Jak usunąć 01.01 z prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Jak usunąć 01.01 z prawa jazdy

Postprzez LeszkoII » piątek 19 lutego 2016, 14:26

jasper1 napisał(a):Leszko nie wiem dlaczego zakładasz, że autor ma ograniczoną ważność uprawnienia z tytułu wady wzroku. Nigdzie tego nie wyczytałam i tak być nie musi. Może mieć PJ na 15 lat.
Fakt, może ma nieograniczoną terminem ważność orzeczenia. Wtedy to lipa. Autor napisał trochę w stylu "znam się lepiej niż lekarz":
Dziomekk napisał(a):Otóż mam lekką wadę wzroku, która nie przeszkadza mi w prowadzeniu
Lekarz uznał, że przeszkadza skoro wypisał kod na szkła korekcyjne. Ale to nie musi być prawda, bo lekarz mógł się pomylić. Osobom(zwłaszcza starszym) często wyrównuje się wada ostrości wzroku.

Sprawdziłem, co napisałaś i wszystko się zgadza.

W takim razie pozostaje tylko tryb skierowania przez starostę do WOMP na badania z przyczyn "uzasadnionego podejrzenia". To czy starosta podejmie taką decyzję, leży w jego gestii i Autor nie ma na nią wpływu - zwłaszcza że napisał to co zacytowałem.

Z drugiej strony, jeżeli komuś się wyzeruje wada wzroku na 0 (albo przejdzie z "-" na "+"), to trudno uznać za zachowanie racjonalne prowadzenie pojazdu w okularach, bo wtedy będzie gorzej widział :eek2: A to już jest podstawa do skierowania na badania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » piątek 19 lutego 2016, 21:47

Czlowieku, to, ze Tobei sie wydaje, ze dobrze widzisz nie znaczy o niczym. Ja jestem prawie slepy jak kret i tez moge jezdzic bez okolarow, kumasz ?

Zakladaj patrzalki i tyle.

:wink:
ks-rider

Postprzez jasper1 » piątek 19 lutego 2016, 22:35

Nie bez powodu przypominam, że badania w WOMP, a nie u pierwszego z brzegu dohtora. :mrgreen:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez marso » poniedziałek 22 lutego 2016, 12:22

Ja dokładnie robiłem jak piesze LeszkoII. Wniosek - badanie itp. Kiedyś miałem okularki, a teraz mam soczewki (jakoś lepiej się w nich czuję.
marso

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka