BROŃ

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Trójkołowce na kategorię B? Jest projekt ustawy....

Postprzez Blacksmith » środa 30 stycznia 2019, 21:01

Kiedyś coś napisałem, a Ty teraz sobie interpretujesz to po swojemu. O tym hamulcu pisałem w sensie, że nie miałem wyczucia przez wzgląd na nowe auto. Na tych na których się szkoliłem hamulec miał mocno inną czułość. I z tego głównie wynikały problemy w tym temacie. Co do zachowania egzaminatora to inna sprawa. Sam egzamin jest stresującą sytuacją i chamskie zachowanie egzaminatora siłą rzeczy ten stres powiększało, tak jak dolewanie wody do szklanki z wodą powoduje, że tej wody w szklance jest więcej. Ale akurat nie miało to nic wspólnego z hamulcem.
Przecież pisałem wielokrotnie nie tylko o chamskich egzaminatorach, ale też o samej patologii egzaminu.

Jesteś człowiekiem w sile wieku z jakimś tam dorobkiem życiowym i z systemem własnej wartości. Teraz wyobraź sobie, że w realu jakiś pajac wjeżdża Ci na ambicje i czepia się dupereli. Np. jakiś kursant twierdzi, że wie lepiej od Ciebie i Ty tak naprawdę mało wiesz. Jestem ciekawy czy zachowałbyś taki stoicki spokój.

Broń i jej użycie to zupełnie inna bajka. Są twarde reguły, jak na wojnie. Strzelają do Ciebie to Ty strzelasz do nich. Jest to stresogenna sytuacja oczywiście, ale człowiek wie co ma robić. Jest stres motywujący i stres demotywujący. Zachowanie egzaminatora chama należy z pewnością do tej drugiej kategorii.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » środa 30 stycznia 2019, 23:53

Cyryl napisał(a):teraz gry są uprawiane jak sport i są w tym nawet spore pieniądze, więc nie lepiej abyś zajął się nimi zawodowo, jeżeli tak wyrastasz ponad innych?

Nooooooooooooooooooooooo, i OSIAGNIECIA beda i slawa ktora bedzie trwac wiecznie, pomniki beda stawiac obok kurdupla :mrgreen:

Blacksmith napisał(a):Broń i jej użycie to zupełnie inna bajka. Są twarde reguły, jak na wojnie. Strzelają do Ciebie to Ty strzelasz do nich. Jest to stresogenna sytuacja oczywiście, ale człowiek wie co ma robić. Jest stres motywujący i stres demotywujący. Zachowanie egzaminatora chama należy z pewnością do tej drugiej kategorii.

Blacksmith, ja tam Cie lubie ale broni niestety nie posiadasz, dlatego te Twoje teorie sa racji teori a nie praktyki.

Wojna to zupelnie inna bajka, bo za zabicie wroga co najwyzej order mozesz dostac i do pierdla niekt Cie nie wsadzi. W okregu domowego miru oddasz strzal i na dziendobry masz na glowie prokuratora, ranisz, zwijaja cie i bedziesz udowadnial, ze nie jestes wielbladem.

:wink:
ks-rider

Postprzez szofer80 » czwartek 31 stycznia 2019, 01:54

cytat:
" okregu domowego miru oddasz strzal i na dziendobry masz na glowie prokuratora, ranisz, zwijaja cie i bedziesz udowadnial, ze nie jestes wielbladem."

znowy tylko analizujesz aktualny stan prawny nie zadając sobie pytania czy to słuszne czy nie. Tyle pis mówił o prawie do obrony a nie nadstawianiu drugiego policzka gdy leją i jakoś nic sie nie dzieje w kwstii liberalizacji prawa dostępu do broni np.w stanach mój dom-moja twierdza. Będzie się trzeba tłumaczyć ze słuszności użycia broni tak jest wszędzie i na poczatku zdarzą sie ci którzy będą chcieli tej broni pochopnie użyć ale oni powinni zginąc w pierwszych strzelaninach ze swoim udziałem, po nagłośnieniu paru spraw ludzie zaczną ostrożnie wyciągać broń wiedząc że gra będzie toczyć się wyłacznie o najwyższą stawkę. Ale skończa się brutalne pobicia ze skakaniem po głowie jak jest teraz.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Cyryl » czwartek 31 stycznia 2019, 06:52

Blacksmith napisał(a):...1. Sam egzamin jest stresującą sytuacją i chamskie zachowanie egzaminatora siłą rzeczy ten stres powiększało...

...2. Teraz wyobraź sobie, że w realu jakiś pajac wjeżdża Ci na ambicje i czepia się dupereli. Np. jakiś kursant twierdzi, że wie lepiej od Ciebie i Ty tak naprawdę mało wiesz. Jestem ciekawy czy zachowałbyś taki stoicki spokój...

1. rozumiem, że napad bandycki i spotkanie się oko w oko ze złoczyńcą uzbrojonym w broń palną jest dużo mniej stresujące niż egzamin nawet z wyjątkowo chamskim egzaminatorem.

2. gdybyś chociaż trochę znał realia szkolenia, wiedziałbyś, że takie zachowania nie są wcale rzadkie, tutaj wszystko zależy od charakteru uczącego się, jeżeli ma błędne wyobrażenie, ale chęci do pracy, to na pierwszych trudniejszym zakręcie weryfikuje swoje zdanie, zapytany o pierwszy znak określa jego znajomość przepisów i dalej pracujemy, ale jeżeli uważa, że pozjadał wszystkie rozumy i nie chce się uczyć - droga wolna, są inni instruktorzy.
ja mam ten komfort, że nie muszę gonić godzin, mogę sobie wybierać szkolonych jakich uważam. w firmie jest 3 instruktorów na kat. D i może szukać szczęścia gdzie indziej.

ale bywają inne sytuacje.
w ramach doskonalenia techniki jazdy na torze dostajesz grupę 30 kierowców wożących paliwa dla jeden z firm cysternami, są to kierowcy z ogromnym doświadczeniem, z dużymi umiejętnościami i początkowo na spotkaniu na sali wykładowej jestem traktowany jak półidiota, bo co ja człowiek zza biurka mogę nauczyć ich, którzy codziennie spędzających 9-10h za kierownicą.
i tutaj musisz wiedzą i umiejętnościami wywalczyć uwagę i zainteresowanie.

a jak na Szkoleniu Okresowym dostajesz 150 kierowców, z których spora część wykonuje swój zawód po 20-30 lat, tutaj trzeba powalczyć o uwagę, poszanowanie.

także to o co zapytałeś, to jest jak bezstresowe sanatorium, w zasadzie codzienność. jak wcześniej napisałem - inna liga.
Cyryl

Postprzez ks-rider » czwartek 31 stycznia 2019, 08:36

szofer80 napisał(a):cytat:
" okregu domowego miru oddasz strzal i na dziendobry masz na glowie prokuratora, ranisz, zwijaja cie i bedziesz udowadnial, ze nie jestes wielbladem."

znowy tylko analizujesz aktualny stan prawny nie zadając sobie pytania czy to słuszne czy nie. Tyle pis mówił o prawie do obrony a nie nadstawianiu drugiego policzka gdy leją i jakoś nic sie nie dzieje w kwstii liberalizacji prawa dostępu do broni np.w stanach mój dom-moja twierdza. Będzie się trzeba tłumaczyć ze słuszności użycia broni tak jest wszędzie i na poczatku zdarzą sie ci którzy będą chcieli tej broni pochopnie użyć ale oni powinni zginąc w pierwszych strzelaninach ze swoim udziałem, po nagłośnieniu paru spraw ludzie zaczną ostrożnie wyciągać broń wiedząc że gra będzie toczyć się wyłacznie o najwyższą stawkę. Ale skończa się brutalne pobicia ze skakaniem po głowie jak jest teraz.

Ty wez sie Chlopie obodz z letargu, zyjesz w Polsce i ta sie nie tak predko zmieni.

Ty wierzysz, ze PIS dotrzyma slowa ? No chyle czola przed Twoja naiwnoscia !

Miala byc w kazdej gminie strzelnicai co, i zamiast budowac zamykaja - taka jest rzeczywistosc a nie mrzonki czy przedwyborcze obietnice.

Wejdz sobie na Forum broni i napisz tam to co napisales tu i odczekaj reakkcje. Tyle, ze tu malo kto zna rzeczywistoasc a tam to chleb powszedni.

No ale zwasze mozesz postulowac do ministra sprawiedliwosci, tez pewnie czyta to forum i czerpie inspiracje !

I znowu bezdie, ze przeprowadzam na Ciebie ataki ale trudno nie reagowac na taki stek bzdur !

To, ze ja czy Ty uwazamy, ze powinno sie zmienicz czy powinno byc lepiej absolutnie nie znaczy, ze ktokolwiek kiwnie palcem aby do tego doszlo.

ks-rider

Postprzez Blacksmith » czwartek 31 stycznia 2019, 10:00

Zainspirowaliście mnie. Gdy skończy się już walka o zmianę finansowania WORD'ów i egzaminów to zacznę walkę o liberalizację dostępu do broni dla Polaków. A więc już może od przyszłego roku. Może nie tak jak w USA gdzie amunicję można kupić nawet w markecie obok mielonek, ale będzie to zrobione tak aby wszyscy (albo przynajmniej większość) byli zadowoleni. :thumb2:

Być może kiedyś powstanie powiedzenie w stylu: "Łokietek zjednoczył Polaków, a Blacksmith uczynił ich równymi".
Blacksmith

Postprzez ks-rider » czwartek 31 stycznia 2019, 11:19

Blacksmith napisał(a):Zainspirowaliście mnie. Gdy skończy się już walka o zmianę finansowania WORD'ów i egzaminów to zacznę walkę o liberalizację dostępu do broni dla Polaków. A więc już może od przyszłego roku. Może nie tak jak w USA gdzie amunicję można kupić nawet w markecie obok mielonek, ale będzie to zrobione tak aby wszyscy (albo przynajmniej większość) byli zadowoleni. :thumb2:

Być może kiedyś powstanie powiedzenie w stylu: "Łokietek zjednoczył Polaków, a Blacksmith uczynił ich równymi".

W sekrecie zdradze Ci taajemnice, ze w Stanach w Walmart ( chyb anajtanszy dicscounter ) mozesz nie tylko kupic amunicje ale i bron calkiem przyzwoitego kalibru ( Byly NATO Standard .308 WIN czyli 7,62x51 ) a i wieksze tez moga sie trafic jak .3006 czy jeszcze wieksze.

Obojetnie co zrobisz wszyscy zadowoleni nie beda ! :mrgreen:

Z tym zrownaniem to troche przespales :mrgreen: , to uczynil juz bodajze 250 lat temu Samuel COLT :mrgreen:

No ale pracuj, postuluj, staraj sie a co wazniejsze walcz i niedaj sie !

ks-rider

Postprzez Blacksmith » czwartek 31 stycznia 2019, 11:53

ks-rider napisał(a):Z tym zrownaniem to troche przespales :mrgreen: , to uczynil juz bodajze 250 lat temu Samuel COLT :mrgreen:

Colt uczynił ludzi równymi w USA :mrgreen: Teraz czas na Polskę 8)
Blacksmith

Postprzez mp0011 » czwartek 31 stycznia 2019, 20:27

Wprost nie mogę się doczekać szeryfów na autostradach z gnatami...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez ks-rider » czwartek 31 stycznia 2019, 22:08

mp0011 napisał(a):Wprost nie mogę się doczekać szeryfów na autostradach z gnatami...

A co zrobisz jak sie pojawia, bo szofer przy swoich wtykach moze do tego dporowadzic !

Ja na miejscu ministra Transportu balbym sie, ze Szofer wpadnie mu do gabinetu z jakas klamka i zozpierduche zrobi, bo egzaminy nie teges ! :mrgreen:

Albo zaswiadczenia zarzada, ze te zmiany to dzieki niemu ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez szofer80 » piątek 01 lutego 2019, 02:41

na początku trzeba będzie się liczyć że trafią się tacy którzy pochopnie wyciągną broń ale po kilku głośnych sprawach ludzie się opamiętają albo zginą w strzelaninach albo skończy sie dla nich normalne życie i będą musieli się cały czas ukrywać. Czasy się zmieniły, są brutalne pobicia i broń pasuje do kapitalizmu jak ulał. Kapitalizm to prymitywny ustrój selekcji naturalnej a człowieka natura po to wyposażyła w rozum żeby jego los jednak odróżniał się trochę od losu zwierząt w dzikiej naturze. Prymitywne instynkty w człowieku trzeba tępić. Egzaminy zawsze zdawałem za pierwszym razem, ani jednego nie powtarzałem. Z całym szacunkiem ale w życiu miałem o wiele trudniejsze egzaminy niż te branżowe także spokojnie da sie przeżyć bez wizyt u ministra :lol:
szofer80

Postprzez Cyryl » piątek 01 lutego 2019, 05:23

szofer80 napisał(a):na początku trzeba będzie się liczyć że trafią się tacy którzy pochopnie wyciągną broń ale po kilku głośnych sprawach ludzie się opamiętają albo zginą w strzelaninach albo skończy sie dla nich normalne życie i będą musieli się cały czas ukrywać. Czasy się zmieniły, są brutalne pobicia i broń pasuje do kapitalizmu jak ulał. Kapitalizm to prymitywny ustrój selekcji naturalnej a człowieka natura po to wyposażyła w rozum żeby jego los jednak odróżniał się trochę od losu zwierząt w dzikiej naturze. Prymitywne instynkty w człowieku trzeba tępić...

w USA co chwila są głośne sprawy strzelanin w szkołach, centrach handlowych itp. i ktoś się opamiętał?
nie bardzo rozumiem, ale do przemocy i broni odwołują się ludzie, którym brak argumentów, brak rozumu i wiara, że strzelanie jest najlepszym sposobem, aby ze społeczeństwa wydobyć intelekt jest mocno naciągana.
Cyryl

Postprzez ks-rider » piątek 01 lutego 2019, 09:22

szofer80 napisał(a):na początku trzeba będzie się liczyć że trafią się tacy którzy pochopnie wyciągną broń ale po kilku głośnych sprawach ludzie się opamiętają albo zginą w strzelaninach albo skończy sie dla nich normalne życie i będą musieli się cały czas ukrywać.

Kapitalizm to prymitywny ustrój selekcji naturalnej

Takie glosne sprawy juz byly, precedensem byla sprawa kobiety ktorej notorycznie kradziono kable elektryczne, wkoncu wyszla zshotgun'em gdykolo byl juz na slupie i zazadala aby ten zostawil kable w spokoju i zszedl ze slupa. Kolo sie nie zastosowal i delej je odkrecal, wiec kobita zachowala sie jak

oficer tackleberry od 1:50

https://www.youtube.com/watch?v=nrLrRZlCsUI

i odstrzelila goscia z drabiny.

Swoje odsiedziala

Szofer, pisalem Ci, ze jestes po prostu anarchista a teraz wychodzi, ze mazy Ci sie ustroj wyzszy niz kapitalizm. Moze kapitalizm i jest prymitywny ale ten ustroj w porownaniu do tych wyzsiejszych jak socjalizm czy komunizm przynajmniej funkcjonuje !

A jak mi nie wierzysz, to zapytaj rodzicow lub dziadkow !

ks-rider

Postprzez szofer80 » piątek 01 lutego 2019, 13:48

Anarchista to ten który neguje ogólny stan prawny ale przede wszystkim nie przestrzega danego ładu prawnego a ja postulować mogę sobie bardzo wiele, nie tylko ja postuluję o legalizację broni i oni też nie uważają się za anarchistów. Już samo to że nie widzę innej ścieżki do osiągnięcia celu niż legislacyjna spala Twoją tezę na panewce. Ja nie robię tu nic innego jak nawołuję ludzi żeby uzbierało się ich taką ilość że po spełnieniu przesłanek formalnych państwo mogło pochylić się nad tematem. Jakbym chciał za anarchiste moglibyśmy sobie porozmawiać przez paragrafy i obawiam się że miałbyś nikłe szanse na obronę swojej tezy. Jestem anarchistą bo postulowałem to co zostało wprowadzone na drodze legislacyjnej i pośrednio przyznano mi rację? Jawna w miare kulturalna debata na argumenty poprzedzająca zmiany legislacyjne nie ma nic wspólnego z anarchizmem, który jest na ulicy i kojarzy się z koktajlami mołotowa. W krajach gdzie broń jest zalegalizowana wszyscy to anarchiści? Ja wolę mieć broń skończą się brutalne pobicia a nie tak jak jest teraz że np. facet leży w szpitalu z wgniecioną czaszka do mózgu, pokazuje wielki dołek w głowie, zapadnięte włosy, odłamki kości siedzą głęboko w mózgu nie do zoperowania bo go napadli na ulicy kopali go i mu skakali po głowie. I musi z tym żyć i niewiadomo czy przedwcześnie z tego powodu nie umrze, żyje na bombie zegarowej. Mamy dzicz w przestrzeni publicznej. Będzie na początku parę strzelanin ale ludzie szybko przejrzą na oczy że gra z bronią toczy się od razu o najwyższą stawkę i będą ostrożnie z niej korzystać. Policja nie będzie mogła strzelanin zbagatelizować tylko będzie wyjaśniała je do końca. każdy kto pochopnie będzie używał broni albo nienależycie jej pilnował broni posiadać nie będzie.

praktycznie codziennie czyta się wiadomości o brutalnych pobiciach z błachych powodów, dziś także:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ochlapa ... iu/5g65z7t

klasyczna kapitalistyczna dzicz bez żadnego wartościowania powstałej szkody dokonująca samosądu. jedyne co mam gdzieś to to czy go sprawiedliwie osądzą i co się z nim stanie życia facetowi nikt nie zwróci. ze wględu na młody wiek i prawdopodobny brak recydywy dostaną maksymalnie kilkanaście lat, będą ubiegać się o przedwczesne zwolnienie i odsiedzą w porywach do 10 lat. z więzienia wyjdą jeszcze bardziej zdemoralizowani i dokonają kolejnej zbrodni tak jak zabójca Adamowicza. broń ostra jest w dzisiejszych czasach bardziej niezbędna niż kiedykolwiek. Chcieliście kapitalizmu to powoli przyzwyczajajcie się do faktu że broń ostra będzie wszędzie. na pewno nie będzie tak że za przypadkowe wyrządzenie komuś lekkiej krzywdy będzie samosąd ze skutkiem śmiertelnym. Ja słyszałem od znajomych jak po lekkiej stłuczce gdzie niekt nie doznał obrażeń wychodził z auta kierowca i pierwsze słowa: "ja cię zapier....." za samo tylko pogięcie blachy, z takim tekstem wyskakuje normalny człowiek czy dzicz?
szofer80

Postprzez Blacksmith » piątek 01 lutego 2019, 14:30

Cyryl napisał(a):w USA co chwila są głośne sprawy strzelanin w szkołach, centrach handlowych itp.

Biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców i liczbę zabójstw jest mało prawdopodobne, że akurat padłoby na Ciebie. Jeśli nie szukasz zaczepki, nie handlujesz różnymi rzeczami, unikasz niebezpiecznych dzielnic, to prawdopodobieństwo otrzymania kulki jeszcze maleje. Więcej ludzi ginie w wypadkach samochodowych, zakazać samochodów?

Powszechność broni spowoduje, że każdy pomyśli 10 razy zanim będzie szukał zaczepki. Moim zdaniem bzdurą są ewentualne twierdzenia, że broń spowoduje masowe strzelaniny. Przecież każdy wie co go czeka za morderstwo nawet dzisiaj.
Nie potrzeba koniecznie pistoletu aby kogoś zabić. Jak łatwo to zrobić np. nożem mieliśmy niedawny tragiczny przykład z Gdańska. Ba... brak broni mógł spowodować, że ów psychol z Gdańska mógłby swobodnie dźgać ludzi dalej. U nas będzie siedział w kiciu i żarł za nasze podatki. W Teksasie zapewne to jego by już żarły robaki.
Będę walczył o zwiększony dostęp do broni i przywrócenie kary śmierci. Czyli ogólnie o przywrócenie normalności.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lutego 2019, 14:36 przez Blacksmith, łącznie zmieniany 1 raz
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka