Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Blacksmith » niedziela 30 maja 2021, 02:03

mp0011 napisał(a):Czym jechałeś, że prowokowałeś rowerzystów do takich akcji?

Szedłem pieszo.

Oczywiście jestem jak najbardziej aby karać takich nygusów co zostawiają hulajnogi jak na obrazku. Nie jestem anarchistą. Ale już nie jestem za tym przepisem żeby e-hulajnogi na chodniku mogły się poruszać zawsze tylko z prędkością zbliżoną do ruchu pieszego. Powinna być możliwość szybszej jazdy gdy na chodniku akurat nie ma pieszych. Po prostu zasada dostosowania prędkości do warunków. Jestem za zdroworozsądkowymi przepisami.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » niedziela 30 maja 2021, 07:12

Blacksmith napisał(a):...Nie jestem anarchistą...

Anarchsta to ktoś który nie uznaje instytucji państwowych, w tym sądu, policji.
Ty sprzedając kopa rowerzyście aby efektownie spadł z pojazdu, wymierzasz sprawiedliwość, nie uznając sądu i policji.

Wiec albo jesteś anarchstą, albo zmyślasz z tym kopem.
Nie da się kraść i być uczciwym.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » niedziela 30 maja 2021, 10:49

Jesteś jednak człowiekiem lekko oderwanym od rzeczywistości. Tego człowieka policja by nie znalazła, nie mówiąc już że sąd by odrzucił sprawę ze względu na małą szkodliwość społeczną. Czasami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce siłą rzeczy. Nie żyjemy w idealnym świecie gdzie Twoja policja zawsze i wszędzie uchroni Cię przed wszelkim złem i niebezpiecznymi sytuacjami a sądy zajmą się każdą sprawą i wydadzą słuszny wyrok. To fantastyka. A takiemu rowerzyście co dostanie kopa to może pomyśli, że nie warto być chamem i robić głupot. Wiesz... Za dzieciaka nie byłem święty jak większość dzieciaków zresztą i dostawało się od ojca grubym pasem na d... za przewinienia w celu przemyśleń. A Ty mając świadomość, że istnieje nietykalność cielesna biegł byś zgłosić ojca na policję. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » niedziela 30 maja 2021, 13:27

No nie wiem, to co proponujesz to zwykły lincz, co to ma wspólnego z prawrzadnością.
Tak egzekwuje się prawo tam gdzie nie ma sądów, policji itp.

Chyba za dużo westernów naoglądałeś się w dzieciństwie, albo Twoje dzieciństwo trwa do dzisiaj.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » niedziela 30 maja 2021, 19:28

Chwalenia się na forum celowym doprowadzeniem do kolizji lub wypadku chyba jeszcze nie było...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » niedziela 30 maja 2021, 20:12

Blacksmith napisał(a):Jesteś jednak człowiekiem lekko oderwanym od rzeczywistości. Tego człowieka policja by nie znalazła, nie mówiąc już że sąd by odrzucił sprawę ze względu na małą szkodliwość społeczną. Czasami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce siłą rzeczy...

co byś powiedział, gdyby ktoś myślący w ten sposób karał palących na przystankach karą chłosty na miejscu?

tak z dziesięć batów, tym co jest pod ręką: gałęzią, kijkiem do nordic walking, parasolką, batem anteny z samochodu, czy paskiem klinowym.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » niedziela 30 maja 2021, 20:38

Cyryl8 napisał(a):co byś powiedział, gdyby ktoś myślący w ten sposób karał palących na przystankach karą chłosty na miejscu?

Dla palących na przystanku gdzie na tym przystanku stoją ludzie? Jak najbardziej. I 15 batów nawet.

Co do Twojej wizji praworządnego świata. Czy chciałbyś aby podczas 2 wojny światowej wszystkie kraje zaatakowane przez III rzeszę jako jedyną metodę obrony stosowały podanie Niemców do sądu? Tak samo amerykanie po ataku na bazę Pearl Harbor tylko podały Japończyków do sądu i wystawiły list gończy za cesarzem Hirohito? To nie wiem jak w Twojej wizji wyglądałby współczesny świat, ale byłby to z pewnością świat gdzie najliczniejszym językiem byłby obecnie Niemiecki.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » niedziela 30 maja 2021, 21:33

Chyba troszkę przesadziłeś, co ma wspólnego II WŚ z rowerzystą.
Tylko nie idź w Stary Testament.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » niedziela 30 maja 2021, 21:50

Cyryl8 napisał(a):Chyba troszkę przesadziłeś, co ma wspólnego II WŚ z rowerzystą.

Może niewiele, ale nie o to chodzi a chodzi o sam zamysł. Jeśli twardo obstajesz za tym, że człowiek sam nie powinien wymierzać sprawiedliwości bez wyjątku to tym samym znaczy, że jesteś przeciwnikiem np. obrony Armii Czerwonej podczas bitwy pod Kurskiem, bo konflikty powinno się rozwiązywać na drodze prawnej. Ale chyba sam wiesz, że to niedorzeczne w niektórych przypadkach.

I taka ciekawostka... Sam kiedyś pisałeś, że roznosiłeś podziemną prasę antykomunistyczną w PRL. Według Twoich (przynajmniej aktualnych) poglądów to wtedy robiłeś to bezprawnie i popełniałeś czyn zabroniony przez ówczesne władze. A więc gdzie te Twoje przywiązanie do prawa i praworządności? A system może i był niedobry, ale był jaki był i wtedy obowiązywał. Jesteś niekonsekwentny.
Blacksmith

Postprzez gumik » poniedziałek 31 maja 2021, 00:04

Te, Blacksmith, ale jednak jest różnica między państwem, w którym aparat prawa jakoś tam funkcjonuje, a wojną. C nie?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 31 maja 2021, 00:10

@Cyryl- Tak jeszcze dodam jeden przykład, który rzuca Cię z Twoim alternatywnym bajkowym światem z Twoimi poglądami na łopatki w zderzeniu z rzeczywistością. Choćby ostatnia głośna sprawa zabójstwa tego 11 letniego chłopca. Zabójca już w przeszłości miał problemy z prawem i uprowadził jednego chłopca. Wypuścił wtedy dziecko i wyszło bez szwanku, ale wyrok 2 lat w zawieszeniu był skandalicznie niski. I powiedz mi... gdzie ta Twoja praworządność uchroniła te nieżyjące już 11 letnie dziecko? Dlaczego facet, który już wcześniej uprowadził dziecko (i tym samym widać, że ma do tego skłonności) nie został odizolowany od społeczeństwa na stałe? Całe szczęście, że prawdziwy i sprawiedliwy wyrok teraz wykonają na tym człowieku współosadzeni. Akurat w jego przypadku (o ile sam ze sobą zaraz nie skończy) życie w więzieniu delikatnie mówiąc nie będzie urlopem na koszt podatnika.

@gumik- No właśnie nie funkcjonuje. Albo bardziej, że funkcjonuje patologicznie.
A co do różnicy to różnica jest tylko tematyczna. Problematyka natomiast jest taka sama. I tu trzeba się zastanowić czy chcemy bezwzględnego polegania na Policji i sądach , co bardzo często nie zdaje rezultatu. Moim zdaniem powinny istnieć wyjątki gdzie obywatel wymierza karę na własną rękę i z odpowiedzialności późniejszej powinien zostać zwolniony. Oczywiście w wypadku gdy wymierzenie tej sprawidliwości byłoby zasadne.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 31 maja 2021, 02:44

O czym Ty piszesz?
Niedługo będziesz się chyba porównywał z powstańcami warszawskimi.
Nie uważasz, że już czas na leczenie?
Cyryl8

Postprzez waw » poniedziałek 31 maja 2021, 17:31

Cyryl8 napisał(a):co byś powiedział, gdyby ktoś myślący w ten sposób karał palących na przystankach karą chłosty na miejscu?

tak z dziesięć batów, tym co jest pod ręką: gałęzią, kijkiem do nordic walking, parasolką, batem anteny z samochodu, czy paskiem klinowym.

Ja powiem tak, że jeśli organy prawne działają prawidłowo to samosądy nie są dopuszczalne. Jeśli taki palący będzie dostawał kary zgodne ze stopniem szkodliwości społecznej aż mu się odechce to wymierzanie mu batów jest bezcelowe, zwłaszcza jak w wielu miastach jest możliwość dyskretnego zgłaszania takich wykroczeń SMSem. Jeśli natomiast służby nie reagują na jakiś rodzaj łamania prawa (a do tego należy na przykład jazda pojazdem po chodniku) to ludzie mają prawo bronić się przed tym nawet kopem w tyłek.
Z tym że w takich sytuacjach trzeba uważać bo to prawo silniejszego. Jeśli na przystanku jedna osoba pali a 15 osobom to przeszkadza to samosądownie kara batów lub banicji z przystanku zostanie wymierzona palaczowi, ale jak palaczy będzie 15 a jeden niepalący to może być odwrotnie.

Tu przypomina mi się sprawa sprzed kilkunastu lat gdzie po śmiertelnych atakach na Chrześcijan w Nigerii ludzie zaczęli chodzić do kościołów uzbrojeni. Władze krajowe zaapelowały do episkopatu o powstrzymywanie ludzi od tego. Odpowiedź była taka, że skoro państwo nie zapewnia wolności religijnej obywatelom to mają oni prawo się bronić. Na wszelkie możliwe sposoby.
Blacksmith napisał(a): A Ty mając świadomość, że istnieje nietykalność cielesna biegł byś zgłosić ojca na policję. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam.

Lepiej uważaj. Kilka lat temu dwie matki w autobusie narzekały że dzisiaj strach krzyknąć na dziecko bo w szkole uczy się je numerów gdzie mogą dzwonić jak ktoś w domu krzyczy lub bije więc już od małego kreuje się społeczeństwo donosicielskie.
waw

Postprzez ks-rider » poniedziałek 31 maja 2021, 20:06

Cyryl8 napisał(a):Nie da się kraść i być uczciwym.

Cyryl, a skad Tys sie teraz urwal ?

Okradna kraj zrujnuja i jeszcze za to nagrody dostaja, bo im sie to nalezy !

Mam Ci jeszcze kraj konkretnie wymienic ? :mrgreen:

Nooooooooooooooo ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » poniedziałek 31 maja 2021, 20:29

Mialem taka sytuacje, ze jadacy z lewej strony turdefranca wymusil mi pierszenstwo. Gdy go ztrabilem, pokazal mi srodkowy palec ! Ktory w Niemczech kwalifikuje sie jako przestepstwo - kara do 2500 € !

Pojechalem za nim i go dopadlem, zaczal sie rzucac, przytrzymalem go troche igdy stwierdzil, ze mu sily brakuje to odpuscil, poprosilem przechodniow o wezwanie policji i napomknalem o karze grzywny.

Trzeba bylo posluchac jak skomlal abym go puscil ( co w efekcie koncowym tez zrobilem ! ) Ale mina turdefrancy bala warta Nobla ! :mrgreen:

Blacksmith napisał(a):... Czasami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce siłą rzeczy. ... takiemu rowerzyście co dostanie kopa to może pomyśli, że nie warto być chamem i robić głupot.

Jestem takiego samego zdania ! Obecnie mam postepowanie. Turdefranca wymusil jak zwykle, pokazal fuck'a i odjechal, Wyprzedzilem, zaparkowalem, wyszedlem z auta i jedynie chcialem z nim pogadac proszac aby sie zatrzymal. Kolo uzyl roweru jako broni, wjechal we mnie przewrucil mnie ( mialem kontuzje ramienia i rozcharatana dlon. Pech chcial, ze sam wladl do rowu i calkiem niezle sie pokiereszowal. Jak wyjdzie tego nikt nie wie !

Jestem za, tylko ilosc bym rozszerzyl do 25 batow i faktycznie najlepiej tym ktorym karano na statkach lub belka ! Tymi innymi rekwizytami ktore wymieniles, to bardziej glaskanie niz chlosta. :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka