Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » niedziela 01 listopada 2020, 19:45

Blacksmith napisał(a):
bron

Ruszyles cos z tematem ?

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » sobota 14 listopada 2020, 08:23

WORD'om jednak naprawdę za mało pieniędzy. Histeria i naciski na Ministerstwo się nasilają...

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... zy/7rbxmp3

Jestem oczywiście ciekawy zdania naszego naczelnego forumowegoo eksperta od obrony WORD'owskiego systemu egzaminacyjnego.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » sobota 14 listopada 2020, 10:19

no proszę, jeżeli egzaminatorowi zaplanuje się w ciągu dniówki 12-14 egzaminów (dzisiaj dopuszczalna ilość to 10), to żeby wyrobił się w czasie ile z nich zakończy się na placu?

egzaminator nadzorujący, w tej chwili (przynajmniej we Wrocławiu) jest to osoba mająca uprawnienia na wszystkie kategorie z praktyką. dodatkowo każdy, czyli zdający może zadzwonić i zapytać się o zachowanie, ocenę egzaminatorów w takiej czy innej sytuacji.
jeżeli egzaminator nadzorujący podejmie jakąś decyzję, żaden egzaminator nie może inaczej oceniać.
jeżeli na skutek tych proponowanych zmian egzaminatorem nadzorującym zostanie osoba bez uprawnień, bez wiedzy i jego dnia nie będzie respektowane przez innych egzaminatorów, to raczej to nie jest szczęśliwy pomysł.

nigdy nie twierdziłem, że nasz system egzaminowania jest doskonały, ale zmieniać coś ułomnego na jeszcze gorsze, to chyba nie najlepsze rozwiązanie.

moim zdaniem ten projekt jest jednym wielkim gniotem, ktoś wziął za to kasę i stworzył coś co zrobiłoby nawet dziecko z podstawówki i co wyrządzi więcej krzywdy zdającym niż pożytku.
Cyryl

Postprzez ks-rider » niedziela 15 listopada 2020, 13:09

Umnue egzaminatro ma dziennie 12 egzaminiw po 45 minut. Minimalny czas egzaminu to cos kolo 24 - 25 minut. Czasami sie to zdarza, zwlaszcza w przypadkach kiedy zdajacy dobrze radzi sobie i z pojazdem i z jazda. Nie ma zadnego egzaminatora nadzorujacego.

Nie kumam wogole gadki, o zakonczeniu egzaminu po czasie x czy po przejechaniu dystansu y.

NAjkrotszy egzamin jaki mialem to 50 cm - zdajaca tak delikatnie popuscila hamulec ( egzamin o 07:30 w zimie - czyli ciemno ) i auto uderzylo w plot = koniec !

W innych przypadkach bywalo 150 m - wyjazd z parkingu TÜV'u wlaczenie sie do ruchu ->

1. idacego pieszego lub jadacego rowerzysty

2 niezauwazenie auta jadacego po drodze z pierszenstwem

3. uderzenie kolem w kraweznik podczas wyjazdu z parkingu

ks-rider

Postprzez Cyryl » niedziela 15 listopada 2020, 19:18

w dzisiaj obowiązującym rozporządzeniu w sprawie egzaminowania jest wzór arkusza egzaminacyjnego z zadaniami jakie trzeba wykonać w miarę możliwości.
także w dużym mieście jazda w ruchu - 30 minut to minimum. a jeszcze wcześniej jest plac.
Załączniki
arkusz egzaminacyjny.jpg
Cyryl

Postprzez Blacksmith » wtorek 17 listopada 2020, 08:35

Cyryl napisał(a):moim zdaniem ten projekt jest jednym wielkim gniotem, ktoś wziął za to kasę i stworzył coś co zrobiłoby nawet dziecko z podstawówki i co wyrządzi więcej krzywdy zdającym niż pożytku.

Tutaj się zgadzamy. Oby to poleciało do kosza

................

Ks-rider napisał(a):Ruszyłeś coś z tematem?

Ehh... Niestety nie, ciągle to odkładam bo coś tam wychodzi. Nie wiem jak teraz z klubami strzeleckimi w czasie pandemii. Rusze to na pewno, dam od razu znać wtedy.

Tutaj wyczyn asa przy wjeździe do Elbląga.

phpBB [media]
Blacksmith

Postprzez Cyryl » wtorek 17 listopada 2020, 12:14

Blacksmith napisał(a):...Tutaj wyczyn asa przy wjeździe do Elbląga...

Może przyjechał z Monachium i pomyliło mu się.
Cyryl

Postprzez Blacksmith » środa 18 listopada 2020, 03:50

Cyryl napisał(a):Może przyjechał z Monachium i pomyliło mu się.

Nie wiem czy wiesz ale w Monachium obowiązuje ruch prawostronny tak jak u nas. Zresztą tak samo w całych Niemczech.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » środa 18 listopada 2020, 07:33

Przecież gość jechał przy prawej krawędzi jezdni, a że pod prąd, to już druga sprawa.

Nie wiem czy wiesz, ale w Niemczech znaki drogowe są takie jak u nas, tablice miejscowości różnią się kolorem, ale ogólnie wszystko jest jak u nas, oprócz jednego znaku, który różni się znacząco, który to?
Cyryl

Postprzez ks-rider » środa 18 listopada 2020, 13:02

Cyryl napisał(a):Przecież gość jechał przy prawej krawędzi jezdni, a że pod prąd, to już druga sprawa.

Nie wiem czy wiesz, ale w Niemczech znaki drogowe są takie jak u nas, tablice miejscowości różnią się kolorem, ale ogólnie wszystko jest jak u nas, oprócz jednego znaku, który różni się znacząco, który to?

Nie do konca, kierowcy sa inni ! :mrgreen:

.
ks-rider

Postprzez Cyryl » środa 18 listopada 2020, 19:37

Ja tam nie widzę różnicy, większość Polaków wjeżdżających do Niemiec zaczyna jeździć jak Niemcy.

Ale zadałem pytanie naszemu ekspertowi od egzaminów.
Cyryl

Postprzez ks-rider » środa 18 listopada 2020, 20:47

Cyryl napisał(a):Ja tam nie widzę różnicy, większość Polaków wjeżdżających do Niemiec zaczyna jeździć jak Niemcy.

No z przuykrosci stwierdzam, ze niestety NIE !

ks-rider

Postprzez szerszon » środa 18 listopada 2020, 22:20

ks-rider napisał(a):
Cyryl napisał(a):Ja tam nie widzę różnicy, większość Polaków wjeżdżających do Niemiec zaczyna jeździć jak Niemcy.

No z przuykrosci stwierdzam, ze niestety NIE !

To Niemcy jeżdżą tak fatalnie ?
szerszon

Postprzez Cyryl » czwartek 19 listopada 2020, 08:08

Może faktycznie moje odczucia są nieaktualne, bo mimo że jeździłem bardzo dużo po Niemczech (do dzisiaj pamiętam numery autostrad i na jakich kilometrach są parkingi, na tych bardziej uczęszczanych), to faktycznie ostatni raz byłem dawno, wyjazdów kamperowych nie liczę.
Cyryl

Postprzez ks-rider » czwartek 19 listopada 2020, 08:31

szerszon napisał(a):To Niemcy jeżdżą tak fatalnie ?

Nie stwierdze, czy fajnie ale zdecydowanie lepiej.

Buraki tez sie trafiaja, do tego dochodzi fakt, ze przez ostatnie 30 lat spoleczenstwo sie wymieszalo i roznych narodowosci w ruchu doszlo a ci niestety idealami nie sa.

ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka