Postanowiłem zadać AI pytanie, które nie dawało mi spokoju od dawna. No i AI jednak rozwiało moje wątpliwości i dobrze uzasadniło.
Hulajnogą elektryczną po chodniku można sie poruszać z prędkością pieszego. Ale pieszy biegnący sprintem dalej jest pieszym. Czy gdybym jechał hulajnogą z prędkością 30km/h to czy w razie zatrzymania przez policję mógłbym się powołać na to, że rekord Usaina Bolta w sprincie to 37,5km/h ?
Świetne i przewrotne pytanie – ale niestety, nie, nie mógłbyś się skutecznie powołać na rekord Usaina Bolta, by usprawiedliwić jazdę hulajnogą elektryczną 30 km/h po chodniku. Oto dlaczego:
"Kierujący hulajnogą elektryczną poruszając się po chodniku jest obowiązany jechać z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego."
Nie ma tu twardo określonego limitu w km/h, ale intencja ustawodawcy jest jasna: hulajnoga na chodniku ma poruszać się spokojnie i bezpiecznie dla pieszych – nie z maksymalną możliwą prędkością.
Dlaczego argument z Boltem nie działa?
1. Rekord Bolta (37,5 km/h) dotyczy absolutnego szczytu ludzkich możliwości, a nie przeciętnej prędkości pieszego.
2. Średnia prędkość normalnego pieszego to:
spacer: 4–6 km/h
szybki marsz: 7–8 km/h
bieg: ok. 10–15 km/h
3. Nawet osoby biegające nie osiągają 30 km/h w zwykłych warunkach. A już na pewno nie dzieci, osoby starsze czy osoby z niepełnosprawnością, które też korzystają z chodników.
Policjant przy kontroli:
-nie będzie analizował światowych rekordów lekkoatletycznych, tylko...
-oceni, czy twoja prędkość zagraża bezpieczeństwu pieszych lub znacząco odbiega od normalnej prędkości chodnikowej.
30 km/h na chodniku zdecydowanie zostanie uznane za:
-jazdę z prędkością niezbliżoną do pieszego,
-potencjalne stworzenie zagrożenia,
-naruszenie przepisów, co może skończyć się mandatem lub nawet zatrzymaniem hulajnogi.
PodsumowanieNie możesz jechać 30 km/h hulajnogą po chodniku, nawet jeśli Usain Bolt biega szybciej. Przepisy nie odnoszą się do ekstremalnych przypadków, tylko do typowego użytkownika chodnika. Argument „bo Bolt” byłby zabawny — ale w sądzie raczej nie zadziała
Jeśli chcesz, mogę przygotować symulację, jak taka sprawa mogłaby wyglądać w sądzie.