Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » wtorek 28 marca 2023, 06:54

Tutaj mamy jeszcze dwie rzeczy:

1. Chęć bycia kimś innym.

Zwykle to dotyczy tych, którzy czują się nieszczęśliwi w obecnym wcieleniu i nie widzą możliwości odmiany swego losu.
Chęć bycia władcą obrazuje świadomość swojej obecnej małości.
Chcę być królem, najlepiej dokonującym wielkich rzeczy, bo dzisiaj jestem nikim i robię rzeczy nieznaczące.

Ja chciałbym być młodszy, mieć lepsze zdrowie, a pozostałe rzeczy mnie w zasadzie zadawalają. Fajnie byłoby gdybym miał więcej kasy, ale zawsze mogę dorobyc, a to co mam wystarcza.

2. Posługiwanie się sztuczną inteligencją.

Młotkiem posługujemy się gdy bez niego nie jesteśmy w stanie czegoś wykonać, tak samo z innymi narzędziami.
Podobnie jest z tą sztuczną inteligencją.
Posługujemy się nią wtedy, gdy jesteśmy świadomi ograniczeń jakie stawia nam nasza własna inteligencja.

Pisząc o czymś wolę z głowy, wolę sprawdzić osobiście, poszukać w materiałach po pierwsze aby nie wyjść na durnia, po drugie aby rozszerzyć swoją wiedzę, swoją a nie sztucznej inteligencji.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 28 marca 2023, 11:34

Cyryl8 napisał(a):2. Posługiwanie się sztuczną inteligencją.

Młotkiem posługujemy się gdy bez niego nie jesteśmy w stanie czegoś wykonać, tak samo z innymi narzędziami.
Podobnie jest z tą sztuczną inteligencją.
Posługujemy się nią wtedy, gdy jesteśmy świadomi ograniczeń jakie stawia nam nasza własna inteligencja.

Pisząc o czymś wolę z głowy, wolę sprawdzić osobiście, poszukać w materiałach po pierwsze aby nie wyjść na durnia, po drugie aby rozszerzyć swoją wiedzę, swoją a nie sztucznej inteligencji.

Nie do końca się zgodzę. Gdybym miał "ręcznie" szukać w wyszukiwarce google czy w wikipedii konkretnego władcy, który rządził 20+lat, nie prowadził żadnej wojny i był szanowany to bym musiał wertować i wertować i czytać o każdym po kolei co by zajęło prawdopodobnie wiele czasu. A po co marnować tyle czasu na temat, który mnie średnio interesuje? Życie trzeba sobie ułatwiać w niektórych kwestiach. Tak samo jak Ty nie wybierasz się na wycieczki pieszo z namiotem na plecach i wielkimi torbami w rękach tylko luksusowo jeździsz kamperem.

Sztuczna inteligencja po prostu ułatwia znalezienie konkretnej informacji/wiedzy, a o to przecież chodzi.
Nawet w czasach gdy korzystałeś z papierowej encyklopedii to wnioskuję, że gdy szukałeś konkretnego hasła to szukałeś alfabetycznie docierając do razu do tego hasła a nie czytałeś wszystko od pierwszej strony aż w końcu trafiłeś na to czego szukałeś.

Cyryl8 napisał(a):Zwolniłbyś wszystkich czy według jakiegoś klucza?
Jeżeli byś już zwolnił, to skąd byś wziął następnych i to takich, którzy odpowiada ją Tobie?

Byłaby komisja przeglądająca nagrania z egzaminów i wyłapująca chamskie zachowania. Ta komisja miałaby prawo zwolnić takiego egzaminatora.
Taki egzaminator wtedy miałby prawo odwołać się do mnie. Gdybym uznał tak jak komisja, że jest chamem to bym podtrzymał decyzję o zwolnieniu.

A jeśli ktoś w tych warunkach chciałby zostać egzaminatorem to wiedziałby, że musi być (choćby na siłę) grzeczny i szanować swoich chlebodawców (zdających) i chamstwo szybko zostałoby wyplenione.

Przecież tak jest w życiu. Ludzie pracujący w obsłudze klienta są zazwyczaj bardzo mili dla klientów. Nie słyszałem aby np. jakiś doradcy kredytowy w banku był niemiły dla klienta, a gdyby był to zapewne szybko pożegnałby się z robotą.
Natomiast z pielęgniarkami w szpitalu państwowym różnie bywa.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » wtorek 28 marca 2023, 13:48

Ja chcialbym cofnac sie w czasie !

Ze zdrowiem nie jest zle, z zebami tak nie do konca, ale jakos sie zyje a w Sobote 5 l V8 odpale i tlumikami poplacze ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » wtorek 28 marca 2023, 15:23

Cyryl8 napisał(a):Podobnie jest z tą sztuczną inteligencją.

Jeszcze dodam do tematu...

Z tym się nie zgodzę. Sztuczna inteligencja nie jest rozwijana po to aby była mądrzejsza od nas ale po to aby ułatwiała nam życie. Czysty pragmatyzm. Zobacz na taką chociażby przyziemną rzecz jak... kalkulatory, o których mozna powiedzieć, że są pewną formą sztucznej inteligencji. Teoretycznie człowiek jest w stanie sam wykonać wszystkie obliczenia (o ile posiada odpowiednią wiedzę i predyspozycje w wypadku trudniejszych rzeczy) ale dzięki kalkulatorowi możemy działania wykonywać o wiele szybciej i niekoniecznie potrzebe posiadania tytułu doktora nauk matematycznych. Kalkulator po prostu ułatwia nam życie i jestem pewny, że korzystałeś z niego chociaż raz w życiu. Czy ludziom np. zajmującym się zawodowo dziedzinami gdzie potrzeba ciągłych obliczeń i korzystającym z kalkulatorów mamy zarzucać lenistwo i brak inteligencji? No chyba nie, bądźmy poważni.

Zresztą np. sam obecnie korzystasz i nauczasz na symulatorze jazdy ciężarówkami a taki symulator jest też swego rodzaju formą sztucznej inteligencji. Czy taki symulator traktujesz jako lenistwo i brak inteligencji u kursantów? Czy gdy kursant do Ciebie przychodzi i mówi, że boi się jeździć ciężarówką i mówi, że jest mało inteligentny to Ty mówisz: "No dobrze, więc panu potrzebny jest symulator"? No nie. Symulator to tylko dodatek i ułatwia trochę szkolenie. Bo kursant na poczatku może bezstresowo pojeździć w świecie wirtualnym. Można na nim ustawić różne warunki pogodowe kiedy w realu nie mozna ustawić złej pogody na pstryknięcie palca.
Jak więc widzisz symulator nie świadczy o bojaźliwości, lenistwie, niskiej inteligencji, ale po prostu ułatwia pewne rzeczy.

Zresztą zapytajmy o zdanie samą sztuczną inteligencję.... Czy korzystanie ze sztucznej inteligencji świadczy o niskim poziomie własnej inteligencji?

"Nie, korzystanie ze sztucznej inteligencji nie świadczy o niskim poziomie własnej inteligencji. Sztuczna inteligencja jest narzędziem, które może pomóc nam w rozwiązywaniu różnych zadań, takich jak analiza danych, automatyzacja procesów, czy komunikacja z użytkownikami. Korzystanie z sztucznej inteligencji może być szczególnie przydatne w przypadku złożonych problemów, które wymagają dużej ilości danych lub szybkiej analizy.

Zarówno ludzie, jak i maszyny mają swoje mocne i słabe strony. Sztuczna inteligencja jest w stanie przetwarzać duże ilości danych w krótkim czasie i wyciągać z nich wnioski na podstawie algorytmów, natomiast ludzie posiadają zdolność do kreatywnego myślenia, empatii i intuicji. Dlatego korzystanie z sztucznej inteligencji nie powinno być postrzegane jako oznaka niskiego poziomu własnej inteligencji, ale raczej jako sposób na zwiększenie efektywności i wydajności w rozwiązywaniu problemów."
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 28 marca 2023, 17:26

Blacksmith napisał(a):...Sztuczna inteligencja nie jest rozwijana po to aby była mądrzejsza od nas ale po to aby ułatwiała nam życie...

...Zresztą np. sam obecnie korzystasz i nauczasz na symulatorze jazdy ciężarówkami a taki symulator jest też swego rodzaju formą sztucznej inteligencji. Czy taki symulator traktujesz jako lenistwo i brak inteligencji u kursantów?...

ma pomagać w podejmowaniu decyzji, a nie wydawać decyzję za nas, bo wtedy po co my jesteśmy?
jeżeli chcesz wydać opinię o SI wyraź to własnym zdaniem, natomiast pytanie SI o nią samą traci sens, bo to tak jakbym Cię zapytał czy jesteś inteligentny, mądry, dobry czy przystojny?
z góry wiem co odpowiesz, więc po co pytać?

Symulator, to obniżenie kosztów szkolenia.
jeżeli mieszkasz we Wrocławiu i masz do wyboru:
- wyjechać na najbliższy tor ODTJ w Nowej Wsi Polskiej 90 km, odbyć 2h jazdy.
- dojechać komunikacją publiczną niedaleko centrum miasta i odbyć 1h szkolenia na symulatorze,
to wybierasz symulator z braku inteligencji, czy z oszczędności?

są dwie rzeczy w symulatorze: jedna dobra, jedna zła.

dobra, to że szkolenie na symulatorze nie powoduje zagrożeń, nie ma możliwości spowodowania wypadku, strat czy ofiar.

zła, to że symulator uczy bezkarności, wjechałem w drzewo - next game,
gdy na torze ciężarówka, autobus straci przyczepność i jak 10 ton zacznie iść bokiem bez Twojej żadnej kontroli, to uczy pokory na drodze, tego symulatorowi brakuje.

torów ODTJ jest stanowczo za mało. ich budowa to spore pieniądze, które szybko się nie zwrócą, więc póki co łatwiej, dostępniej i taniej jest odbywać szkolenie na symulatorach.

trochę za bardzo przeceniasz obecne symulatory. one potrafią tylko realizować to co Ty zaprogramujesz:
albo puszczasz kursanta bez niczego i wskazujesz mu oraz dobierasz warunki jazdy ręcznie na żywo.
albo zapisujesz swój scenariusz i puszczasz kursanta na gotowe.

bez Twojego udziału gość jedzie w jednej porze dnia, w jednej pogodzie, bez innych użytkowników, bez zdarzeń w rodzaju zwierząt, ludzi, rowerzystów na drodze, pękniętych opon, przesunięcia się ładunków czy gwałtownych podmuchów bocznych. czyli niczego się nie nauczy oprócz jazdy na wprost.

ja nie osądzam symulatora, nie oceniam, ja nim pracuję, jak każdym innym narzędziem, a że trochę bardziej skomplikowane, nie szkodzi - nie mam żadnych kłopotów z opanowaniem tego.

ps. co do wycieczek.
swoje pojeździłem z namiotem i plecakiem pociągami, autostopem i nie tylko po Polsce, także mam już to za sobą, nadszedł czas spróbować czegoś nowego.
tak samo mam za sobą czas, kiedy szukałem w historii nie przez SI, nie przez google, ale w encyklopediach i po bibliotekach.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » środa 29 marca 2023, 07:06

przypomniało mi się coś:

to jak z korzystaniem z nawigacji.
ja mam czas poruszania się bez nawigacji, na papierowe mapy za sobą.
ale pamiętam, bo robiłem to długi czas i jakby zabrakło mi nawigacji doskonale dam sobie radę.
jadąc w podróż po jakiś zakamarkach Europy nie biorę sterty map, ale mam nawigację w aucie, mam parę dobrych map w telefonie.

ale są ludzi, którzy pominęli etap map papierowych i w razie awarii, bądź braku nawigacji gubią się.
mam tego przykłady często wskazując drogę chłopakom z wojsk terytorialnych, którzy na zajęciach z topografii w małym lasku gubią się jak dzieci i muszę im wskazywać drogę.

podobnie jest z SI, nim zaczniemy z niej korzystać moim zdaniem dobrze byłoby spróbować pomyśleć samodzielnie, bo może kiedyś przyjdzie nam myśleć, wyrażać opinie, podejmować decyzje samodzielnie, a wtedy nie wiadomo czy będziemy do tego zdolni.
Cyryl8

Postprzez gumik » środa 29 marca 2023, 08:23

Taka ciekawostka. W lotnictwie, aby nawigować samolot przy użyciu przyrządów (np. GPS, ale też innych) potrzebna jest specjalna certyfikacja. Bez tego pilot może latać tylko przy dobrej widoczności oceniając swoje położenie na podstawie obserwacji terenu i mapy.
Tzn. w praktyce może sobie patrzyć na GPS, kto zabroni. Ale podstawowym narzędziem i tak ma być mapa. Np. w razie awarii.

Mowa tu o małych samolotach. Samoloty pasażerskie, jakimi latamy na wakacje, praktycznie zawsze latają wg. przyrządów pokładowych.

Zresztą np. sam obecnie korzystasz i nauczasz na symulatorze jazdy ciężarówkami a taki symulator jest też swego rodzaju formą sztucznej inteligencji.
No bez przesady. Symulatory nie mają nic wspólnego ze sztuczną inteligencją. To zwyczajnie zaprogramowane komputery, które lepiej lub gorzej odwzorowują zachowanie rzeczywistego pojazdu. Ewentualnie AI może być jako jakiś dodatek do powiedzmy urozmaicenia symulacji - np. piesi, inne pojazdy itp. Natomiast sam symulator jako tako nie ma nic wspólnego z AI.

Z tym się nie zgodzę. Sztuczna inteligencja nie jest rozwijana po to aby była mądrzejsza od nas ale po to aby ułatwiała nam życie.
Wszystko można wykorzystać na dobry i zły sposób. Zobaczymy jak się technologia rozwinie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 29 marca 2023, 18:21

Cyryl8 napisał(a):ma pomagać w podejmowaniu decyzji, a nie wydawać decyzję za nas, bo wtedy po co my jesteśmy?

Oczywiście. Np. to, że oficjalnie będzie zakaz sprzedaży spalinowych aut od roku 2035 to decyzje musieli i podjęli ludzie. Nie wyobrażam sobie aby zlecono to sztucznej inteligencji.

Cyryl8 napisał(a):Symulator, to obniżenie kosztów szkolenia.
jeżeli mieszkasz we Wrocławiu i masz do wyboru:
- wyjechać na najbliższy tor ODTJ w Nowej Wsi Polskiej 90 km, odbyć 2h jazdy.
- dojechać komunikacją publiczną niedaleko centrum miasta i odbyć 1h szkolenia na symulatorze,
to wybierasz symulator z braku inteligencji, czy z oszczędności?

Zależy. Jakbym był przy kasie to wolę jazdę w realu.

Z resztą się zgadzam.

Cyryl8 napisał(a):tak samo mam za sobą czas, kiedy szukałem w historii nie przez SI, nie przez google, ale w encyklopediach i po bibliotekach.

Ja tak samo. Kiedyś za książkami latałem po biliotekach. Teraz to co mnie interesuje zamawiam w papierze przez internet albo kupuje plik i ściągam na czytnik e-book.
Cyryl8 napisał(a): mam parę dobrych map w telefonie.

Możesz polecić jakich używasz?
Cyryl8 napisał(a):podobnie jest z SI, nim zaczniemy z niej korzystać moim zdaniem dobrze byłoby spróbować pomyśleć samodzielnie

Nie o to do końca chodzi. Dla przykładu, dzięki SI w kilka sekund znalazłem władcę, który rządzi ponad 20 lat, nie prowadził nigdy wojny, i jest szanowany. Oczywiście mógłbym szukać tego "ręcznie" ale zajęłoby mi to od groma czasu, który mógłbym poświęcić bardziej produktywnie.
Oczywiście gdyby moim zainteresowaniem i pasją była znajomość światowych władców absolutnych to czytałbym o nich całe ksiazki i zapewne wiedział który, jak, i co. Ale akurat nie interesuje się tym.
gumik napisał(a):No bez przesady. Symulatory nie mają nic wspólnego ze sztuczną inteligencją

Może tak, może nie. Zresztą dlatego napisałem, że "swego rodzaju sztuczna inteligencją". Ale zapytałem o to samą sztuczną inteligencję... Czy symulator jazdy ciężarówką ma coś wspólnego ze sztuczną inteligencją?

Symulator jazdy ciężarówką może mieć pewne elementy sztucznej inteligencji, ale w większości przypadków nie jest to główny element tej aplikacji.

Symulator jazdy ciężarówką zazwyczaj składa się z zaawansowanej grafiki 3D, symulującej realistyczne otoczenie drogowe, a także kontrolerów, które pozwala użytkownikom sterować ciężarówką. Symulatory te często wykorzystują zaawansowane modele fizyczne, aby symulować realistyczne zachowanie ciężarówki, takie jak hamowanie, przyspieszanie, skręcanie i zmiana biegów.

Jednakże, sztuczna inteligencja może być wykorzystana w symulatorach jazdy ciężarówką do symulowania ruchu innych pojazdów na drodze oraz do sterowania zachowaniem tych pojazdów. Na przykład, system sztucznej inteligencji może być używany do symulowania ruchu samochodów, autobusów i innych ciężarówek, a także do sterowania ich zachowaniem na drodze, aby symulować realistyczne warunki ruchu drogowego.

Podsumowując, choć symulatory jazdy ciężarówką nie są typowo uważane za aplikacje związane z sztuczną inteligencją, mogą korzystać z elementów sztucznej inteligencji w celu symulowania realistycznych warunków drogowych.
Blacksmith

Postprzez gumik » środa 29 marca 2023, 19:43

Brawo. Napisał dokładnie to samo co ja.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » środa 29 marca 2023, 23:12

jeżeli chodzi o mapy, to w aucie mam jakąś nawigację podobnież izraelską, sprzedający bardzo zachwalał.
ja jednak nie widzę, aby była wyraźnie lepsza, od tych co miałem do tej pory.
jest dobra, ale przez przesady.

gdy chodzę lub jeżdżę po lasach mam mapę maps.me działającą offline, co jest fajne, bo na odludziach brak sieci to częste zjawisko.
w domu, gdy telefon korzysta z mojego wifi aktualizuję mapy całej Europy, a można i świata.
pokazuje również drogi leśne, nawet w innych krajach o czym się przekonałem.
bardzo przydatna.

do chodzenia po lasach w Polsce korzystam z mapy mBDL - mobilny Bank Danych o Lasach.
mapa ta wymaga dostępu do sieci, ale zawiera wszelkie bardzo szczegółowe dane łącznie ze ścieżkami leśnymi, wiatami czy rodzajem roślinności.

CampingCard ACSI, mapa kempingów w Europie akceptujących karty ACSI z filtrami, takimi jak region, cena, położenie, wyposażenie.

park4night mapa z miejscami parkingowymi i kamperplacami gdzie można za drobna opłatą spędzić noc, uzupełnić wodę, zrzucić szarą wodę i nieczystości, a także na noc podłączyć się do prądu.
w Polsce takie parkingi dla kamperów i przyczep są na razie czymś wyjątkowym. do tej pory słyszałem tylko o czymś takim w Stargardzie Szczecińskim (https://e-stargard.pl/wiadomosci/pokaz/ ... oni-europe).

jeszcze korzystam ze strony czaswlas.pl. w ostatnich 15 latach zaszły duże zmiany i w lasach są utrzymywane miejsca biwakowe, w niektórych leśnicy zaopatrują w drewno na ogniska. w tym czasie rośnie popularność turystyki pieszej i rowerowej gdzie ludzie nocują w lesie w hamakach. więc można w lesie znaleźć wiaty z solidnymi filarami, gdzie można pod dachem rozpiąć hamak. są ciepłe hamaki do spania nawet w zimie.

mam jeszcze mapę stanowisk do ważenia pojazdów w Europie, czy radarbot.
Ostatnio zmieniony środa 29 marca 2023, 23:21 przez Cyryl8, łącznie zmieniany 2 razy
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » środa 29 marca 2023, 23:14

Blacksmith napisał(a):...Zależy. Jakbym był przy kasie to wolę jazdę w realu...

a ja znam gościa, który równie obawia się jazdy i w realu jak i na symulatorze, a niby potrafi jeździć.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 30 marca 2023, 00:48

Cyryl8 napisał(a):a ja znam gościa, który równie obawia się jazdy i w realu jak i na symulatorze, a niby potrafi jeździć.

Domyślam się, że chodzi o kolege autobusiarza.
No cóż, jest po prostu tchórzem. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » czwartek 30 marca 2023, 06:54

Na pewnem forum motocyklowym byl taki jeden moderator ktory pisal, ze jezdzi 600 - ta, cuda wianki.

Tyle, ze pewnego pieknego dnia opisal taka bzdure, ze szok. No ale jjezdzic jezdzi nie 600 - ta a ako szarak user moda nie ruszysz.

Pech chcial, ze zarejestrowal sie inny user ktory go znal, i wyszlo, ze jest duzo mlodszy a komarem. N.o i poszedl jak niepyszny.

Inny przypadek, kolo pisze, ze mieszka w Angli i pracuje w policji w oddziale SWAT. Problem w tym, ze w Angli niema jednostek SWAT'u :mrgreen:

:)
ks-rider

Postprzez gumik » czwartek 30 marca 2023, 10:05

Cyryl, jest jeszcze OpenStreetmap. Mapy tworzone przez społeczność. Też potrafią być bardzo szczegółowe pod względem różnych ścieżek dla pieszych itp. Szczególnie w Niemczech. Jest też appka OsmAnd z tymi mapami offline. Zawsze jak gdzieś wyjeżdżam, to pobieram mapę na to kraju/rejonu w razie czego.
gumik

Postprzez Cyryl8 » czwartek 30 marca 2023, 10:28

może masz rację, ale przeze mnie przebija przyzwyczajenie i lenistwo.

mam już tyle tych aplikacji, że w zupełności mi wystarczą.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka