Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 17 stycznia 2022, 01:54

ks-rider napisał(a):Tyle, ze do mojego auta taka osoba juz nie ma prawa wejscia...

Cyryl8 napisał(a):przed pierwszymi zajęciami pytam, czy kursant jest zaszczepiony, jak nie: "do widzenia" i nikt nie zmusi mnie do jazdy z nim

Chwila... chwila... chwila... To po co wam te szczepienia?? Jeśli po szczepieniach (macie aż 3 dawki) dalej boicie się zakażenia to nie rozumiem sensu szczepienia.
Poza tym szczepienie chroni przed ciężkim przebiegiem choroby/przed hospitalizacją, NIE CHRONI przed samym zakażeniem! A więc czy szkolicie kogoś zakażonego czy nie to powinno wam latać koło fiuta. Dlaczego?... bo nawet jeśli "egzemplarz" jest zaszczepiony to i tak może być zakażony tak samo jak osoba niezaszczepiona.

Tak więc, nie widzę tu logiki w niedopuszczaniu do szkolenia osób niezaszczepionych kiedy instruktor jest zaszczepiony. No chyba, że chodzi tu o twarde moralne zasady w stylu: "Arabowi nigdy ręki nie podam bo nie uznaje Jezusa", czy coś w tym stylu.
Blacksmith

Postprzez mp0011 » poniedziałek 17 stycznia 2022, 02:12

To, że po szczepieniu będę chorował krócej niż nieszczepiony, że przejdę lżej, że nie będę miał kwarantanny nie oznacza jeszcze, że chce mi się leżeć na L4 i zarabiać mniej przez jakiegoś cepa nieszczepionego.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 17 stycznia 2022, 02:21

mp0011 napisał(a):To, że po szczepieniu będę chorował krócej niż nieszczepiony, że przejdę lżej, że nie będę miał kwarantanny nie oznacza jeszcze, że chce mi się leżeć na L4 i zarabiać mniej przez jakiegoś cepa nieszczepionego.

Ale jak już pisałem... zaszczepiony też cię zakazi.
mp0011 napisał(a):cepa nieszczepionego.

Bez urazy, ale przypomina mi to gadki szerszona np. o cepach pedalarzach, kierowcy ponad rowerzystami, itd. Nie idź drogą szerszona bo to nędzna droga. szerszon skończył na śmietniku tego forum najprawdopodobniej zbanowany i niech tak zostanie.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 17 stycznia 2022, 08:27

Tak jak już pisałem, gdybym miał 20 lat i nie przechodził innych chorób, to sprawa może wyglądaby inaczej.

Wyobraź sobie, że mimo szczepienia myję ręce, odkażam je, używam maseczki tam gdzie to konieczne.

Kask chroni głowę przed urazami, ale jak założę go nie znaczy, że mam skakać z 2 piętra na główkę na beton.

Poza tym, po co wyważać otwarte drzwi, zobacz na statystyki w innych krajach, ile tam umiera. Albo my się mylimy, albo oni. Teorie różna można snuć, ale z liczbami nie wygrasz.

Poza tym ja Cię nie namawiam do niczego, rób jak chcesz.
Cyryl8

Postprzez waw » środa 19 stycznia 2022, 00:40

Cyryl8 napisał(a):Poza tym, po co wyważać otwarte drzwi, zobacz na statystyki w innych krajach, ile tam umiera. Albo my się mylimy, albo oni. Teorie różna można snuć, ale z liczbami nie wygrasz.

Ostatnio na stronie Ministerstwa Zdrowia Japonii pojawił się komunikat by nie zmuszać nikogo do szczepienia przeciwko Covid. Jednocześnie każdy chętny musi być poinformowany o możliwych skutkach ubocznych szczepienia. A stało się to po przypadkach zawału mięśnia sercowego po szczepionkach mRNA (wektorowa Astra Zeneca jest tam tylko dla osób powyżej 40 rż.)

Natomiast mnie (i nie tylko mnie) dziwi powolność w dopuszczaniu do stosowania Amantadyny. Jak na razie u osób którym podano ten lek w ciągu 48 g od powstania objawów nie było zgonów ani nie pojawiły się żadne skutki uboczne, którymi straszono.
Dziwi też fakt że chorych nie informuje się o takiej możliwości leczenia.
waw

Postprzez Blacksmith » środa 19 stycznia 2022, 01:45

Cyryl8 napisał(a):Tak jak już pisałem, gdybym miał 20 lat i nie przechodził innych chorób, to sprawa może wyglądaby inaczej.

Ale Ty dalej nie rozumiesz.... od niezaszczepionego i tak się zakazisz jeśli załapał wirusa. On może dzięki szczepionce przejdzie to bezobjawowo, ale zakazi jak najbardziej. A więc jeśli jesteś zaszczepiony to jest to całkowicie obojętne czy wchodzi Ci do pojazdu osoba niezaszczepiona czy po szczepieniu.

P.S- Jeśli mimo to tak panicznie się boisz covid-19, to nie myślałeś zamknąć się w piwnicy na cztery spusty czy pojechać do lasu kamperem i tam przeczekać pandemię? Bo ja bym tak zrobił przy Twoim strachu. A i tzw. survivalu się poduczysz.
Blacksmith

Postprzez gumik » środa 19 stycznia 2022, 02:02

waw napisał(a):Natomiast mnie (i nie tylko mnie) dziwi powolność w dopuszczaniu do stosowania Amantadyny. Jak na razie u osób którym podano ten lek w ciągu 48 g od powstania objawów nie było zgonów ani nie pojawiły się żadne skutki uboczne, którymi straszono.
Dziwi też fakt że chorych nie informuje się o takiej możliwości leczenia.

To wydaje się dosyć proste. Z tego co wiem Amantadyna nie leczy ostrego przebiegu choroby. Jest też bezużyteczna, gdy podana za późno. Skutki uboczne mogą wystąpić.

No i jak zawsze. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Jest to ekonomicznie uzasadnione. Osoba chora nie pracuje.
Szczepionki mają udowodnione działanie przed ciężkim przebiegiem i hospitalizacja. O zgonie, to już nie wspomnę. Są stosunkowo tanie i bardzo bezpieczne. Mimo jakiś tam pojedynczych przypadków. Gdyby Amantadyna zaczęto stosować na taką skalę, to też by się okazało, że ktos po niej umarł. Zwyczajna statystyka.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » środa 19 stycznia 2022, 02:08

Owszem, od szczepionego można się zarazić.

Ale, zaszczepiony organizm zaraża krócej (bo organizm szybciej zwalcza wirusa) i mniejszymi dawkami (bo mniejsze objawy = mniejsze kichanie i kaszel). Jest więc zdecydowanie mniejsza szansa na zarażenie.

Dla mnie to taka trochę dziwna filozofia... Bo przecież np. trzeźwy kierowca też może spowodować wypadek. Przecież kierowca z uprawnieniami może jeździć gorzej niż nastolatek który podbierał auto rodziców... Ale to nie oznacza, że pozwoliłbym kierować autobusem z dziećmi nietrzeźwemu (choćby i po jednym piwie), albo komuś bez uprawnień...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez mp0011 » środa 19 stycznia 2022, 02:49

mp0011

Postprzez waw » środa 19 stycznia 2022, 02:51

gumik napisał(a):To wydaje się dosyć proste. Z tego co wiem Amantadyna nie leczy ostrego przebiegu choroby. Jest też bezużyteczna, gdy podana za późno. Skutki uboczne mogą wystąpić.
Ale to nie usprawiedliwia lekarzy którzy nie chce stosować amantadyny we wczesnym stadium choroby (max 2 dni od wystąpienia objawów). Skutki uboczne Amantadyny są, ale najcięższe z nich to bezsenność.
gumik napisał(a):No i jak zawsze. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Jest to ekonomicznie uzasadnione. Osoba chora nie pracuje.
Szczepionki mają udowodnione działanie przed ciężkim przebiegiem i hospitalizacja. O zgonie, to już nie wspomnę. Są stosunkowo tanie i bardzo bezpieczne. Mimo jakiś tam pojedynczych przypadków. Gdyby Amantadyna zaczęto stosować na taką skalę, to też by się okazało, że ktos po niej umarł. Zwyczajna statystyka.

Tylko że każda szczepionka to ingerencja w organizm. U mnie po pogryzieniu przez niezaszczepione go psa do wstrzymania się przed szczepieniem zalecił lekarz zakaźny.
W przeciwieństwie do dotychczasowych szczepionek te na Covid by zachowywały działanie trzeba przyjmować co ok pół roku. A bezpieczeństwo ich to bardziej sprawa osobistych poglądów niż statystyki bo ta można manipulować.
waw

Postprzez Blacksmith » środa 19 stycznia 2022, 03:14

mp0011 napisał(a):Ale to nie oznacza, że pozwoliłbym kierować autobusem z dziećmi nietrzeźwemu...

A skąd wiesz, że ten niezaszczepiony co Ci wsiadł do auta jest zakażony? Bo teraz porównujesz dwie różne rzeczy. Bo nietrzeźwy jeśli wiesz, że jest nietrzeźwy to wiadomo, że jest nietrzeźwy. A niezaszczepiony to nie wiadomo, czy jest zakażony. A więc prosiłbym o nieporównywanie osoby niezaszczepionej wsiadającej do auta do osoby nietrzeźwej wsiadającej do auta.

P.S- Pytanie... Jako rozwożący jedzenie na wynos i taki zwolennik obostrzeń i przestrzegania zasad... robisz sobie testy przynajmniej co kilka dni? Nawet jeśli pracodawca nie wymaga?
waw napisał(a): A stało się to po przypadkach zawału mięśnia sercowego po szczepionkach mRNA (wektorowa Astra Zeneca jest tam tylko dla osób powyżej 40 rż.)

Ja zaszczepiłem się wektorową J&J. Wolałem stary system niż nowy mRNA nie do końca sprawdzony.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 19 stycznia 2022, 08:52

Blacksmith napisał(a):...
Ale Ty dalej nie rozumiesz.... od niezaszczepionego i tak się zakazisz jeśli załapał wirusa...

Co tu nie rozumieć.
W Izraelu gdzie zaszczepionych jest blisko 100% na 1 mln umiera 0,1 człowieka, w krajach takich jak Hiszpania, gdzie zaszczepionych jest ponad 90% umiera około 20 ludzi, a u nas prawie 90.

W Polsce umiera na COVID tyle ludzi co w takich krajach jak USA czy Rosja, które mają ponad 200mln mieszkańców.
Ale trzeba dodać jeszcze tych, którzy umierają na inne choroby, które ciężko leczyć, bo szpitale są obłożone pacjentami z COVID, najczęściej niezaszczepionym.

W tej chwili więcej umiera Polaków niż podczas II wś, więc moim zdaniem trzeba podjąć nadzwyczajne kroki.

Nie jestem zwolennikiem tak ostrych obostrzeń jak w Chinach, ale proszę zauważyć, że gdy przy populacji ponad 1,5 mld ludzi u nich dzienna ilość zarażeń zbliża się do 50 biją na alarm.
Cyryl8

Postprzez gumik » środa 19 stycznia 2022, 12:13

waw napisał(a):Ale to nie usprawiedliwia lekarzy którzy nie chce stosować amantadyny we wczesnym stadium choroby (max 2 dni od wystąpienia objawów). Skutki uboczne Amantadyny są, ale najcięższe z nich to bezsenność.
Z tego co wiem Amantadyna nie jest oficjalnym lekiem na covid. Dlaczego jakikolwiek lekarz miałby ją stosować? I to mimo tego, że do lekkich przypadków i tak nie ma potrzeby. Na cięższe po kilku dniach i tak nie pomoże.

waw napisał(a):Tylko że każda szczepionka to ingerencja w organizm.

No a Amantadyna to nie ingerencja...

waw napisał(a):W przeciwieństwie do dotychczasowych szczepionek te na Covid by zachowywały działanie trzeba przyjmować co ok pół roku

Nieprawda. Np. szczepionka przeciwko grypie działa podobnie.

waw napisał(a):A bezpieczeństwo ich to bardziej sprawa osobistych poglądów niż statystyki bo ta można manipulować.
Więc tak samo można manipulować wynikami badań nad Amantadyna.

U mnie po pogryzieniu przez niezaszczepione go psa do wstrzymania się przed szczepieniem zalecił lekarz zakaźny.
A teraz lekarze zakazni mówią. Szczepcie się na covid. Czemu ich nie słuchasz?

@mp001 XD
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » środa 19 stycznia 2022, 12:44

Blacksmith napisał(a):P.S- Pytanie... Jako rozwożący jedzenie na wynos i taki zwolennik obostrzeń i przestrzegania zasad... robisz sobie testy przynajmniej co kilka dni? Nawet jeśli pracodawca nie wymaga?

Jestem szczepiony, odkażam ręce w co drugiej restauracji kilkanaście razy dziennie, dostawy są bezkontaktowe (prawie nie mam kontaktu z klientami), w restauracjach jestem w maseczce, na zewnątrz także mam zasłonięte usta i nos (kominem, bo taka pogoda akurat), a na razie - odpukać - jeszcze nie zdarzyło mi się mieć jakiekolwiek niepokojące objawy. A jakbym miał, to oczywiście test zrobię. Mam normalnie ubezpieczenie, więc L4 wziąć to nie problem...

I żeby nie było - przestrzegam prawa i zaleceń, ale nie jakoś nachalnie czy fanatycznie ;)
mp0011

Postprzez ks-rider » środa 19 stycznia 2022, 23:04

Blacksmith napisał(a):
ks-rider napisał(a):Tyle, ze do mojego auta taka osoba juz nie ma prawa wejscia...

Chwila... chwila... chwila... To po co wam te szczepienia??

moje auto i moje regoly. Tylko tyle i az tyle !

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka