Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » czwartek 19 października 2023, 07:47

Blacksmith napisał(a):Ja tu tylko na chwilę z informacją, że cieszę się bardzo, że przebrzydły karakan najprawdopodobniej traci władzę. Dość wiceministrów nierozróżniających zbóż. Dość złodziejstwa, dość cwaniactwa. Dość rozdawnictwa i kupowania ludzi ochłapami, na co np. ja się tylko zrzucam w wyższych cenach wszystkiego.
Otwieram właśnie szampana kupionego specjalnie na tą okazję i witam wszystkich w nowej wolnej Polsce :thumb2: :thumb2:

A do wpisów odniosę się jutro. Teraz czas na świętowanie.

Wytrzezwiales juz ? :mrgreen:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 19 października 2023, 09:51

Blacksmith napisał(a):...Dość rozdawnictwa...

I to pisze kolega, który nie tak dawno opisywał, jakby to było wspaniałe, aby każdy z obywateli dostawał kasę za darmo, czy potrzebuje czy nie,
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 19 października 2023, 20:19

https://wiadomosci.wp.pl/czech-pojechal ... 002835904a (Filmik na dole artykułu)

W Czechach gość podjechał na stację benzynową i chciał napompować oponę... gaśnicą samochodową :lol: :lol: :lol:

Myślicie, że znajdzie się kiedyś lepszy agent? O ile wiem to nikt jeszcze nie próbował (albo po prostu nie ma takiego nagrania) jak ktoś myje samochód pistoletem paliwowym :mrgreen:
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 20 października 2023, 07:06

To akurat nie jest nic szczególnego.

Na wielu stacjach w innych krajach do pompowania kół są takie wiszące zbiorniki, które na tych stanowiskach są napełniane.
Gdy chcesz dopompować koło, to odwiedzasz taki zbiornik, właśnie wielkości gaśnicy, tylko bardziej pękaty, niesiesz do auta i pompujesz wężem.
Widziałem takie zbiorniki malowane na czerwono, więc o pomyłkę nietrudno, jeżeli ktoś pompował koła tylko w ten sposób.
Sam widziałem dwa przypadki próby pompowania gaśnicą.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 20 października 2023, 22:04

Cyryl8 napisał(a):Na wielu stacjach w innych krajach do pompowania kół są takie wiszące zbiorniki, które na tych stanowiskach są napełniane...

O, akurat o tym nie wiedziałem

Co do rozdawnictwa... Może teraz nie sprecyzowałem. Pisałem już kiedyś wyraźnie, że nie jestem za rozdawnictwem w sensie, że jedni się dokładają a inni dostają. Że jednym się zabiera aby dać innym... czyli takie Robin Hoodztwo. Natomiast taki dochód podstawowy dla każdego to już inna rzecz.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 20 października 2023, 22:37

Czyli rozdawnictwo dla innych jest złe, dla mnie dobre.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » sobota 21 października 2023, 10:09

Blacksmith napisał(a):...Że jednym się zabiera aby dać innym... czyli takie Robin Hoodztwo. Natomiast taki dochód podstawowy dla każdego to już inna rzecz.

A jak to nazwać?
Powiedzmy, że Pan X odprowadza 1 500zł podatku miesięcznie, pan Y 10 000zł.
Każdy dostaje po 1 500zł.
Więc za czyje pieniądze funkcjonuje państwo?
Za czyje uczy się, leczy, buduje drogi itp.?
Cyryl8

Postprzez gumik » sobota 21 października 2023, 11:06

Dochód podstawowy dla każdego, to matematycznie wychodzi podobnie jakby dawać np. tylko biedniejszym. Jedynie inna percepcja wyborcy.

Obecnie ucinanie jakiegokolwiek socjalu w Polsce, to niedobry pomysł. Trzeba sprawę rozegrać taktycznie. Inaczej za 4 lata wielki powrót wodza.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » sobota 21 października 2023, 14:33

Dzisiaj goście z władzy mówią jakie mamy długi i naigrywają się w jaki sposób nowa władza wywiąże się z obietnic wyborczych.

Nie dość, że zadłużyli kraj, ukrywali to, kłamiąc jak to jest wspaniałe, teraz przyznają się do tego z satysfakcją

Za cztery lata nie zawracałbym sobie głowy wodzem.
Patrząc w jakim tempie się starzeje, a widać to po jego wypowiedziach. Podejrzewam, że podzieli los Bruca Willisa.

Ponieważ na najwyższe szczeble w partii awansował on kompletnych nieudaczników, aby mu nie zagrozili, nie widzę kogoś, któryby potrafił skonsolidować to skłócone towarzystwo i myślał za tych wszystkich miernot.
Trzeba jeszcze wspomnieć, że większość machlojek wyjdzie na jaw i nie wiadomo ilu z nich będzie na wolności, a ilu nieskompromitowanych.

Dodatkowo za cztery lata poparcie kościoła zapewni więcej przeciwników niż zwolenników.

Ale lekceważenie przeciwników nie może mieć miejsca.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » sobota 21 października 2023, 22:08

Cyryl8 napisał(a):
Blacksmith napisał(a):...Że jednym się zabiera aby dać innym... czyli takie Robin Hoodztwo. Natomiast taki dochód podstawowy dla każdego to już inna rzecz.

A jak to nazwać?
Powiedzmy, że Pan X odprowadza 1 500zł podatku miesięcznie, pan Y 10 000zł.
Każdy dostaje po 1 500zł.
Więc za czyje pieniądze funkcjonuje państwo?
Za czyje uczy się, leczy, buduje drogi itp.?

Ja jestem zdania, każdy powinien mieć zagwarantowane podstawowe minimum. Jeżeli wypracuje SOBIE więcej, ma więcej. Kwestia tylko jak zdefiniować to minimum, na które każdy się zgodzi.

Przykładowo, można sobie wyobrazić że każdemu przysługuje darmowe mieszkanie (Niski standard - nawet klitka jak w "piątym elemencie", ale jednak dach nad głową, jedno dla każdego pełnoletniego, nie ważne ile zarabia i ile ma mieszkań oprócz tego. Bez czynszu). Ale równocześnie można sobie wyobrazić społeczeństwo, w którym ludzie chodzą w licznikach oddechów i płacą za powietrze którym oddychają, bo przecież powietrze jest z lasów, a lasy państwowe... Kwestia, gdzie postawimy kreskę i granicę co uważany za "naturalnie się należy". W jednych krajach szkoły są darmowe, w innych wchodzisz w dorosłość z kredytem na całe życie. W jednych krajach służba zdrowia jest darmowa, w innych płacisz dziesiątki tysięcy za gips...

Inny przykład, abstrakcyjny, ale bliższy tematyce tego forum i łatwiej będzie zrozumieć ideę - paliwo. Dlaczego by nie zrobić tak, że każdemu przysługuje np. 100l paliwa miesięcznie (akurat na dojazdy do pracy i podstawowe potrzeby). Ktoś używa więcej? Płaci za pozostałą ilość. Komuś starcza mniej, lub nie używa - może sprzedać lub oddać swoją działkę. Kwestia kosztów - jeżeli z wyliczeń wyniknie, że państwu opłaca się (bo ludzie częściej jeżdżą, robią zakupy i wydają więcej na inne rzeczy) to dlaczego nie? Chyba większość kierowców nie miała by nic przeciwko temu, a czym w gruncie rzeczy to by się różniło od dochodu podstawowego? Nie wiem czy w Libii tak nie było ;)

Tak samo prąd, Internet czy usługi telekomunikacyjne. W czym problem, żeby każdy miał zagwarantowane jakieś minimum, starczące na podstawowe potrzeby, a jak potrzebuje więcej to wtedy płaci...?

Można nawet tak zrobić, że używający paliwa (prądu/internetu...) ponad ten limit płacą za nie np. 1% więcej i "fundują" reszcie przydział (w sumie, podobnie jest z ceną za prąd, gdzie jedne grupy odbiorców "sponsorują" niższe stawki w mieszkaniach czy gospodarstwach...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » niedziela 22 października 2023, 06:06

Oczywiście są to chwytliwe rzeczy dla ludzi nie potrafiących na siebie zarobić.
Nie mamy wielkiego kryzysu, nie mamy katastrofalnego bezrobocia. Każdy kto ma chęci, nawet bez wykształcenia, z minimalnymi umiejętnościami może na siebie zarobić.

Za komuny były programy socjalne, które w swej dobroci odbierały ludziom samodzielność, decyzję, wolność, gdzie towarzysze decydowali za niego.

Miałeś prawie darmowe wczasy w zakładowych ośrodku wypoczynkowym, ale jeździłeś w jedno miejsce z tymi samymi ludźmi.
A ja chciałem jeździć tam gdzie ja chcę.

Podobne minimum mieliśmy w systemie kartkowym, ileś tam cukru, wódki, papierosów, mięsa, paliwa itp.

Nie musimy szukać nowych rozwiązań, wystarczy że popatrzymy wstecz.

Dawanie za darmo rozleniwia, uczy braku szacunku dla pracy.
Jeżeli ktoś zrządzeniem losu nie może się utrzymać, to zgadzam się, tu powinny być skuteczne programy pomocowe.
Ale po co na siłę ze zdrowych, sprawnych ludzi robić emerytów?
Cyryl8

Postprzez mp0011 » niedziela 22 października 2023, 12:31

A to też... ktoś Ci wmówił.

Ktoś Ci wmówił że TRZEBA pracować 8hx5 dni w tygodniu.
Ktoś Ci wmówił że MUSISZ tyrać od młodości do emerytury, na której pożyjesz kilka lat.

Dlaczego nie 3 dni po 4h...?

A może 7dni po 12h, jak kiedyś, za pensa dziennie...?
Do tego prowadzi PRZYMUS pracy "bo inaczej zdechniesz pod mostem z głodu wraz z całą rodziną" - zaniżanie wypłat i standardów oraz zawyżanie wymiaru pracy. Czy jak zmniejszali ten limit to byłbyś przeciwko, bo to rozleniwia...? Pewnie byli i tacy...

Zresztą, przecież nawet mając darmowe mieszkanie i paliwo, nikt Ci nie zabrania pracować na lepsze, większe, szybsze...
Mając dochód podstawowy, będziesz miał łatwiej znaleźć taką pracę jaką lubisz (a nie jaka jest), pracując w niej w normalnych warunkach płacowych - bo większa presja na pracodawcę, z powodu mniejszej liczby chętnych oraz mniejszej presji na pracowniku że bez pracy umrze z głodu.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez ks-rider » niedziela 22 października 2023, 13:07

mp0011 napisał(a):
Ja jestem zdania, każdy powinien mieć zagwarantowane podstawowe minimum. Jeżeli wypracuje SOBIE więcej, ma więcej. Kwestia tylko jak zdefiniować to minimum, na które każdy się zgodzi.

Przykładowo, można sobie wyobrazić że każdemu przysługuje darmowe mieszkanie (Niski standard - nawet klitka jak w "piątym elemencie", ale jednak dach nad głową, jedno dla każdego pełnoletniego, nie ważne ile zarabia i ile ma mieszkań oprócz tego. Bez czynszu). Ale równocześnie można sobie wyobrazić społeczeństwo, w którym ludzie chodzą w licznikach oddechów i płacą za powietrze którym oddychają, bo przecież powietrze jest z lasów, a lasy państwowe... Kwestia, gdzie postawimy kreskę i granicę co uważany za "naturalnie się należy". W jednych krajach szkoły są darmowe, w innych wchodzisz w dorosłość z kredytem na całe życie. W jednych krajach służba zdrowia jest darmowa, w innych płacisz dziesiątki tysięcy za gips...

Inny przykład, abstrakcyjny, ale bliższy tematyce tego forum i łatwiej będzie zrozumieć ideę - paliwo. Dlaczego by nie zrobić tak, że każdemu przysługuje np. 100l paliwa miesięcznie (akurat na dojazdy do pracy i podstawowe potrzeby). Ktoś używa więcej? Płaci za pozostałą ilość. Komuś starcza mniej, lub nie używa - może sprzedać lub oddać swoją działkę. Kwestia kosztów - jeżeli z wyliczeń wyniknie, że państwu opłaca się (bo ludzie częściej jeżdżą, robią zakupy i wydają więcej na inne rzeczy) to dlaczego nie? Chyba większość kierowców nie miała by nic przeciwko temu, a czym w gruncie rzeczy to by się różniło od dochodu podstawowego? Nie wiem czy w Libii tak nie było ;)

Tak samo prąd, Internet czy usługi telekomunikacyjne. W czym problem, żeby każdy miał zagwarantowane jakieś minimum, starczące na podstawowe potrzeby, a jak potrzebuje więcej to wtedy płaci...?

Można nawet tak zrobić, że używający paliwa (prądu/internetu...) ponad ten limit płacą za nie np. 1% więcej i "fundują" reszcie przydział (w sumie, podobnie jest z ceną za prąd, gdzie jedne grupy odbiorców "sponsorują" niższe stawki w mieszkaniach czy gospodarstwach...

Ciekawa idea. Pytanie tylko komu chcesz to zagwarantowac ? Swoim czy migrantom ?

Powiem tak, gdy przyjechalem do Niemiec, mialem zakaz pracy, bo zlozylem wniosek o azyl.
Przez 18 miesiecy zero pracy, co prawda kolo zalatwil mi robote za 5 DM na godzine u bauer'a weic troche sie dorobilo. 5 dni w tygodniu po 10,5 h dziennie = 55 DM dziennie.
W 1983 - cim poszedlem na morze. Nigdy bym nie pomyslal, ze bede pracowal, za takie psie pieniadze ! U Bauer'a zarabialem w ciagu dokladnie 15 dni tyle ile na morzu miesiecznie.

@Cyryl8 mozna sobie latwo wyliczyc jaka jest motywacja pojscia legalnie do pracy z placeniem podatkow, gdy na Arbeitslose HILFE ( NIE GELD ) + dorobienie legalnie na sprzataniu 2 h dziennie ( na 420 DM ) zylem doslownie ja psczek w masle ! Inne czasy byly, ale rachunek byl ten sam.

I wcale nie bede ukrywal, ze w takim ukladzie i rozliczeniu wcale sie do roboty nie garnalem, wolalem siedziec w domu, pojsc na 2 godziny na sprzatanie co pozwalalo mi nawet utrzymac auto.

Sprawa zmienila sie troche po roku 1998 gdzie zrobilem zmiane zawodu i zaczalem pracowac w innej branzy. Droge nie mialem wyslana rozami, bardziej jak Jezus, ale obecnie nie jest zle !

Obecna polityka migrcyjna Niemiec, to policzek z napluciem w twarz kazdemu rodowitemu obywatelowi lub temu ktory siedzi tu conajmniej 15 lat ( generalnie 10 tez spiknie ).

Czasy sie pozmienialy ale rzadzacy jakos nie maja rozeznania jak to wszystko poprowadzic aby ....

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 22 października 2023, 14:57

mp0011 napisał(a):A to też... ktoś Ci wmówił.

Ktoś Ci wmówił że TRZEBA pracować 8hx5 dni w tygodniu.
Ktoś Ci wmówił że MUSISZ tyrać od młodości do emerytury, na której pożyjesz kilka lat.

Dlaczego nie 3 dni po 4h...?

...Mając dochód podstawowy, będziesz miał łatwiej znaleźć taką pracę jaką lubisz...

Po pierwsze: co dzisiaj przeszkadza Ci znaleźć pracę jaką lubisz?
Jeżeli w czymś jesteś naprawdę dobry i sprawia Ci satysfakcję, to zawsze znajdziesz pracę, która pozwoli Ci na w miarę godziwe życie.

Po drugie: Jeżeli praca jest dla Ciebie karą, to masz racrację; najlepiej jakbyś w ogóle nie pracował.
Miałem takiego gościa z Amazona, którym firma fundowała kursy i on mówił: kierowcy to że mnie nie będzie. Więc powiedziałem, że w tej cenie kursów jest bez liku i zapytałem co mu sprawia satysfakcję.
On odpowiedział, że najlepiej mu się żyło gdy był 2 lata na rencie chorobowej, więc jemu nie pasowała żadna praca.
I dla takich ludzi dochód podstawowy jest najlepszym rozwiązaniem.
Ja zamierzam pracować nawet po emeryturze, nie dlatego, że mi to potrzebne, ale dlatego, że po prostu lubię to robić.
Już w tej chwili pracuję ile chcę i wybieram to co mi odpowiada.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » niedziela 22 października 2023, 15:22

Cyryl8 napisał(a):Ja zamierzam pracować nawet po emeryturze, nie dlatego, że mi to potrzebne, ale dlatego, że po prostu lubię to robić.
Już w tej chwili pracuję ile chcę i wybieram to co mi odpowiada.

No spoko, chwali Ci się.

Dostajesz pewnie zwrot podatku/kwotę wolną... Czym to się zasadniczo w Twoim przypadku różni od dochodu podstawowego?
Że dostajesz to raz do roku jako całość, zamiast jako comiesięczna wypłata? A może co miesiąc obniżają Ci podatek o kwotę wolną?
Czy aż tak bardzo by się coś zmieniło, jakbyś zamiast tego dostawał przelew podpisany "dochód podstawowy"?

A co w przypadku osób biorących zasiłek?
Zamiast brać zasiłki/renty/zapomogi będą dostawały dochód podstawowy. I tyle.

Dochód podstawowy nie ma zastąpić wypłaty i pozwolić na wygodne życie. Nie kupisz za to samochodu i mieszkania. Pewnie nie starczy na wynajem.
To ma być kwota pozwalająca na minimalną egzystencję, więc w 100% pracy nie zastąpi. I tak będziesz pracował ile będziesz chciał, ale bez pracy i tak dasz radę funkcjonować. Są zdarzenia losowe uniemożliwiające pracę. Nie wypadniesz wtedy poza margines, nie skończysz w kanale...

Generalnie, zmieni się głównie forma otrzymywania pieniędzy, przy jednoczesnym znacznym uproszczeniu biurokracji, co samo w sobie wygeneruje spore oszczędności. Nie będzie potrzebnych mopsów, urzędów pracy i 3/4 bab w zusie.
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka