Gdyby nie wykonała pracy to by się nie zmęczyła.
Nie każde zużywanie Energi jest pracą, jest drobna różnica w tym znaczeniu słownikowym a fizycznym.
przez Borys_q » środa 25 lutego 2015, 12:06
Gdyby nie wykonała pracy to by się nie zmęczyła.
przez tomekkoz » środa 25 lutego 2015, 12:12
Borys_q napisał(a):Nie każde zużywanie Energi jest pracą, jest drobna różnica w tym znaczeniu słownikowym a fizycznym.Gdyby nie wykonała pracy to by się nie zmęczyła.
przez Borys_q » środa 25 lutego 2015, 12:21
Każde przekazanie energii między układami to jest praca.
przez tomekkoz » środa 25 lutego 2015, 12:29
Borys_q napisał(a):Mnie uczyli ze praca to jest siła razy przesuniecie, ale może od 2000 roku w fizyce coś się zmieniło. Jaki wtedy jest nowy wymiar 1 J bo kiedyś było N*m.Każde przekazanie energii między układami to jest praca.
przez jasper1 » środa 25 lutego 2015, 12:33
przez Borys_q » środa 25 lutego 2015, 12:36
I uważasz, że kobiecina nie używa siły, żeby się przesunąć?![]()
przez tomekkoz » środa 25 lutego 2015, 12:43
Pominąłeś tylko opór powietrza, zostaje jeszcze całkiem sporo sił oporu do pokanania.Borys_q napisał(a):Celowo pominąłem opory żeby każda w miarę inteligentna osoba uznała że wektory siły i przesunięcia są względem siebie prostopadłe.I uważasz, że kobiecina nie używa siły, żeby się przesunąć?![]()
Przecież masz napisane w definicji - między dwoma układami fizycznymi - zawsze.Borys_q napisał(a): Jakbyś w tą stronkę Wikipedii się wczytał to byś wiedział ze nie każde przekazywanie Energi jest pracą.
przez Borys_q » środa 25 lutego 2015, 12:47
W termodynamice klasycznej praca równa jest energii jaką układ termodynamiczny wymienia z otoczeniem przy zmianie swoich parametrów makroskopowych (objętość, położenie, natężenie pola, itp) jeżeli w otoczeniu wywołuje pracę rozumianą jako wielkość makroskopową, np. przesunięcie tłoka, przepływ prądu elektrycznego. Zmiana energii wewnętrznej układu nie powodująca wykonania pracy makroskopowej jest ciepłem (cieplnym przepływem energii)[2][4].
przez tomekkoz » środa 25 lutego 2015, 13:18
Borys_q napisał(a):W termodynamice klasycznej praca równa jest energii jaką układ termodynamiczny wymienia z otoczeniem przy zmianie swoich parametrów makroskopowych (objętość, położenie, natężenie pola, itp) jeżeli w otoczeniu wywołuje pracę rozumianą jako wielkość makroskopową, np. przesunięcie tłoka, przepływ prądu elektrycznego. Zmiana energii wewnętrznej układu nie powodująca wykonania pracy makroskopowej jest ciepłem (cieplnym przepływem energii)
przez Borys_q » środa 25 lutego 2015, 13:24
przez tomekkoz » czwartek 26 lutego 2015, 18:46
Borys_q napisał(a):Mama wraca ze sklepu do domu z zakupami przenosząc siatkę z zakupami o wadze 10 kilogramów na odległość 1km jaka wykonała pracę
przez Borys_q » czwartek 26 lutego 2015, 21:40
przez lith » czwartek 26 lutego 2015, 21:49
przez dylek » czwartek 26 lutego 2015, 22:05
Borys_q napisał(a):Przerażasz mnie. Słuchaj, tak z ciekawości, egzaminujesz czy tylko masz kwity zrobione?
przez tomekkoz » czwartek 26 lutego 2015, 22:21