Czy należy mieć gdzieś tą poprawną pisownię na necie?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez karolina1 » piątek 12 stycznia 2007, 01:23

Odnośnie "w" i "na" - oczywiście, że niepoprawna forma "na" (przykład z rynkiem jest tu średnio adekwatny, dlatego, że rynek ma różne znaczenia, ale np. "w auli" - "na auli", "w uniwersytecie" - "na uniwersytecie" itd.) weszła w uzus i niestety trzeba to zaakceptować w mowie, ale już na pewno pisać tak nie można... To samo z "tę" i "tą" - ostatnio przyjęto, że mówić można i tak i tak, ale pisać tylko "tę".

Co do nauczycielki, to rzeczywiście brak komentarza :wink:
Obrazek
karolina1

Postprzez scorpio44 » piątek 12 stycznia 2007, 01:25

Wieśniak, to co mówisz o rzekomej równoważności "tę" i "tą" jest dla mnie tak samo zaskakujące, jak to, że nauczycielka mówi "rozumie". ;) W każdym razie ja się powołuję na prof. Miodka i aktualny słownik poprawnej polszczyzny. To chyba dwa wystarczające punkty podparcia. ;) Mnie (i nie tylko mnie) biernikowe "tą" w piśmie razi bardzo.

Co do rynku, to i "w rynku", i "na rynku" są równie poprawne, przy czym drugi wariant jest zdecydowanie częstszy.

karolina1 napisał(a):Odnośnie "w" i "na"

Odnośnie do. ;)
Ostatnio zmieniony piątek 12 stycznia 2007, 01:41 przez scorpio44, łącznie zmieniany 1 raz
scorpio44

Postprzez wiesniak » piątek 12 stycznia 2007, 01:26

karolina1 napisał(a):To samo z "tę" i "tą" - ostatnio przyjęto, że mówić można i tak i tak, ale pisać tylko "tę".

No właśnie nie :wink: . Jakbym miał jeszcze ten numer "Polityki", to bym Ci wkleił :).
wiesniak

Postprzez karolina1 » piątek 12 stycznia 2007, 16:05

Tzn. co nie?

scorpio44 napisał(a):Odnośnie do. ;)

Hehehe, racja, przyznaję się do błędu :)
Obrazek
karolina1

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka