej bym stawiał, że dłużej pożyje ta osoba 1950r. bo było mniej chemii w jedzeniu, było więcej ruchu, mniejszy wyścig szczurów, mniej stresu, mniejsza gonitwa za pieniądzem i stres, że tej kasy za mało, większe więzi społeczne, itd.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 24 czerwca 2024, 14:40

i tak i nie.

za komuny nikt nie przejmował się środowiskiem.
mówiło się, że jak do Odry wpadła klisza fotograficzna, to od razu się wywołała i utrwaliła.
gdy my w latach 70-80-tych graliśmy na boiskach na kąpieliskach na Sępolnie, to jak wypuszczono wyziewy z Chemiteksu czy Polifarbu na Kowalach jakieś 2 km, to my musieliśmy zejść z boisk, bo tak śmierdziało.

nawet jak jakieś rośliny nawożono naturalnie, to sąsiedztwo fabryk gwarantowało chemię w gratisie.
między innymi truskawki dla mieszkańców Wrocławia uprawiano właśnie na Kowalach i w sąsiedztwie.

dzisiaj mam mieszkanie po swoich rodziców, tam gdzie się wychowałem i gdy jeden z 5 sąsiadów na placu, którzy jeszcze grzeją węglem zapali w piecu żona mówi, że trudno oddychać.
ale gdy ja byłem dzieckiem to w naszym domu była kuchnia węglowa, 4 piece i bojler na węgiel w łazience.
w mojej klatce jest 6 mieszkań, a klatek 14. itp. a w naszej szkole była tylko jedna osoba chorująca na astmę.

jednak dzisiaj, gdy jesteśmy w wieku mocno dojrzałym rak zbiera bogate żniwo, bo większość moich rówieśników w mniejszym lub większym stopniu chorowała.
faktycznie osobę ważącą ponad 100 kg zobaczyłem na własne oczy jak miałem chyba 16 lat.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 25 czerwca 2024, 09:01

Blacksmith napisał(a):.
Jeśli ktoś się zdrowo prowadzi to nie wiem jakim cudem osoba urodzona w roku np. 1950 miałaby żyć krócej niż urodzona powiedzmy w 1980. Nawet bardziej bym stawiał, że dłużej pożyje ta osoba 1950r. bo było mniej chemii w jedzeniu, było więcej ruchu, mniejszy wyścig szczurów, mniej stresu, mniejsza gonitwa za pieniądzem i stres, że tej kasy za mało, większe więzi społeczne, itd.

Z tym, to bym tak nie szalał. Lata 50. to okres "świetności" ołowiu. W paliwie, w puszkach z jedzeniem. W zabawkach. Dosłownie wszędzie!
Nie muszę mówić jaki ołów ma wpływ na zdrowie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 25 czerwca 2024, 13:45

dodajmy farbę - minię.

to jeden z tlenków ołowiu, który stosowano powszechnie jako farbę antykorozyjną i podkładową.
między innymi we wrocławskim Polifarbie chyba do końca lat '80-tych.

jeszcze wspomnę, że większość kierowców aby wygłuszyć silnik kradło z skrzynek p.poż. koce azbestowe i nakrywało nimi silniki pod tunelem w kabinie.

robiło się takie haczyki z drutu, aby koc nie leżał bezpośrednio na silniku, który przecież musiał być chłodzony i było cichutko w kabinie.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 25 czerwca 2024, 14:24

w piątek Hurkacz wygrał półfinał, siatkarki wygrały z Turcją, siatkarze zlali Argentynę, tylko piłkarze zepsuli ten dzień.
Załączniki
449085324_26325712187020185_3587154303183063676_n.jpg
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 25 czerwca 2024, 20:41

1-1 z Francją. Aż nie wierzę. Ale Lewandowski się nie popisał. Pierwszy karny porażka, gol w poprawce uzyskany psim swędem. Akurat był ze mną pielęgniarz Bośniak i powiedział, że Lewy strzelał jak pi*da. Podpisuje się pod tym.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » wtorek 25 czerwca 2024, 20:53

Nie zauważyli koledzy, że internetowe fora tematyczne jakoś na przestrzeni ostatnich lat straciły mocno na popularności? Oprócz tego forum tutaj jestem też na kilku innych (np. forum opiekunów w DE). Kiedyś te fora przynajmniej te na których byłem tętniły życiem, np. na forum opiekunów cały czas coś się działo i ciężko było nadążyć. Dzisiaj to forum świeci pustkami i wypowiada się kilka osób na krzyż i to też rzadko. Tutaj analogicznie, kiedyś się działo a dzisiaj kilka osób. Praktycznie tylko ja, Cyryl, KS-Rider, gumik (też już okazyjnie) i raz na pół roku ktoś inny coś napisze.

Zastanawiam się z czego to wynika, alternatywy jakiejś lepszej nie dostrzegam. Że ludzie teraz jakoś dużo mniej mają czasu niż np. 10 lat temu to też nie sądzę.
Blacksmith

Postprzez mp0011 » wtorek 25 czerwca 2024, 22:02

Ludzie przenoszą się na grupy na FB lub inne platformy.
Jest tam od groma grup tematycznych, na każdy temat...
I zamiast być na jednym "obiektywnym" forum, można dobrać sobie taką grupę, która odpowiada nie tylko Twoim zainteresowaniom, ale także poglądom, np. na niektóre przepisy ;)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez ks-rider » wtorek 25 czerwca 2024, 23:32

Czyli grupa lize sie po siusiakach i wyje przy tym z radosci w nieboglosy ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka