przez Cyryl8 » wtorek 01 czerwca 2021, 23:30
no nie wiem,
gdy kupiłem pierwszego kampera chyba 13 lat temu jadąc na święta Wielkanocne nad morze nie widziałem żadnego.
w tym roku nad morzem kemping był pełen, a mój pojazd był jednym z uboższych.
patrząc na forum CamperTeam użytkowników kamperów jest dzisiaj dużo i mimo, że ceny skoczyły w górę na skutek pandemii na nowego trzeba czekać kilka miesięcy, jak na przyczepę, a nawet silnik do łodzi.
a trzeba dodać, że są ludzie jeszcze korzystający z wypożyczalni, co jest droższe od hotelu.
także tych kamperów w tej chwili w Polsce jest już bardzo dużo i nie jest to oznaką zamożności, chyba że za zamożność przyjmujesz kryteria naszego rządu, czyli zarobki powyżej 4500zł/m.
jeżdżę kamperem cały rok, w zimę jeżdżę w dzikie miejsca, staję po lasach, chodzę na wielogodzinne spacery, czy przejażdżki rowerowe i jakoś jeszcze nikt nie spłatał mi figla.
gdybym coś takiego zrobił we Włoszech, Francji czy Hiszpanii już po pierwszej wycieczce zostałbym bez auta.
tam gdy staniesz na dzikusa, to na 100% zostaniesz okradziony.
na kempingach do 30 euro za dobę musisz na czas pójścia na plażę rowery, meble turystyczne chować do kampera.
dopiero gdy płacisz powyżej 50 euro za dobę możesz wszystko zostawić na zewnątrz (rowery zamknięte) i jak wrócisz zastaniesz to na swoim miejscu.
nawet w Niemczech więcej okradają kampery niż u nas.
lepiej jest tylko w Austrii, Szwajcarii i Skandynawii.
a w Polsce na każdym kempingu, w lesie możesz czuć się bezpiecznie. może to dzięki tak niedoskonałemu systemowi prawnemu.
ale jak wspomniał Gumik (czego ja zapomniałem) jest jeszcze zatrzymanie obywatelskie, co możesz zrobić, zamiast rozboju, pobicia czy występku o charakterze chuligańskim.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 czerwca 2021, 23:34 przez
Cyryl8, łącznie zmieniany 1 raz