Sztuczna Inteligencja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Sztuczna Inteligencja

Postprzez gumik » piątek 16 maja 2025, 13:20

Ale z pewnością ułatwia zadania. Jeszcze kilka lat temu aby uzyskać te informacje musiałbym ręcznie wertować internet. A tutaj zadałem pytanie i po kilku sekundach dostałem odpowiedź.

Myślę, że to może być chwilowy skok. Przynajmniej w niektórych kwestiach, np. weryfikowania newsów. Każda technologia tak ma, że jak się pojawia, to zaraz potem pojawiają się pomysły jak to "zhackować", jak zrobić żeby nie było łatwiej niż jest teraz. A nie oszukujemy się, niektóre rzeczy, szczególnie polityczne, będą celowo zaszumiane i pojawią się technologie "anty-AI", które będą utrudniały znalezienie prawdziwej informacji.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 maja 2025, 15:26

Blacksmith napisał(a):Kliknij w ten link poniżej. Pokaże Ci od razu moją konwersację z AI na temat tego co zapytałeś.

https://chatgpt.com/share/68270237-ba20 ... 70712e910a

Daj znać czy o takie coś chodziło

kompletnie nie to. jak na razie albo AI nie potrafi uwzględnić kosztów, albo my nie potrafimy odpowiednio z niej skorzystać, bo:

nie jedziesz w Czechach przez Brno, bo płacisz za autostrady, a jak wiedziesz do Czech w Cieszynie i pojedziesz S11 nie płacisz nic.
w Słowacji płacisz winietę, bo jedziesz prawie przez całą Słowację.
na Węgrzech można płacić za winietę, ale na 250km tylko poniżej 100km pojedziesz autostradą, a masz drogę 86, która w połowie ma zakaz dla ciężarówek.
Serbia i Macedonia OK.
w Grecji autostrady są bardzo drogie i do Aten od granicy w sumie zapłacisz około 100 Euro, te 15-20 euro to fikcja. więc jak można trzeba ich unikać np. Lamia - Ateny stara dobra droga 3 gdzie jest zakaz dla pojazdów powyżej 3,5t.

ale interesowało mnie coś innego: gdzie i w którym momencie tankować, aby zapłacić za paliwo jak najmniej przy zasięgu 800km na zbiorniku, uwzględniając ceny w krajach przez które się jedzie, bo jak na razie muszę to robić ręcznie.
z paliwem jest jeszcze jedna rzecz: są kraje w których ceny paliw są różne w zależności od miejsca, jak u nas (dzisiaj tankowałem za 5,49), a są kraje jak Chorwacja, gdzie ceny paliw są na wszystkich stacjach takie same.

ale jest jedna dziedzina w której korzystam z AI z powodzeniem.
służy mi do wyszukiwania fajnych książek.
oczywiście gusta bywają rózne, ale jest pomocna.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 16 maja 2025, 18:46

No dobrze to zapytałem AI o takie coś i taka uzyskałem odpowiedź...

https://chatgpt.com/share/68276ba3-7360 ... fd4e282e25

Ale zapytałem z ciekawości też jak najtaniej dojechać z Wrocławia do Aten, z ominięciem płatnych dróg...

https://chatgpt.com/share/68276d57-b80c ... f4c572b9cf
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 maja 2025, 22:18

bez sensu.
jeżeli paliwo jest tańsze w Polsce, to trzeba oprócz zatankowania we Wrocławiu, zatankować również na wyjeździe.
po zatankowaniu na wyjeździe ze Słowacji, trzeba zatankować na Węgrzech, aby przeskoczyć Serbię bez kłopotów.
w Macedonii tankujesz na wjeździe i wyjeździe.

ceny nie są aktualne. w Macedonii wychodziło mi poniżej 5 zł/l, Słowacja i Węgry 6,22, Czechy 5,90.

natomiast co do opłat drogowych, też nieaktualne. od 4 lat mamy bezpłatne autostrady, więc omijanie nie ma sensu.
to można zrobić w każdej nawigacji czy googlemaps, w opcjach zaznaczając "unikaj opłat".
od AI wymagałbym więcej, kiedy opłaca się zrezygnować z płatnych dróg, nie tracąc dużo na czasie, a kiedy płacenie za drogi zwraca się w szybkości przejazdu.

ważnym elementem są zmiany w opłatach drogowych.
np. w Słowenii znieśli winietę dwutygodniowej, która kosztowała 14 euro, na rzecz miesięcznej za 60 euro.
więc jeżeli jedziesz na dwa tygodnie na Istrię (Chorwacja) dzisiaj opłaca się jechać autostradami Chorwackimi, bo wychodzi taniej, ale jak jedziesz już na trzy tygodnie, to lepiej przez Słowenię.
w Chorwacji płacisz na bramkach, jest ich po drodze chyba 6, musisz stawać, czekać, tracisz czas.
w Słowenii jak wjedziesz na granicy z Węgrami jedziesz autostradą aż do Koper, prawie do granicy Chorwacji.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » sobota 17 maja 2025, 07:56

tu wychodzi jeszcze jedna sprawa, gdy AI nie zauważyła, że nasze autostrady są od 4 lat bezpłatne, to używanie jej do wyszukiwania aktów prawnych do spraw sądowych wydaje się bardzo ryzykowne.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 17 maja 2025, 08:22

Jeśli mamy bezpłatne autostrady to co robią panie w budkach na autostradach? Jak choćby 2 tygodnie temu co busem mnie zawozili do Niemiec.

Życzą bezpiecznej podróży?
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » sobota 17 maja 2025, 10:53

Co do AI... Oczywiście ChatGPT z którego korzystam jest bezpłatny i z dziennym limitem zapytań. Za opłatą można korzystać z bardziej zaawansowanej wersji która już być może spełniłaby Twoje potrzeby w tym zakresie. Tego nie wiem. Być może też trzeba te pytanie odpowiednio zadać, odpowiednio precyzyjnie.
Poza tym są też inne systemy AI, od innych firm, ale z nich póki co nie korzystałem.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 17 maja 2025, 12:42

nie bardzo wiem o jakie panie chodzi.
w tej chwili płatne pozostają autostrady będące w zarządzie prywatnych, czyli A4 Mysłowice - Kraków i A2 Świecko - Konin.

co więcej jak wpiszesz w googlemaps trasę Wrocław - Kraków z opcją "unikaj opłat, poleca Ci zjechać z autostrady A4 dopiero w Mysłowicach, czyli google wie, że A4 na odcinku Wrocław - Katowice jest bezpłatna, a AI już nie.

natomiast co do tankowania, tam zasięg 800km na zbiorniku potraktowano jako nakaz jazdy 800km bez tankowania, a to z punktu widzenia kosztów jest niewłaściwe.

dlatego nieaktualne dane w płatności autostrad, umieszczenie piłki do siatkówki plażowej, którą można w tej chwili spotkać w muzeum stawia pdo dużym znakiem zapytania wiarygodność podanych faktów.

a co ciekawe, gdy zapytałem tam gdzie Ty o układ hamulcowy pojazdów, zwalniacze, układy bezpieczeństwa biernego i czynnego większość danych była aktualna.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 17 maja 2025, 18:35

Z tamtą piłką do siatkówki to był obrazek ze swobodną twórczością AI. Poza tym to było inne AI

Teraz napisałem na ChatGPT: Pokaż aktualną oficjalną piłkę do siatkówki plażowej....

Obrazek
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 17 maja 2025, 19:53

nie znam takiej piłki, ja nigdy taką nie grałem i nigdy taką nie rozgrywano zawodów krajowych, ani międzynarodowych na poziomie mistrzowskim.
musisz wiedzieć, że na mistrzostwach Polski musimy płacić licencję jak zawodnicy zawodowi, ale to oznacza, że gramy według regulaminy FIVB, więc oprócz tego, że boiska, siatka (codziennie rano mierzone przez sędziów, w piłkach mierzy się obwód i ciśnienie oraz sędzia podpisuje) odpowiadają przepisom, a sędziowie są uprawnieni do sędziowani imprezy na poziomie mistrzostw Polski

oznaczenie dobre, ale taka piłka wygląda inaczej.

nie wiem czy wiesz skąd biorą się zmiany w konstrukcji piłek do siatkówki.
otóż mimo, że w siatkówce halowej przyjmuje zagrywkę tylko 3 zawodników, a szybkość zagrywki dzisiaj to nierzadko ponad 120 km/h, zawodnicy przyzwyczaili się i zaczęli odbierać w punkt. przy dobrym zagrywającym, mając do dyspozycji czterech zawodników w ataku prawie w jednym tempie zgubienie bloku jest proste punkt zdobywa się z w pierwszej akcji.
problem w tym, że taka siatkowa jest mało atrakcyjna do oglądania. gdy odbiór jest na 5-6 metr blok i obrona są dobrze ustawione i można wyprowadzić kontratak,
a to już inaczej się ogląda.
więc aby zawodnikom utrudnić odbiór zagrywki powierzchnia piłki pokryta jest minimalnymi wklęśnięciami, co powoduje, że piłka podczas zagrywki "myszkuje". z początkowego toru lotu może równie dobrze spaść metr przed lub za Tobą oraz metr w prawo lub w lewo.
to trochę jak przesuwanie środka ciężkość w oszczepie wraz z możliwościami zawodników. gdyby dzisiejsi oszczepnicy rzucali oszczepami takimi jak powiedzmy 50 lat temu, trybuny byłyby zagrożone.

podobnie jest w siatkówce plażowej.
jeszcze 5 lat temu wszyscy zawodnicy przestawili się na zagrywkę mocną z wyskoku, a po wprowadzeniu nowej "myszkującej" piłki część wróciła do zagrywki typu flot.

dlatego ta piłka, którą przedstawiłeś to jakiś wynalazek, który nigdy nie był produkowany i wydaje mi się jakimś fotomontażem, bo mimo, że ma prawidłowe oznaczenie obecnie obowiązującej piłki, to i kolor jest inny (nie odpowiada obecnej ani wcześniejszej piłce) i powierzchnia jest jednolita jak w starych piłkach.

tak wygląda obecnie obowiązująca piłka do siatkówki plażowej Mikasa BV550C.
Załączniki
Mikasa BV550C.png
Cyryl8

Postprzez gumik » niedziela 18 maja 2025, 10:49

Proponuję chwilę czasu poświęcić na zgrubne zrozumienie na jakiej zasadzie tego typu AI działają i tego typu wytwory nie będą dziwiły.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » czwartek 22 maja 2025, 11:22

Postanowiłem zadać AI pytanie, które nie dawało mi spokoju od dawna. No i AI jednak rozwiało moje wątpliwości i dobrze uzasadniło.

Hulajnogą elektryczną po chodniku można sie poruszać z prędkością pieszego. Ale pieszy biegnący sprintem dalej jest pieszym. Czy gdybym jechał hulajnogą z prędkością 30km/h to czy w razie zatrzymania przez policję mógłbym się powołać na to, że rekord Usaina Bolta w sprincie to 37,5km/h ?

Świetne i przewrotne pytanie – ale niestety, nie, nie mógłbyś się skutecznie powołać na rekord Usaina Bolta, by usprawiedliwić jazdę hulajnogą elektryczną 30 km/h po chodniku. Oto dlaczego:

"Kierujący hulajnogą elektryczną poruszając się po chodniku jest obowiązany jechać z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego."

Nie ma tu twardo określonego limitu w km/h, ale intencja ustawodawcy jest jasna: hulajnoga na chodniku ma poruszać się spokojnie i bezpiecznie dla pieszych – nie z maksymalną możliwą prędkością.

Dlaczego argument z Boltem nie działa?
1. Rekord Bolta (37,5 km/h) dotyczy absolutnego szczytu ludzkich możliwości, a nie przeciętnej prędkości pieszego.

2. Średnia prędkość normalnego pieszego to:
spacer: 4–6 km/h
szybki marsz: 7–8 km/h
bieg: ok. 10–15 km/h

3. Nawet osoby biegające nie osiągają 30 km/h w zwykłych warunkach. A już na pewno nie dzieci, osoby starsze czy osoby z niepełnosprawnością, które też korzystają z chodników.

Policjant przy kontroli:
-nie będzie analizował światowych rekordów lekkoatletycznych, tylko...
-oceni, czy twoja prędkość zagraża bezpieczeństwu pieszych lub znacząco odbiega od normalnej prędkości chodnikowej.

30 km/h na chodniku zdecydowanie zostanie uznane za:
-jazdę z prędkością niezbliżoną do pieszego,
-potencjalne stworzenie zagrożenia,
-naruszenie przepisów, co może skończyć się mandatem lub nawet zatrzymaniem hulajnogi.

Podsumowanie
Nie możesz jechać 30 km/h hulajnogą po chodniku, nawet jeśli Usain Bolt biega szybciej. Przepisy nie odnoszą się do ekstremalnych przypadków, tylko do typowego użytkownika chodnika. Argument „bo Bolt” byłby zabawny — ale w sądzie raczej nie zadziała :wink:

Jeśli chcesz, mogę przygotować symulację, jak taka sprawa mogłaby wyglądać w sądzie.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » czwartek 22 maja 2025, 11:40

Poprosiłem wiec o sumulację takiej sprawy rozprawy sądowej w wersji satyrycznej...

Sprawa: Państwo Polskie vs. Blacksmith

Protokolant:
Oskarżony, Blacksmith, poruszał się hulajnogą elektryczną po chodniku z prędkością 30 km/h, nie zważając na pieszych, gołębie ani kota sąsiadki, który doznał szoku i zjadł paprotkę.

Sędzia:
Blacksmith, co masz na swoją obronę?

Blacksmith (pewny siebie):
Wysoki Sądzie! Zgoda, poruszałem się szybko. Ale nie szybciej niż Usain Bolt, który osiągnął 37,5 km/h. Jeśli człowiek może tyle biec, to znaczy, że to wciąż prędkość pieszego. Ja po prostu jeżdżę jak pieszy z ambicjami sportowymi.

Sędzia:
Czy próbowałeś zdobyć złoto olimpijskie wśród emerytów wracających z zakupów?

Blacksmith:
Nie, ale mogłem im pokazać, jak wygląda nowoczesna mobilność.

Sędzia:
Czy pan się ścigał z tym Usainem po chodniku na Wólczańskiej?

Blacksmith
Nie, ale myślami byłem w Pekinie 2008.

Sędzia (do Policjanta):
Czy oskarżony stwarzał zagrożenie?

Policjant (z powagą):
Tak, pani sędzio. Pieszy z psem musiał wykonać unik rodem z Matrixa. A hulajnoga zawyła jak F-16.

Sędzia:
Wyrok: winny. Kara: 500 zł mandatu, plus obowiązkowy seans edukacyjny: „Piesi też mają prawo żyć”. Rekord Bolta uznaję, ale tylko na stadionie – nie na chodniku przy Żabce.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 22 maja 2025, 15:00

Zapomniałeś wspomnieć, że przeciętny pieszy po skoku z pałacu kultury przy ziemi może osiągnąć 160km/h.

A musisz pamiętać, że przeciętny pieszy może spaść z najwyższego budynku, a wtedy osiągnie 450 km/h.

Coś mi się zdaje, że tą hulajnogą elektryczną nigdy nie zbliżysz się do takich prędkości, no chyba, że weźmiesz tą hulajnogę do skoku, ale wtedy nikt Cię nie ukaże.
Gwarantuję.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 22 maja 2025, 16:12

Nie do końca bo przyjąłeś, że ten człowiek spada w warunkach próżni (bez oporu powietrza).

Oczywiście z oporem powietrza osiagnie znacznie mniejszą prędkość przy ziemi. I jest też to uwarunkowane masą człowieka, jego kształtem, ubraniem, itd. (plus masą ewentualnej hulajnogi z którą skoczy).

Człowiek o wadze 80 kg skaczący z Burdż Chalifa osiągnie przy ziemi prędkość około 190 km/h

https://chatgpt.com/share/682f30ad-d438 ... 4b8c2026fb
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka