Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » czwartek 28 września 2023, 13:22

Cyryl8 napisał(a):pokaż jakieś fotki swojego dzieła

Foty wstawie jak juz bedze w domu.

:)
ks-rider

Postprzez mp0011 » piątek 29 września 2023, 11:44

Obrazek

...i powiedzcie, że nie powinienem traktować kierowców jako potencjalnych morderców.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 29 września 2023, 13:20

nie wiem jak po wpisie jednego kierowcy możesz wyrabiać sobie opinię o wszystkich.

no dobrze, a gdy kiedyś Ty siądziesz za kierownicą, to sam o sobie powiesz: potencjalny morderca?
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 29 września 2023, 17:59

Poczytaj komentarze pod podobnymi filmami, zwłaszcza na grupach motoryzacyjnych. To nie jest odosobniony przypadek.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 29 września 2023, 18:07

no tak, ale czy myślisz, że większość kierowców ogląda takie filmy oraz je komentuje?
nawet gdyby tych negatywnych wpisów zamieściło tysiąc kierowców to pamiętaj, że w Polsce mamy ponad 22 mln kierowców.

policz sobie jaki to procent, raczej jaki ułamek procenta.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 29 września 2023, 19:25

Jak ktoś mi wrzuci zatruty cukierek do miski, wszystkie traktuje jako potencjalnie trujące. Nie ma znaczenia że tylko jeden to ułamek procenta...
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 29 września 2023, 21:03

mp0011 napisał(a):Jak ktoś mi wrzuci zatruty cukierek do miski, wszystkie traktuje jako potencjalnie trujące. Nie ma znaczenia że tylko jeden to ułamek procenta...

czyli tracisz zaufanie do wszystkich ludzi, łącznie z ojcem, matką, żoną, dziećmi.
przestajesz jeść do końca życia cukierki.

tylko co będzie jak ktoś poda Ci zatrutą wodę?
jak obędziesz się bez wody do końca życia.

w zasadzie to wykonalne, ale życie stanie się bardzo krótkie.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 30 września 2023, 00:18

Cyryl8 napisał(a):czyli tracisz zaufanie do wszystkich ludzi, łącznie z ojcem, matką, żoną, dziećmi.
przestajesz jeść do końca życia cukierki.

Koledze o co innego chodziło. Jeśli masz miskę powiedzmy 100 cukierków i wiesz, że jeden z tych cukierków jest zatruty. To nawet mimo wielkiej chęci na cukierka zaryzykowałbyś i sięgnął byś do tej miski po cukierka? A niby szansa na trefnego cukierka bardzo mała bo 1 do 100.
Ja osobiście wolałbym się w takiej sytuacji obyć bez cukierka.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 30 września 2023, 08:57

po pierwsze 100 cukierków to nie 22 mln kierowców.

po drugie nie jeden cukierek - 1%. 1% kierowców to 2,2 mln kierowców, którzy musieliby się źle wypowiadać negatywnie o rowerzystach w sieci, a tak nie jest.

po trzecie wrogie wypowiedzi w sieci nie oznaczają, że wszyscy tak piszący w ten sposób będą postępowali na drodze.

po czwarte, nawet jak na drodze będą wrogo zachowywać się wobec naszego kolegi, to nie znaczy że będą świadomie i z premedytacją dokonywać zamachu na jego życie.

po piąte, jak Ty i ja pisaliśmy większej wrogości kierowców wobec rowerzystów nie zauważyliśmy, w Elblągu, we Wrocławiu, w Warszawie.

mają to na względzie, wrogość kierowców nie objawia się w stosunku do wszystkich rowerzystów, nawet większości czy mniejszości, ale wobec jednego - naszego kolegi.
na pewno jest takich paru w każdej miejscowości, ale można rzec, że to są wyjątki.

ale w jednym się zgadzam: opierając się na Twoim przykładzie, jak zagrożenie jest tak duże, to tak jak można się obejść bez cukierków, można się obejść bez roweru.
Cyryl8

Postprzez gumik » sobota 30 września 2023, 09:29

A ja bym powiedział, że agresywnego kierowcę na drodze spotkać nie trudno. I wcale nie trzeba jeździć rowerem. To z moich obserwacji wynika.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » sobota 30 września 2023, 10:12

Cyryl8 napisał(a):po pierwsze 100 cukierków to nie 22 mln kierowców.

po drugie nie jeden cukierek - 1%. 1% kierowców to 2,2 mln kierowców, którzy musieliby się źle wypowiadać negatywnie o rowerzystach w sieci, a tak nie jest.

po trzecie wrogie wypowiedzi w sieci nie oznaczają, że wszyscy tak piszący w ten sposób będą postępowali na drodze.

po czwarte, nawet jak na drodze będą wrogo zachowywać się wobec naszego kolegi, to nie znaczy że będą świadomie i z premedytacją dokonywać zamachu na jego życie.

po piąte, jak Ty i ja pisaliśmy większej wrogości kierowców wobec rowerzystów nie zauważyliśmy, w Elblągu, we Wrocławiu, w Warszawie.

mają to na względzie, wrogość kierowców nie objawia się w stosunku do wszystkich rowerzystów, nawet większości czy mniejszości, ale wobec jednego - naszego kolegi.
na pewno jest takich paru w każdej miejscowości, ale można rzec, że to są wyjątki.

ale w jednym się zgadzam: opierając się na Twoim przykładzie, jak zagrożenie jest tak duże, to tak jak można się obejść bez cukierków, można się obejść bez roweru.

Czy jakby ktoś ogłosił, że umieścił gdzieś na terenie Polski w jednej losowej paczce konkretnej marki cukierków w konkretnej sieci jednego zatrutego - kupował byś i dał swoim dzieciom...? Pewnie nie tylko nie kupowałbyś cukierków tej konkretnej marki w tej konkretnej sieci, ale przez jakiś czas unikał słodyczy w ogóle.

Świadomy i premedytowany zamach na moje zdrowie i życie? Proszę bardzo, sytuacja z WCZORAJ wieczorem.

Jadę kontraruchem ulicą Smolną. Przepisowo oświetlony, po prawej stronie, nie za szybko, nie za wolno.

https://maps.app.goo.gl/udHHhQ8PKNF12JvN7

Z naprzeciwka jedzie motocyklista prawidłowo, prawą stroną. Co robi na mój widok?
Zjeżdża na lewą stronę i skręca mi centralnie przed kołami w alejkę bez nazwy. Żeby w niego nie wjechać musiałem awaryjnie zhamować do zera i zatrzymałem się centymetry od niego. Dlaczego to zrobił?
- Bo ja nie mam prawa jechać pod prąd.
- Tam jest kontraruch
- #$% mnie to, ja MOGE skręcać od lewej na jednokierunkowej, to skręcam od lewej. A przy kolizji to JA jestem cięższy, więc TY będziesz leżał.

Mało? Wcześniej z tego tygodnia, parędziesiąt metrów dalej, Nowy Świat zaraz za wylotem Smolnej. Jadę pasem rowerowym od strony ronda (pas nowy, nie ma jeszcze na zdjęciach). Obok mnie jedzie autobus. Jest łuk, a autobus ledwo omija linię dzielącą kołami. Wiecie co się dzieje na zakręcie z burtami autobusów? Wchodzą na pas rowerowy aż po sam rynsztok. A potem jeszcze jedzie "przyczepa" i spycha rowerzystę stojącego w tym rynsztoku na krawężnik. Trudno sobie wyobrazić że osoba trochę mniej doświadczona realnie byłaby w tym momencie zagrożona utratą zdrowia lub życia...?
mp0011

Postprzez Blacksmith » sobota 30 września 2023, 14:39

Swego czasu tu na forum pisałem, że nie jestem zwolennikiem przymuszania do szczepień przeciwko covid. Gromy na mnie się zwaliły.
A od wczoraj...

Obrazek

Podane prawie 120 tys. wadliwych szczepionek Johnson&Johnson. No i akurat ja tą szczepionkę przyjąłem "na szczęście" tylko w jednej dawce. Mam nadzieję, że ruszą odszkodowania.

I jeszcze ciekawostka... Pfizer miesiąc temu zaktualizował ulotkę swojej szczepionki gdzie dodał w możliwych skutkach ubocznych: zapalenie mięśnia sercowego lub osierdzia.

Pozdrawiam szczepionkofili
Blacksmith

Postprzez gumik » sobota 30 września 2023, 17:40

O Pfizerze to już stara sprawa. Było wiadomo dobrych parę miesięcy temu. Ostatecznie też nic takiego czym trzeba się martwić. W jednej grupie wiekowo-plciowej ryzyko jest minimalnie większe. Nie na tyle, żeby była z tego jakaś granda.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » sobota 30 września 2023, 19:51

Wiesz, gdybym wtedy też był wielkim zwolennikiem szczepień to teraz też bym odruchowo bagatelizował sprawę aby zachować twarz.
Blacksmith

Postprzez gumik » sobota 30 września 2023, 21:32

O tym co teraz wyszło to nie wiem. O zapaleniu mięśnia sercowego, to suche fakty.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka