Fakt, może ma nieograniczoną terminem ważność orzeczenia. Wtedy to lipa. Autor napisał trochę w stylu "znam się lepiej niż lekarz":jasper1 napisał(a):Leszko nie wiem dlaczego zakładasz, że autor ma ograniczoną ważność uprawnienia z tytułu wady wzroku. Nigdzie tego nie wyczytałam i tak być nie musi. Może mieć PJ na 15 lat.
Lekarz uznał, że przeszkadza skoro wypisał kod na szkła korekcyjne. Ale to nie musi być prawda, bo lekarz mógł się pomylić. Osobom(zwłaszcza starszym) często wyrównuje się wada ostrości wzroku.Dziomekk napisał(a):Otóż mam lekką wadę wzroku, która nie przeszkadza mi w prowadzeniu
Sprawdziłem, co napisałaś i wszystko się zgadza.
W takim razie pozostaje tylko tryb skierowania przez starostę do WOMP na badania z przyczyn "uzasadnionego podejrzenia". To czy starosta podejmie taką decyzję, leży w jego gestii i Autor nie ma na nią wpływu - zwłaszcza że napisał to co zacytowałem.
Z drugiej strony, jeżeli komuś się wyzeruje wada wzroku na 0 (albo przejdzie z "-" na "+"), to trudno uznać za zachowanie racjonalne prowadzenie pojazdu w okularach, bo wtedy będzie gorzej widział