Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » niedziela 02 października 2022, 10:43

ks-rider napisał(a):....Swego czasu potrebowalem filmik o nauce przejazdu slalomu szybkiego

YT az kipi z ta tematyka !

Wyobraz sobie, ze nie znalazlem !...

Ale co to ma wspólnego z tematem?
Uprawnienia i obowiązki policjanta są ujęte w PoRD, natomiast sposób wykonywania manewrów to chyba zupełnie inna sprawa.

Ja też bardzo rzadko jestem kontrolowany, ale też nie daję specjalnego powodu ku temu.

Czasami dostaję mandat, średnio raz na 7-8 lat i muszę powiedzieć, że na każdy zasłużyłem.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » niedziela 02 października 2022, 11:39

Cyryl8 napisał(a):Ale co to ma wspólnego z tematem?
Uprawnienia i obowiązki policjanta są ujęte w PoRD, natomiast sposób wykonywania manewrów to chyba zupełnie inna sprawa.

Ja też bardzo rzadko jestem kontrolowany, ale też nie daję specjalnego powodu ku temu.

Czasami dostaję mandat, średnio raz na 7-8 lat i muszę powiedzieć, że na każdy zasłużyłem.

Co ma wspolnego ? Chociazby to, ze mimo, ze jest multum, to niekoniecznie jest to prawdziwe / wlasciwe. czy prawdziwe

Dalejnie rozumiesz !

Wylapanie jednego artykulu ustawy a nie calosci zmienia calkowicie postac rzeczy !

W dalszem ciagu porownujesz gruszki z bananami ! Pojezdzij kiedys autem na obcych rejestracjach, zobaczysz jak to w realu wyglada. Podpowiem, ze bedziesz zmuszony udowodnic, ze nie jesets wielbladem.

No wlasnie - tu zblizamy sie do sedna, nie dajesz powodu, ja tez nie daje a mimo tego chca mnie rznac w doope bez wazeliny !

Obejrzyj ten filmik, chociaz 3 minuty poczatku i 2 minuty konca, reszte mozesz sobie podarowac, mo chyba, ze bedziesz twierdzil, ze filmik to wyrezyserowana ustawka.

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 02 października 2022, 14:30

Nadal nie rozumiem.

Sposób kontroli, obowiązki i uprawnienia oraz nasze obowiązki są precyzyjnie określone w ustawie.

Czy są jakieś przepisy określające sposób wykonania tego slalomu?

W sprawie kontroli są przepisy, które nie zostawiają wiele miejsca na interpretację.

Natomiast podejrzewam, że sposobów wykonania szybkiego slalomu jest wiele.
Z tego co pamiętam w ustawie jest tylko, że trzeba go zrobić, co prawda z określoną minimalną prędkością, ale nie ma nic co do sposobu.
Tak jak np. nie ma nic na temat wjazdu do garażu tyłem na kat. C, C+E czy D, jest określona minimalna odległość rozpoczęcia manewru, to że musimy się zmieścić, o korektach, ale sposobu nie ma.
Więc można korzystać z YT, gdzie każdy pokazuje swój sposób.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » niedziela 02 października 2022, 20:23

Cyryl8 napisał(a):Nadal nie rozumiem.

Sposób kontroli, obowiązki i uprawnienia oraz nasze obowiązki są precyzyjnie określone w ustawie.

Czy są jakieś przepisy określające sposób wykonania tego slalomu?

Natomiast podejrzewam, że sposobów wykonania szybkiego slalomu jest wiele.
Z tego co pamiętam w ustawie jest tylko, że trzeba go zrobić, co prawda z określoną minimalną prędkością, ale nie ma nic co do sposobu.
gdzie każdy pokazuje swój sposób.

To wiem.

Strzelilem troche gafem bo nie chodzilo mi o slalom szybki tylko oominiecie przeszkody, ale i slalom szybki moze zostac jako przyklad.

Cyryl, kiedy ostatnio szkoliles kategorie " A " ?
Powoli wpadasz w paranoje przepisow i ustaw.nie zrobic tego w spodnie. Tam nic nie jest napisane, bo ustawodawca wyszedl z zalozenia, ze szkolacy wie jaka technike zastosowac i ze szkolacy ja zna. Nic bardziej mylnego jak sie pozniej okazalo, jakis papierowy tygrys przepisal ustawe z roku Anno 1938 :mrgreen:

Problem w tym, ze ci ktorzy kiedys szkolili kat " A " sami nie jezdzili wiec co taki ktos mogl Cie nauczyc ?
Dzisiaj tez nie jest inaczej od ponad 15 lat jestem na forum motocyklistow i nawet tam szkolacy nie maja pojecia o pewnych rzeczych mimo, ze maja papiery instruktora szkoleniowca :mrgreen:

Technika jest generalnie jedna prawidlowa, i kilkaset technik blednych !

Slalom szybki ma to do siebie ( jak kazdy slalom ) ze wykonujesz go ze stala predkoscia, wszystko inne jest bledne.

Podobnie jest z omijaniem przeszkody. Tyle, ze jak sie samemu nie jezdzi, albo jezdzilo 20 lat temu + to.....

I wlasnie to jest pokazane na YT 150 filmow, i zaden prawidlowy.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 02 października 2022, 21:55

Nie znam się na kat. A.

W jednej z firm z którymi współpracuję był instruktor, który do dzisiaj ściga się w amatorskich zawodach motocyklistów, nie znam jego historii, ale pewnie ma jakieś doświadczenia w sporcie i on chyba wie jak dobrze technicznie to zrobić.

Ale w tym względzie masz dużo racji.
Aby zdobyć uprawnienia instruktorskie w zakresie jakiejś kategorii wymagane jest posiadanie prawa jazdy przez jakiś czas, co ma zapewnić odpowiednie doświadczenie i umiejętności, ale to tylko w teorii.
O ile to na ogół sprawdza się w przypadku kat. B, bo jeździmy na codzień, o tyle w innych kategoriach (w tym kat. A) już nie koniecznie.

Jeszcze gorzej jest w kategoriach C, C+E I D.
Często jest, że instruktorzy posiadając tą kategorię wymagany czas nie wykonywali zawodu kierowcy i ich umiejętności oraz doświadczenia bazują na swoim kursie prawa jazdy.

Od jakiegoś czasu na kursach instruktorskich są zajęcia na torach doskonalenia techniki jazdy, ale tych nowych instruktorów w wyższych kategoriach po kursach według nowych zasad jeszcze nie spotkałem.

Natomiast w rozporządzeniu w sprawie szkolenia z 2012 roku w załączniku jest cały program szkolenia z rozpisaną każdą lekcją na każdą kategorię.

Gdy to przeczytałem pierwszy raz odniosłem wrażenie, że to jakieś bzdury.
Jednak po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że patrzę na to oczyma doświadczonego instruktora, który wypracował już swoje metody, gorsze rzeczy odrzucił, lepsze udoskonalił, ale ten materiał jest świetną bazą dla nowych instruktorów, którzy mają od czego zacząć.

Gdy ja zaczynałem pierwsi moi szkoleni byli królikami doświadczalnymi na których ja się uczyłem dobrych rzeczy, ale też na których popełniałem błędy.
Teraz przynajmniej mają od czego zacząć, na czym budować doświadczenia, o ile znajdą chęć z tym się zapoznać oprócz oglądania YT.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » poniedziałek 03 października 2022, 09:49

Cyryl8 napisał(a):Nie znam się na kat. A.

W jednej z firm z którymi współpracuję był instruktor, który do dzisiaj ściga się w amatorskich zawodach motocyklistów, nie znam jego historii, ale pewnie ma jakieś doświadczenia w sporcie i on chyba wie jak dobrze technicznie to zrobić.

Ale w tym względzie masz dużo racji.
Aby zdobyć uprawnienia instruktorskie w zakresie jakiejś kategorii wymagane jest posiadanie prawa jazdy przez jakiś czas, co ma zapewnić odpowiednie doświadczenie i umiejętności, ale to tylko w teorii.
O ile to na ogół sprawdza się w przypadku kat. B, bo jeździmy na codzień, o tyle w innych kategoriach (w tym kat. A) już nie koniecznie.

Natomiast w rozporządzeniu w sprawie szkolenia z 2012 roku w załączniku jest cały program szkolenia z rozpisaną każdą lekcją na każdą kategorię.

Gdy ja zaczynałem pierwsi moi szkoleni byli królikami doświadczalnymi na których ja się uczyłem dobrych rzeczy, ale też na których popełniałem błędy.
Teraz przynajmniej mają od czego zacząć, na czym budować doświadczenia, o ile znajdą chęć z tym się zapoznać oprócz oglądania YT.

Powiem tak, to, ze ktos jest zawodnikiem nie swiadczy absolutnie o niczym. Owszem moze ulatwic ale nie musi. Najwazniejsze jest to, jak potrafi zaobserwowac to co sam robi i co przez lata sam sobie wypracowal oraz jak potrafi wlasne doswiadczenia przekazac dalej.

U mnie szkolenie na instruktora techniki jazdy jednosladem trwa od 3 do 5 - ciu LAT ! Wizyty na wszystkich torach jakie sa w Niemczech, zajecia teoretyczne i w uj kasy ktore sam na to wydajesz !

Aby nei bylo zbyt wielkiego tloku, musiszmiec instruktora ktory wezmie Cie pod swoje skrzydla, a tych zbyt wielu niema.

JAk sie dowiedzialem, ze w Wroclawiu na Rakietowej takie uprawnienia mozn azrobic w 4 tygodnie, to nie wiedzialem, czy sie smiac czy plakac. W rozrachunku koncowym odpuscilem to sobie, bo gdybym w gronie opowiedzial ze cos takiego mam, zostal bym po prostu wysmiany.

Czasami lepiej byc doopa krola niz krolem doop.

Kazdy mial chyba krolikow doswiadczalnych. Tyle, ze u nas zanim szkolisz sam najpiierw masz 30 godzin z tylu i obserwujesz co robi Twoj szkolacy. W moim przypadku jako, ze czekalem na auto tych godzin bylo w uj bo codziennie przez 3 miesiace jezdzilem szkolac a moj szefsiedzial zamna i wierz mi, ze potrafil opierdölic :mrgreen:

I jeszcze dzis stwierdzam, ze dalej sie ucze !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 03 października 2022, 10:11

1. Jeżeli ktoś ma przeszłość zawodniczą, to znaczy że był szkolony pod okiem trenerów.
Ty piszesz o samoukach.
Oczywiście jak można odnieść wrażenie bywają piłkarze, którzy kończąc karierę nie bardzo wiedzą na czym polega piłka nożna, ale to tylko ułuda.
Podczas jakiegoś meczu wczasowiczów nad morzem, starszy gość z brzuszkiem po jednym przyjęciu piłki po balansie ciała wiemy, że to musiał być zawodnik szkolony, do czego nie dojdzie żaden podwórkowy grajek.
Podobnie jest że sportami motorowymi, gdzie podczas imprezy dla instruktorów był zabawowy wyścig gokartów i jeden kolega, który za dzieciaka trenował na takich pojazdach był kompletnie poza zasięgiem.
Tak samo jest z siatkówką.

2. Ośrodek na Rakitowej nie istnieje od chyba 5 lat.
Był to malutki tor, tylko na kat. A i B.

3. Uprawnienia instruktora techniki jazdy są jak uprawnienia instruktora, zdobywasz je i w zasadzie jeszcze nic nie umiesz. Nawet jak już osiągniesz wysokie umiejętności pozostaje sprawa ich przekazania, co jest dużo trudniejsze, bo patrząc na różne dyscypliny sportu, to że 100 wybitnych zawodników to 1 może 3 zostaję wybitnymi trenerami.

4. Z tymi jazdami obserwowanymi to nie jest tak proste, bo trudno aby świerzy instruktor próbował powtórzyć to co robi instruktor z dużymi umiejętnościami i doświadczeniem. Tutaj bardziej przydaje się obserwacja sposobu przekazywania wiedzy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 06 października 2022, 19:31

Rosja ugadała się z Arabią Saudyjską (czołowym producentem ropy na świecie), że ograniczą wydobycie ropy co spowoduje sporą droższą ropę na rynkach światowych co mamy mocno odczuć w przyszłym tygodniu na stacjach benzynowych.

Tak się zastanawiam... kto komu czyni te sankcje za wywołanie wojny na Ukrainie? Bo to trochę tak jakby taki Cyryl aby mnie ukarać urwał sobie nogę aby tą nogą mnie okładać. Te sankcje to takie jak w tym powiedzeniu, że na złość matce odmrożę sobie uszy.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 06 października 2022, 21:55

1. Rosja to nie tylko ropa, ale wiele innych surowców.
musisz jeszcze wiedzieć, że jednoznacznie za Ukrainą opowiedziało się chyba tylko 55 państw.

2. nawiązując do instruktorów techniki jazdy kat. A.
myślę, że trochę przeceniasz ich funkcję, bo moim zdaniem są to instruktorzy pierwszego kontaktu, którzy mają za zadanie nauczyć podstaw, a jak uda się zarazić bakcylem szkolących, a dopiero dalsze szkolenie odbywa się w klubach przez profesjonalnych trenerów.
jak pisałem, nie znam się na kat. A, ale znam się na innej dyscyplinie sportu, a wszystkie one funkcjonują podobnie.
najpierw zdobywasz uprawnienia instruktora sportu i możesz zajmować się tylko szkoleniem początkowym.
wyżej są trenerzy poszczególneych klas.

także instruktorzy kat. A, B, C, D mają za zadanie poprawić technikę jazdy, ale dla tych, którzy mają wyższe aspiracje są już inni - profesjonalni trenerzy w klubach sportowych.

3. polecam wszystkich udającym się na Bałkany przejechanie drogi 18 w Czarnogórze, przebiegającej wzdłuż kanionu rzeki Pivy na której utworzono jezioro w wczesnych latach '70-tych.
wiele objeździłem, ale takich widoków nie wiele jest w Europie.
jedyny minus to przejście graniczne i pierwsze 20km na stronie Bośni i Hercegowiny drogą nieprzypominającą drogi.
Załączniki
Most.jpg
Most Scepan Polje granica między Czarnogórą a Bosnią i Hercegowiną
Most.jpg (14.64 KiB) Przeglądane 3798 razy
Kanion rzeki Piva 2.jpg
Kanion rzeki Piva
Jezioro Pivsko.jpg
Jezioro Pivsko
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 06 października 2022, 23:14

Cyryl8 napisał(a):...nawiązując do instruktorów techniki jazdy kat. A.
myślę, że trochę przeceniasz ich funkcję, bo moim zdaniem są to instruktorzy pierwszego kontaktu, którzy mają za zadanie nauczyć podstaw, a jak uda się zarazić bakcylem szkolących, a dopiero dalsze szkolenie odbywa się w klubach przez profesjonalnych trenerów.
jak pisałem, nie znam się na kat. A, ale znam się na innej dyscyplinie sportu, a wszystkie one funkcjonują podobnie.
najpierw zdobywasz uprawnienia instruktora sportu i możesz zajmować się tylko szkoleniem początkowym.
wyżej są trenerzy poszczególneych klas.

także instruktorzy kat. A, B, C, D mają za zadanie poprawić technikę jazdy, ale dla tych, którzy mają wyższe aspiracje są już inni - profesjonalni trenerzy w klubach sportowych.
.

Absolutnie nieprzeceniam ich funkcji ani umiejetnosci. W wiekszosci przypadkow sami byli zawodnikami i szkola rowniez zawodnikow. Oni absolutnie nie zarazaja bakcylem, oni zajmja sie juz ludzmi ktorzy bakcyla zalapali.

Mialem z takimi zajecia, na codzien jezdzi i szkoli wlasnie jako instruktor na jednym z niemieckich torow. I sa absolutnymi profesjonalistami.

Robisz tylko jeden blad, ze chcesz to porownac do PL.

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 07 października 2022, 10:01

pewnie masz rację, ale w Polsce nikt nie opłaciłby ani profesjonalnego trenera, ani toru, aby szkolić gości, którzy wczoraj zrobili prawo jazdy kat. A i chcą trochę poprawić technikę dla swojego bezpieczeństwa, bez ambicji sportowych, a takich jest wydaje mi się większość.

to jest jak piramida. 500 000 gra w siatkówkę amatorsko, z tego 200 000 ma jakiś instruktorów, 100 000 ternerów niższej klasy, 50 000 gra w jakiś regularnych rozgrywkach PZPS - wyższej klasy trenerzy, a dopiero 320 w PLS gdzie są trenerzy najwyższej klasy.

jeszcze nie słyszałem o kraju i sporcie, gdzie więcej byłoby wyczynowców niż amatorów.

oczywiście jak kogoś stać to i podwórkowy kopacz piłki może wynająć sobie trenera klasy Jurgena Kloppa, ale tacy trenerzy mają zwykle zatrudnienie i żeby zgodzić się na indywidualne treningi stawka musiałaby być godna arabskiego szejka.

także w kat. C jest sport - są rajdy (rajdy ciężarówek zabytkowych), wyścigi na torze i tam trenują trenerzy wyczynowi, a do mnie przychodzą ludzie, którym mam poprawić technikę jazdy, uświadomić parę rzeczy, zrozumieć pojazd i jego zachowanie.
Załączniki
wisznieuski-2-648x432.jpg
jelcz_rajd_zabytkow_niemcy.jpg
46484_1.jpg
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 07 października 2022, 11:14

Cyryl8 napisał(a):pewnie masz rację, ale w Polsce nikt nie opłaciłby ani profesjonalnego trenera, ani toru, aby szkolić gości, którzy wczoraj zrobili prawo jazdy kat. A i chcą trochę poprawić technikę dla swojego bezpieczeństwa, bez ambicji sportowych, a takich jest wydaje mi się większość.

Nie rozumiemy sie, ja nie mowie onauczycielach jazdy - w Twoim pojeciu instruktorow.

Nauczyciel tak jak ja to jedno a instruktor to zupelnie cos innego, ten stoi wyzej w hierarchi od nauczyciela.

I ci ktiorzy zwrobli dopiero PJ sa siwadomi, ze na jakiekolwiek szkolenie doksztalcajace idzie sie conajmniej po jednym a jeszcze lepiej dwoch sezonach, bo najpierw trzeba sie rozjezdzic i cos potrafic !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 07 października 2022, 11:38

Trochę nie rozumiemy się, ja widzę:
Instruktor nauki jazdy,
Instruktor techniki jazdy,
Trener sportowy.

Instruktor nauki jazdy uczy jazdy i pomaga w zdobyciu uprawnień.

Instruktor techniki jazdy pomaga poprawienia techniki, podwyższenia umiejętności do jazdy w ruchu.

Trener uczy jazdy wyczynowej na torze w zawodach.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » niedziela 06 listopada 2022, 18:44

Poseł Dobromir Sośnierz mądrze mówi o WORD'ach... https://www.youtube.com/watch?v=QOs6KRtlC0A
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » niedziela 06 listopada 2022, 19:08

Według mnie to bzdury.
1. Nigdy nikt nie wymagał wiedzy na temat długości drążka zmiany biegów, czy też tablicy rejestracyjnej.
2. Znajomość tego gdzie jest zakaz zatrzymywania, tutaj przykład wiaduktu jest wymagane wszędzie.
3. Do wskazania świateł i płynów nie trzeba być mechanikiem, jak twierdzi poseł.
4. Można się zgodzić, że zarządzanie finansowe WORD-ów nie są najszczęśliwsze, ale nic nie zaproponował.
5. W każdym kraju jaki znam egzaminy są na koszt zdającego i nazywanie tego wyzyskiem, to przesada.

Jednym słowem, żeby zabrać się za jakiś temat trzeba się z nim dogłębnie zapoznać, przygotować.
Poza tym mównica sejmowa nie jest od wyrzucania z siebie frustracji, ale od proponowania nowych aktów prawnych lub nowelizacji już istniejących.

Ps.
Jestem za tym aby posłowie wchodzili na mównicę po przysiędze mówienia prawdy z zagrożeniem kary.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka