Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » niedziela 15 października 2023, 08:22

masz rację, ten brak ograniczenia prędkości może się odnosić do powiedzmy 5% kierowców, którzy mają i poukładane w głowie i mają umiejętności.

dlatego dopuszczanie 95% ludzi, którzy taką jazdą stwarzają zagrożenie na drodze uważam za złe.

te 5% znajdzie sobie miejsce, a nawet jak zdarzy się mandat, to patrząc na wartość sprzętu, który może jeździć z takimi prędkościami, będzie niewielkim wydatkiem.

ks-rider napisał(a):...Przepieknie ! :mrgreen: Dwoch debili na drodze...

to może być odpowiedzią po co jest łuk na egzaminie.

to nie jest dwóch debili, ale takie umiejętności mają tamtejsi kierowcy, większość.

całe zdarzenie miało miejsce w kraju (Brazylia, San Paulo), gdzie na egzaminie łuk nie jest wymagany.
gdzie nie wymaga się głupiego rozglądania się przed ruszeniem czy podczas cofania.
Brazylia jest krajem w którym najłatwiej zdać na prawo jazdy.

przypomnę, że w sąsiednim Paragwaju w praktyce nie ma egzaminu, prawo jazdy po prostu kupuje się w urzędzie.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » niedziela 15 października 2023, 12:23

Cyryl8 napisał(a):masz rację, ten brak ograniczenia prędkości może się odnosić do powiedzmy 5% kierowców, którzy mają i poukładane w głowie i mają umiejętności.

dlatego dopuszczanie 95% ludzi, którzy taką jazdą stwarzają zagrożenie na drodze uważam za złe.

te 5% znajdzie sobie miejsce, a nawet jak zdarzy się mandat, to patrząc na wartość sprzętu, który może jeździć z takimi prędkościami, będzie niewielkim wydatkiem.

ks-rider napisał(a):...Przepieknie ! :mrgreen: Dwoch debili na drodze...

to może być odpowiedzią po co jest łuk na egzaminie.

to nie jest dwóch debili, ale takie umiejętności mają tamtejsi kierowcy, większość.

całe zdarzenie miało miejsce w kraju (Brazylia, San Paulo), gdzie na egzaminie łuk nie jest wymagany.
gdzie nie wymaga się głupiego rozglądania się przed ruszeniem czy podczas cofania.
Brazylia jest krajem w którym najłatwiej zdać na prawo jazdy.

przypomnę, że w sąsiednim Paragwaju w praktyce nie ma egzaminu, prawo jazdy po prostu kupuje się w urzędzie.

TAkich krajow jest wiecej. Widzialem kiedys egzamin we Wloszech i Turcji. Wlochy pomine, bo wymagaja " za duzo" dynamiki.

Egzamin w Turcji wyglada nastepujaco:

Przychodzidwoch nauczycieli z jakiejs szkoly publicznej i zajmuja miejsce w podstawionym przez szkole aucie ( z tylu) Zdajacy wlacza sie do ruchu drogowego, przyspiesza, zmienia biegi do IV - go. Zatrzymuje sie przy osi jezdni i zawraca. Ponownie przyspiesza i zmienia biegi. nastepnie zatrzymuje sie po prawej stronie jezdni, gasi pojazd i otrzymuje decyzje o egzaminie. :mrgreen:

P.S. A z tym lukiem, to rozegrales :mrgreen: ale nie bede drazyl :mrgreen:

Wlasnie slucham muzyki z HAIR

:)
ks-rider

Postprzez Blacksmith » niedziela 15 października 2023, 23:31

Ja tu tylko na chwilę z informacją, że cieszę się bardzo, że przebrzydły karakan najprawdopodobniej traci władzę. Dość wiceministrów nierozróżniających zbóż. Dość złodziejstwa, dość cwaniactwa. Dość rozdawnictwa i kupowania ludzi ochłapami, na co np. ja się tylko zrzucam w wyższych cenach wszystkiego.
Otwieram właśnie szampana kupionego specjalnie na tą okazję i witam wszystkich w nowej wolnej Polsce :thumb2: :thumb2:

A do wpisów odniosę się jutro. Teraz czas na świętowanie.
Blacksmith

Postprzez gumik » poniedziałek 16 października 2023, 09:09

Irytacja Polaków sięgnęła już zenitu. Widać to dobrze po frekwencji. Głosowanie do 2-3 w nocy. Tego jeszcze nie było!!!

Cieszę się
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez ks-rider » poniedziałek 16 października 2023, 16:27

Ja sie bede cieszyl, gdy te wszystkie swinie ktore sa obecnie u koryta zostana od niego odsuniete a moze i komus przyjdzie do glowy, ze nadszedl czas na

SWINIOBICIE ! ! !

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 16 października 2023, 19:16

Ponieważ u mnie ochłodziło się, wybraliśmy się kamperem na dwa tygodnie do Chorwacji. W tej chwili po zachodzie +16.
Mam nadzieję, że wrócimy do normalnego kraju.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 16 października 2023, 19:56

Cyryl8 napisał(a):Ponieważ u mnie ochłodziło się, wybraliśmy się kamperem na dwa tygodnie do Chorwacji. W tej chwili po zachodzie +16.

Pewno. Mrawiecki juz oglosil wszem i wobec, ze ponieslisny zwyciestwo !

ks-rider

Postprzez gumik » poniedziałek 16 października 2023, 19:58

Cyryl8 napisał(a):Ponieważ u mnie ochłodziło się, wybraliśmy się kamperem na dwa tygodnie do Chorwacji. W tej chwili po zachodzie +16.

Może gdzieś w grudniu uda się rząd uformować. Posprzątać ten cały syf. No nie wiem. Przyjedź gdzieś za rok, może dwa. chociaż nie wiem, czy to nie za mało czasu
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 16 października 2023, 20:21

Musielibyśmy pojechać jak większość zimujących do Matoka, ale w listopadzie musimy być we Wrocławiu.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » poniedziałek 16 października 2023, 22:39

gumik napisał(a):

Może gdzieś w grudniu uda się rząd uformować. Posprzątać ten cały syf. No nie wiem. Przyjedź gdzieś za rok, może dwa. chociaż nie wiem, czy to nie za mało czasu

Niestety obawiam się, że jak zaczną sprzątać ten syf, to (przynajmniej częściowo) wielu odczuje to negatywnie po kieszeni. Niektóre ceny wybiją, wiele firm padnie...

I na następnych wyborach wróci karakan z hasłami "Że to wina Tuska" i koło się zamknie...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » wtorek 17 października 2023, 09:15

Dzisiaj zobaczyłem kamperowca z motocyklem z Hamburga.
Załączniki
20231017_085322.jpg
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 17 października 2023, 13:38

Cyryl, ci sa wszedzie ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 17 października 2023, 16:12

Ja kamperowca z motorem na przyczepie widzę raz w roku i to zawsze Niemcy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 18 października 2023, 19:25

Jeszcze co do sytuacji politycznej to niestety przez 2 lata będziemy mieli pewną sporą wadę naszego systemu, tzw. Kohabitację, czyli rząd i prezydent są z dwóch wrogich sobie obozów politycznych. Prezydent ma prawo weta a PiS- niestety- będzie miał wystarczająco dużo posłów aby zablokować w sejmie odrzucenie prezydenckiego weta.
Tak więc w przypadku złej woli prezydenta przez jeszcze 2 lata może być w Polsce niezłe zamieszanie. Może blokować ważne ustawy po prostu po czystej złości. A znając Dudę to jest to niestety niemal pewne.

Na domiar złego sam PiS przed oddaniem władzy może jeszcze sporo podziałać po złości, np. istnieją ważne stanowiska nieodwoływalne dopóki nie skończy się kilkuletnia kadencja powołanego lub powołany nie popełni rażącego naruszenia. Morawiecki może teraz powołać na ważne stanowisko np. nowego prezesa Komisji Nadzoru Finansowego, który może skutecznie w pewnym stopniu sabotować działania nowego rządu.

Także może być "ciekawie".
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 19 października 2023, 06:57

Nie ciekawie, ale źle.
Po 8 latach życia na kredyt, trzeba będzie zacząć to spłacać.
Do tego mieliśmy sztucznie utrzymywane ceny paliw - parę miesięcy, prądu - ponad dwa lata, żywności - poprzez zerowy VAT.

Co do prezydenta:
Jest coś takiego jak Trybynał Stanu, do ścigania łamania konstytucji przez najwyższych urzędników.
Wprowadzając zmiany w systemie prawnym, które łamały konstytucję dzisiaj można przed nim postawić autorów tego, czyli premiera rządu, który to wprowadził - Beatę Szydło i tego, który tą ustawę podpisał - prezydenta Andrzeja Dudę.

Nawet jeżeli do sprawy nie dojdzie może być to dobrą kartą przetargową:
ty nam nie będziesz wetował, my odstąpimy od procesu, albo idziemy na ostro.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka