Tajemnice Naszych Aut - Znane Tylko Nam

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez chantal » środa 27 stycznia 2010, 20:00

kurcze,w mojej corsie też ten wskażnik paliwa :D gdy jest już pół baku to nagle wskazówka szaleńczo spada :D
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez athlon » środa 27 stycznia 2010, 22:44

no u mnie jedynym mankamentem jest ze powyżej 160km/h nagle nastaje cisza (jak ktoś jedzie pierwszy raz to sie może wystraszyć), ale znajomi mówią ze to dlatego ze powyżej tej prędkosci juz nie jadę tylko lecę <myśli>
athlon

Postprzez gof » czwartek 28 stycznia 2010, 08:19

Sienolot:

- drzwi pasażera z przodu są jak teściowa - trzeba zaaplikować mocny impuls kinetyczny żeby się zamknęły, dzięki temu często muszę poprawiać zamknięcie po pasażerach
- tylne drzwi - jedne nie otwierają się od zewnątrz, pewnie poszła jakaś linka, w drugich zewnętrzna klamka nie odskakuje i się nie zamykają, jak się jej ręcznie nie zamknie - też trzeba poprawiać po pasażerach :)
- pasy czasami się blokują i trzeba wcisnąć w mechanizm szczotkę do odśnieżania (a jeden pas z tyłu w ogóle nie działa)
- jedynka czasami nie wskakuje, pomaga lekkie popuszczenie sprzęgła (pewnie jakieś tryby nawaliły)
- uwalony termostat (cały czas otwarty), na razie jeżdżę z kartonem przed chłodnicą, ale planuję w końcu podjechać do mechanika
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Postprzez iAndrew » sobota 30 stycznia 2010, 17:31

Witam,

A ja mam akumulator pod siedzeniem pasażera (Scenic z 1998) :D Ostatnio pożyczyłem auto koleżance na 3 dni. Wysiadając z niego zapomniała wyłączyć świateł i auto stało całą noc z włączonymi światłami mijania (efekt wiadomy). Następnego dnia o 5 rano odebrałem telefon wielce zdziwionej koleżanki, która nie mogła znaleźć akumulatora :D

Pozdrawiam,
iAndrew
21.08.2009 Teoria +, Praktyka +
ZDANE ZA PIERWSZYM PODEJSCIEM!!!
(8/27/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(9/2/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
3.09.2009 - Prawko w kieszeni :-D
iAndrew

Postprzez knurowica » niedziela 31 stycznia 2010, 12:27

W alfie romeo brata:
- gdy jest temperatura na dworze ponizej 10 stopni Celsjusza drzwi od strony pasazera nie chca sie zamknac
- w tych samych drzwiach jak opusci sie i podniesie szybe to nie chce ona idealnie prosto sie ulozyc tylko krzywo ze trzeba ja rekoma korygowac
knurowica

Postprzez lith » poniedziałek 01 lutego 2010, 18:57

W moim najbardziej oryginalny, tajemniczy i nieznany... jest jego model :)
Mimo, że na ulicy zdarza mi się to ustrojstwo spotkać, to na stronie fiata się do niego nie przyznają, w sklepie, czy u mechanika po odpowiedzi na kluczowe pytanie "Co to za samochód?" pada stwierdzenie "...alea, almea, albea.. :?: na pewno fiat, tak? pokaże pan lepiej" Nawet w ASO byli trochę zaskoczeni, chociaż się nie przyznali tylko poleciał gość w google wpisać chyba xD, bo jak wrócił to się dopytywał dopiero jaki rocznik, bo są 2 wersje.
A przy odbiorze coś wtrącił, że pierwszy raz coś takiego rozkręcał.

W sumie nie spotkałem jeszcze takiego cwaniaka co jak mu się pochwaliłem nowym autkiem to się nie zdziwił, że takie coś jest. :twisted:

Poza tym radio odbiera tylko jedną (słuszną) stację :P... ale to wiedzą wszyscy co nim jechali, więc żadna tajemnica xD
lith

Postprzez tom9 » wtorek 02 lutego 2010, 10:37

lith a co to za cudo masz?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez lith » wtorek 02 lutego 2010, 11:56

Fiat Albea. Przedwczoraj widziałem 2 sztuki- 1 w Zakopanem, drugą w Łodzi, wczoraj widziałem jedną, juz u siebie... a mimo wszystko nikt nie wie za pierwszym razem co to. Jakoś dobrze się maskują i nie rzucają w oczy... bo muszę przyznać, że wcześniej też nie widziałem go xD
lith

Postprzez MakRojal » wtorek 02 lutego 2010, 14:13

Albea to następca Fiata Sieny. Z powodu niezadowalających wyników sprzedaży Fiat Polska wycofał model Albea ze sprzedaży w 2007 roku. Albea jest popularnym samochodem w Turcji (tam jest produkowany) i w Rosji. Można przyjąć, że miejsce Fiata Albea zajął w Polsce Fiat Linea. Typowe usterki/wady po 6 latach użytkowania, jakie zaobserwował mój wujek :
# blokujące się klamki podczas próby otwierania ( nie można zamknąć drzwi)
# słaby alternator i ogólnie awaryjna elektryka ( Czwarty akumulator w samochodzie, potrafi nie odpalić po 2 dniach przerwy w jeżdżeniu)
# silnik 1.2 jest za słaby do tego samochodu ale jest on największa zaletą tego auta --> jak narazie zero problemów
MakRojal

Postprzez qwer0 » środa 03 lutego 2010, 08:11

Widze, ze niektorzy nie maja co pisac, wiec pisza cokolwiek.

W moim najbardziej oryginalny, tajemniczy i nieznany... jest jego model Smile

Nawet w ASO byli trochę zaskoczeni, chociaż się nie przyznali tylko poleciał gość w google wpisać chyba xD,

Jesli tak bylo, to swiadczy to tylko i wylacznie o jakosci ASO do jakiego pojechales, a nie "tajemniczosci" Twojego modelu.

Twoj fiacina zaden tam wyjatkowy model.

A ja mam akumulator pod siedzeniem pasażera (Scenic z 1998) Very Happy

Kazdy senik z wieksza jednostka pod maska mial akumulator pod siedzeniem, a te z mniejsza jednostka - pod maska. Dlaczego? Bo sie miescil.
Jego wyciaganie czy cokolwiek z nim robienie, gdy jest pod siedzeniem, jest przez to bardzo uciazliwe.
Ale jak sie nie ma klapkow na oczach, to pod maska, pod kawalkiem plastika, w tej skrzyneczce z "pradem" jest bardzo ladny kes metalu z namalowanym wielkim "+" - zacisk dodatni i gdzies kolo silnika jest taki sam ladny, blyszczacy kes bez zadnego malunku - zacisk ujemny (lub ok. 95% innego czegos metalowego w komorze silnika) i jesli nie mamy zamiaru akumulatora wymieniac, to wcale pod siedzenie zagladac nie trzeba, a skoro bylo to o 5 rano, to zapewne kolezance zalezalo na odpaleniu auta, a nie ladowaniu aku, wiec wcale jej nie byl potrzebny.

Ale pewnie sam tego nie wiedziales i pokierowales ja do aq :P

Autor zapewne nie takie rzeczy mial na mysli w tym temacie, raczej chodzilo o "usterki" lub rzeczy typu TTTM.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » środa 03 lutego 2010, 12:31

niee, przed dodaniem postu 3 razy temat czytałem i nie ma nic tam o usterkach :P A że niestety ręczny mam, a samochód jedzie prosto nie mogłem się niczym takim pochwalić.

Wiem, że nie mam wyjątkowego modelu... bo na co dzień się mijam z kilkoma takimi samymi... i tu właśnie ta tajemnicza sprawa, że jak coś to na jednym parkingu mogę 3 sztuki naliczyć, a jak chcę coś załatwić to duże oczy co to.
lith

Postprzez Razor1990 » środa 03 lutego 2010, 23:19

Aktualny samochodzik mam sprawny :P więc nie ma odchyłów.

Poprzednie SC miało kilka swoich uroków, ale trzeba mu przyznać, że odpalał nawet wtedy gdy inni wymiękali.

-> Otworzenie maski to masa zabawy dla kogoś kto nie miał wcześniej z nią do czynienia (nie wiem czy we wszystkich sejach tak jest, ale żeby otworzyć maskę trzeba było wyhaczyć zaczep - czyli kręcić wajchą pod maską - ciężkie do opisania ale komiczne) - gość na badaniach technicznych nie był w stanie jej otworzyć, po 5 minutach dopiero mnie zawołał :)

-> Czasem, nie wiadomo jak, nie wiadomo dlaczego pas kierowcy... blokuje się i nie chce puścić. Aby zadziałał trzeba... poczekać, sam się w końcu zwalnia :lol:
Razor1990

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka