Całkowicie wykluczone zaufanie na egzaminie?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez dem0n » sobota 01 marca 2008, 22:00

a czemu to awaryjnymi nie wolno podziekowac ??
dem0n

Postprzez yahoo234 » sobota 01 marca 2008, 22:04

bo awaryjne służą do ostrzeżenia innych kierowców o niebezpieczeństwie.
większość polskich kierowców dziękuje nimi, bo tak jest najszybciej i najprościej - ot jeden przycisk.
nikomu nie chce się wykonać trzech ruchów dźwigienką skoro mogą to zrobić na raz.
ale słyszałam o przypadkach, kiedy egzaminator potraktował podziękowanie awaryjnymi za błąd. mnie instruktor na to kilkakrotnie uczulał.
yahoo234

Postprzez scorpio44 » sobota 01 marca 2008, 22:19

Yahoo234, formalnie ani kierunki ani awaryjne nie służą do dziękowania, tylko mają swoje konkretne przeznaczenie. Więc jeżeli się trafi na egzaminatora służbistę, to może się przyczepić i do tego, i do tego. A jeżeli będzie to w porządku gość (a z natury kulturalny kierowca), to podziękowanie czy w ten, czy w tamten sposób odbierze pozytywnie.

W każdym razie nie bardzo rozumiem, dlaczego jakiś egzaminator miałby akurat dziękowanie kierunkami uznać za w porządku, a do dziękowania awaryjnymi się przyczepić. :?
scorpio44

Postprzez dem0n » sobota 01 marca 2008, 22:26

ja na przyklad na egzaminie chcialem podziekowac awaryjnymi :D ale nie zrobilem tego... bo przycisk zaslanial monitor od kamer :D
dem0n

Postprzez yahoo234 » niedziela 02 marca 2008, 10:43

scorpio44 napisał(a):
W każdym razie nie bardzo rozumiem, dlaczego jakiś egzaminator miałby akurat dziękowanie kierunkami uznać za w porządku, a do dziękowania awaryjnymi się przyczepić. :?

bo jak już napisałam awaryjne stosuje się na wypadek szeroko pojętej AWARII. ja powtarzam tylko to, czego nauczyłam się na kursie. sama tego nie wymyśliłam :lol:
yahoo234

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 14:47

yahoo234 napisał(a):
scorpio44 napisał(a):
nie bardzo rozumiem, dlaczego jakiś egzaminator miałby akurat dziękowanie kierunkami uznać za w porządku, a do dziękowania awaryjnymi się przyczepić. :?

bo jak już napisałam awaryjne stosuje się na wypadek szeroko pojętej AWARII.

a kierunkowskazy stosuje się do sygnalizowania szeroko pojętych skrętów,zawracań,itp ;)
dariex

Postprzez yahoo234 » niedziela 02 marca 2008, 17:07

awaria jest z definicji niebezpieczna. i dlatego ostrzegamy przed NIEBEZPIECZEŃSTWEM.
a skręty i zawracania chyba niebezpieczne nie są?
yahoo234

Postprzez kamiles » niedziela 02 marca 2008, 18:18

yahoo234 nie rozumiem, po co ciągniesz tę dyskusję - zarówno kierunkowskazy, jak i światła awaryjne mają zupełnie inne przeznaczenie niż dziękowanie, z drugiej strony wśród kierowców przyjęło się, że użycie jednych bądź drugich zastępuje słowo "dziękuję". Jeżeli egzaminator taką formę podziękowania uzna za niezgodną z przepisami, to uczyni to i w jednym i w drugim przypadku. Jeżeli natomiast nie jest mu obca kultura na drodze, to każdą z tych form uzna za właściwą. I tyle w tym temacie.
yahoo234 napisał(a):a skręty i zawracania chyba niebezpieczne nie są?

jesteś pewien?
kamiles

Postprzez yahoo234 » niedziela 02 marca 2008, 20:35

ja po prostu odpowiadam na pytania skierowane do mnie. ale oczywiście nie mam nic przeciwko skasowaniu offtopa.

i tak, uważam, że skręty i zawracania są sytuacjami, które przy zachowaniu szczególnej ostrożności nie są niebezpieczne.

tak czy inaczej, pozostaję przy swoim, że jednak na potrzeby egzaminu nie powinno się używać awaryjnych. a dwa mignięcia kierunkowskazem egzaminator powinien zaakaceptować. i tyle.
yahoo234

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka