Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » środa 21 grudnia 2022, 07:36

Po pierwsze dowiedzieliśmy się o tym 30h po wydarzeniu i wszystko wskazuje, że cała sprawa nie miała ujrzeć światła dziennego. Gdyby komendant był bez winy, to po co by tuszowano sprawę?

Jakby nie było, to człowiek na tym stanowisku ma dbać o nasze bezpieczeństwo, a jak ma to zrobić, gdy nie potrafi zadbać o swoje?

To pokazało, że absolutnie nie nadaje się nie tylko na swoje stanowisko, ale w ogóle do policji, bo może stanowić zagrożenie dla innych i dla siebie.

Gdyby taki numer wykręcił szeregowy policjant już dawno by wyleciał z pracy i miał sprawę.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » środa 21 grudnia 2022, 13:39

dobrze, że naszemu komendantowi nie wpadło do głowy to:
https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/88-l ... -miyJ.html
Cyryl8

Postprzez mp0011 » środa 21 grudnia 2022, 14:04

Trochę ta sprawa rozdmuchana jest. Zawinili w 99% Ukraińcy.

Moim skromnym zdaniem...:

To co dostał komendant, zamiast zużytej tuby bez możliwości użytkowania z nowym nabojem (czyli bez cech bojowych) było niewypałem, który mógł wystrzelić przypadkowo, bez zabawy bezpiecznikami czy spustem. Nie musiał więc nic wciskać, odbezpieczać czy celować. Mogło wystrzelić w zasadzie samo przy lekkim puknięciu.

Skąd Ukraińcy mieli niewypał?

Z tego samego rowu, z którego mają puste tuby, którymi często obdarowują przyjezdnych.

Jak stoi ekipa i strzela do czołgów, to wyciąga granatnik, strzela i tubę wrzuca gdzieś na kupę, czy do rowu. Bierze kolejny i po strzale do rowu. Aż trafiła na niewypał... Odbezpieczony, spust pociągnięty i nie strzelił... Co z nim robi? Rzuca do rowu i bierze następny.

Potem przyjeżdża inna ekipa pozbierać tuby na prezenty i nie sprawdza czy wszystkie są wystrzelone.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gumik » środa 21 grudnia 2022, 16:19

Jak dla mnie to strasznie słabe, że policja trzyma coś, co może być potencjalnie niebezpieczne i nie ma o tym pojęcia. Ja jakbym takie cudo dostał, to pierwsze co to bym dał jakimś saperom, czy komuś kto się na tym zna.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » środa 21 grudnia 2022, 16:41

strzelanie miałem w szkole średniej na wojsku (były takie lekcje kiedyś), dwa razy w życiu, potem nigdy nie miałem do czynienia z bronią, więc można powiedzieć, że w tym względzie jestem laikiem.

jednak z tamtych czasów pamiętam, że jak prowadzący (instruktor) daje Ci rozładowaną broń, to Twoim obowiązkiem było sprawdzić jeszcze raz.

więc wychodzi na to, że osoba mająca dwa strzelania w życiu wiele lat temu ma więcej wiedzy o broni niż komendant główny polskiej policji w stopniu generała.
lub komendant olewa zasady bezpieczeństwa.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » środa 21 grudnia 2022, 19:23

gumik napisał(a):Jak dla mnie to strasznie słabe, że policja trzyma coś, co może być potencjalnie niebezpieczne i nie ma o tym pojęcia. Ja jakbym takie cudo dostał, to pierwsze co to bym dał jakimś saperom, czy komuś kto się na tym zna.

To inna sprawa, ale zakładam, że zaufali ukraińskim saperom. Moim zdaniem słabsze jest to, że podobne tuby dostaje każdy kto tam jedzie z wizytą. Podejrzewam, że i premier i Kaczyński też takie dostali jak byli w Kijowie. To jest popularny prezent, bo:

1) Wala się tego tysiącami po rowach;
2) Elegancko wygląda w gablotce;
3) Wiadomo że brał udział w walce i strzelał do ruskich;
4) Łatwiej to uznać za złom bez cech bojowych niż zardzewiałego kałacha, przewieźć przez granicę, mnie papierologii...

Cyryl8 napisał(a):jednak z tamtych czasów pamiętam, że jak prowadzący (instruktor) daje Ci rozładowaną broń, to Twoim obowiązkiem było sprawdzić jeszcze raz.

No to może właśnie sprawdził xD
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez ks-rider » środa 21 grudnia 2022, 22:08

Blacksmith napisał(a):1. ...uważam, że ten komendant wcześniej nigdy nie trzymał tego modelu granatnika w ręku bo pocisk jeśli jest w granatniku to swoje waży i ktoś kto ma doświadczenie to by z pewnością to wyczuł.

2. Ja to widzę tak. Dostał niby zużyty granatnik, który był nabity. Nigdy nie miał wcześniej takiego granatnika w ręku. Na komendzie postanowił z ciekawości odblokować go i nacisnąć spust myśląc, że nic się nie stanie... a granatnik wypalił.

3. Jest jeszcze inna opcja. Dali mu tam na Ukrainie w prezencie sprawny granatnik z pociskiem (co kraj to obyczaj), powiedzieli mu o tym... ale on nie zrozumiał dobrze po Ukraińsku i pomyślał, że to niedziałająca atrapa.

1. Ktos kto nie trzymal groni w reku i nie ma doswiadczenia nie bedzie wiedzial po jej ciezerze, czy jest zaladowana czy tez nie.

2. Jezeli nie znasz na 100 % stanu broni, to musisz traktowac ja jako zaladowana i gotowa do oddania strzalu ! Innej opcji niema i nie bedzie ! A to, ze sciemnia, no coz, musi !

3. W tym przypadku patrz punkt 2.

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » środa 21 grudnia 2022, 22:12

Cyryl8 napisał(a):dobrze, że naszemu komendantowi nie wpadło do głowy to:
https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/88-l ... -miyJ.html

W czasie pierwszej wojny swiatowej dwoch Angoli znalazlo ba brzegu morza mine, ktora zaniesli do kuzni i uzyli jako kowadla. Wszystko bylo by pieknie gdyby nie jeden chybiony cios mlotem, ktory trafil w czop.

No i kuzni tam gdzie stala, nie trzeba bylo zamiatac ! :mrgreen:

:)
ks-rider

Postprzez ks-rider » środa 21 grudnia 2022, 22:16

Cyryl8 napisał(a):więc wychodzi na to, że osoba mająca dwa strzelania w życiu wiele lat temu ma więcej wiedzy o broni niż komendant główny polskiej policji w stopniu generała.
lub komendant olewa zasady bezpieczeństwa.

He, he, no na to wychodzi ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cyryl, zapominasz o najwazniejszym ! Generala nie obowiazuja zadne zasady, bo on jest generalem. Generalom sie to nie zdarza ! A bron jak mawiala, raz do roku strzela sama.

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » czwartek 22 grudnia 2022, 16:24

Ja to się boje co nasz KGP może dostać w prezencie 24 grudnia pod choinkę.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » czwartek 22 grudnia 2022, 18:26

Ja bym ze swojej strony na gwiazdkę polecał odkurzacz automatyczny co jeździ po podłodze i sam odkurza.

Obrazek
Blacksmith

Postprzez gumik » piątek 23 grudnia 2022, 00:03

O ile tylko można powiedzieć, że coś jest idealnie czyste, bo tego nie ma, to zgadzam się.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 23 grudnia 2022, 08:23

Blacksmith napisał(a):Ja bym ze swojej strony na gwiazdkę polecał odkurzacz automatyczny co jeździ po podłodze i sam odkurza.

Obrazek

ten ma nawet chyba funkcję mopowania, dla mnie bomba.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 26 grudnia 2022, 10:27

Chciałbym złożyć życzenia świąteczne towarzystwu z forum z wybrzeża.

Coś z naszej dziedziny - we Władysławowie i pobliskich miejscowościach na drogach rowerowych umieszczono przed wyjazdami z posesji takie znaki poziome:
Załączniki
yyy_1.jpg
yyy_1.jpg (41.53 KiB) Przeglądane 3274 razy
Wschd soca nad Batykiem.jpg
Wschd soca nad Batykiem.jpg (17.02 KiB) Przeglądane 3274 razy
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 26 grudnia 2022, 13:00

Również składam życzenia.

...........

Równy miesiąc temu w jednym komentarzu wspomniałem o aktorze Emilianie Kamińskim a dzisiaj czytam, że właśnie zmarł. Ciepły dobry człowiek z którego poglądami było mi po drodze, m.in. że powinna być czapa dla morderców a nie sanatorium. Spoczywaj w pokoju.

Obrazek
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka