Kategoria B, C, C+E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Buczek » środa 06 stycznia 2010, 12:22

Pytak zapomnij ze zdasz C od razu po zrobieniu B <hahaha> jak wogole B zdasz to sie ciesz
Buczek

Postprzez rafaello56 » środa 06 stycznia 2010, 16:55

Wielu przedsiębiorców niewłaściwie wykonuje przewozy na potrzeby własne i stąd biorą się rozbieżności i wątpliwości odnośnie wymaganych uprawnień jakie musi mieś kierowca u niego zatrudniony
Odnośnie przewozu na potrzeby własne:
Pojazd musi być prowadzony przez pracownika – i to nie pracownika zatrudnionego u jakiegokolwiek pracodawcy, ale u tego, który wykonuje przewóz...

Czy pracownik musi być zatrudniony na stanowisku kierowcy?
Nie. Do tego, aby uznać dany transport za przewóz na potrzeby własne, wystarczy, że kierowca prowadzący pojazd jest Twoim pracownikiem. Bez znaczenia pozostaje, czy został zatrudniony na stanowisku kierowcy, czy też np. na stanowisku asystenta bądź kontrolera jakości.

Pamiętaj jednak, że pracownik mający prowadzić samochód musi spełniać wymagania przewidziane w ustawie o transporcie drogowym dla kierowców. Powinien posiadać odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem, zaświadczenie o przejściu badań psychologicznych i zdrowotnych, spełniać wymogi dotyczące wieku oraz szkoleń i kwalifikacji wstępnej.

cały artykuł na
http://etransport.pl/wiadomosc7984.html

Cały problem z niewłaściwym rozumieniu
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez mk61 » środa 06 stycznia 2010, 20:55

Buczek napisał(a):Pytak zapomnij ze zdasz C od razu po zrobieniu B <hahaha> jak wogole B zdasz to sie ciesz

Odezwał się "najlepszy"...
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rocko19 » czwartek 07 stycznia 2010, 19:38

Pytak napisał(a):
Na co zdawał 5 miesięcy ?? Na kat B ?? To sporo mu to zajeło...

Na wszystkie te kategorie czyli na B,C oraz C+E.

Ee no coty piszesz za głupstwa:) Nie jest możliwe aby zdać na 3 kategorie w ciągu 5 miesięcy. No chyba że szedł jakąś nielegalną drogą.
rocko19

Postprzez sterciu » czwartek 07 stycznia 2010, 21:03

No liczmy tak zaczynajac od kat. B , zajęcia teoretyczne trwały by powiedzmy 2 tygodnie , 3 razy razy w tygodniu .

Rozpoczęcie kursu praktycznego , licze ze wiecej jak 2 godziny nie bedzie jezdzil w ciagu dnia właczajac soboty i niedziele. Liczmy zejdą 3 tygodnie na to. Czyli juz jest 5 tygodni. Do tego oczekiwanie na egzamin , liczmy ze miesiac. Juz wychodzi 9 tygodni. (2 miesiące i tydzien)

Kolejna kategoria , kat C, godzin 30 do wyjezdzenia , niech kursant powiedzmy sie sie dogada z włascicielem i nie bedzie musial na zajecia teoretczne chodzic bo robil u niego kurs kat. B dopiero co.

Jezdzi tak samo , po 2 godziny 5 dni w tygodniu wychodzi 3 tygodnie. Egzamin znów miesiac. Czyli kolejne 7 tygodni Juz mamy 4 miesiace razem.

Kolejny kurs na E/C , sytuacja powiedzmy z teorią tak jak z kat. C.
Godzin do wyjezdzenia 25. Powiedzmy ze 2,5 tygodnia gdzies to zajmie jezdzac dzień w dzień po 2 godziny. Egzamin miesiac czasu. Wychodzi 6,5 tygodnia.

Razem wychodzi 5,5 miesiaca. Wydanie prawa jazdy , czas oczekiwania 2 tygodnie liczmy. Wychodzi 6 miesięcy zakladając ze jazdy bedą dzień w dzień , bez dodatkowych jazd , przy kazdym egzaminie zdanym za pierwszym razem i przy dogadaniu sie z włascicielem osrodka co do zajęc teoretycznych.

Nie mówie ze jest to nie mozliwe zrobić uprawnienia w tak krótkim czasie , ale jednak watpie aby w ciagu 5 miesięcy je zrobił bo musialby jezdzić dzien w dzień prócz czasu na oczekiwanie na egzamin. A nie chce mi się wierzyc ze i on sam i instruktor by tak jezdzil aby dzień w dzień jezdzić. Napewno jakies dni by wypadly. Tak liczyc trzeba około 7 miesięcy spokojnie od zapisania sie na kurs do odebrania prawa jazdy.

Zwykle około 5 miesięcy to kursanci robią Kat C i zaraz po niej Kat E/C , wtedy to spokojnie 5 miesięcy sie wyrabiają przy spokojnej , mniej intensywnej nauce praktycznej ;).

Odrazu zaznaczam ze jest to moje czysto teoretyczne , na szybkiego zrobione przeliczenie , jakby coś sie nie zgadzało to proszę o poprawkę ;).
sterciu

Postprzez Pytak » piątek 08 stycznia 2010, 21:28

Czy ma ktoś może listę problemów zdrowotnych przez jakie lekarz może nie dopuścić do kursu jak i do pracy. Chodzi ma jak ktoś ma jakieś uszkodzenia ciała. Np. Choroby serca, wzroku, słuchu.

Co do wzroku i słuchu to istnieje jakie mogą być MAKSYMALNE uszkodzenia.

Jeśli taka w ogóle istnieje.

P.S. A na kursach C jak i C+E uczą czasu pracy jak i jazdy. Wiem ze są kursy obsługi tachografu cyfrowego koszt 250 - 300 zł. Być może się zapiszę się na taki kurs żeby później nie było problemów przy kontroli ITD. :)
Pytak

Postprzez tiromaniak » sobota 09 stycznia 2010, 17:27

ile macie chłopaki lat ?
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez Buczek » sobota 09 stycznia 2010, 19:44

mk61 napisał(a):
Buczek napisał(a):Pytak zapomnij ze zdasz C od razu po zrobieniu B <hahaha> jak wogole B zdasz to sie ciesz

Odezwał się "najlepszy"...

kolego prawko b mam od roku zdałem za 1 razem... od tego czasu zrobiłem ponad 60000 km mało? aktualnie czekam na egzamin na C i jestem pewien na 100 % ze zdam za 1 razem.
Buczek

Postprzez mk61 » sobota 09 stycznia 2010, 19:52

A żeby Ci ta pewność dupą wyszła. :)

Nie lubimy cwaniactwa. Ani na forum, ani na drogach.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Buczek » sobota 09 stycznia 2010, 19:55

ja nie cafaniakuje... tylko zastanów sie kto ma wieksze pojecie o jezdzie autem ktoś kto zda B i pojdzie na c i zda ?
Buczek

Postprzez mk61 » sobota 09 stycznia 2010, 19:59

Powiem Ci tak. Wolałbym jechać z kimś, kto interesuje się tematem od lat, jeździł dużo z tatą, wujkiem, czy kimkolwiek i wie "co z czym się je", niż z kimś, kto zda egzamin i uważa się za najmądrzejszego na świecie.

Dyskusję z Tobą uważam za zakończoną z mojej strony.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez piotrekbdg » sobota 09 stycznia 2010, 20:05

jestem pewien na 100 % ze zdam za 1 razem.

Na 100% to ja jestem pewien, że jutro będzie niedziela.
piotrekbdg

Postprzez sterciu » niedziela 10 stycznia 2010, 13:18

Buczek napisał(a):aktualnie czekam na egzamin na C i jestem pewien na 100 % ze zdam za 1 razem.

a co jak nie zdasz ??
sterciu

Postprzez ella » niedziela 10 stycznia 2010, 16:03

a co jak nie zdasz ??

Na pewno nie pochwali się tym na forum :D
ella
Moderator

Postprzez Pytak » niedziela 10 stycznia 2010, 18:04

Pytanie odnośnie KW.

Obiło mi się o uszy od kogoś że jeśli przejdę KW w wymiarze 280 godzin to mogę jeździć od 18 lat bez ograniczeń, oczywiście jeśli będę miał kat C+E na zestaw DMC 40t. :roll: Jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone info to proszę o zweryfikowanie tego pytania. :)
Pytak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka