Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 lutego 2015, 21:46

Kajto napisał(a):Tylko z rozumieniem pytań dużo gorzej. Pytanie było który gatunek i jak długo będzie rosnąć do 10 metrów.
Na ciebie wystarczy..podałem ci kolejność od najszybszego do najwolniejszego.
Wartości są bardzo zbliżone.Dobra kolejność miszczu ? :D
szerszon

Postprzez Kajto » wtorek 24 lutego 2015, 11:03

jasper1 napisał(a):
Kajto napisał(a):Wartość oczekiwana zarobków w przypadku drugiej opcji jest zdecydowanie wyższa, dlatego ta opcja jest zdecydowanie korzystniejsza.
O tym co jest korzystniejsze decyduje to, ile ostatecznie będzie się mieć w portfelu, a nie wartość oczekiwana, czyli gruszki na wierzbie.

Niem możesz tego przewidzieć, musiałabyś znać przyszłość.
Wartość oczekiwana to nie są gruszki na wierzbie, tylko najbardziej prawdopodobny wynik zdarzenia losowego.
jasper1 napisał(a):To, że ta wartość jest wyższa nie znaczy, że jest bezwzględnie korzystna. Ona może być korzystniejsza w pewnych optymalnych warunkach.

Nieprawda. Będzie korzystniejsza w normalnych warunkach, czyli jeżeli nie zdarzy się nic mało prawdopodobnego.
Innymi słowy dla 90 osób na 100 korzystniejsza będzie opcja druga.
Oczywiście, możesz mieć wiedzę, że jesteś nieudacznikiem i z każdej pracy wywalają cię po miesiącu, wtedy możesz wybrać opcję pierwszą. :D

jasper1 napisał(a):Hipotetyczne 2 miliony za 6 w lotto, które miałam wygrać, ale nie wygrałam są zdecydowanie mniej korzystne od wygranych 24 PLN za 3-kę, przynajmniej z mojego punktu widzenia. :D
Akurat gra w lotka to najgorszy możliwy sposób na wzbogacenie. Wartość oczekiwana wygranej z zakładu kosztującego 3zł, to jakieś 95 groszy. Także to gra dla naiwniaków.
Kajto

Postprzez tomekkoz » wtorek 24 lutego 2015, 11:23

Kajto napisał(a):Przychodzisz do sklepu, z zamiarem kupna sadzonek dębu.
Zależy ci na tym, żeby jak najszybciej osiągnęły wysokość 10 metrów.
Masz do wyboru 3 gatunki (wszystkie sadzonki mają metr wysokości):
- 1 gatunek rośnie co roku o 6%
- 2 gatunek rośnie co miesiąc o 0.5%
- 3 gatunek rośnie co tydzień o 0.1%.
Który gatunek powinineś wybrać i jak szybko osiągnie 10 metrów wysokości?

Gatunek drugi. 10 metrów osiągnie po 39 latach i 189 dniach. :D
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez Kajto » wtorek 24 lutego 2015, 13:08

:spoko: , ale mam ciekawsze.

Masz do wyboru dwa gatunki świerka:
- pierwszy rośnie o 30% rocznie, a sadzonka ma 65 cm.
- drugi rośnie o 20% rocznie, ale sadzonka ma 150 cm.

Który wybrać, żeby szybciej dorósł do 10 metrów i o ile dni szybciej dorośnie od drugiego?

P.S. Szerszon zrozumiałeś pytanie? :D
Kajto

Postprzez dylek » wtorek 24 lutego 2015, 14:00

Druga sadzonka, różnica wyniesie 1 dzień.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Kajto » wtorek 24 lutego 2015, 14:26

Druga :spoko: , ale różnica będzie inna.
Kajto

Postprzez szerszon » wtorek 24 lutego 2015, 15:58

P.S. Szerszon zrozumiałeś pytanie?
Jak nie pisałeś takich twórczych założeń jak w pierwszym ...
Zadania z matematyki rozszerzonej maja ci tu rozwiązywać ?
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 24 lutego 2015, 16:26

Kajto napisał(a):Druga :spoko: , ale różnica będzie inna.

Kwestia zaokrągleń... przyjąłem 140 i 141 dni, ale masz jak chcesz dokładniej :
Przy założeniu, że 1 rok = 365 dni, a okres wzrostu w ciągu roku przebiega liniowo i nie uwzględniamy czasu wegetacji zimowej to :
- druga sadzonka = 10 lat i 139,9845918264563 dnia ...~10 lat 140 dni
- pierwsza sadzonka = 10 lat i 141,0987104891327 dnia ... ~10 lat i 142 dni, bo w 141-wszym jeszcze nie dobije do 10m
Różnica 2 dni ...zgadza się z odpowiedziami na końcu zeszytu do ćwiczeń ?
A może wystarczy że w 139-tym dniu już osiągnie 10m i wtedy będzie odpowiedź 3 dni ?

Jak mówię...kwestia zaokrągleń..
Sucha różnica w dojściu do 10 m wynosi 1,11411866267641 .... ~1 dzień , ale w zależności o której godzinie danego dnia wysadzam sadzonki do ziemi, to można uzyskać 1,2 lub 3 dni różnicy.

EDIT -przede wszystkim zmienione pierwsza/druga ... pisząc myślałem o pierwszej/drugiej, która osiągnie 10m , a zostało to odebrane jako pierwsza/druga w zadaniu.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 lutego 2015, 16:45 przez dylek, łącznie zmieniany 3 razy
dylek
Moderator

Postprzez Kajto » wtorek 24 lutego 2015, 16:26

szerszon napisał(a):Zadania z matematyki rozszerzonej maja ci tu rozwiązywać ?

Jakiej matematyki?
Każdy po technikum czy liceum powinien takie zadanko trzasnąć bez problemu, a i po zawodówce nie powinno jakichś wielkich problemów sprawić.

P.S: Mam jeszcze pytanko bonusowe:
Jaką wysokość bedą mieć drzewka (cm) kiedy się ze sobą zrównają?

dylek napisał(a):
Kajto napisał(a):Druga :spoko: , ale różnica będzie inna.

Kwestia zaokrągleń... masz jak chcesz dokładniej :
Przy założeniu, że 1 rok = 365 dni to :
- pierwsza sadzonka = 10 lat i 139,9845918264563 dnia ...~10 lat 140 dni
- druga sadzonka = 10 lat i 141,0987104891327 dnia ... ~10 lat i 142 dni
Różnica 2 dni ...zgadza się z odpowiedziami na końcu zeszytu do ćwiczeń ?

Dylek wcześniej odpowiedziałeś, że druga szybciej urośnie.
Teraz nie zgadza się ani kolejność, ani różnica.
Możesz napisać jak liczyłeś, to okaże się gdzie masz błąd.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 lutego 2015, 16:32 przez Kajto, łącznie zmieniany 1 raz
Kajto

Postprzez jasper1 » wtorek 24 lutego 2015, 16:32

Kajto napisał(a):Wartość oczekiwana to nie są gruszki na wierzbie, tylko najbardziej prawdopodobny wynik zdarzenia losowego.

jasper1 napisał(a):To, że ta wartość jest wyższa nie znaczy, że jest bezwzględnie korzystna. Ona może być korzystniejsza w pewnych optymalnych warunkach.

Nieprawda. Będzie korzystniejsza w normalnych warunkach, czyli jeżeli nie zdarzy się nic mało prawdopodobnego.
Innymi słowy dla 90 osób na 100 korzystniejsza będzie opcja druga.

Rozumiem, że dokonałeś oceny prawdopodobieństwa korzystając z danych statystycznych GUS :D na temat ilości umów zawieranych na więcej niż 3 miesiące. Wprowadziłeś w ten sposób nową zmienną :!:
Oczywiście, możesz mieć wiedzę, że jesteś nieudacznikiem i z każdej pracy wywalają cię po miesiącu, wtedy możesz wybrać opcję pierwszą. :D

Możesz też mieć wiedzę o tym, ze każda kolejna umowa to nowe roztwarcie w kwestii ustalania warunków finansowych, ale widać tej wiedzy nie masz, bo do tego trzeba doświadczenia a nie teorii. Nie ważne więc jak długo popracujesz w firmie, naprawdę ważna jest długość obecnie negocjowanej umowy.
Myślenie racjonalne, to nie tylko logika i działania arytmetyczne, bo to są tylko narzędzia, to przede wszystkim zdolność zobaczenia, jak największej liczby aspektów decyzji mogących mieć znaczenie dla jej efektywności i dopiero wtedy odpowiedniego zastosowania narzędzi.

jasper1 napisał(a):Hipotetyczne 2 miliony za 6 w lotto, które miałam wygrać, ale nie wygrałam są zdecydowanie mniej korzystne od wygranych 24 PLN za 3-kę, przynajmniej z mojego punktu widzenia. :D
Akurat gra w lotka to najgorszy możliwy sposób na wzbogacenie. Wartość oczekiwana wygranej z zakładu kosztującego 3zł, to jakieś 95 groszy. Także to gra dla naiwniaków.

Zmieniasz temat, nie chodzi wcale o wartość oczekiwaną w lotku. Chodzi o to czy masz skłonność do hazardu. Uznajesz za korzystniejszą większą choć hipotetyczną kwotę czy mniejszą, ale pewną.
By uniknąć przyznania się do błędu mnożysz zmienne - z GUSu czy z kosmosu (?), w oparciu o które szacujesz prawdopodobieństwo dostania umowy o pracę na dłużej niż 3 miesiące.

Absolutyzujesz logikę, a jednocześnie nie widzisz, jak wiele cenniejszych informacji o człowieku można uzyskać z samego sposobu podejścia do zadania niż z jego rozwiązania. :D

Od profesjonalnych HRowców dzieli Cię kosmos.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » wtorek 24 lutego 2015, 16:38

Kajto napisał(a):
szerszon napisał(a):Zadania z matematyki rozszerzonej maja ci tu rozwiązywać ?

Jakiej matematyki?
Każdy po technikum czy liceum powinien takie zadanko trzasnąć bez problemu, a i po zawodówce nie powinno jakichś wielkich problemów sprawić.
.

To ja nie wiem na jakim etapie jesteś..faktycznie gimbaza..przecież nawet czytać ze zrozumieniem nie umiesz i mylisz sie z przepisywaniem, co dziecko w przedszkolu potrafi..o średniej inteligencji.
szerszon

Postprzez Kajto » wtorek 24 lutego 2015, 16:48

szerszon napisał(a):To ja nie wiem na jakim etapie jesteś..
Na pewno wyższym niż ty, skoro potrafię ułożyć zadanie, którego ty nawet nie masz pojęcia jak rozwiązać.

Zobaczymy na jakim etapie jesteś, zadanko ze świerkami czeka..., chociaż szczerze to nie liczę na to, ze jesteś w stanie je rozwiązać... skoro nawet pytania nie umiesz zrozumieć.. :D
Ostatnio zmieniony wtorek 24 lutego 2015, 16:57 przez Kajto, łącznie zmieniany 1 raz
Kajto

Postprzez szerszon » wtorek 24 lutego 2015, 16:57

którego ty nawet nie masz pojęcia jak rozwiązać.

Podałem kolejność z sadzonkami ? :wink:
Przecież to wszystko jest na jedno kopyto, tylko raz dęby, raz świerki...widać ewidentnie jak przepisujesz z podręcznika.
chociaż szczerze to nie liczę na to, ze jesteś w stanie je rozwiązać...

Przecież napisałem wcześniej...
Podałem kolejność z sadzonkami

Czyli schemat rozwiązania jest taki sam. Ważne czy dąb czy świerk...
Najfajniejsze w tym wszystkim jest twoje "danie ciała" z pierwszym zadaniem i twoja przezabawna i nieudolna obrona stanowiska...jasper ciebie zmasakrowała...co nie było trudne.
================================
A teraz zagadka ode mnie..tylko uwaga !!! do samodzielnego rozwiąznia, a nie przepisywania z odpowiedzi na końcu podręcznika
2+2=...? :wink:
szerszon

Postprzez Kajto » wtorek 24 lutego 2015, 17:05

Podałem kolejność z sadzonkami
I co z tego, skoro pytanie było zupełnie inne?
Zresztą już ktoś na nie odpowiedział poprawnie, teraz masz inne zadanie ze świerkami, nie ukrywam, że trudniejsze.

Co do pierwszego zadania, było jak najbardziej poprawne, trzeba było odpowiedzieć:
- pierwsza opcja jest korzystniejsza w przypadku pracy krótszej niż 3 miesiące
- druga opcja jest korzystniejsza w przypadku pracy dłuższej niż 3 miesiące.
W przypadku niesprecyzowanego czasu pracy, dużo korzystniejsza jest druga opcja.
Tylko, żeby to wiedzieć trzeba było liznąć trochę statystyki matematycznej.
Kajto

Postprzez dylek » wtorek 24 lutego 2015, 17:06

jasper1 napisał(a):Od profesjonalnych HRowców dzieli Cię kosmos.

jasper1 - nie wiń go... Nie jego wina, że teraz wykształciuch ma być "tempom szczałom", która z klucza ma udzielać odpowiedzi, a nie myśleć...
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka