ks-rider napisał(a):Powiedz mi, w ktorym momencie USA jest wzorcem demokracji ? Podyskutuj soebie tam z jakimkolwiek policjantem gdy Cie zatrzyma, zobaczysz jak szybko zmienisz o tej demokracji zdanie !
ks-rider... sam polecałeś kanał szeryfa w USA, który opowiada o pracy Policjanta w USA. Dużo jego filmików widziałem. W jednym z wywiadów powiedział, że w Polsce nie mógłby być policjantem bo w Polsce policjanci są od karania a w USA starają się generalnie pomagać obywatelom. Podchodzą do obywateli bardziej przyjacielsko.
Obejrzyj ten wywiad z szeryfem, gdzie o tym mówi, jest świetny swoją drogą - https://www.youtube.com/watch?v=nUr-apyZSLY
ks-rider napisał(a):Dwa, sa stany gdzie kara smierci jest a sa takie gdzie jej niema - dziki kraj !
Może inaczej... poszczególne stany mają sporo własnej autonomii. Tam jest trochę inaczej niż w Polsce z naszymi Województwami. I jak widać w jednych stanach rządzą mądrzejsi od tych rządzących w innych stanach.
gumik napisał(a):Tylko pamiętaj, że sędziowie oceniają jedynie, daną sprawę w kontekście obowiązującego prawa. Więc pytanie, czy ty było złe prawo, czy sędziowie dokonali złego osądu.
Bo jeśli prawo w tym przypadku nie pozwalało na odebranie dziecka, to jaka w tym wina sędziów?
Jeśli w tym konkretnym przypadku prawo sędziom naprawdę nie pozwalało odebrać "rodzicom" dziecka to faktycznie sędziowie nie są winni. Ale wtedy mamy chore prawo, które należy zmienić. No i mam nadzieję, że teraz faktycznie je zmienią.