Zielony Listek powraca? 2-letni okres próbny

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez invx » sobota 04 listopada 2006, 10:24

Ja oczywiście jestem za obowiązkowym naklejaniu listka. I początkujący czuł by się lepiej a reszta wiedziałaby, że na takiego trzeba uważać.

mysle ze nia kazdy poczatkujacy czyl by sie lepiej, dla niektorych byl by to obciach :P

w zwiazku z tym jak ktos chce to niech nakleja - ale nic na sile.

pozatym ilez na drogach jest tzw. "niedzielnych kierowcow" ? Mozna to zobaczyc jak spada natezenie ruchu gdy spadnie pierwszy snieg. Oni maja prawko po 15 lat i wiecej i co ? im tez by trzeba bylo jakis listek ? moze tylko innego koloru ? brazowy :P
invx

Postprzez Adam-nd » sobota 04 listopada 2006, 11:06

Ja czegoś takiego nie mam zamiaru przyklejać. Śmiesznie to wygląda i szpeci samochód - prawda jest w tym duża obciachu :lol:
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez gfcore » sobota 04 listopada 2006, 13:02

Adam-nd napisał(a):Ja czegoś takiego nie mam zamiaru przyklejać. Śmiesznie to wygląda i szpeci samochód - prawda jest w tym duża obciachu :D

Dla mnie to trochę w stylu podstawówki: "Nie założę szalika, bo inni koledzy nie noszą." ;P Jesteśmy pełnoletni/dorośli, więc trochę odpowiedzialności zamiast własnego "widzimisię" nie zaszkodzi, zwłaszcza na drodze.
(18-10-2006) Egzamin, 1. podejście kat. B - zdane! :-)
(23-10-2006) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
(27-10-2006) Odbiór prawka :-)
gfcore

Postprzez Matylda » sobota 04 listopada 2006, 13:02

Adam-nd napisał(a): Śmiesznie to wygląda i szpeci samochód - prawda jest w tym duża obciachu :lol:

Drogi Adamie, obciach to raczej stoczyć się na skrzyżowaniu i puknąć tego z tyłu! To dopiero obciach :lol:
Zielony liść na szybie jest informacją o "swieżosci" kierowcy i nic w tym zabawnego. Już kiedyś pisałam swoje wrażenia z posiadania tego listka na początku. Czasem pomaga w pewnych sytuacjach, ale na dłuższą metę jest uciażliwy, bo niektórzy zakompleksieni kierowcy chcą za wszelką cene udowodnic początkującemu kierowcy, że to oni są mistrzami kierownicy! I zaczynają się durne wyprzedzania na zakrętach, na przejściach dla pieszych itd.
Dlatego uważam, ze taki listek dobry jest tylko przez pierwsze 2-3 miesiące jazdy, gdy parkuje się powoli i niepewnie stoi na światłach pod górkę, a potem tylko stresuje :)
Pzdr :wink:
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez ella » sobota 04 listopada 2006, 13:37

w zwiazku z tym jak ktos chce to niech nakleja - ale nic na sile.

I niedługo będzie nie kto chce tylko wszyscy początkujący. I ci co się wstydzą i uważają to za obciach będą się musieli z listkiem zaprzyjaźnić :D
ella
Moderator

Postprzez Tomek_ » sobota 04 listopada 2006, 14:13

Matylda napisał(a):Czasem pomaga w pewnych sytuacjach, ale na dłuższą metę jest uciażliwy, bo niektórzy zakompleksieni kierowcy chcą za wszelką cene udowodnic początkującemu kierowcy, że to oni są mistrzami kierownicy!

Niestety Polska to Polska i zbyt wielu zakompleksionych kierowcow. Na pewno bedzie tak, ze beda chcieli pokazac kierowcy z listkiem "kto tu rzadzi" i jacy to nie sa oni doswiadczeni za kierownica. To moze w niektorych przypadkach zle sie skonczyc, bo zacznie sie brawura i glupie zachowania. Tydzien temu bylem w Polsce i mialem okazje spotkac takiego chyba zakompleksionego kierowce bo nie wiem jak go zakwalifikowac. Nie pozwalal mi sie wyprzedzic zajezdzajac droge. Gdy dojechalem za nim do ronda zwolnil do predkosci chyba 1 km/h i z taka je przejechal obserwujac caly czas mnie w lusterku, jak tylko za rondem zaczalem go wyprzedzac to zaczal zwiekszac predkosc, aby mi sie to nie udalo, niestety nie mial szans. Strasznie mnie zdolowalo takie zachowanie bo nie wiem skad sie wzielo. Nie wiem skad tylu zawistnych ludzi na drogach.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez wiesniak » sobota 04 listopada 2006, 15:01

Pewnie miałeś lepszy samochód :)? Pewnie jakiś zwolennik sprawiedliwości społecznej...
Też kiedyś miałem taką sytuację, że jechałem za jednym gościem dość dłuższy czas i jak się w końcu nadarzyła okazja do wyprzedzenia zaczął nagle przyspieszać. I przez takich kretynów są wypadki, a policja potem wpisze "nadmierna prędkość" i po sprawie.
A zielony listek nie powinien być obowiązkowy z tego powodu, że niektórzy świerzo po odebraniu prawka jeżdżą lepiej niż ci wszyscy niedzielni kierowcy. A jakoś im nikt nie karze naklejać listków albo innych kwiatków.
wiesniak

Postprzez gfcore » sobota 04 listopada 2006, 17:25

Najgorsi są Ci "lansujący się" ;-) Jakieś dwa miesiące temu, czekając na autobus widziałem taką sytuację: jakiś gościu swoją odpicowaną bryką wymusił pierwszeństwo innemu kierowcy, na co tamten wcisnął klakson, po czym zaczał jechać powoli w swoją stronę. Uśmiałem się nieźle widząc tego pierwszego gościa (2m x 2m, koks pudzian stajl i w ogole) wychodzącego z odpicowanej glanc bryki ;-) na środku skrzyżowania (!) i grożącego pięścią tamtemu co odjechał ;D Potem pokręcił głową, wsiadł do auta i ruszył z piskiem opon ;D Litości... ;D

Takiemu to był nakleił cały worek zielonych listków i dodał jeszcze naklejkę: "Jestem pajacem, uważaj na mnie" :-)
(18-10-2006) Egzamin, 1. podejście kat. B - zdane! :-)
(23-10-2006) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
(27-10-2006) Odbiór prawka :-)
gfcore

Postprzez wloseczek » niedziela 05 listopada 2006, 00:49

Śmiały typ. Szkoda, że tego nie widziałem bo bym padł ze śmiechu :)
Mój kandydat na order uśmiechu :D
wloseczek

Postprzez röslein » środa 08 listopada 2006, 11:42

ella napisał(a): I ci co się wstydzą i uważają to za obciach będą się musieli z listkiem zaprzyjaźnić :D

a ja bym chciala, azeby listki wrocily... nie jestem super kierowca, a swiezo upieczonym. Azeby dobrze jezdzic trzeba lat wprawy, a nie tygodni czy miesiecy. Popelniam bledy i wiem, ze to zadne usprawiedliwienie, ale zielony listek pozwolilby np. kierowcy stajacemu za mna zatrzymac sie ´nieco dlaej, czy uwazac przy ruszaniu, jesli np.samochod mi zgasnie...
prawo jazdy kat.B
->zdane za II podejsciem :D
Obrazek
röslein

Postprzez invx » środa 08 listopada 2006, 19:35

ale przeciez nik Ci go nie zabrania obecnie naklejac :)
invx

Postprzez owar » niedziela 12 listopada 2006, 17:43

jesli teraz zapisalem sie na prawo jazdy i kurs bede mial np 15 stycznia a zmiany wprowadza np 5 stycznia to czy one mnie tez beda dotyczyly?
i co to bedzie?
- zielony listek?
- max 3 wykroczenia przez 2 lata?
- egzamin po 5-7 miesiacach?
- ograniczenie predkosci do 50 i 80?
- cos jeszcze?

z gory thx
owar

Postprzez roshi » niedziela 12 listopada 2006, 18:59

Ktos pisal ze listek zapobiegnie podjezdzaniu na swiatlach pod sam zderzak i innym podobnym historiom. Uwazam, ze jesli ktos ma rozum to do nikogo nie podjezdza tak blisko zwlaszcza na wzniesieniach. Moim zdaniem listek tylko uprzykrzy zycie mlodym, bo inni beda mysleli "o! poczatkujacy! jestem lepszy! moge wiecej!". Albo jak "doswiadczony" kierowca zdobi blad w stosunku do mlodego to jeszcze mu pogrozi piescia i popuka w glowe bo zobaczy listek.

Wydaje mi sie ze jak ktos jest normalny - to nie bedzie podjezdzal na 10 cm ani trabil jak kretyn jak drugiej osobie zgasnie auto na skrzyzowaniu

A jak ktos jest idiotą to tak czy owak idotą pozostanie i niezależnie od tego czy będzie widział listek czy nie to zachowa sie po kretyńsku.

Listki wg mnie sa niepotrzebne
AGAINST NOBODY
roshi

Postprzez invx » środa 15 listopada 2006, 15:56

jak wejdzie ten listek ustawowo - to bedzie kolejny martwy przepis ... i tyle z tego wyniknie.
invx

Postprzez Tomek_ » środa 15 listopada 2006, 16:41

invx napisał(a):jak wejdzie ten listek ustawowo - to bedzie kolejny martwy przepis ... i tyle z tego wyniknie.

Dlaczego martwy? Myslisz, ze ludzie nie beda naklejac? To raczej nie bedzie na zasadzie dobrowolnosci.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka