Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 31 maja 2021, 20:56

ks-rider napisał(a):...Okradna kraj zrujnuja i jeszcze za to nagrody dostaja, bo im sie to nalezy !...

wydaje mi się, że jesteś naiwny, do władzy idą ludzie, którzy nie potrafią na siebie zarobić uczciwą pracę, więc próżno wśród nich szukać prawych, to że ktoś dostaje nagrody nie świadczy o jego uczciwości.
Cyryl8

Postprzez waw » poniedziałek 31 maja 2021, 23:01

A o jakich nagrodach mowa?
waw

Postprzez Blacksmith » wtorek 01 czerwca 2021, 21:40

No, może w końcu coś się ruszy w sprawie absurdalnych wyroków za ciężkie przestępstwa. Przede wszystkim trzeba chronić społeczeństwo przed osobami skłonnymi do przemocy.

https://wiadomosci.wp.pl/zabojstwo-18-l ... 274842656a
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 01 czerwca 2021, 21:47

"minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro zapowiedział zaostrzenie przepisów dotyczących podobnych przestępstw"

za morderstwo z okrucieństwem mamy dożywocie, w jaki sposób można zaostrzyć karę za takie przestępstwo?
w USA można skazać na 99 lat czy 300, ale czy to jest cięższa kara od dożywocia?

chyba, że chcemy przywrócić karę śmierci, ale czym ona się różni od dożywocia?
nie jesteśmy w komunie, jesteśmy zamożniejsi, nie musimy się już z więźniami dzielić kartkowym mięsem, cukrem itp.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 01 czerwca 2021, 21:52

"Szybko wyszło na jaw, że mężczyzna miał na swoim koncie inne wstrząsające morderstwo. 15 lat temu zgwałcił i zabił 13-letnią dziewczynkę w Sulikowie. Jako młodociany przestępca trafił do zakładu poprawczego. Gdy miał 17 lat, uciekł z poprawczaka, po czym pojechał do Wrocławia (to u Ciebie), gdzie napadł i okradł nastolatkę. Został osądzony dodatkowo za rozbój. Poprawczak opuścił mając 21 lat" W skrócie... siedział za gwałt i morderstwo+ inny rozbój 6 lat.
Cyryl8 napisał(a):za morderstwo z okrucieństwem mamy dożywocie

Cyryl... Chciałem się głośno zaśmiać po tym Twoim stwierdzeniu, ale z uwagi na tragiczne okoliczności sprawy z artykułu się powstrzymałem.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 01 czerwca 2021, 22:25

sąd składa się z ludzi, prokurator, obrońca sędzia i jako ludzie są omylni.
sąd wydał taki werdykt, może błąd, nie jestem prawnikiem, prokurator miał apelację, czy wykorzystał czy nie - nie wiemy.

ogólnie rzecz biorąc mamy jedne z najniższych wskaźników przestępczości na świecie.
nie ma takiego systemu prawnego, który przestępczość zredukuje do zera.
w krajach muzułmańskich za kradzież jest obcięcie ręki, a kradną itp.

nie jestem zamożny i nie bardzo jest co mi ukraść, nie jestem powabną niewiastą czy apetycznym cherubinem i nikt nie chce mnie zgwałcić, w zasadzie nie mam wrogów którzy mogliby zrobić mi krzywdę, więc czuję się bezpiecznie, a to jaki jest system prawny nie ma większego wpływu na moje bezpieczeństwo.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 01 czerwca 2021, 22:41

ludzie są omylni

Nie wiem jak można być omylnym w wypadku ewidentnego morderstwa z okrucieństwem.
Cyryl8 napisał(a):nie jestem zamożny

Nie wiem czy wiesz, ale na kampera mało kto może sobie pozwolić.
Cyryl8 napisał(a):nie bardzo jest co mi ukraść

Kamper?
Cyryl8 napisał(a):czuję się bezpiecznie

Bo miałeś szczęście (tak jak ja mam do tej pory w sumie). Akurat na Ciebie nie padło. Ale inaczej byś śpiewał gdyby coś jednak Cię spotkało.
Blacksmith

Postprzez szerszon » wtorek 01 czerwca 2021, 23:00

Cyryl8 napisał(a): nie jestem powabną niewiastą czy apetycznym cherubinem i nikt nie chce mnie zgwałcić,.
Udowodnij! Chociaż taki "ciepły" Blacksmith w pobliżu...nie schylamy sie po mydło.
szerszon

Postprzez gumik » wtorek 01 czerwca 2021, 23:03

Blacksmith napisał(a):datnika.

@gumik- No właśnie nie funkcjonuje. Albo bardziej, że funkcjonuje patologicznie.
A co do różnicy to różnica jest tylko tematyczna. Problematyka natomiast jest taka sama. I tu trzeba się zastanowić czy chcemy bezwzględnego polegania na Policji i sądach , co bardzo często nie zdaje rezultatu. Moim zdaniem powinny istnieć wyjątki gdzie obywatel wymierza karę na własną rękę i z odpowiedzialności późniejszej powinien zostać zwolniony. Oczywiście w wypadku gdy wymierzenie tej sprawidliwości byłoby zasadne.

Do ideału brakuje. Wiadomo.

Zawsze przysługuje Ci prawo do zatrzymania obywatelskiego. Jednak to się różni trochę od po prostu skopania komuś tyłka.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 01 czerwca 2021, 23:30

no nie wiem,
gdy kupiłem pierwszego kampera chyba 13 lat temu jadąc na święta Wielkanocne nad morze nie widziałem żadnego.
w tym roku nad morzem kemping był pełen, a mój pojazd był jednym z uboższych.
patrząc na forum CamperTeam użytkowników kamperów jest dzisiaj dużo i mimo, że ceny skoczyły w górę na skutek pandemii na nowego trzeba czekać kilka miesięcy, jak na przyczepę, a nawet silnik do łodzi.
a trzeba dodać, że są ludzie jeszcze korzystający z wypożyczalni, co jest droższe od hotelu.
także tych kamperów w tej chwili w Polsce jest już bardzo dużo i nie jest to oznaką zamożności, chyba że za zamożność przyjmujesz kryteria naszego rządu, czyli zarobki powyżej 4500zł/m.

jeżdżę kamperem cały rok, w zimę jeżdżę w dzikie miejsca, staję po lasach, chodzę na wielogodzinne spacery, czy przejażdżki rowerowe i jakoś jeszcze nikt nie spłatał mi figla.
gdybym coś takiego zrobił we Włoszech, Francji czy Hiszpanii już po pierwszej wycieczce zostałbym bez auta.
tam gdy staniesz na dzikusa, to na 100% zostaniesz okradziony.
na kempingach do 30 euro za dobę musisz na czas pójścia na plażę rowery, meble turystyczne chować do kampera.
dopiero gdy płacisz powyżej 50 euro za dobę możesz wszystko zostawić na zewnątrz (rowery zamknięte) i jak wrócisz zastaniesz to na swoim miejscu.
nawet w Niemczech więcej okradają kampery niż u nas.
lepiej jest tylko w Austrii, Szwajcarii i Skandynawii.

a w Polsce na każdym kempingu, w lesie możesz czuć się bezpiecznie. może to dzięki tak niedoskonałemu systemowi prawnemu.

ale jak wspomniał Gumik (czego ja zapomniałem) jest jeszcze zatrzymanie obywatelskie, co możesz zrobić, zamiast rozboju, pobicia czy występku o charakterze chuligańskim.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 czerwca 2021, 23:34 przez Cyryl8, łącznie zmieniany 1 raz
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 01 czerwca 2021, 23:32

szerszon napisał(a):
Cyryl8 napisał(a): nie jestem powabną niewiastą czy apetycznym cherubinem i nikt nie chce mnie zgwałcić,.
Udowodnij! Chociaż taki "ciepły" Blacksmith w pobliżu...nie schylamy sie po mydło.

zawsze znajdzie się ktoś młodszy bardziej apetyczny, a na pustyniach rzadko bywam żeby trafić na jakiegoś wyposzczonego beduina.
Cyryl8

Postprzez waw » środa 02 czerwca 2021, 00:04

Cyryl8 napisał(a):"minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro zapowiedział zaostrzenie przepisów dotyczących podobnych przestępstw"

za morderstwo z okrucieństwem mamy dożywocie, w jaki sposób można zaostrzyć karę za takie przestępstwo?
w USA można skazać na 99 lat czy 300, ale czy to jest cięższa kara od dożywocia?
Można podwyższyć dolną granicę. Obecnie w wymiarze sprawiedliwości jest sporo patologii. I wysokość kar nie jest największym problemem lecz fakt że sporo osób jest skazywana niewinnie. Sprawa Komedy pokazała że to wierzchołek góry lodowej.
Cyryl8 napisał(a):chyba, że chcemy przywrócić karę śmierci, ale czym ona się różni od dożywocia?
nie jesteśmy w komunie, jesteśmy zamożniejsi, nie musimy się już z więźniami dzielić kartkowym mięsem, cukrem itp.

To nam raczej nie grozi. Jedyny kraj europejski z karą śmierci to Białoruś (i to tylko dla mężczyzn) choć i tam chcą z niej zrezygnować. Wymierne "korzyści" z kar śmierci czerpie się w Chinach gdzie skazańcy są dawcami przeszczepów.
waw

Postprzez Blacksmith » środa 02 czerwca 2021, 13:05

Cyryl8 napisał(a):w zimę jeżdżę w dzikie miejsca, staję po lasach,

Jeśli jeździsz w bezludne dzikie miejsca to jak Ci ma ktoś coś ukraść?
szerszon napisał(a):nie schylamy sie po mydło.

Czyżby tyłek aż tak bolał do dzisiaj, że to rozpamiętujesz i przestrzegasz innych?
..........

Widać sprawa cięższego karania za ciężkie przestępstwa idzie do przodu.
https://wiadomosci.wp.pl/dozywocie-za-z ... 588190849v
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 02 czerwca 2021, 14:49

tak jak bezludne mogą być miejsca w Polsce.

wracając do surowego karania, którego jesteś takim zwolennikiem, tak jak za Rosji radzieckiej, gdy mówiono: "lepiej ukarać 100 niewinnych niż puścić jednego winnego", musisz pamiętać, że nie tylko może spotkać Cię los ofiary, ale może się stać tak, że podzielisz los wspomnianego tu Komendy.

i co wtedy?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 02 czerwca 2021, 16:22

Cyryl8 napisał(a):wracając do surowego karania,

Cyryl,

spojrz tak obiektywnie do czego w PL doprowadzila ta poblazliwosc ?

Jazda po pijaku nawet dzisiaj tolerowana jest jako wybryk kawalerski !

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka