Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » poniedziałek 04 grudnia 2023, 22:41

Cyryl,

Prawda jest taka, ze Chiny to ca. 30 % CO2. Tam, wszyscy maja w doopieochrone srodowiska.

Zacznijmy od tego jakimi paliwami w Chinach wytwarza sie prad ?

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 05 grudnia 2023, 12:19

z Chinami jest dziwnie, w jednych prowincjach wstrzymują budowę elektrowni węglowych, w innych planują.
ponad 100 planowanych elektrowni węglowych wstrzymano, ale 100 innych planują budować.

Chiny koniecznie chcą być numerem 1 na świecie i kwestia ochrony środowiska ma im to ułatwić.
już od ponad 10 lat stan przepisów prawnych regulujących ochronę środowiska tworzą europejscy eksperci na wzór przepisów UE.
w 2016 roku Chiny zainwestowały w OZE 88 mld dolarów, wyprzedzając wszystkie inne kraje. do roku 2020 planują zainwestować w tę dziedzinę 361 mld USD.

Azjatycki Bank Inwestycji Infrastrukturalnych (AIIB) stworzony przez Chiny, decyzją Chin nie będzie finansował elektrowni węglowych.

ale często zamiary te przegrywają z potrzebami.

dobrze wspomnieć budowę tamy trzech przełomów, która przyczynia się do ograniczenia zużycia węgla o 31 milionów ton rocznie co ogranicza emisje 100 milionów ton gazów cieplarnianych, milionów ton pyłów, miliona ton dwutlenku siarki, 370 tys. ton tlenku azotu, 10 tys. ton tlenku węgla oraz znaczących ilości rtęci do atmosfery.
jednak spowodowała wysiedlenie 1,3 mln osób, zniszczenie 1800 stanowisk archeologicznych, miała ujemny wpływ na środowisko rzeki, a przemieszczenie po uruchomieniu zapory 40 mld ton wody spowodowało mierzalne, choć nieistotne w praktyce, skutki dla obrotu Ziemi: oś obrotu przechyliła się nieco, przesuwając biegun geograficzny o 2 cm, a doba wydłużyła się o 0,06 mikrosekundy.

więc trudno jednoznacznie ocenić co lepsze.

jednak trzeba powiedzieć jasno, że dla Chin kwestie ochrony środowiska są tylko narzędziem w walce o świadomy prymat.

to trochę ja dr, Hause, który leczył ludzi aby innym udowodnić swoją wyższość, ich matolstwo, z zaciekawienia przypadkiem, z własnej próżności, będąc obojętnym dla dobra pacjenta, ale jednak leczył.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 08 grudnia 2023, 18:35

okazuje się, że wszystkie pojazdy można poddać tuningowi
Załączniki
409171177_2905777996228498_2083757281996462045_n.jpg
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 09 grudnia 2023, 11:32

Cyryl8 napisał(a):okazuje się, że wszystkie pojazdy można poddać tuningowi

Swietne podsumowanie tej marki !

Lepiej sie nie da ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Blacksmith » środa 13 grudnia 2023, 20:00

https://www.money.pl/gospodarka/chinczy ... 5440a.html

Wiadomość z Chin obiegła świat. "Odwróciliśmy procesy starzenia"

Jeśli to prawda i ludzie będą mogli z tego korzystać to można powiedzieć, że mamy do czynienia z przełomem. Być może największym w historii ludzkości.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » czwartek 14 grudnia 2023, 02:56

Mój komentarz co do sytuacji w sejmie z Grzegorzem Braunem...

Braun postąpił źle i przesadził ale co żydzi robili w Polskim sejmie w głównym holu z jakimś happeningiem religijnym??

Jestem zdania, że szkoły, instytucje publiczne (a sejm RP to już szczególnie) powinny być wolne od wszelkiej ideologii, propagandy religijnej, itd. Wystarczy godło Polski na ścianie.

Ale jeśli żydzi mogą to powinni mieć takie prawo też wyznawcy Islamu czy Szataniści. Nie może być tak, że jedna religia jest lepsza od innej.

Jestem ciekawy co by się stało gdyby Polscy katolicy chcieli odprawiać nabożeństwo w Izraelskim Knesecie. Zapewne zostaliby z miejsca aresztowani.

Nie jestem antysemitą ani niczym innym anty. Ale uważam, że miejsce na obrządki religijne jest w miejscu kultu religijnego i nigdzie indziej. Jeśli ktoś chce to niech u siebie w domu powiesi 100 krzyży na ścianie + 100 symboli Islamu (półksiężyce) + 100 symboli Buddy i niech leży cały dzień krzyżem na ziemi, nic mi do tego, ale niech nie wychodzą z tym do instytucji publicznych.

Ktoś może powiedzieć... Co Ci osobiście przeszkadza krzyż na ścianie klasy w szkole? I odpowiadam... może mi nic nie przeszkadza, ale wtedy dlaczego obok nie powiesić symbolu Islamu czy posągu Buddy? Przecież w Polsce też są wyznawcy tych religii.
Blacksmith

Postprzez gumik » czwartek 14 grudnia 2023, 09:41

Braun, to idiota. Xd

Tam niby obecny rząd przed wyborami postulował "świeckie państwo". Zobaczymy jak im wyjdzie w praktyce. :popcorn:

Przy okazji. Orientuje się ktoś na jakich zasadach były odpalane te świece? Jakaś umowa między państwem, czy jak?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » czwartek 14 grudnia 2023, 09:53

ów świecznik - menora nie służy do odprawiania żydowskiej mszy w sejmie (nie słyszałem aby w ciągu tych 17 lat odprawiano w naszym sejmie rytuały religijne innych wyznań).
tradycję zapalania świec w menorze zapoczątkował Lech Kaczyński w pałacu prezydenckim 2006 i sejmie w 2007.
świece te są zapalane podczas rocznic wydarzeń związanych z polskimi Żydami i ich świętami.
od razu dodam, że w Knesecie jest krzyż tak zwany "krzyż jerozolimski".

menora stoi w sejmie od 17 lat.
Grzegorz Braun jest posłem już drugą kadencję więc ponad 4 lata, widział ten świecznik, przechodził obok niego i jakoś przez te ponad 4 lata świecznik ten ani mu nie przeszkadzał, ani nie obrażał jego uczuć religijnych itp.

więc dlaczego akurat w dniu zaprzysiężenia nowego rządu ten symbol stał się nagle tak uciążliwy dla Brauna, że musiał potraktować go gaśnicą?

Grzegorz Braun już parę razy swoimi zachowaniami pokazał, że działa świadomie lub nie (moim zdaniem bardzo świadomie) w interesie Moskwy.
w skutek tego zajścia największe światowe dzienniki nie pokazują w czołówkach zaprzysiężenia polskiego rządu, ale szaleńca z gaśnicą.
moim zdaniem to było zaplanowane działanie aby zdyskredytować Polską na arenie międzynarodowej.
Polska jako kraj przyfrontowy, graniczący z broniącą się Ukrainą jest pośrednikiem w jej pomocy, więc w interesie Rosji jest abyśmy byli słabi, skłóceni, skompromitowani.

kolejna sprawa:
nie wiem czy wiesz ale Braun jest parlamentarzystą i jeżeli coś mu nie odpowiada, powinien zareagować w sposób parlamentarny. od tego są odpowiednie procedury.
nie jest menelem, gościem z pod budki z piwem, szaleńcem.
a takie zachowanie nie licuje z funkcją posła na sejm RP, podważa wiarygodność całego polskiego parlamentu.

nie zgodzę się z tym, że Braun to nie idota,
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 14 grudnia 2023, 22:08

Cyryl8 napisał(a):1. ....tradycję zapalania świec w menorze zapoczątkował Lech Kaczyński w pałacu prezydenckim 2006 i sejmie w 2007.
świece te są zapalane podczas rocznic wydarzeń związanych z polskimi Żydami i ich świętami.

2. Grzegorz Braun jest posłem już drugą kadencję więc ponad 4 lata, widział ten świecznik, przechodził obok niego i jakoś przez te ponad 4 lata świecznik ten ani mu nie przeszkadzał, ani nie obrażał jego uczuć religijnych itp.więc dlaczego akurat w dniu zaprzysiężenia nowego rządu ten symbol stał się nagle tak uciążliwy dla Brauna, że musiał potraktować go gaśnicą?

3. moim zdaniem to było zaplanowane działanie aby zdyskredytować Polską na arenie międzynarodowej.

4. Polska jako kraj przyfrontowy, graniczący z broniącą się Ukrainą jest pośrednikiem w jej pomocy, więc w interesie Rosji jest abyśmy byli słabi, skłóceni, skompromitowani.

1. Czyli kczory to Zydzi !

2. Cyryl, zapytam wiec, skad wiesz, czy przez te 4 lata mu nie przeszkadzalo ? A moze zbieralo, sie, zbieralo, az w koncu peklo? Fakt, ja bym zdmuchnal albo poslinil palce i pogasil, ale efektu takiego jak u Brauna by nie bylo !

3. Cyryl, umowmy sie, ze Polska na arenie jezeli nie swiatowej a tylko eutopejskiej jest zdyskredytowana, zen bardziej juz sie nieda ! pisiory przez 8 lat sie do tego przyczynily, i ciezko bezdie odbudowac wizerunek.

4. Strasznie absurdalna teoria !

ks-rider

Postprzez Blacksmith » piątek 15 grudnia 2023, 00:13

W tym miejscu tym razem świecznik był zapalony i była tam jakaś wystawa, feta, ktoś grał na instrumencie, itd. Być może Braun pierwszy raz się na to natknął i zrobił co zrobił. Nie szukał bym tu jakichś spisków, że Ruscy mu zapłacili za to czy coś.
Braun po prostu ma swój świat gdzie Żydzi, Ukraińcy, kondominium Rosyjsko- Niemieckie i cały "Eurokołchoz" chcą zawładnąć Polską.

Przy okazji jeśli już jesteśmy w temacie polityki to powiem, że wbrew temu co gadają Kaczyński i PiSowcy, że Niemcy się radują z powodu objęcia władzy przez Tuska... to jakoś tego nie widzę tu gdzie jestem. Nie widzę powszechnej radości, nie słyszałem tekstów typu: "Teraz Polska jest nasza", itp.
Blacksmith

Postprzez gumik » piątek 15 grudnia 2023, 01:01

No bo to przecież skrzętnie ukrywany spiseg na najwyższych szczeblach. ;-)

A serio, to pewnie przeciętny Niemiec nt polskiej polityki wie tyle co i przeciętny Kowalski nt. niemieckiej. Czyli nic.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 grudnia 2023, 06:55

1. Nie wiem czy kaczory to Żydzi, mam w domu flagi paru państw, w których byliśmy, ale jakoś ani nasze obywatelstwo, ani nasza narodowość się nie zmieniła.

2. Mówienie o tym, że zbierało mu się, że nie wiedział, to traktowanie Brauna jak idiotę, a nim nie jest.
Gdy był odczyt o Żydach w czasie IIWŚ, to Braun dowiedział się wcześniej wtragnął i zdemolował sprzęt nagłaśniający.
Gdy chodził na smyczy prezesa, którego brat to ustawiał, siedział cicho.
Nie wierzę w przypadki, że w dniu zaprzysiężenia nowego rządu czy mu pękło, czy zauważył.

3. Po tym incydencie w CNN, BBC (te media akurat śledzimy) i w innych światowych mediach na pierwszych miejscach była o tym informacja, jeżeli uważasz, że to nie ma żadnego wpływu na wizerunek Polski, to śmiem się nie zgodzić.

Macie rację że przeciętny Niemiec, Anglik, Amerykanin czy Francuz prawie nic nie wie o polskich sprawach wewnętrznych, ale dzięki temu zajściu już wie, ale tylko o tym złym zdarzeniu.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 grudnia 2023, 09:02

Właśnie obejrzałem światowe serwisy i muszę Wam przyznać rację, Grzegorz Braun to idiota.

Większość z nas nie miała pojęcia, że w pałacu prezydenckim i sejmie jest menora, że ją od czasu do czasu odpalają, też większość nie wiedziała.
W świecie tym bardziej.

Dzisiaj rano w większości światowych serwisów pokazane było ponowne zapalenie metody z udziałem najważniejszych osób w państwie z prezydentem na czele i rabinem Polski.

Więc Braun osiągnął odwrotny skutek niż zamierzał.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 15 grudnia 2023, 10:38

We Wrocławiu Braun też ma swoich zwolenników

Obrazek

Jakby kogoś interesowało to tutaj Braun wyjaśnia czemu zrobił co zrobił- https://www.youtube.com/watch?v=DrE-O6f96cw
Blacksmith

Postprzez gumik » piątek 15 grudnia 2023, 11:12

A ja właśnie zaczynam się przekonywać, że może wcale idiotą nie jest. Zauważcie ile na "internetach" pozytywnych komentarzy jest po tym co zrobił. Czyli być może zwyczajnie w świecie zbija na tym swój elektorat.

(Tłumaczenia jeszcze nie oglądałem)

A teraz tak. Ci którzy byli do tej pory za tym, aby uczucia religijne chronić i karać za "obrazę uczuć religijnych" powinni być za tym, żeby ukarać pana Brauna. A może im nie chodzi o ochronę "uczuć", tylko o ochronę "uczuć katolickich"?

A z drugiej strony. Ci którzy uważali, że chronienie uczuć nie powinno być prawnie gwarantowane, powinni teraz konsekwentnie nie chcieć, aby Braun został za to skazany.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka