Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » czwartek 20 stycznia 2022, 16:20

Blacksmith napisał(a):...A skąd wiesz, że ten niezaszczepiony co Ci wsiadł do auta jest zakażony?...

jeżeli masz tak rozległą i dogłębną wiedzę o COVID i szczepionkach, to zgłoś się do rady lekarskiej przy premierze, teraz są tam wolne miejsca.
nie podejrzewam, że Twoja tak cenna wiedza mogłaby być zmarnowana.

a jeszcze mając swoich posłów, miałbyś o wiele większą mozliwość sprawczą niż dotychczasowi fachowcy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 20 stycznia 2022, 21:46

Niewpuszczenie niezaszczepionego do auta jest tak samo sensowne jakbym ja nie wpuścił zaszczepionego do domu. Ale faktycznie można, kto zabroni.

Co do rady medycznej to pomyślę.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 20 stycznia 2022, 22:39

Twój dom, możesz wpuszczać lub nie wpuszczać kogo chcesz i nie musisz się tłumaczyć.

Samochód szkoleniowy nie mój, ale nie jestem pracownikiem etatowym, więc pracodawca ma ograniczony wpływ na mnie, więc wpuszczam lub nie wpuszczam kogo chcę i nie muszę się z tego tłumaczyć.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 20 stycznia 2022, 22:48

@Cyryl- Ależ oczywiście to jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Możesz nawet podnosić psie nieczystości w trawników i wkładać sobie do kieszeni na pamiątkę czy coś. Ja mogę to uważać za durne, ale koniec końców to jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa i nie musisz się tłumaczyć.

........

Czy też uważacie ceny przejazdów na naszych autostradach za chore? Powiedzmy, że ktoś potrzebuje przejechać raz w tygodniu autostradą z Warszawy do Poznania i z powrotem, raz w tygodniu. Rocznie wychodzi 6 tysięcy złotych... czy to jest normalne? To są prawie 3 miesięczne minimalne pensje netto (oczywiście jak ktoś robi na umowę o pracę). W Niemczech bogata sieć autostrad jest darmowa dla osobówek. Można? Można! W Szwajcarii można jeździć wszystkimi autostradami za 140 euro przez cały rok.
Czy Polska naprawdę musi być krajem posiadającym śladowe ilości pseudo-autostrad (dla mnie autostrada ma 3 pasy) i jeszcze pobierająca za przejazdy takie opłaty? Przecież dla jakiegoś Kowalskiego w Poznaniu co np. potrzebuje przewieźć raz w tygodniu chorą matkę do jakiegoś np. fizjoterapeuty w Warszawie to jest nieopłacalne i będzie wtedy pseudo- autostradę omijał, będzie jechał po dziurawych niebezpiecznych drogach pobocznych. Gdzie tu logika? Gdzie tu sens? Niech ktoś mnie poprawi jeśli nieprawidłowo sądzę, ale póki co sądzę, że za jakość można odpowiednio płacić a nie za przeproszeniem G*wno.

Zresztą mówi o tym Stanowski w swoim programie, minuta 15:51 https://www.youtube.com/watch?v=2dOj0gOmO1I
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 21 stycznia 2022, 09:33

nie ma już tak bogatych krajów w Europie, aby utrzymywać sieć autostrad bezpłatnie.

w Niemczech (trudno jest nam się z nimi porównywać), ale od dawna jest projekt wprowadzenia opłat dla pojazów osobowych, jednak realizacji nie widać.
Niemczy utrzymują swoje autostrady z opłat od pojazdów ciężarowych juz od dawna.

natomiast jeżeli porównamy się do do krajów dawnego bloku sowieckiego, to źle nie wypadamy.
bo istotnie to co u nas nazywane autostradą, a co nie wygląda na nią i za co płacimy jest stosunkowo niedużo.
oprócz nich, mamy sporą sieć bezpłatnych dróg ekspresowych (nie gorszych od naszych autostrad), które pozwalają mi swobodnie dojechać nad morze dwoma drogami, do granicy niemieckiej (dwie drogi), do Warszawy itp. a są jeszcze w innych regionach kraju.
przypomnę, że takie drogi w innych krajach są juz płatne.

jadąc na południe Europy np. Chorwacja, Grecja płacimy miesięczną winetę w większości krajó około 15 euro.
można kupić tygodniową, ale trzeba uwzględnić powrót, ja zwykle dłużej niż miesiąc nie zabawiam tam.
ciekawostką są Węgry gdzie za bardzo krótki odcinek, w drodze na południe zapłacimy krocie. więc tam ja nie płacę i wolę jechać odpowiednikiem naszej drogi krajowej 86, a za pieniądze na opłatę drogową można kupić prawie skrzynkę dobrego domowego wina.

największą upierdliwością naszych autostrad jest oczekiwanie na bramkach.
jak opisywałem, w wakacje jadąc do Katowic straciłem prawie godzinę na bramkach wjazdowych i wyjazdowych na A4.
dzisiaj jest system elektronicznych opłat i po zarejestrowaniu się, ja to zrobiłem na Autopay, na bramkach jedynie lekko zwalniasz, a system fotografuje Twój samochód na wjeździe, identyfikuje, fotografuje na wyjeździe i pobiera automatycznie opłatę.
jadąc 12 stycznia na mecz ligi mistrzów do Gliwic, już jechałem płacąc tym systemem i tak się rozochociłem, że na powrocie zjeżdżając w Bielanach nawet nie zwolniłem i system nie zdążył mnie sfotografować, musiałem im wysłać, gdzie zjechałem.

możemy zastanawiać się nad tym czy lepsza jest opłata bramkowa czy winietowa.
w pierwszym przypadku płacisz za to ile rzeczywiście przejechałeś, a ponieważ w Polsce tych płatnych autostrad jest na tyle mało, że nie przypuszczam, aby były osoby dojeżdżające nią codziennie do pracy, aby ponieść takie koszty jak wspomniałeś.

ps. porónując się do Niemców:
wczoraj u nich 133 000 zakażeń, 234 osoby zmarły,
u nas 32 800 zakażonych, 315 zmarło.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 21 stycznia 2022, 15:21

gumik napisał(a):Ja mam teorję, że z zaszczepionymi zaczną się dziać dobre rzeczy. Lepsza kondycja, lepsza i częstsza erekcja, więcej siły, mniejsza potrzeba snu.

No i proszę. Moja teorja się sprawdziła. Jest pierwsza osoba, która odzyskała władzę w nogach. I to po pierwszej dawce! Co będzie po kolejnych?!

https://www.indiatoday.in/india/story/b ... 2022-01-15
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 21 stycznia 2022, 15:41

no nie wiem, ja jestem po trzech dawkach, ale władzy w nogach nie odzyskałem, może dlatego, że ją cały czas mam.

lepsza kondycja? ja wiem? trenując trzy razy w tygodniu całe życie, chodząc po 10km dziennie i jeżdżąc na rowerze, kondycję, siłę mam od rówieśników lepszą.

śpię w zależności od tego jaki wysiłek miałem w ciągu dnia.

co do erekcji też nie widzę różnicy.
Ostatnio zmieniony piątek 21 stycznia 2022, 15:43 przez Cyryl8, łącznie zmieniany 1 raz
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 21 stycznia 2022, 15:42

Niech sobie będą w Polsce opłaty autostradowe, ale nie takie ceny za kilometr. Ludzi powinno się zachęcać do korzystania z autostrad a nie zniechęcać.
gumik napisał(a):Moja teorja się sprawdziła...

Biorąc pod uwagę całą planetę to faktycznie znajdzie się jeden co przypadkowo odzyska władzę w nogach po szczepionce. A co z pozostałymi którzy byli w jego sytuacji? I przed covidem ludzie potrafili nagle odzyskać władzę w nogach.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 21 stycznia 2022, 15:49

jeżeli jadę z Wrocławia do Katowic, najdłuższy płatny odcinek, to jest 400km, średnio koszt paliwa to około 170zł, opłata 2x14,3=28,6zł.

to jest 16% kosztów podróży.
czyli koszt opłaty jest proównywalny do cen paliw w Polsce uwzględniając zarobki.

ponieważ nie każdy ma tak jak Ty znajomych posłów i nie mamy wpływu na ten stan rzeczy, możemy skupić się tylko na jednym: zarabiać więcej.
większa wiedza, większe umiejętności, lepsza praca.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 21 stycznia 2022, 16:27

Blacksmith napisał(a):Biorąc pod uwagę całą planetę to faktycznie znajdzie się jeden co przypadkowo odzyska władzę w nogach po szczepionce. A co z pozostałymi którzy byli w jego sytuacji? I przed covidem ludzie potrafili nagle odzyskać władzę w nogach.
no i ten sam argument, bo "ktoś tam umar po czepionce".
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 21 stycznia 2022, 16:48

mój znajomy zmarł po szczepieniu, co prawda wpadł pod tramwaj, ale niesmak pozostał.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 21 stycznia 2022, 17:03

Gdzieś widziałem artykuł, że PiS chce wszystkie autostrady zrobić płatne, nawet jak nie ma alternatywy innymi drogami. Coś czuję, że nagle wioski i drogi gminne zostaną rozjechane, a rowerem będzie strach jeździć...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 21 stycznia 2022, 17:23

na razie Suski przedstawił nową ustawę na mocy której rozgłośnie radiowe będą musiały nadawać co najmniej 80% polskiej muzyki, inaczej tylko 20% lub mniej zagranicznej. podobnie było za Stalina.

jakby ktoś nie wiedział dzisiaj obowiązuje co najmniej 30% polskich utworów.

także możemy spodziewać się wszystkigo, bo wśród rządzących panuje przeświadczenie (jak za Gomułki), że każdy kto posiada samochód to kułak lub spekulat żerujący na społeczeństwie i można go bezkarnie łupić.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 21 stycznia 2022, 18:05

Przed wyborami w 2015r. i na początkach PiSowi doradzali raczej dobrzy fachowcy od PR'u. Wiedzieli jak kupić wyborców (bardziej prostych ludzi ale jednak wyborców). Natomiast zdaje mi się, że od jakiegoś czasu doradzają im osoby chore psychicznie. Przecież z tą Polską muzyką w radiach, ze ma być minimum 80% to jest już nie do pojęcia rozumem. Co niedługo? Zakaz nauczania jezyków obcych w szkołach publicznych? Zakaz sprzedaży samochodów marek zagranicznych tylko Polskich? PiS idzie w stronę Korei Północnej.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » piątek 21 stycznia 2022, 18:19

Cyryl8 napisał(a):co do erekcji też nie widzę różnicy.

Spoko, badz cierpliwy, i do Ciebie dotrze ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka