Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez szerszon » niedziela 26 lipca 2015, 23:02

Serio wy tak o tych gaciach ??
Co sie dziwisz skoro szczytem możliwości co poniektórych jest rozwożenie pizzy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 26 lipca 2015, 23:04

LeszkoII napisał(a):Rockowe aranżacje klasyki lub klasyczne aranżacje rocka czy (nawet metalu) - jedno i drugie nie zawsze wypali...
Raczej wypalic nie moze. Orkiestra nie bardzo ma co robic w kawalku skomponowanym na dwie gitary, bas i perkusje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 26 lipca 2015, 23:07

szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 26 lipca 2015, 23:08

szymon1977 napisał(a):Orkiestra nie bardzo ma co robic w kawalku skomponowanym na dwie gitary, bas i perkusje.
4 członków znanego zespołu, zgadza się nawet ilość instrumentów + ORKIESTRA.
Czy uważasz, że orkiestra nie ma co tu robić? https://www.youtube.com/watch?v=PblCqNxincU

EDIT: widzę że szerszon mnie ubiegł :wow:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » niedziela 26 lipca 2015, 23:16

szymon1977 napisał(a):Osobiscie tego nie trawie...

Bo się nie znasz :P

Wieki mijają....mody, trendy danej epoki piętno odciskają, ale muzyka to muzyka...
Np. G. Valentini ... XVII - XVIII wiek...poważny facet ...klasyk... fragment powiedziałbym dość smętnego koncertu:
https://youtu.be/4c7LcIYuds8?t=793
Zamknij oczy , podgłośnij ...wyobraź sobie nie skrzypków lecz stadion, scena .... muzycy pióra do pasa do pasa, riffy gitarowe fuzzy, przestery...itp...i półtorej minuty tego koncertu zagrane metalowo... <&%#$@> ta nuta musi zabrzmieć w takim wykonaniu :D
P.S. ciekawe czy jest to gdzieś opracowane na klawisze ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 27 lipca 2015, 11:41

Bach nie komponował na fortepian, bo wówczas ten instrument dopiero rodził się w zalążkach. Instrumentami klawiszowymi w epoce Bacha były organy, klawesyn i jemu podobne.
Nie przeszkadza to w wykonywaniu utworów Bacha na fortepianie (Chopin dając lekcje bardzo często sięgał do J.S. Bacha, cenił go jako kompozytora). Formalnie nie ma czegoś takiego jak koncerty fortepianowe Bacha.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 lipca 2015, 23:03

LeszkoII napisał(a):Czy uważasz, że orkiestra nie ma co tu robić?
Robi duzo. Tylko jest to gdzies obok muzyki. Efekt ciekawy, pozytywny... ale zbedny. W czasach swietnosci Metallica na tyle dobrze radzila sobie bez orkiestry, ze takie fajerwerki nie byly potrzebne.

Oczywiscie grono sluchaczy takie wybryki znacznie poszerzyly. I podejzewam, ze Wy to wlasnie z tego rozszezonego grona? Bo ja z tego, co pierwszych kilka plyt na pamiec zna i potrafi na gitarze zażępolić.

W kategoriach artystycznych z pewnoscia dzielo wartosciowe. Ale z punktu widzenia subiektywnych odczuc metala nie bardzo. Recenzje takze rozne. A ja osobiscie wole te kawalki w orginale.

Sa za to w muzyce metalowej prawdziwe perelki, z wielominutowymi i skomplikowanymi a przy tym pieknymi kompozycjami. Polecam zapoznac sie z artykulem bo muzyka ekstremalna, dla milosnika muzyki powaznej moze okazac sie niestrawna Klik!

dylek napisał(a):...nuta musi zabrzmieć w takim wykonaniu
Zabrzmiec nie moze. Przesterowane gitary pasuja do przekazu jak kraciaste gacie do granego z powazna mina Szopena.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 27 lipca 2015, 23:41

Tak sie czepili gaci leszka...a czy przy odsłuchaniu wystroili się we fraki...czy... :lol:
Jak ja nie cierpię malkontectwa...
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 7601,d.bGQ
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 27 lipca 2015, 23:53

szerszon napisał(a):Tak sie czepili gaci leszka...a czy przy odsłuchaniu wystroili się we fraki...czy... :lol:

Ja tam odsłuchałem leszkowego szopena w gaciach w palemki.... (muchy nie zakładałem jakby kto pytał, choć koszulka z kołnierzykiem była...)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lipca 2015, 00:15

Kashmir to jeden z tych wyjatkow, co z orkiestra brzmi na prawde dobrze.
szymon1977

Postprzez sankila » wtorek 28 lipca 2015, 02:27

dylek napisał(a):Ja tam odsłuchałem leszkowego szopena w gaciach w palemki....
Jak dotąd, nie ma utworu, że "przepijemy naszej babci gacie w palemki", a o gaciach w kratę - jest. Mam więc prawo czuć się oszukana, że się audio i video nie zgadzało :D
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 28 lipca 2015, 07:25

Jak ja nie cierpię malkontentów... :D
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 7601,d.bGg
Inny wykonawca z całkiem innego nurtu muzycznego
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 74ZWWBxeMQ
Oczywiście, że nie każdy utwór nadaje sie do współwykonania przez orkiestrę.
Ale jak ktoś się uprze...
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 7601,d.bGg
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lipca 2015, 18:04

szerszon napisał(a):Oczywiście, że nie każdy utwór nadaje sie do współwykonania przez orkiestrę.
Jak ja nie cierpię malkontentów...
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 28 lipca 2015, 23:40

Dałem cos , co powinno ci pasować :lol: mniej więcej chyba trafiłem w gust i poziom.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 29 lipca 2015, 18:32

Leszko: czytales linkowany przeze mnie kilka postow wczesniej artykul? Czy taki obrot sprawy nie jest dla milosnika muzyki powaznej zaskoczeniem?

Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze zespol Ne Obliviscaris jest wyjatkiem potwierdzajacym regole a wiekszosc nie przerasta znaczaco poziomem hitu "Ona tanczy dla mnie" i pochopnych wnioskow wyciagac nie zamierzam.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka