Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » poniedziałek 10 stycznia 2022, 23:50

Blacksmith napisał(a):Jesteś szalony.

Szczepionka to zawsze jakieś ryzyko zakrzepicy i zgonu. Według niektórych opinii zakrzepice mogą występować z opóźnieniem.

Jeśli okaże się w przyszłości, że szczepionka miała jednak negatywny wpływ to mam nadzieję, że tutaj wszem i wobec będziesz przepraszał.

Powiem Ci tak

18.12 sie zaszczepilem, 27.12 mialem jazde z pozytywnym kursantem ktory na dodatek wszedl mi do auta bez maski.

Fakt, ze rozwolnienie i wymioty ( magen-darm- gripe ) ale wszystkie testy lacznie z PCR wyszly negatywnie, po trzech dniach mi przeszlo !

I teraz wyobraz sobie, ze nie byl bym zaszczepiony.....

Memento mori !

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » wtorek 11 stycznia 2022, 00:06

Cyryl8 napisał(a): ...lub była źródłem żartów.

Czy to nie Ty pisałeś, że byłeś zawiedziony, że po szczepionce masz dalej teściową?
Teściowa też człowiek, mimo, że żarty o teściowych nie wzięły się bez powodu

Rozumiem, że ludzie umierają, itd. Ale co? Mam leżeć krzyżem na ziemi cały czas + uderzać głową o podłogę? Z 2WŚ też często jest przedstawiana w formie żartów, itp. Każdy kiedyś umrze, ja też. Nie mamy co ryczeć nad zmarłymi, nie są jakoś szczególnie pokrzywdzeni.

Poza tym inna sprawa... wstawiasz jakieś tabeleczki. Przeważająca ilość zgonów jest chorobami współistniejącymi, przewlekle chore, zazwyczaj starsze. Później osoby starze. Młodzi umierają w naprawdę śladowych odsetkach.

Obrazek
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » wtorek 11 stycznia 2022, 01:24

Coś niesamowitego. To się dopiero nazywa mieć farta.

https://www.youtube.com/watch?v=T7kCJU-uZa8
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 11 stycznia 2022, 10:52

Blacksmith napisał(a):...Mam leżeć krzyżem na ziemi cały czas + uderzać głową o podłogę?...

oczywiście możesz robić co chcesz - jesteś wolnym człowiekim, ale wypdałoby nie przyczyniać się do większych konsekwencji pandemii.

pierwszy tenisista oprócz tego, że nie jest zaszczepiony, jego wybór, jedzie do kraju i na turniej gdzie reguły są znane od dawna.
chce aby on był rozpatrywany inaczej, a dlaczego?

oprócz dawania pożywki osobom negujących skuteczność szczepień, podważa równość wszystkich wobec prawa.
a z jakiej racji on ma być lepszy od na przykład Ciebie?
bo Ty jadąc do Australii będziesz musiał się zaszczepić i to dwukrotnie, a on nie.

tu nie chodzi o leżenie krzyżem i walenie głową o podłogę, ale przynajmniej jak nie chcesz pomóc, zachowaj neutralność.
nie jesteś zaszczepiony - OK, ale nie pchaj się tam, gdzie nie wolno i nie wymagaj innego traktowania niż wszyscy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 13 stycznia 2022, 01:55

Inowrocław- Rowerzysta ukarany 2500 zł mandatem za 0,6 ‰

Niemcy- Dozwolone jest podczas jazdy na rowerze do 1,6 ‰

Niech ktoś mi powie, ze w Polsce to nie jest po prostu gnębienie i skok na kasę. Tym bardziej, że nagle zaczęła się jakaś nagonka na rowerzystów. Kontrolują ich teraz na potęgę.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 13 stycznia 2022, 08:48

aby były jeszcze pełne dane, dodaj jaki procent dróg rowerowych jest oddzielony od ruchu pojazdów w Polsce i Niemczech oraz ile rocznie ginie rowerzystów na drogach w Polsce i Niemczech.

po za tym jeszcze jedna sprawa: czy konieczność picia alkoholu jest dla Ciebie tak ważna, że musisz robić to również przed wyruszeniem na wycieczkę rowerową?

byłem wczoraj na meczu Ligii Mistrzów w siatkówce między ZAKSA-ą a Lube w hali Arena w Gliwicach na 13 i pół tysiąca widzów, choć na moje oko było tylko połowę widzów.
przed wejściem sprawdzanie paszportów COVID-owych, czyli lepiej niż wymagają władze, mniej więcej jak w Nimeczech gdy byliśmy na Święta w Tropical Islands, obowiązek noszenia maseczek na wejściu, w samej hali już nikt tego nie egzekfuje, więc cześć zdejmuje.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 13 stycznia 2022, 21:21

Cyryl8 napisał(a):czy konieczność picia alkoholu jest dla Ciebie tak ważna, że musisz robić to również przed wyruszeniem na wycieczkę rowerową?

Niekoniecznie wyruszenie. Ale mogę pojechać do kolegi, walnąć z nim po 2 piwa i wrócić. Bądźmy szczerzy, 2 piwa dla dorosłego 90 kilowego człowieka to tak jak herbatę wypić. Dopuszczalne w Polsce 0,2 ‰ na rowerze jest debilizmem. Za ustalanie przepisów w Polskim prawodawstwie zabierają się po prostu debile.

..................

Taka ciekawostka. We wtorek, 11 stycznia wieczorem oraz w środę rano Wrocław znajdował się na pierwszym miejscu rankingu najbardziej zanieczyszczonych miast świata. Wychodzi na to, że mieszkając we Wrocławiu wypalasz paczkę fajek dziennie.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 13 stycznia 2022, 22:27

no może masz rację, ale wydaje mi się, że nie jest to wina niepalących.

we Wrocławiu jest taka inicjatywa jak Kreda Wstydu - https://www.facebook.com/groups/1041617719663332

oraz bardzo mocno protestujemy przeciw budowaniu spalarni śmieci - https://www.facebook.com/stopspalarni.wro

wśród jednej i drugiej grupy jakoś nie ma palących za bardzo.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 13 stycznia 2022, 23:27

Chodziło mi, że mieszkając w takich miastach gdzie jest tak zanieczyszczone powietrze i wielokrotnie przekroczone stężenie pyłów to tak jakby człowiek wypalił paczkę dziennie. A więc niepalący na śląsku ma takie same płuca jak ja palący przy wybrzeżu.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 13 stycznia 2022, 23:36

no tu się pogubiłem, czy chcesz powiedzieć, że palący we Wrocławiu ma takie same zdrowie jak niepalący?

widzisz na pewne rzeczy mamy wpływ, a na inne nie.

jakie jest zanieczyszczenie we Wrocławiu mam bardzo mały, żeby nie powiedzieć żaden wpływ, mimo że uczestniczę w paru grupach.

ale mam wpływ na to czy palę czy nie.

oczywiście można skupić się na elementach na które nie mamy wpływu, ale po co?
i tak tego nie zmienimy.

jednak niezależnie od warunków zewnętrznych możemy zmieniać to na co mamy wpływ.

moim zdaniem zwracanie uwagi na te niezależne od nas warunki zewnętrze, to coś w rodzaju usprawiedliwanie się, szukanie jakiegoś logicznego uzasadnienia swojego nielogicznego podstępowania.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 14 stycznia 2022, 19:10

Cyryl8 napisał(a):aby były jeszcze pełne dane, dodaj jaki procent dróg rowerowych jest oddzielony od ruchu pojazdów w Polsce i Niemczech oraz ile rocznie ginie rowerzystów na drogach w Polsce i Niemczech.
.

Cyryl, nie gra roli przepisy tego nie rozgraniczaja ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Blacksmith » niedziela 16 stycznia 2022, 04:39

Cyryl8 napisał(a):...oprócz dawania pożywki osobom negujących skuteczność szczepień, podważa równość wszystkich wobec prawa.

Pytanie czy te prawo jest sprawiedliwe i ludzkie. Dlaczego osobom o poglądach antyszczepionkowych utrudniać życie? Poza tym jesteś trochę hipokrytą (co już wielokrotnie pisałem). Za komuny jak sam pisałeś- kombinowałeś, roznosiłeś podziemną niedozwoloną prasę/ulotki, czyli działałeś wbrew obowiązującemu prawu. A kto powiedział, że obecne prawa są super i idealne?
Ja musiałem się zaszczepić bo strona niemiecka wymusiła na mnie nagle konieczność szczepienia. I gdzie tu niby równość wobec prawa? Skoro mój kolega robiący w fabryce w Elblągu nie musiał się szczepić aby zachować pracę wykonywaną od lat... no przynajmniej póki co.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » niedziela 16 stycznia 2022, 17:25

Blacksmith napisał(a):...Dlaczego osobom o poglądach antyszczepionkowych utrudniać życie? Poza tym jesteś trochę hipokrytą (co już wielokrotnie pisałem). Za komuny jak sam pisałeś- kombinowałeś, roznosiłeś podziemną niedozwoloną prasę/ulotki, czyli działałeś wbrew obowiązującemu prawu...

1. to nie jest utrudnianie, ale ochrona przed nimi, jako że jestem w grupie podwyższonego ryzyka, przed pierwszymi zajęciami pytam, czy kursant jest zaszczepiony, jak nie: "do widzenia" i nikt nie zmusi mnie do jazdy z nim - zaleta pracy na umowę/zlecenie.

w środę byłem w Gliwicach na meczu Ligii Mistrzów siatkówki i przed wejściem były sprawdzane paszporty COVID-owe.
jak prawo jest równe dla wszystkich pokazali Australijczycy.

2. to chyba to trochę dziwne porównanie. bo tama konstytucja niewiele różniła się od tej, czyli teoretycznie mieliśmy demokrację, wolność, równość, wolność słowa, mieliśmy prawo do związków zawodowych itp. ale tylko na papierze. także w świetle rzeczywistego prawa my go nie łamaliśmy.
a że sądy działały na polecenie polityczne (troche jak dzisiaj), to już druga sprawa.
dzisiaj jest podobnie, łamiącymi prawo są rządzący.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » niedziela 16 stycznia 2022, 18:07

Fajna reklame przed chwila widzialem

na 1000 osob 900 jest zaszczepionych

pozostaje

100 osob niezaszczepionych

w obydwu grupach zaraza sie 30 osob

w pierwszej grupie jest to 3 %

w drugiej jest to 30 %

Wiec o czym my mowimy ?

Blacksmith,

Mi osobiscie kolo doopy lata, czy ktos sie zaszczepil czy nie !

Tyle, ze do mojego auta taka osoba juz nie ma prawa wejscia. Twoj wybur, albo chcesz robic PJ albo siedzisz w domu ! TAk samo jest z wejsciem na strzelnice, dzisiaj kolega sprawdzal Impfpass'y :mrgreen:

Tak jak pisalem, moj jeden kursant nie zamierza sie zaszczepic, a kumpel z biura naplujemu w Poniedzialek w zupe i jego kariera nauki i jazdy sie zakonczy.

Od 01.02 ma isc do pracy jako kierowca, umowe ma juz podpisana. I teraz uwazaj, kezeli pracodawca bedzie kumty to zalozymu sprawe o zklamanie umowy i obciazy go kosztami za wszystko co tylko jego adwokat wymysli, a jak wiesz w Niemczech troche tego bedzie ! :mrgreen:

Chcial oszukac system, a tu system go wydymal bez mydla !

ks-rider

Postprzez mp0011 » niedziela 16 stycznia 2022, 18:51

Taka anegdota z morałem.

Dwóch żuli spotyka się w windzie i dochodzi do wniosku, że strasznie śmierdzi i dobrze było, jakby zaczęli lepiej dbać o higienę.

Spotykają się w tej samej windzie po roku. Jeden zadbany, w czysty ubraniu, a drugi w tych samych obszczanych spodniach. I mowi:

Widzisz, połowa z nas się wykąpała, zadbała... A dalej jebie... to całe mycie chyba nie działa.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka