przez Cyryl8 » piątek 27 października 2023, 12:54
przez gumik » piątek 27 października 2023, 15:13
przez ks-rider » piątek 27 października 2023, 22:11
gumik napisał(a):Jedni wolą kobiety, inni wolą mężczyzn.
przez Cyryl8 » sobota 28 października 2023, 07:43
przez ks-rider » sobota 28 października 2023, 20:20
przez Cyryl8 » sobota 28 października 2023, 20:33
przez ks-rider » niedziela 29 października 2023, 11:56
Cyryl8 napisał(a):i podobnie mam z pracą.
pracować codziennie w nadmiarze dzisiaj już nie potrafiłbym, z drugiej strony nie mam już takich potrzeb.
ale dłuższy czas bez pracy też jest trudny do zniesienia.
przez Blacksmith » sobota 04 listopada 2023, 03:07
przez mp0011 » sobota 04 listopada 2023, 10:30
Blacksmith napisał(a):Co prawda info sprzed prawie roku ale tutaj na forum była chyba niezauważone https://www.money.pl/gospodarka/klienci ... 0064a.html
Nie wiem jak dla was ale dla mnie to już jakaś parodia.
Można oczywiście zawsze powiedzieć... kto bogatemu zabroni? Ale za kase oferowanie zdalnego zwiększenia osiągów auta??
Czyli człowiek kupił auto, ale maksymalne osiągi tego auta są komputerowo zablokowane. Natomiast za płacenie abonamentu można to odblokować.
przez gumik » sobota 04 listopada 2023, 12:14
przez ks-rider » sobota 04 listopada 2023, 14:04
mp0011 napisał(a):Blacksmith napisał(a):Co prawda info sprzed prawie roku ale tutaj na forum była chyba niezauważone https://www.money.pl/gospodarka/klienci ... 0064a.html
Nie wiem jak dla was ale dla mnie to już jakaś parodia.
Można oczywiście zawsze powiedzieć... kto bogatemu zabroni? Ale za kase oferowanie zdalnego zwiększenia osiągów auta??
Czyli człowiek kupił auto, ale maksymalne osiągi tego auta są komputerowo zablokowane. Natomiast za płacenie abonamentu można to odblokować.
To działa trochę inaczej...
Utrzymywanie kilku/nastu wersji produkcyjnych pojazdów, różniących się detalami i różnych linii produkcyjnych to dodatkowe koszty logistyki i produkcji. Na dłuższą metę nie ma to sensu. Bardziej opłaca się zrobić jedną wersję i zablokować w końcowej fazie. I tak było często do tej pory, nie tylko w motoryzacji. Przykładowo, procesory komputerowe... Robi się może 2-3 warianty, z których zależnie od zapotrzebowania oraz testów wychodzi kilkanaście modeli. Modele nie sztuki nie trzymające parametrów sprzedaje się jako wolniejsze, sztuki ponad normę - jako szybsze. A jak potrzeba na rynku więcej tanich? Bierze się szybsze sztuki i przecina ścieżki...
Czy ma to sens? Z punktu widzenia producenta jak najbardziej. Zamiast 20 linii produkcyjnych starczą 2-3.
Z punktu widzenia klienta? Pewnie też, bo obniża to ceny końcowe wszystkich wariantów i zapewnia dostępność.
No a teraz producenci poszli krok dalej. Na rynek serwerowy. Póki co. Klient kupuje produkt w tańszym pakiecie, z zablokowanymi niektórymi funkcjami których nie potrzebuje. Oszczędza miliony jednorazowo, bo nie kupuje się tego na sztuki, tylko na tysiące sztuk. I mogą jak potrzebują odblokować zdalnie potrzebne funkcje, albo na stałe (dopłacają do pełnej wersji) albo na jakiś czas - w abonamencie.
I to też opłaca się klientom, bo nie muszą wymieniać całego sprzętu i zatrzymywać usług na ten czas. Przy okazji oszczędzają.
Tak samo z samochodami... Po co produkować 10 wersji silników, różniących się często tylko tym, że niektóre elementy są niższej jakości a inne zablokowane komputerowo... jak można w tej samej cenie sprzedać model fizycznie wyższy, ale z zablokowanymi opcjami? Jak klient będzie chciał, to zapłaci za odblokowanie, dopłaci do pełnej wersji.
Osobiście wolę model "dopłaty do pełnej wersji" zamiast "abonamentu" płaconego miesięcznie.
I ważne, żeby opcje odblokowana przechodziły też na nowych klientów przy odsprzedaży.
przez Cyryl8 » niedziela 05 listopada 2023, 02:05
przez ks-rider » niedziela 05 listopada 2023, 15:34
Cyryl8 napisał(a):A po co się zastanowić?
Dzisiejsze auta bez kłopotu przejeżdżają 300 000 km, przeciętny użytkownik rocznie robi 20 000 km, więc auto wystarczy na na 15 lat.
Pomyśl jakim autem jeździłeś 15 lat temu I czy chciałbyś tym autem jeździć dzisiaj?
przez Cyryl8 » niedziela 05 listopada 2023, 16:56
ks-rider napisał(a):...Cyryl, jak JA kupuje auto, to nastawiam sie, zezawsze bedzie to moje ostatnie ! ...
przez Cyryl8 » niedziela 05 listopada 2023, 18:16