puszczanie sprzęgła ważne pomocy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: puszczanie sprzęgła ważne pomocy

Postprzez 9imar9 » środa 14 listopada 2012, 16:18

BOReK napisał(a):Czyli co, nie puszczasz jednak pedału do końca tylko do tego momentu, aż sprzęgło złapie? Mi w starszym Civicu też łapało nisko, tylko z tego nic nie wynika - pedał się puszcza do końca.

a gdzie Ci napisał że nie puszcza do końca...
9imar9

Postprzez BOReK » środa 14 listopada 2012, 18:29

Wnioskuję z tego:
Sprzęgło bardzo szybko łapie.....

bo wiem z doświadczenia, jaki jest skok pedału sprzęgła w tych Civicach i jak tam bierze dobrze wyregulowane sprzęgło. Tak w połowie skoku generalnie jest już ono "zapięte", pozostaje tylko puścić pedał do końca. Notabene wyjątek od takiego działania stanowiły w mojej karierze chyba tylko Traffic, gdzie w pełni włączone sprzęgło było pod koniec skoku i Kia Preggio, gdzie z kolei było odwrotnie i trudniej się przez to ruszało łagodnie. Podejrzewam, że to była kwestia regulacji, bo chyba w obu było na linkę - acz nie jestem pewien kijanki.
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 15 listopada 2012, 00:48

Normalnie puszczam do końca z tym że do momentu aż złapie sprzęgło jest to chwila moment i moge to robić z tą piętą na podłodze....później zabieram nogę całkiem....natomiast zawsze musze ruszać z gazem ponieważ wystarczy ułamek sekundy i gaśnie...
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » czwartek 15 listopada 2012, 08:12

Normalnie puszczam do końca z tym że do momentu aż złapie sprzęgło jest to chwila moment i moge to robić z tą piętą na podłodze....później zabieram nogę całkiem...

Przy ruszaniu faktycznie sam mam przez chwilę piętę na podłodze dla większej precyzji, ale podczas normalnej jazdy to cała noga chodzi. W sumie wychodzi, że mówimy o tym samym, tylko inaczej. :lol:
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 15 listopada 2012, 12:26

ale podczas normalnej jazdy to cała noga chodzi.

Później to już można deptać ile wlezie :D
RossoneriDevil

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka