Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » wtorek 26 września 2023, 07:39

mp0011 napisał(a):...Ostatnio straciłem na sekundę czujność i miałem kolizję...

dziwne, bo ja jeżdżę dużo i autobusem (nauka jazdy, wymaga szczególnej czujności) i samochodem osobowym i kamperem i rowerem.

zdarza mi się, że tracę czujność, bo nie jestem doskonały, ale kolizje mam raz na jakieś 8-10 lat.

co ciekawe najmniej sytuacji niebezpiecznych, nie mówiąc o kolizjach, zdarza mi się podczas nauki jazdy.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » wtorek 26 września 2023, 15:35

Cyryl8 napisał(a):
mp0011 napisał(a):...Ostatnio straciłem na sekundę czujność i miałem kolizję...

dziwne, bo ja jeżdżę dużo i autobusem (nauka jazdy, wymaga szczególnej czujności) i samochodem osobowym i kamperem i rowerem.
zdarza mi się, że tracę czujność, bo nie jestem doskonały, ale kolizje mam raz na jakieś 8-10 lat.
co ciekawe najmniej sytuacji niebezpiecznych, nie mówiąc o kolizjach, zdarza mi się podczas nauki jazdy.

Być może ma to związek z tym, że kierowcy czują pewien respekt przed dużymi pojazdami które mogą pogiąć im pół karoserii, niż przed rowerkiem który najwyżej wgniecie listwę na drzwiach i przeleci przez maskę ;)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » wtorek 26 września 2023, 17:44

ale jeżdżę też osobówką po mieście (średnio ponad 12 000km rocznie), kamperem (ponad 20 000km rocznie) i rowerem też, nawet ostatnio jak to opisywałem po Warszawie, co prawda po Wilanowie.

jeżeli chodzi o autobus, to jeżeli odejmiemy kilometry czy godziny na placu manewrowym i to, że głównie jeżdżę po mieście, to przejeżdżam nim najmniej kilometrów.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 26 września 2023, 17:56

jeszcze napiszę coś na temat kurierów.
jak wspomniał Ks-rider również nie widziałem kurierów jeżdżących zgodnie z przepisami, niezależnie od tego czym się poruszają.

w początkowym okresie nauczania jazdy samochodem ciężarowym i autobusem uczę pokonywania zakrętów.
ważne jest nie najeżdżanie na krawężnik, ale równie ważne, o ile nie ważniejsze jest aby nie odjeżdżać od krawężnika.

ciężarówka i autobus podczas skrętów poruszają się relatywnie wolno w stosunku do innych i gdy odjedziesz więcej niż na pół metra od krawężnika, będziesz już miał tam kuriera czy to na motorku, czy rowerze.
oprócz tego, że jeżdżą oni lekceważąc przepisy, nie mają pojęcia jak zachowuje się duży pojazd na zakręcie, to nie mają czegoś takiego jak instynkt samozachowawczy i wydaje im się, że w zetknięciu z dziesięcioma tonami żelastwa mają szanse na przeżycie.

także podczas nauki jazdy w późniejszym etapie, odjeżdżanie dalej niż 30 cm od krawężnika traktuję jak błąd.

aby być do końca uczciwym to zdarza się, że jak dalej odjedziesz, to i osobówka potrafi się wcisnąć między Twój pojazd a krawężnik.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 26 września 2023, 18:09

Cyryl8 napisał(a):

Kurcze. myślisz, że czemu tak jest? Może dlatego, że kursanci mają wymuszoną przepisową jazdę?

ale nieeee.... To na pewno nie dlatego, że jeżdżą zgodnie z przepisami
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 26 września 2023, 18:30

rozśmieszyłeś mnie, bo to nie tak.

mimo, że nauczyciel języka polskiego wymaga poprawnego pisania w klasówkach trafiają się błędy.

co więcej, ci którzy uczą się na kat. C, C+E i D, sami jeżdżą i to dużo, więc czasami zdarza się, że podczas nauki jazdy chcą aby ciężarówka/autobus pojechały jak ich osobówka i często chcą jechać jak jeżdżą na co dzień.

dlatego przed jazdą powtarzam: autobus nie jeździ jak osobówka i jeździmy zgodnie z przepisami do trzeciego miejsca po przecinku.

mają mnóstwo złych nawyków, nie znają przepisów, bo jak ktoś jeździ 10 lat i nie miał większych wypadków, to po co uczyć mu się przepisów od nowa.

także pod pewnym względem łatwiej jest uczyć na kat. B tych którzy nie jeździli, bo nie musisz wykorzeniać złych zachowań.
podczas kursów na wyższe kategorie, to nauczenie jeździć większym pojazdem to jedno, ale nauczyć jeździć jak nigdy nie jeżdżą na co dzień to jest wyzwanie.

na kat. B przed skrzyżowaniem gdy zapalają się żółte światła 90% kursantów się zatrzymuje, a na wyższe kategorie 90% (w początkowym okresie) chce przejechać, a jak zahamujesz, to słyszysz pretensje:
- zdążyłbym,
- zawsze tak jeżdżę i jest dobrze.

także to nie jest tak jak Ci się wydaje.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 26 września 2023, 21:32

Cyryl8 napisał(a):rozśmieszyłeś mnie
Nie ma za co!

5zł

(Od stycznia podnoszę cenę do 8zł)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 26 września 2023, 21:37

a VAT?
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 26 września 2023, 21:55

Drodzy forumowicze! Kolega Cyryl pyta mnie o VAT. A czy pamiętacie kiedy przechwalał się swoim kamperem? Kiedy obrażał innych użytkowników forum? Taki jest właśnie Cyryl. Nie dajcie się zwieść! Wybierzcie mądrze.
gumik

Postprzez Cyryl8 » środa 27 września 2023, 08:52

ja kupuję, więc pytając o VAT trochę na tym tracę, dokładnie 23%.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 27 września 2023, 13:13

Mam kika dni urlopu, jestem w PL. Za cel ostawilem sobie zrobienie pochlaniaczy dzwieku / fal - o kaustyke chodzi. Poglos w pokoju nisamowity. Wczoraj walczylem ze stelzami. Dzisiaj zapakowalem welne kmienna w worek plastikowy i wsadzilem w stelaze. Walczylem dobre 8 godzin. Skonczone nie sa, bo bede musial jeszcze materialem obciagnac. Poprawa dzwieku natychmiastowa. Do pokoju wstawilem jeszcze dwa opkowania w/ wymienionej welny, ale mimo tego to jeszcze nie to. Sporo robty musze jeszcze wlozyc, o kasie nie wspomne. Na razie 500 pln'ow poszlo. Ze dwa razy tyle jeszce pojdzie.

Koluny Boston Akustic i wzmacniacz Rotel dzialaja b. dobrze i calosc ma niesamowity potencjal ! Fakt, ze kolumny potrzebuja troche pradu, jednak Rotel 2x200 W niema problemu z ich napedzeniem.

Kolumny b. dynamiczne, tak samo jak i wzmacniacz.

Scena jest niesamowicie szeroka, ma sie wrazenie, ze wychdzi poza sciany boczne.

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 27 września 2023, 13:36

ja pamiętam, że na Politechnice Wrocławskiej w instytucie akustyki w latach '70-tych pokój dźwiękochłonny miał ściany wyłożone opakowaniami po jajkach (30 sztuk) i to podobnież bardzo dobrze zdawało egzamin.

trzeba pamiętać, że dostęp do innych materiałów był bardzo ograniczony.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 27 września 2023, 16:32

Cyryl8 napisał(a):ja pamiętam, że na Politechnice Wrocławskiej w instytucie akustyki w latach '70-tych pokój dźwiękochłonny miał ściany wyłożone opakowaniami po jajkach (30 sztuk) i to podobnież bardzo dobrze zdawało egzamin.

trzeba pamiętać, że dostęp do innych materiałów był bardzo ograniczony.

Troche to polepszalo, ale tak prawde mowiac, to efekt byl kiepski ale akcent pada wlasnie na brak materialow.

Wlasnie wrocilem od stolarza gdzie zamowilem deski, jedyne 150 pln'ow :mrgreen:

W zaleznosci o ktorej jutro dostarczy mi material, moze ze dwa absorwery jeszcze zdolam zrobic :mrgreen:

Dzisiaj jeszcze chce auto odkurzyc ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 27 września 2023, 20:40

pokaż jakieś fotki swojego dzieła
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 28 września 2023, 01:08

Mam akurat kilku znajomych zajmujących się amatorsko tworzeniem muzyki i mają swoje ściany w pokojach "muzycznych" pokryte częściowo w opakowaniach po jajkach. Niby zachwalają.

Taka ciekawostka... Krakowska AGH ma w swoim posiadaniu najcichsze pomieszczenie w Polsce. Profesjonalnie wyizolowane akustycznie.
Ale ponoć przebywanie w takim pomieszczeniu jest bardzo niemiłym doświadczeniem.

Jak możemy też przeczytać: Na dodatek, po wielu eksperymentach udowodniono, że dorosły zdrowy człowiek nie jest w stanie przebywać w takim pomieszczeniu dłużej niż 45 minut. Po tym czasie bowiem zaczynają pojawiać się halucynacje. Co więcej, po 30 minutach żaden z ochotników nie mógł ustać na własnych nogach i pilnie zajmował miejsce siedzące.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka